Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Október 18. Hétfő  Lukács

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Hogyan őrizhetjük meg legnagyobb kincsünket, az esővizet?

2020.08.06. 13:21

Akár 3-5 Celsius fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet Kecskeméten 2035-ig a legfrissebb előrejelzések szerint. Nem sok időnk maradt arra, hogy tegyünk ez ellen, és megakadályozzuk, hogy sivataggá váljon az otthonunk. Gyorsan, hatékonyan, közös erővel kell cselekednünk, hogy gyermekeink, unokáink számára is élhető maradjon Kecskemét városa. A hatékony védekezésről, az összefogás fontosságáról beszélt Farkas Barta Kata, a 10 millió Fa Kecskemét csoportjának vezetője, majd Falu György alpolgármester a KTV Kiemelő című magazinjában.

– Nagyon kevesen tudják, hogy Európán belül a magyarországi éghajlati modellek jelentősebb, 1,5-szer nagyobb felmelegedést jósolnak az átlagosnál. Ezen belül is városunk a legveszélyeztetettebb részen található a prognózisok szerint – mondja Farkas Barta Kata. Az előrejelzések szerint 3-5 Celsius fokos felmelegedésre számíthatunk, ami az erdős sztyepp kategóriából átlöki területünket a sztyepp zónába. Vagyis szépen elköszönhetünk a fáinktól, ha nem teszünk semmit!

Kecskemét is sivataggá válhat

– Az elmúlt 10 évben közel 30 százalékkal csökkent Kecskemét város 1 főre jutó zöldfelületének aránya, ezzel a megyei jogú városok között az utolsók vagyunk a sorban. Kevesen tudják, hogy ez a csökkenés legfőképpen a magántulajdonú és azokhoz kapcsolódó közterületeken zajlott. Az a hatalmas városi növekedés, ami az utóbbi időben történt, a rengeteg építkezés hatalmas károkat okozott a városi tájban és az ökoszisztémában. Mindent leburkolunk, eltüntetjük a fákat az utcákból, magánterületekről, betemetjük az árkokat a parkolók miatt, autóval járunk mindenhová, termeljük a szemetet, tüntetjük el a talajokat. Mindezekkel pedig saját vesztünket idézzük elő!

Ezért aztán nincs más esélyünk: IDEJE VÁLTOZTATNI!

Az alkalmazkodásnak és felkészülésnek nagyon sok pillére van, amit Kecskemét Város Klímavédelmi stratégiája jól összefoglal. Az igazán sikeres felkészüléshez azonban a lakosság segítségére, tenni akarására is szükség van. Már nem elég várnunk, hogy az önkormányzat tegyen meg mindent. Az már kevés, amit megtehet - vélekedik a csoport vezetője.

Nekünk, itt élőknek is cselekednünk kell!

Folyamatosan sivatagosodik el az Alföld, közben már megjelennek a villám árvizek, amelyek a száradás hatásait tovább erősítik. A hirtelen lezúduló csapadék gyorsan özönvízzé válik a városban, amit azután leengedünk a csatornákba.

– Az átlagos csapadékmennyiség nálunk 500-550 mm/év, a tájnak, a növényeinknek azonban 800 mm vízre lenne szüksége – magyarázza a 10 millió Fa közösség kecskeméti vezetője. – Amikor még jól működött a táj, ezt a hiányt a folyók ide hozták, a földbe szivárogva hasznosulhatott. Mára a folyószabályozások következtében ezt a hiányt nem tudjuk pótolni. Ezért is csökken folyamatosan a talajvíz szintje.

Ráadásul a jövőben még több vízre lesz szükségünk. A felmelegedés következtében a párologtatás nagyobb lesz, így 1000 mm víz lenne elegendő ahhoz, hogy ezt a táji formát tartani tudjuk. Aki most megnyugodna, hogy a fele még megvan a vizünknek a csapadéknak köszönhetően, annak ideje felébrednie. Mivel nem a csapadékmegtartó vízkezelésre vagyunk berendezkedve, így ennek jelentős részét leengedjük a városról.

Évi 12 millió m3 csapadékot nem hasznosítunk, engedünk el egyszerűen a csatornákon keresztül.  

– Ezért is döbbenetes számomra, hogy a városrészek különböző csoportjaiban esős időszakban vehemensen szidják az esőt és csatornázásért kiáltanak – fűzi hozzá Farkas Barta Kata. – A régi ember, aki összhangban élt a természettel, még tudta, hogy mekkora kincs a víz. Meg is tett mindent a megtartása érdekében. Hatalmas árkokat ástak, hatalmas fákkal a partjukon. A mai ember betemeti az árkokat, és a földben a régiek által összegyűjtött vízből locsol. A fákat pedig kivágja, és elfelejt ültetni helyette másikat.

Meddig tartható ez fenn? Nem kell messzemenő számításokat végeznünk, hogy rájöjjünk, már nem sokáig. 1000 mm víz igényünk lesz, és nagyjából 350-450 mm-t tartunk meg.

Ha nem teszünk közösen a vízmegtartás érdekében, a Homokhátság valóban sivataggá változik.

– Nem szeretnék senkit ijesztgetni, de nincs más esélyünk. Gyorsan, hatékonyan, közös erővel kell cselekednünk! – figyelmeztet Farkas Barta Kata.

Az mondja, amikor esik az eső, legyünk minden cseppért nagyon hálásak! Az életünket köszönhetjük ennek a víznek. Legyünk türelmesek, amikor meg kell várnunk, hogy elszikkadjon a csapadék! Amikor pedig nem esik, próbáljuk megtalálni a helyét a víznek a saját telkeinken.

Civil és önkormányzati összefogás

Szintén az esőkertek létrehozásának fontosságára hívta fel a figyelmet Falu György alpolgármester a Kiemelő szerdai beszélgetésében.

– Az esőkert egy rendkívül látványos, ökológiai szempontból hihetetlenül hasznos kezelési módja a csapadékvíz kezelésének. Erre a módszerre a 10 millió Fa közösség kecskeméti csoportja hívta fel a figyelmünket a zöldfelületekkel kapcsolatos közös gondolkodás nyomán.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni, hogy a zöld és kék infrastruktúrát közösen kezeli, vagyis a lehulló csapadékvizet próbálja hasznosítani a növényzet öntözésére, ezzel pedig három legyet ütünk egy csapásra. Először is azt az esővizet, ami az esőkertben szikkad el, nem kell elvezetni a városból, másrészt öntözővizet biztosítunk a kert növényállományának, harmadrészt pedig egy gyönyörű zöldfelületet hozunk létre – fogalmazott az alpolgármester.

Falu György kitért arra, hogy a hirtelen lezúduló eső miatt kialakuló villámárvizek problémáját fokozza, hogy a lakók, a lakóközösségek a csapadékvizet kivezetik a közterületre. A keddi zivatarok után is számos bejelentés érkezett az önkormányzathoz. Ezeket a panaszokat az alpolgármester igyekszik személyesen kivizsgálni. Szinte minden esetben kiderül, hogy kivezetik a csapadékot a saját udvarukról az utcára.

– Az elmúlt években igyekeztünk megoldani a közterületen összegyűlő csapadékvíz kezelését, nem is túlzottan rossz eredménnyel. Az utóbbi években - különösen pedig idén már tragikussá vált a helyzet. Elképesztő mennyiségű víz hullott kedden is a városra. Ezért is nagyon fontos, hogy a lakosság is együttműködjön az önkormányzattal a probléma kezelésében – mondta az alpolgármester.

Hozzátette, első körben, már akkor is elégedett lesz, ha azoknak az utcáknak a lakói, ahol nincsen zárt csapadékcsatorna, engedik a szikkasztó árkok kiásását, később pedig nem temetik be azt.

A jövőre nézve kifejtette, hogy meg kell találni a városnak azokat a pontjait, ahol esőkertekkel vagy talaj alatti esővíztároló rendszerekkel tudják megfogni a csapadékot. Bízik abban, hogy a következő 5-6 évben sikerül előrelépést tenni ennek a rendkívül összetett problémának a kezelésében.

Farkas Barta Kata javaslatai az esővíz megtartására

– Akinek van még régi szennyvízaknája, az szerencsés, takarítás, fertőtlenítés után a csapadékvíz bevezethető oda, majd szivattyúval locsolásra is alkalmassá válik. Ha nincs benne beton, akkor az algásodás elkerülése érdekében pár beton tömböt bele kell tenni!

– Akinek nincs ilyen aknája, érdemes kiépítenie, de ereszcsatornánként is kapható esővíz tárolására alkalmas edény. Ha olcsóbban szeretnénk megoldani, akkor régi hordók egymásba kötésével is összegyűjthetjük az összes csapadékot. Ilyenkor fontos a szúnyoghálóval történő takarás, hogy megelőzzük a szúnyogok petézését.

– A kertünknek, növényeinknek nagy szüksége van csapadékra, ezért a lehető legrosszabb megoldás, hogy kincset érő vizeinket kiengedjük az utcára, hogy ott összegyűlve árvizet okozzanak.

– A kertek kialakításakor - a természetet utánozva - kisebb nagyobb mélyedéseket alakítsunk ki, ide ültessünk növényeket, ezzel megtartva a számukra értékes vizet. A burkolatok mindig magasabban legyenek, mint a zöld felületek! Rengeteg nemzetközi jó példa található az esővíz ilyen jellegű megtartására, interneten lehet ötleteket gyűjteni, az ESŐKERT kulcsszóra keresve.

– Használjuk ki a víznek azt a jó tulajdonságát, hogy lefelé folyik! Keressünk mély pontokat a területeinken, ahol meg tudjuk tartani. Sokszor gondot okozhat a felesleges víz, ebben az esetben irányítottan tudjuk elvezetni onnan ahol, nem kell. Ez akár a kertünk dísze is lehet.

Segítség az USÁ-ból
Amerikában, Washington államban az új építés alá vett területeknél törvény tiltja a csatornában való vízelvezetést, helyette a teljes területeket különböző esővízmegtartó módszerekkel látnak el, ezzel egyensúlyozzák ki a nagyon egyenlőtlen csapadékeloszlást. Az ottani rendszer kidolgozásában részt vett egy magyar származású hölgy, Pásztor Zsófia, akivel Farkas Barta Kata felvette a kapcsolatot. Megkérte legyen segítségünkre jó esőkertek elkészítésében. Így a nagyon ronda és hatalmas árkok helyett, jól működő csodaszép fás, cserjés esőkertek létrehozásával, környezetünk megszépítésével együtt oldhatjuk meg a csapadékvíz gondokat és védhetjük ki a klímaváltozás káros hatásait.

– Bízom abban, hogy össze tudunk fogni, és egyre több szép esőkerttel rengeteg vizet tudunk megtartani az egyes városrészekben. Aki szeretne csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, kezdje el figyelni a csapadék mozgását esőzéskor, és próbálja saját telkén megtalálni a megfelelő módot a víz megtartására. Figyelje meg, hol vannak a kertjében mélypontok, vagy hol lehetne kialakítani ilyen területeket – kéri Farkas Barta Kata.

Aki szeretne saját esőkertet létrehozni, részt venni a csapadékvíz megtartási programban, jelentkezzen az esokert@gmail.com e-mail címen! A cél, hogy később akár utcákra lebontva is kidolgozzák ezeket a természetes módszereket.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Hatalmas küzdelem után győzött a KRC

Hatalmas küzdelem után győzött a KRC

Vasárnap a férfi röplabda Extraliga fordulójában a Kecskemét öt játszmában győzte ...

KTE HUFBAU: Szabó István elégedett a mutatott játékkal

KTE HUFBAU: Szabó István elégedett a mutatott játékkal

A KTE HUFBAU 0-0-os döntetlent játszott a bajnokság 12. fordulójában a Nyíregyházával. A mérkőzés...

Hétfőtől áramszünet Kecskemét szerte

Hétfőtől áramszünet Kecskemét szerte

Október 18-tól ismét áramszünetek lesznek Kecskemét több városrészében is. Amennyiben az est...

Minden korosztályban remekeltek a kesis birkózók a Diákolimpián!

Minden korosztályban remekeltek a kesis birkózók a Diákolimpián!

Hosszú idő után minden diákolimpiai korosztályban jutottak be kecskeméti birkózók az országos dön...

Szezont zártak kajak-kenu és sárkányhajózás szerelmesei

Szezont zártak kajak-kenu és sárkányhajózás szerelmesei

Szezonzáró sportnapot szervezett a Hírös Kecskemét Vízisport Egyesület szombaton a Benkó Zoltán S...

Elismerték a repülőnapon dolgozók munkáját

Elismerték a repülőnapon dolgozók munkáját

A 2021-es Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató előkészítésében és végrehajtásában részt...

Szávoszt Katalin életműve a Cifrapalotában

Szávoszt Katalin életműve a Cifrapalotában

Szávoszt Katalin, Ferenczy Noémi-díjas keramikus művész életmű adományával gazdagodott a Kec...

Szabó Alex: Ki akarjuk tolni ezt a szériát

Szabó Alex: Ki akarjuk tolni ezt a szériát

Vasárnap 13 órakor a Nyíregyháza látogat a Széktói Stadionba a Merkantil Bank Liga 12. fordulójáb...

Bemutatták a Tiringer albumot

Bemutatták a Tiringer albumot

A Barátok templomában mutatták be szombaton délelőtt a Tiringer albumot. A kiadvány bemutatója ut...

Örmény nap a Szórakaténusz Játékmúzeumban

Örmény nap a Szórakaténusz Játékmúzeumban

Az örmény kultúra jegyében telt a szombati nap Kecskeméten a Szórakaténuszban. Örmény viselet mot...

Színes programok a Vacsiközi-Öko Fesztiválon

Színes programok a Vacsiközi-Öko Fesztiválon

Gyermekprogramok, óvodai bemutatók, gombafőző fesztivál, öko programok kicsiknek és nagyoknak a H...

Hétfőn új buszjáratok Kecskeméten

Hétfőn új buszjáratok Kecskeméten

Október 18-án plusz járatokat indít a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. Mutatjuk a részleteket:...

Értékjáró Séta: Ballószög volt a harmadik állomás

Értékjáró Séta: Ballószög volt a harmadik állomás

Harmadik állomásához érkezett a Térségi Értékjáró Séta. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesü...

KTE HUFBAU: Nehéz hazai meccs jön

KTE HUFBAU: Nehéz hazai meccs jön

A KTE HUFBAU a Merkantil Bank Liga 12. fordulójában a Nyíregyháza Spartacus FC-t fogadja vasárnap...

A Wojtyla Ház előtt tartott koncertet a Kecskeméti Városi Fúvószenekar

A Wojtyla Ház előtt tartott koncertet a Kecskeméti Városi Fúvószenekar

A Wojtyla Barátság Központ népkonyha utcafrontján a szombati ebédosztást megelőzően örömzenét mut...

Csütörtökön helyezik vissza Árpádkát

Csütörtökön helyezik vissza Árpádkát

A kecskeméti városháza felújítása egy újabb mérföldkövéhez érkezett. A homlokzat legmagasabb pont...

Időszakos útlezárás az M5-ösön

Időszakos útlezárás az M5-ösön

Az M5-ös autópályán, a Budapest felé vezető oldalon, Kecskemét előtt, a 94-es km-nél munkavé...

Bravúros győzelem Fehérváron!

Bravúros győzelem Fehérváron!

Pénteken az Alba Fehérvár vendégeként folytatódott az NBI A-csoportos bajnokság a Duna Aszfalt-DT...

Különleges díszmadarak az Agórában - videóval

Különleges díszmadarak az Agórában - videóval

​Több mint 130 díszmadarat csodálhatunk meg október 17, vasárnap délutánig a Hírös Agóra emeleti ...

Megérkeztek a Nagytemplomra az evangélisták szobrai

Megérkeztek a Nagytemplomra az evangélisták szobrai

Több mint egy év elteltével visszatért Kecskemétre Máté, Márk, Lukács és János szobra, vagyi...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies