Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Hetven év a teljesség jegyében

Interjú dr. Gyenes Vilmossal

Varga Géza

2021.06.20. 18:31

Több mint öt évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy életét beteg gyermekek gyógyításának szenteli. Választott hivatását diplomája megszerzése óta örömmel, szívvel-lélekkel végzi. Elsősorban Kecskeméten és Budapesten számíthatnak rá a kicsinyek és persze azok szülei, ám mivel szabadidejének jelentős részét is a gyógyítás tölti ki, az erdélyi és a kárpátaljai betegek is találkozhatnak vele. Az évek múlását érezve – a napokban tölti majd be a hetedik ikszet – egy-két feladatát a közeljövőben immár átadni kívánja, de a teljes visszavonulást még nem tervezi.

– Kecskeméti munkája mellé 2004- ben bevállalt egy jelentős fővárosi feladatot is. Miért döntött így?
– A Bethesda Gyermekkórház vezetőjével, dr. Velkey Györggyel először egy szakmai rendezvényen találkoztam, később egy magánéleti szál is összehozott vele. Kivételes embert, orvost, vezetőt ismertem meg benne, akinek a hívását örömmel fogadtam el. Azután kiderült, hogy nemcsak ő, hanem az ottani kollégák is „különlegesek”, egészen mély Isten-kapcsolata van a kórháznak, olyan légköre, amely megfogott, megragadott, ezért immár 18. éve ott is dolgozom.

– Az elmúlt másfél év, a Covid-járvány Önt miként érintette meg?

– A gyermekkardiológián folyamatos volt a munkám, akkor is végeztem a dolgom, amikor a korom miatt ezt csak saját felelősségemre tehettem. Covid-részlegen viszont nem dolgoztam, s bár egy-egy orvosi konzíliumon részt vettem, de ez csak arra volt jó, hogy belelássak abba, milyen lehet huzamosabb időn át a Covid-betegek között lenni. Hősöknek tartom a kollégáimat, és úgy gondolom, hogy azok a fiatalok, akik a járvány miatt lettek éles helyzetek részesei, azok egész életükre igen erős pozitív impulzust kaptak, valami ahhoz hasonlót, mint amit a mi generációnknak vagy az előttünk járóknak a koreai és az afganisztáni háborúban való részvétel jelentett. Sajnos így is sok tragédiával találkoztam. Az elhunyt két piarista pap egyike, Szabó István atya igen közel állt hozzám, bizonyos értelemben a lelki vezetőm volt – a reggeli miséken gyakran ministráltam mellette, ez életem csodálatos időszaka volt, és két évvel ezelőtt, 68 évesen engem is elvitt a piarista diákok hagyományos nyári vízitúrájára. Azután az osztályunk egyik kiváló dolgozójának férje, egy fiatal baptista lelkész is meghalt. S ami miatt különösen nehéz volt mindez számomra, hogy mindkettőjüknél reális esélynek tűnt a felépülés, mégis elvesztettük őket. Más értelemben is hatott rám a járvány. Én is osztom azt a véleményt, hogy a környezetünk pusztítása, morális értékeink rombolása miatt szinte törvényszerű, hogy lesz még újabb „csapás”. Semmiképpen sem Isten büntetésének tekintem a pandémiát, de azért az megfordult már a fejemben, hogy vajon a Teremtő milyennek látja a világunkat: például a menekülttragédiát, az egykézést, a válásokat, a férfi-női szerepekről alkotott új felfogásokat stb. Bő félévvel ezelőtt olyan közhangulatot éreztem, amely felismerte, hogy a világ nem jó irányba megy. Nem a védőoltások felvételéről, a maszk- és a kesztyűhordásról szólt mindez, hanem arról, hogy alapjaiban meg kell változtatnunk az életünket – Ferenc pápa is elég világosan beszélt erről. Nagyon sajnálom, de most, amikor egyre kedvezőbb járványügyi adatokat hallani, mintha mindez feledésbe merült volna.

– A pandémia miatt tudták-e folytatni az erdélyi karitatív munkájukat?

– Nem, erre nem volt lehetőségünk. A kecskeméti orvoscsapattal korábban évente kétszer is eljutottunk Csaba testvér „gyermekeihez”, a járvány kitörése óta ebben a formában nem segíthettünk nekik. Most ugyan elkezdtem már egy őszi út szervezését, de még sok a bizonytalanság. Örömünkre a kapcsolatunk az elmúlt időszakban sem szakadt meg velük, Csaba testvér minden nap misézik, buzdít, az online közvetítéseken keresztül sokunknak erőt ad.

– Gyógyító munkája mellett mire tud még időt szakítani?

– Amikor lehetett, s amióta ismét lehet – hetente többször is – teniszezem, úszok, sakkozom. Színházba és koncertekre is örömmel elmegyek, és nemcsak Kecskeméten, hanem a fővárosban is. A járványnak köszönhetem – ilyen is van azért egy-két dolog –, hogy a világhálón két filmcsatornára is ráleltem, ezek révén értékes hazai és külföldi filmeket tudok megnézni, de a Kiskunsági Nemzeti Park több természeti szépségét is csak az elmúlt másfél évben fedeztem fel. A különböző tudományok, művészeti ágak – elsősorban az irodalom és a színház – területén szeretnék kellőképp tájékozott lenni, ezért sokat olvasok; igyekszem megtalálni mindenben az értékest, az értéket.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Családi élete hogyan alakult?

Gyenes Vilmos unokájával, Andrissal– Feleségemet, dr. Fábián Erzsébetet Kecskeméten ismertem meg, gyermekgyógyászként Ő is Tóth György professzor osztályán kapott állást. 1978-ban házasodtunk össze. Párom később házi gyermekorvos lett, mindmáig praktizál. Az évek teltével egyre nagyobb csodálattal figyelem a munkáját, azt a gyakran generációkon átívelő szeretetkapcsolatot, amelyet a kis betegeivel, meg azok szüleivel kialakít. Két gyermekünk született. Lányunk, Kata egészségügyi szakjogász, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ munkatársa, emellett művészi fotókat készít. Fiunk, Balázs közgazdász végzettséget szerzett, sokáig a Berkemann cég ügyvezetője volt, jelenleg a HÉP Zrt. igazgatótanácsának tagja, most épp a Városháza felújítási munkálatainak irányításában vesz részt. Már négy unokával is bővült a családunk, velük, szeretteinkkel sok időt töltünk együtt.

– Milyennek értékeli eddigi életútját?

– Úgy látom, a 70 év egyeseket nyomaszt, másokat viszont fölemel. Arra törekszem, hogy tudatosan hálával kezdjem a napjaimat, mert akkor szépen telnek az éveim. És bizony van okom bőven hálát adni a Jóistennek: semmi komolyabb betegségem nincs, szellemileg is frissnek érzem magam, baráti közösségekben dolgozhatok, szerető család vesz körül stb.

– Tervei?

– Szeretem a munkámat, szeretek segíteni, s bár a következő években fokozatosan kevesebbet tudok vállalni, azt nem tervezem, hogy a gyógyítást abbahagyom. Már van utódom, a következő években őt szeretném tanítani, segíteni. Emellett továbbra is szeretnék helytállni a jótékony célú feladataimban, és legfőképp sokkal több időt szeretnék az unokáinkkal foglalkozni, testi-lelki-szellemi fejlődésükbe még jobban „beleállni”! 

 

Dr. Gyenes Vilmos gyermekgyógyász, gyermekkardiológus főorvos Szegeden született 1951. június 23-án. Iskoláit szülővárosában végezte. Előbb a tanárképző főiskola 1. sz. Gyakorló Általános Iskolájában, azután a Radnóti Miklós Gimnáziumban tanult, majd tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen folytatta, ahol általános orvosi diplomáját 1975-ben vette át.
Később gyermekgyógyászatból, gyermekkardiológiából és neonatológiából szerzett szakvizsgát. 1975 óta a kecskeméti megyei kórház gyermekosztályán dolgozik. Az elmúlt évtizedek során aktív szerepet vállalt az intézmény gyermekintenzív részlegének létrehozásában, illetve a kardiológiai szakrendelés fejlesztésében.
Kecskeméti munkája mellett 2004 óta a budapesti Bethesda Gyermekkórház főorvosa. Szakmai rendezvények rendszeres résztvevője, előadója, így például ez év elején Hit és gyógyítás járványidőszakban címmel tartott előadást egy online konferencián. A Fornetti a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Funiculus Umbilicalis Alapítvány kuratóriumának, a Mercedes Kosárlabda Akadémia tanácsadó testületének és a fokolare közösség kecskeméti csoportjának tagja.
Közel két évtizede jelentős karitatív munkát is végez. A Jobb Lator Polgári Kör tagjaként orvosbarátaival rendszeresen jár Erdélybe gyermekeket szűrni, gyógyítani, emellett néhány évvel ezelőtt fővárosi kollégái kárpátaljai missziójához is csatlakozott. Kiemelkedő és tartósan magas színvonalon végzett orvosi szolgálatáért a Kiváló Kórházi Dolgozó címet, a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért Díjat, valamint az emberi erőforrások minisztere elismerő oklevelét és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány díszoklevelét is átvehette.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Rendőrök a kecskeméti ponthatárváró bulin

Rendőrök a kecskeméti ponthatárváró bulin

Több mint félezer ember gyűlt össze a kecskeméti Domb Beach-en lezajlott rendezvényen.

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított csoport tagjai

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte öt moldáv állampolgárságú férfi letartóztatását,...

Megtartották a nyár utolsó premierjeit a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Megtartották a nyár utolsó premierjeit a Kecskeméti Nemzeti Színházban

A 2020/21-es évad két igazán vidám darabbal zárul a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban: ...

Ne gyújts tüzet!

Ne gyújts tüzet!

Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet a tűzgyújtási tilalomra. Bár egy ideje érvényben van már a ...

Ezért lassult le az M5-ös forgalma

Ezért lassult le az M5-ös forgalma

Az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében, a 89-es km közelében új terelést építenek ki. Röszke i...

Forgalomterelés a „Repülős Körforgalom” lezárása miatt

Forgalomterelés a „Repülős Körforgalom” lezárása miatt

Vasárnap több órára lezárják Kecskeméten a repülős körforgalmat, előre nem tervezett karbantartás...

Magabiztos győzelem az első edzőmeccsen

Magabiztos győzelem az első edzőmeccsen

Csütörtökön este az NBI-es újonc TFSE vendégeként lépett pályára az SG Kecskemét Futsal a felkész...

Éjjel tört áldozatára a rabló szerelmespár

Éjjel tört áldozatára a rabló szerelmespár

A Kecskeméti Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a fiatalkorúval és élettárs...

Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

Solt 11. századig visszavezethető története és egy őskőkori település emléke is feltárul a régész...

Kodály Pont - Takács Emese

Kodály Pont - Takács Emese

A Kodály Pont ma esti előadója Takács Emese volt, aki tárogató műsorával szórakoztatta a köz...

Dalesttel folytatódott a Kodály Művészeti Fesztivál

Dalesttel folytatódott a Kodály Művészeti Fesztivál

Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei csendültek fel ma (csütörtök) este a Kodály Művészeti Feszti...

A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai

A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai

Szank és Kiskunmajsa történelmi érdekességeit, kulturális kincseit fedezték fel, ráadásul fürdőzt...

Változik a helyi buszok közlekedése augusztus 8-tól

Változik a helyi buszok közlekedése augusztus 8-tól

Menetrend módosítás vezet be a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. augusztus 8-tól. A változások ...

A V4 után újabb nemzetközi kerékpárversenyre készül az MKB Cycling Team

A V4 után újabb nemzetközi kerékpárversenyre készül az MKB Cycling Team

Két egymást követő hétvége, négy verseny négy országban. Ez volt a Visegrád 4 Kerékpárverseny, ah...

KTE HUFBAU: Katona Bálint kölcsönbe érkezik FTC-től

KTE HUFBAU: Katona Bálint kölcsönbe érkezik FTC-től

Fiatal támadó középpályással bővült a KTE HUFBAU játékoskerete, Katona Bálint a Ferencvárosi TC-t...

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított grúz férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított grúz férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 32 éves grúz férfi letartóztatását, akit emb...

„Kötöttem bokrétát...” – Dalesttel folytatódik a Kodály Művészeti Fesztivál

„Kötöttem bokrétát...” – Dalesttel folytatódik a Kodály Művészeti Fesztivál

Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei csendülnek fel a Kodály Művészeti Fesztivál csütörtök esti r...

A Hegedűs-házaspár célkeresztjében a család és a sport áll

A Hegedűs-házaspár célkeresztjében a család és a sport áll

A sport szeretete, egymás megbecsülése széttéphetetlen kötést jelent a kosárlabdázó Hegedűs-házas...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies