Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 4. Kedd  Domonkos

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Hatalmas versenyképességi fordulat előszobájában vagyunk

Egy tanulmány szerint London helyett Budapest lehet az új startup központ

2019.09.18. 10:00

A korábbi időszak a gazdaság stabilizálásáról szólt, most, hogy „ütésállók” lettünk, jöhetnek a további fejlesztések, átalakítások – nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a Növekedésnek.

foto: internet

György László szerint az sem véletlen, hogy Magyarország nemzetközi összevetésben is rendkívül népszerű befektetési célponttá vált.

A Bloomberg innovációs indexe alapján nem szabad hátradőlnünk, javítani kell versenyképességünkön. Hogyan lehet még erősebb fokozatba kapcsolni?

A nagy kérdés az, hogy mit is értünk versenyképesség alatt. Hozzám az OECD meghatározása áll a legközelebb. Eszerint egy nemzetgazdaság versenyképessége a jólét fenntartható növelésének képességét jelenti. Vagyis azt mutatja meg, hogy egy ország mennyire képes olyan termékeket és szolgáltatásokat előállítani, amelyek a nemzetközi piacon keresettek, és ezáltal mennyire tudja lakosai reáljövedelmét tartósan növelni. A végcél ugyanis nem más, mint a lakosság életminőségének és jólétének biztosítása. Ebből a szempontból hazánk óriási eredményeket ért el az elmúlt 10 évben.

A költségvetés konszolidálásának, a Matolcsy György által elindított unortodox jegybanki válságkezelésnek köszönhetően a gazdasági növekedés mára pénzügyi értelemben fenntarthatóvá vált.

Mindennek köszönhetően a magyar gazdaság kevésbé sérülékeny, sokkal ütésállóbb, mint a korábbi világgazdasági lassulások, válságok előtt volt. Ha megnézzük a 2010 óta elért eredményeket, a számok tükrözik a fejlődést.

Miben kell előrelépnünk?

Az innovációs képesség, az eredményes kutatás-fejlesztés fontos elemei a versenyképességnek, Magyarország ezen a területen több összevetés szerint is lemaradásban van.

Miként tudjuk ezt ledolgozni?

Ezért fordítunk 2020-tól éves szinten 32 milliárd forinttal több forrást innovációra. Döntő jelentőségű feladat, hogy a többletforrás több kutatásban, több szabadalomban hasznosuljon, ennek megalapozása érdekében zajlik az innováció-termelő rendszereink megújítása, amely kedvező környezetet teremt az újítások létrehozásához és piacra viteléhez.

Milyen módszerekkel lehet ezt elérni?

Egyszerűen: mindenekelőtt abból indulunk ki, amit az ide tevékenységet telepítő vállalkozások döntéshozói gondolnak rólunk, hogy mi magyarok kreatívabbak vagyunk a világátlagnál. Továbbra is támogatjuk a világ élvonalába tartozó alapkutatásokat, de azt is látni kell, hogy a technológia gyorsan változik, és ezt a változást a 21. században a gazdasági élet szereplői indukálják. Ezért a tudomány, kutatás-fejlesztés és innováció finanszírozását úgy alakítjuk át, hogy még nagyobb teljesítményre ösztönözzük kutatóinkat.

Például?

A kutatóintézeteket közelebb visszük az egyetemekhez, az egyetemeket pedig a gazdaság szereplőihez, hogy valós piaci és társadalmi igények kiszolgálásán dolgozzanak, a világ élvonalába tartozó technológiát és ismereteket alkalmazva.

Amennyiben még versenyképesebbek szeretnék lenni, akkor az innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködés, átjárás biztosítására van szükség.

Ennek megfelelően a kormány egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák létrehozásán dolgozik. Emellett a digitalizációs alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítjuk a 4. ipari forradalomhoz való sikeres alkalmazkodást.

A Business and Finance Summit 2019 konferencián azt mondta, kiugró eredmény, hogy nőtt a termelékenységünk. Ezzel lineárisan, hogyhogy nem ugrott meg a versenyképességünk?

A közismert és népszerű versenyképességi rangsorok elsősorban azt vizsgálják, hogy egy külföldi „járadékvadász” – és nem elsősorban termelő – vállalkozás mennyire érzi jól magát egy adott országban. Ez egy sommás megállapítás, de alapvetően erről van szó. Akik ezeket a toplistákat előállítják, megkérdezik ötven vállalkozás vezetőjét a több százezerből, és a soft, azaz a puha tényezők alapján vonják le következtetéseiket. Magyarország azonban éppen a hard, azaz a kemény gazdasági indikátorok terén lépett hatalmasat előre. Az említett gyakorlat különösen jellemző a WEF-rangsorra, és ennek ismeretében érdemes megítélni a megbízhatóságát is.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ez a rangsor mit takar pontosan?

A World Economic Forum (WEF) Global Competitiveness Report nevű versenyképességi rangsora az egyik legismertebb versenyképességi értékelésnek számít világszerte. A módszer túlnyomórészt vállalatvezetői kérdőíves felmérésre épül, így nem ad megbízható, robusztus, a hasonló mutatókkal és a tényadatokkal konzisztens eredményeket. A 114 vizsgált részindexnek csak mintegy negyede (30 darab) támaszkodik objektív, hard mutatókra, míg a fennmaradó háromnegyedét szubjektív, puha mutatók alkotják.

Különösen korlátozott az eredmények országok közötti összehasonlíthatósága, így az egész világra vonatkozó rangsor nem tekinthető megalapozottnak, és ezért versenyképességi elemzésekhez csak kellő óvatossággal és kritikával alkalmazható.

Tehát várjuk a kedvezőbb és objektívebb rangsorokat?

Szubjektív rangsorok helyett inkább a valóságra koncentrálunk: ez pedig azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel hatalmas versenyképességi fordulat előtt állunk. Nem szabad elfelejteni, hogy csúcstechnológiára építő beruházások valósulnak meg: az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya a 70 százalékot közelíti.

Ezzel az eredménnyel milyen a rangsorbéli helyünk?

Magyarország lehagyja Németországot, az USA-t, Nagy-Britanniát, Dánián kívül az északi országokat és Ausztriát. Mindehhez kiszámítható befektetési környezet társul, ennek is köszönhető, hogy az utóbbi évek külföldi beruházásai egyre fejlettebb technológiákat hoztak hazánkba.

Mostanra a high tech aránya a belföldi iparon belül a vizsgált országok közül Dánia után a második legmagasabb Európában és a világon.

Az ellen kívánnak valamit tenni, hogy a külföldi működőtőke-befektetés, azaz az FDI, ne csak a legnagyobb, exportorientált ágazatokba menjen?

Szó nincs róla. Nincs okunk ellenezni, hogy ezekbe a szektorokba érkezzen. Gazdaságstratégiai szempontból elsősorban az számít, hogy a csúcstechnológia ide jöjjön, ne pedig máshová, hogy legyen lehetőségünk tanulni a külföldi vállalatoktól, szakemberektől, hiszen ezáltal tudunk becsatlakozni a világgazdaság körforgásába.

Az volt a baj 2010 előtt, hogy olyan cégeket adtunk külföldi tulajdonba, amelyek nem a külső, hanem a belső piacokra termeltek. A járadékaikat itt szerezték, majd szinte az összes hasznot kivitték az országból.

Azzal semmi baj, ha az export piacokra termelő vállalkozások a megtermelt jövedelmük egy részét elviszik innen, hiszen az általuk generált exportból származó devizabevételek képesek fedezni a kivitt nyereséget. Azt sokkal problémásabbnak látom, ha olyan közcélt szolgáló stratégiai vállalatok, például közművek, repülőterek, de akár a bankszektor egésze is, külföldi tulajdonba kerülnek. Úgy gondolom, a kormányzat felismerte a kritikus infrastruktúra hazai kézben tartásának jelentőségét. Ezt a kényes egyensúlyt tekintem a patrióta gazdaságpolitika egyik alappillérének.

Ha már szóba került a külföldi és a magyar kapcsolat, a fél világot a Brexit tartja bizonytalanságban. Ön szerint mire számíthatunk itthon?

Minden válság egyben lehetőséget is teremt. Az nyilvánvaló, hogy Európa gazdasága gyengül azzal, ha a britek elhagyják az Uniót, hiszen kisebb lesz a közösség. Ez viszont szorosabb együttműködésre ösztönözheti a maradókat. Nézzük meg, hogy mennyire erősek most a kapcsolatok a V4 tagállamai között, vagy akár Magyarország és Németország között. Másrészt, ha a britek kilépnek, új országok kerülnek helyzetbe.

Egy tanulmány szerint London helyett Budapest lehet az új startup központ.

Ezt a The Economist is megerősítette: a kezdő, ám annál ígéretesebb fejlődés előtt álló vállalkozások számára a magyar főváros kiemelkedő célpont lehet.

Valóan ekkora fantáziát látnak bennünk?

A számok magukért beszélnek. A magyar gazdaság ma az Európai Unió egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága. A bruttó hazai termék öt százalékot meghaladó növekedése közel négyszerese az uniós átlagnak.

(novekedes.hu alapján)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Egy állati jó este - videóval

Egy állati jó este - videóval

Vadaskerti Nyári Estét tartottak szombaton a kecskeméti állatkertben. Az évente kétszer tartandó ...

2020.08.03. 18:33

25 kép

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel hadonászó fiatalok raboltak ki egy férfit hétfő hajnalban Lajosmizsén.  

2020.08.03. 14:10

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Hétfőn 12 órakor elkezdődik a volt Centrum áruháznál kialakított jelzőlámpás csomópont tesztüzeme...

2020.08.03. 11:59

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

A kecskeméti Rózsahölgyek Társasága immáron kilencedik alkalommal – egy kulturális program ...

2020.08.03. 11:16

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

A Petőfi emléknap alkalmából pénteken délután a 171 éve eltűnt költőre emlékeztek a Kecskeméti Ko...

2020.08.03. 10:29

14 kép

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart csütörtökön Király József önkormányzati képviselő a belvárosban és az Árpádvárosb...

2020.08.03. 09:42

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Ketten súlyosan megsérültek, amikor egy személyautó fának csapódott Kecskemét határában.

2020.08.02. 22:00

13 kép

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Vasárnap délelőtt a KTE HUFBAU az FTC II. ellen mérkőzött a Népligeti Sportcentrumban. A kecskemé...

2020.08.02. 18:10

Több kecskeméti projekt is NKA támogatást nyert

Több kecskeméti projekt is NKA támogatást nyert

Júliusban sorra kerültek fel a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumi döntései. A támogatottak között...

2020.08.02. 17:23

Magokat gyűjtenek a kecskeméti faültetők

Magokat gyűjtenek a kecskeméti faültetők

Földutak menti fasorokat, zöldfolyosókat alakítanának ki a 10millióFa Kecskemét ta...

2020.08.02. 14:07

Pénzt kapott a város a Kodály Intézet fejlesztésére

Pénzt kapott a város a Kodály Intézet fejlesztésére

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Modern városok program keretéb...

2020.08.02. 11:51

Bővítette termelési kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft.

Bővítette termelési kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft.

Több mint nyolcszázmillió forintból termelő berendezésekkel, informatikai eszközökkel és szoftver...

2020.08.02. 08:27

Fotográfok és performansz a kiállítás-közepi tárlatvezetésen

Fotográfok és performansz a kiállítás-közepi tárlatvezetésen

Szombaton délután a Minyó Midisszázs nevű eseményen pótolták Minyó Szert Károly elmaradt kiállítá...

2020.08.01. 20:19

14 kép

Tanszereket adományozott az országgyűlési képviselő

Tanszereket adományozott az országgyűlési képviselő

Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő is csatlakozott a Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét...

2020.08.01. 19:38

Újabb baleset Kecskemét határában

Összeütközött két személyautó az 52-es főúton, Kecskemét határában, az M5-ös autópálya felhajtójá...

2020.08.01. 19:03

Kisteherautó és személyautó ütközött

Kisteherautó és személyautó ütközött

Összeütközött egy kisteherautó és egy személygépkocsi azt M5-ös autópálya Szeged felé vezető olda...

2020.08.01. 18:48

Idegenben kezdi meg a szezont a KTE HUFBAU

Idegenben kezdi meg a szezont a KTE HUFBAU

Vasárnap délelőtt a Ferencváros II. vendége lesz a KTE HUFBAU a Népligeti Sportcentrumban. A csap...

2020.08.01. 17:23

Véget ért a IV. Etoile Intenzív Tánchét

Véget ért a IV. Etoile Intenzív Tánchét

A kezdőknek minőségi táncoktatást, a profi táncművészeknek mesterkurzust kínál évről évre a tegna...

2020.08.01. 15:37

26 kép

Kecskeméten is kifogásolt a levegő minősége

Kecskeméten is kifogásolt a levegő minősége

Tegnap 16 település mérőállomásán mértek magas ózon koncentrációt - olvasható a Tisztifőorvos Fac...

2020.08.01. 14:38

Magyar dizájntermékek költöztek a Pagonyba

Magyar dizájntermékek költöztek a Pagonyba

Kis Nyári Pop-Up néven magyar márkák termékeit felvonultató dizájn vásárt tart a Kecskeméti Pagon...

2020.08.01. 13:21

26 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies