Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. November 30. Szerda  András, Andor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Hogyan lehet minden gyereknek szuperereje?

Pásztor Andrea

2020.11.10. 10:31

Hiába fejlődik a technika rohamos léptekkel, az emberi agy működésének minden titkát máig nem sikerült megfejteni. Azt régóta tudjuk, hogy elménk képességeinek csak néhány százalékát használjuk, és a gondolatok erejében se sokan kételkednek már. Erre épül a José Silva-féle agykontroll is, amelynek egyedül hazánkban létezik gyerekek számára kidolgozott módszertana. Makra Zsuzsanna, akit sokan a KEFAG Zrt. PR-menedzsereként ismernek, 12 éve tart ilyen tanfolyamokat Kecskeméten 7-15 éveseknek. Az október végi kurzus második napjához mi is csatlakoztunk. Szerettük volna ugyanis megtudni, hogyan segíthet ez a módszer abban, hogy a gyerekek a legtöbbet hozzák ki magukból.

Bagdi Bella gyerekeknek szóló motivációs dalai szólnak, amikor belépek a Hetényegyházi Közösségi Ház kistermébe. Körben színes babzsákok, a gyerekek igyekeznek rajtuk kényelmesen elhelyezkedni. Kis csoportokban beszélik meg az előző nap izgalmas történéseit. – Te próbáltad a fájdalom elmulasztását, és a memóriafogasokra emlékszel még? Én mindet tudom! – dicsekszik egy kislány. Le se tagadhatná, hogy alig várja a folytatást. Makra Zsuzsa, a foglalkozás vezetője még előkészíti szokásos eszközeit, aztán nem váratja tovább 13 fős csapatát.

Játékos tornával indul az óra. Keresztmozgásokkal melegítenek be a gyerekek, mint kiderül, ez nemcsak az energiaáramlás miatt szükséges, de ezek a mozdulatok segítik elő a jobb és a bal agyfélteke közti aktív kapcsolatot is. És hogy ez miért is fontos? Arra már a gyerekek adnak választ, amikor felidézik az előző nap tanultakat. Mint kiderült, hallhattak az egészséges táplálkozásról, tanultak egy módszert arra, hogyan alhatnak el villámgyorsan, és hogyan kelhetnek fel reggel maguktól az előre eltervezett időben. A fájdalom csillapításáról is hallottak, a legfontosabb azonban az, amit a világ legszuperebb számítógépéről, az agyunkról tanultak.

Vilmos és Vili

Makra Zsuzsa fejére először papírcsákó kerül, tanítványai pedig rögtön tudják, hogy ő most Vili, a jobb agyfélteke. Lételeme a vidámság. Ő felel a mozgásért, a vizualitásért, az álmodozásért, a játékért és a zene is az ő asztala. – Neked köszönhetően táncolunk, éneklünk és festünk – ecseteli az egyik fiú. – Miattad vagyunk kreatívak! – fűzi hozzá újdonsült barátja. Miután Vilit kivesézte a csapat, ikertestvére, Vilmos kerül a terítékre. Zsuzsa keménykalapra cseréli a csákót, szigorú képet vág, hisz a bal agyfélteke megköveteli ezt. A gyerekek pedig már mondják is, mi mindenre képes a kalapos Vilmos, a racionális ikertesó. – A te segítségeddel írunk, olvasunk meg számolunk, és miattad követjük a szabályokat is – sorolják az agykontrollos padavanok, majd közösen bemutatják, hogyan tudnak lemenni alfába, amikor tökéletes a két agyfélteke együttműködése.

– Amikor alfa-hullámokat termel az agyunk, huszonötször fogékonyabb a normál állapotnál – magyarázza Zsuzsa. – Ilyenkor valójában szárnyakat kapunk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból. Mindenkinek remekül megy a meditáció, a babzsákokon fekve agykontrollos számolással érik el, hogy alfa-hullámot termeljen az agyuk. De hamarosan kiderül, hogyan használhatják ezt a szupererőt észrevétlenül akár az iskolában, felelés vagy dolgozatírás közben, sőt versenyhelyzetben is. A nap további részében ugyanis olyan módszereket tanulnak, amelyekkel gyorsabban tanulhatnak, varázslatosan fejleszthetik memóriájukat, koncentrációjukat.

Az agy konditerme

Makra Zsuzsa valójában egy svédasztalon kínálja fel az agykontroll régóta bevált módszereit. Ezek közé tartozik a memóriafogas, az elmetérkép vagy gondolattérkép, a háromujj technika, de igyekszik megváltoztatni a gyerekek tanuláshoz, iskolához való viszonyát is. – Tudnotok kell, hogy a tanulás nem ér véget az iskolában. Élethoszszig tart, ha utáljuk, magunkkal szúrunk ki – jelenti ki a délelőtti foglalkozás végén. – Ezen túl induljatok el úgy iskolába, „gyere, agy, viszlek kondizni! Gyúrunk, vazze!” – viccelődik, a csillogó szemeket látva pedig nem is kérdés, hogy a résztvevőkben most megváltozott valami.

Ezután szó esik még arról, hogy viselkedjenek a gyerekek az agyonterhelt, sokszor frusztrált tanárokkal, és hogy mit tegyenek, ha kortársaik zaklatják őket. A gyerekekből záporoznak a kérdések, előhozzák azokat a sztorikat, amiket talán még a szüleikkel sem osztottak meg. Itt azonban minden teljesen más megvilágításba kerül. Az agykontrollfogásokon túl életvezetési tanácsokat is kapnak a gyerekek, Zsuzsa saját lányai példáján keresztül próbál utat mutatni számukra. Merjünk változni!

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Makra Zsuzsanna ars poeticája szerint „nőttön növő lelkesítőnő”. Ezt a tanfolyam résztvevői egytől egyig alátámaszthatják

Úgy elröpült a délelőtt, hogy a gyerekek észre se vették. Nem csoda, hisz tanáruk vérprofi előadó. Teljesen átlényegül a foglalkozások alatt, lelkesedése pedig igencsak ragadós. Hol énekes, hol mesemondó, aztán inkább standupol, a gyerekek le sem veszik róla a szemüket. A szünetben azt is elárulja, miért tartja fontosnak, hogy 200 százalékot adjon magából az órákon. – 2008 óta tartok gyerekek számára agykontroll tanfolyamot, kapva-kaptam a lehetőségen, hogy elvégezzem az erre feljogosító képzést (többek között dr. Domján László és dr. Kígyós Éva instrukcióival) – meséli Zsuzsa, miközben a gyerekek kimennek játszani.

– Amikor az oktatóink végignézték a próbaórámat, teljesen elhűltek, azt mondták, nem fogom bírni, ha ekkora energiával tanítok. Én azonban úgy gondolom, másképp nem érdemes. Azóta ez a 75. tanfolyamon, és mintegy 800 gyereknek adtam át az agykontroll alapjait. Tanárként kezdtem a pályám, így már akkor is megtapasztalhattam, hogy sok gyerek számára stresszt jelent az iskola. Hiába tanulnak jól, szoronganak, nincs meg bennük az egészséges önbizalom, önbecsülés, és az önértékelésükkel is nagy gondok vannak. Foglalkozásaim fontos célja, hogy ezen közös erővel változtassunk. A tanfolyamon elsajátíthatják a pozitív életszemlélet alapjait, útmutatást kapnak ahhoz, hogyan kell befelé figyelni, hogyan ismerhetik meg önmagukat, hogyan bontakoztathatják ki képességeiket. Segítek abban, hogy ne vegye el minden idejüket a tanulás, minél tovább maradhassanak gyerekek. Igyekszem átadni számukra, hogy vállaljanak felelősséget döntéseikért, merjenek változni, változtatni életükön. Erre más nem képes, egyedül ők. A kulcs pedig ott van mindenkinél. Nem a kezünkben, hanem a gondolatainkban – mutat a fejére mosolyogva.

Meditáció a szülőkkel

Délután egy külön teremben a szülőket is foglalkozásra várta Vígh Edit Gabriella mediátor, akivel együtt kezdte Zsuzsa a képzést. Az első tanfolyamok után azonban úgy érezték, nem elég a gyerekekben elindítani a pozitív változást, a szülők is kellenek ahhoz, hogy ez maradandó legyen. Ezért aztán a külön foglalkozásokon ők is betekintést kaphatnak abba, mit tanultak csemetéik, és megtudhatják azt is, hogyan segíthetik, inspirálhatják őket. A kétórás agytágítás után gyerekek és szülők együtt fejezik be a tanfolyamot. Ekkorra a gyerekek annyira feltöltődtek a sok élménytől, hogy szinte érezhető a pozitív energia a kis teremben.

Zsuzsa még előadja kedvenc dalát a Padlásból, hogy fokozza a hangulatot, majd mindenki beszámol arról, mi is tetszett neki legjobban a tanultakból. Egy közös meditáció lesz a délután csúcspontja, amelyben mindenki megalkotja benső titkos kuckóját, ahová ezentúl bármikor elbújhat feltöltődni, választ kapni kérdéseire. Ezután egy szürreális ceremónia közben (egy plüss béka énekli a Celebrationt, miközben hastáncol) Zsuzsa átadja tanítványainak agykontrollos bizonyítványaikat és az ehhez járó ajándékokat. – Mindenképp írjatok, hogy boldogultok a tanultakkal, szívesen segítek is, ha szükségetek van rá – búcsúzik a kis csapattól, majd útravalóul hozzáteszi: – Ne felejtsétek! A siker titka egyszerű: nem próbálkozni, hanem csinálni kell!

 

Szülői vélemény – Pajkó Andrea:
- Riasztó látni, amikor egy vagány óvodásból egy önbizalmát vesztett iskolás lesz. Ezért döntöttem el, hogy Szonja lányom Makra Zsuzsára bízom, aki legalább kétszer állt sorban, amikor a pozitivizmust osztogatták. Szonja imádta a tanfolyamot, az önbizalma új erőre kapott. Azóta is használja a három ujj technikát, és a titkos bunker is jól jön neki a mindennapos mókuskerékben. Húga, Zsanna pedig megígértette velem, hogy őt is feltétlenül beíratom Zsuzsához.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Adventi szavalóverseny az EGYMI-ben

Adventi szavalóverseny az EGYMI-ben

Adventi szavalóversenyt rendeztek szerdán a Kecskeméti EGYMI-ben. Az eseményt a sajátos nevelési ...

2022.11.30. 16:59

9 kép

Kecskemét , EGYMI, advent, Szavalóverseny

Hírös kecskemétiek: dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég

Hírös kecskemétiek: dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég

November 28-án a Kelemen László Kamaraszínházban megtartották a Hírös kecskemétiek című pódiumbes...

Újabb utcát aszfaltoztak Katonatelepen

Újabb utcát aszfaltoztak Katonatelepen

​Újabb utcát aszfaltoztak le Katonatelepen. Most az Irsai Olivér, illetve az azt átkötő Jegenyefa...

Csodás betlehem látható a kecskeméti kórház előcsarnokában

Csodás betlehem látható a kecskeméti kórház előcsarnokában

Életnagyságú betlehemi jelenet látható a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti székhelyének ...

December 1-jétől zárva lesz az arborétum

December 1-jétől zárva lesz az arborétum

Zárva lesz a Kecskeméti Arborétum december 1-től. A megnyitása óta minden évben a hónap első napj...

Rangos nemzetközi búvárúszó mezőny állt rajthoz Kecskeméti Fürdőben

Rangos nemzetközi búvárúszó mezőny állt rajthoz Kecskeméti Fürdőben

Kecskemét adott otthont a 2022.11.26-27.-én megrendezett Fiatal Uszonyosúszók IX. Világtalálkozój...

Scoregoal: három pont megszerzése a cél pénteken

Scoregoal: három pont megszerzése a cél pénteken

Sűrű a programja a kecskeméti NBI-es futsalosoknak, hiszen pénteken a távoli Nyírbátorban lépnek ...

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Építmény idei eladásakor nagyon fontos, hogy időben kössünk szerződést és nyújtsuk is be&nbs...

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

Eddig sem volt könnyű dolga Tóth Norbert legénységének, de pénteken igazi nagyvad látogat a Messz...

Városi Tehetségnap a Móra Ferenc Általános Iskolában - Videóval

Városi Tehetségnap a Móra Ferenc Általános Iskolában - Videóval

A tehetséges fiatalokat, és az ő képességeiket felismerő, tanárokat is jutalmazták ma délutá...

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Egy mell mulázst kapott a mai napon a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda egy pályázatnak köszön...

Az épülő tűzoltólaktanyában jártunk - Videóval

Az épülő tűzoltólaktanyában jártunk - Videóval

Folyamatosan zajlanak a munkálatok az új tűzoltólaktanya építése kapcsán. Az épület már áll és so...

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

Szemereyné Pataki Klaudia elődást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szemereyné Pataki Klaudia elődást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A digitalizáció szövi át a mindennapokat - mondta Szemereyné Pataki Klaudia a Helyi versenyképess...

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a regisztráció a Kecskeméti Városrendészetnél a jövő évi parkolóbérletek igényléséhe...

Jó formában utazik Kozármislenybe a KNKSE

Jó formában utazik Kozármislenybe a KNKSE

Fontos győzelmet szerzett legutóbb a kecskeméti női kézilabdacsapat; Berkes-Kaiser Melittáék a Pé...

Edu-Show kosárlabda kupa lesz Kecskeméten (videó)

Edu-Show kosárlabda kupa lesz Kecskeméten (videó)

Kecskemét 5. alkalommal ad otthont az Edu-Show kosárlabda kupának december 3-án. A szenior k...

Bodrozsán Alexandra kilépett a Momentumból

Bodrozsán Alexandra kilépett a Momentumból

Facebook-oldalán jelentette be Bodrozsán Alexandra, Petőfiváros önkormányzati képviselője, hogy e...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies