Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. November 30. Hétfő  András, Andor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

2020.04.05. 12:00

A koronavírus jelen van minden megyében, így Bács-Kiskunban is. Csak Kecskeméten több tucatnyi ember van hatósági házi karanténban. Akár négy-öt hónapot is jelenthet, amíg elhúzódik a veszélyhelyzet.

Az önkormányzat Kecskemét város működését teljesen átszabta a kialakult veszélyhelyzet és a kormány által hozott jogszabályi döntéseknek megfelelően. Összeállítás az eddig tett intézkedésekről.

Köszönet a fegyelmezett magatartásért – A vírus itt van közöttünk
„Nagyon köszönöm a kecskemétieknek azt a fegyelmezett, óvatos, higgadt magatartást, amelyet ebben az embert próbáló időszakban tanúsítanak. (…) A járványt nem tudjuk teljes mértékben elkerülni, de lassítani igen. A népegészségügytől kértem adatot arra vonatkozóan, hogy van-e a városban igazolt fertőzött beteg. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy területi adatok nem állnak rendelkezésre” – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása nyomán a polgármester elmondta, hogy a vírus jelen van minden megyében. „Éppen ezért nekünk, kecskemétieknek is tényként kell kezelnünk: a vírus itt van, közöttünk van, most még jobban kell vigyáznunk magunkra és egymásra. Köszönöm a munkáltatóknak, hogy minden létező óvintézkedést megtesznek azokban a szektorokban, ahol az otthoni munkavégzés nem lehetséges.”

Szépkorúak segítése – Gondoskodó Szolgálat
Akár négy-öt hónapot is jelenthet, amíg elhúzódik a veszélyhelyzet – hangsúlyozza Kecskemét polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia felhívta a figyelmet az idősek segítésének fontosságára, de arra is van már terv, hogyan segítsék az otthon maradó gyerekek felügyeletét.

Ne hagyják el otthonaikat az idősek, hiszen nagyon komoly veszélyhelyzet elé nézünk – figyelmeztet továbbra is a Városi Operatív Törzs. A szépkorúak fokozott védelme érdekében a közös képviselőkön keresztül egy tájékoztató anyagot is eljuttattak a lépcsőházakba a Gondoskodó Szolgálat igénybevételének lehetőségéről.

Az önkormányzat által működtetett Nyíri úti és Horváth Döme utcai nyugdíjasházban pedig bevezették a zsiliprendszert, tehát a nyugdíjasok a nővéreken keresztül kaphatják meg a bevásárolt termékeket.

„Az idősek esetében hangsúlyozni szeretném, hogy a vásárlásokat, a gyógyszertár-látogatásokat, a háziorvos látogatásait csak a lehető legindokoltabban tegyék meg, a bevásárlások tekintetében pedig minimálisan kell felkészülni, hisz az élelmiszer- és gyógyszerellátásban nem lesznek problémák, ott a készletek rendelkezésre állnak” – emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Iskola

A digitális oktatásról szólva a polgármester elmondta, mind a tanárokat, mind a diákokat dicséret illeti, hiszen példamutatóan kialakították Kecskeméten is a távoktatást. A Kecskeméti Tankerületi Központ által leadott igényeket felmérve az önkormányzat a hiányzó technikai eszközök beszerzéséről is gondoskodott.Az iskolák kapcsán az a tájékoztatás érkezett, hogy a távoktatás rendben elkezdődött. Összesen mintegy 90 notebook/tablet hiányzott, ezek beszerzését az önkormányzat a Mercedes-gyár támogatásával pótolta. 

Család és gyermek
A polgármester beszélt arról is, hogy a járványnak lesz egy lassú felfutása, majd egy lefutása, ami 4-5 hónapot is jelenthet. Így arra is fel kell készülni, hogy hosszabb távon is otthon kell maradni a gyerekeknek.

A házi gyermekorvosi ellátással kapcsolatosan a Városi Operatív Törzs kéri, hogy a beteg gyerekek hozzátartozói mindenképp telefonon keressék az orvost hétköznap 9 és 18 óra között, és csak ezt követően, szükség esetén menjenek a rendelőbe. A felnőttháziorvosokat szintén telefonon kell hívni, őket munkanapokon 8-17 óra között lehet elérni. A Mentális és Lelki Elsősegély Szolgálat telefonos tevékenységének megerősítését is javasolta az operatív törzs, mert az elhúzódó veszélyhelyzet lelkileg is megviselheti az embereket.

Ingatlanok egészségügyi ellátásba történő bevonása
Városi Operatív Törzs mindeközben folyamatosan dolgozik, intézkedéseket tesz a járvánnyal kapcsolatban felmerülő problémák kezelésére.
Nemrég kérte a kollégiumi férőhelyek megvizsgálását, arra az esetre, ha az ingatlanok szociális és egészségügyi ellátásba történő bevonására szükség lenne.

Kezdeményezte továbbá a Kecskeméti Szakképzési Centrum és az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány közötti együttműködést annak érdekében, hogy a csecsemő- és gyermekgondozó tanulmányokat folytató hallgatók is részt vehessenek az idősgondozói feladatok végzésében.

Később pedig úgy döntött, hogy a városban még használatban lévő autóbusz-megállókat fertőtleníteni kell, kifejezetten virucid fertőtlenítőszerrel, valamint, hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni a kerti zöldhulladék-égetés kerülésére és komposztálók kialakítására.

Felhívás!
Kecskeméten is feltűntek a csalók, akik a jelenlegi helyzetet meglovagolva próbálják megkárosítani az időseket – Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az alábbi felhívást juttatta el szerkesztőségünkhöz.

„Ezúton is kérünk mindenkit, hogy szükség estén kizárólag a Gondoskodó Szolgálat segítségét vegyék igénybe a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltásának intézésében. A szolgálat önkéntesei nem csak iratokkal igazolják magukat, mellette jelszó is védi az időseket.

Ha Ön 65 év feletti, akkor különösen veszélyes Önre az új koronavírus.
Ha nincs hozzátartozója, segítő szomszédja, ismerőse, akkor mi segítünk.
Házhoz visszük az élelmiszert, a gyógyszert, a tisztálkodási cikkeket.
Hívja a 76/503-892-es vagy a 20/556-3402-es telefonszámot, illetve írjon a gondoskodas@hirosagora.hu e-mail-címre.
Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

Egyéb döntéshozatalok
A DTkH Nonprofit Kft. a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében ideiglenesen felfüggesztette a házhoz menő lomtalanításokat. A 2020. március 22. napot követő időpontra felvett lomtalanításokat a társaságnak már nem áll módjában teljesíteni, erről az érintett ügyfeleket előzetesen tájékoztatták. Március 20-ától átmenetileg új megrendeléseket nem vesznek fel.

Szakaszos beengedés a piaccsarnokba. Péntek reggeltől a vasárnapi zárásig – a várható megnövekedett forgalomra való tekintettel – szakaszosan engedik be a vásárlókat a piaccsarnokba. Belépni kizárólag a Budai utca felőli, porta melletti fotocellás ajtón, továbbá a szabadtér irányából, a szabadtér két oldalán lehetséges. Amennyiben a csarnokban tartózkodó árusok és vásárlók együttes száma oly mértékben megnövekszik, hogy az az egymástól minimum

1 méteres távolság megtartását veszélyezteti, a vásárlók beengedését a piaccsarnokba felfüggesztik oly módon, hogy egy újabb vásárló akkor mehet be, ha egy másik a piaccsarnokot elhagyta.

Az árusok többsége a szabadtéren fog árusítani. „Megkérjük a vásárlókat, hogy a piacra lehetőleg egyedül jöjjenek és csak akkor, ha egészségesek.
Csak annyi időt töltsenek a piacon, amennyit feltétlenül szükséges. Az idős emberek, saját biztonságuk érdekében, kérjük, maradjanak otthon.

Mindenki tartsa egymástól a minimális 1 méter távolságot. A vásárlók az áruhoz ne nyúljanak hozzá, ne fogják meg, kérjék az árusok segítségét” – kérte a piacfenntartó szervezet.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A KIK-FOR Kft. vizsgálja meg az üzlethelyiségek bérleti díj csökkentésének lehetőségeit.

Óvodai, iskolai beiratkozás
Minimális személyi kontaktus mellett valósulnak meg a beiratkozások az óvodákba és általános iskolákba – közölte nemrég a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán elmondta: a szülők e-mailben, illetve telefonon, illetve a KRÉTA rendszeren keresztül tudják majd jelezni gyermekeik beiratkozási szándékát.

A nem körzetes óvodákban a beiratkozási időszak április 2–20. között lesz, majd 21-én a körzetes intézmények, hivatalból, automatikusan felveszik az addig máshova nem jelentkezőket – ismertette. Az általános iskolák esetében nagyon hasonló a metódus, azzal a különbséggel, hogy a jelentkezés április 6–24. között zajlik majd a nem körzetes, április 28-áig – hivatalból – a körzetes iskolákba való beíratás.

Temetkezési szabályok szigorítása
A Városi Operatív Törzs a temetkezési közszolgáltatás folyamatos működésének fenntartása érdekében kéri az elhunytak hozzátartozóit, hogy a temetés egyeztetését a közszolgáltatónál előzetesen telefonon kezdeményezzék, a temetések konkrét megrendelése során pedig családonként lehetőleg 1 fő vegyen részt. A temetési szertartáson csak a legközelebbi hozzátartozók jelenjenek meg. Az operatív törzs úgy döntött, hogy a ravatalozóban egyidejűleg maximum 10 fő tartózkodhat.

A Városüzemeltetési Kft. által működtetett temetőkben a gyászszertartásokra minden jelenlévőnek maszkot és gumikesztyűt kell biztosítani, amint a közszolgáltató beszerezte a szükséges egyszer használatos eszközöket. A gyászolóknak a maszkot és a gumikesztyűt kötelezően használniuk kell.

A gyászszertartást vezető egyházi vagy polgári személynek a szertartás legelején fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy a gyászolók lehetőség szerint tartsák meg a járványügyileg javasolt 2 méteres távolságot, a szertartás végén pedig kerüljék a szokásos, közvetlen érintkezéssel történő részvétnyilvánítást.

Meleg étel, WIFI és tévétorna az időseknek
Az operatív törzs rendelkezése szerint az idősellátás keretében a Gondoskodó Szolgálatnak igény alapján biztosítania kell napi egyszeri melegétel­-kiszállítást a 65 éven felüliek számára. A testület kéri a közétkeztetésben résztvevő szolgáltatókat, hogy készüljenek fel a feladatra. A meleg étel kiszállítási árát a szociális étkeztetés díjával megegyezően ebédenként 600 forintban állapították meg.

Az operatív törzs kezdeményezte, hogy az önkormányzat nyugdíjasházaiban élő időskorú személyek WIFI-hálózaton keresztül ingyenesen érjék el az internetet. A KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. gondoskodjon WIFI-routerek kihelyezéséről az érintett ingatlanokban.

Ezenfelül javasolja azoknak a Kecskeméten élő időskorúaknak – akik nem rendelkeznek internetelérhetőséggel és szeretnének ilyen szolgáltatást igénybe venni –, hogy vegyék fel a kapcsolatot a telefon-előfizetésük szerinti szolgáltatóval a telefonon elérhető ügyfélszolgálaton keresztül. Erre vonatkozóan, illetve az e témakörben történt ingyenes felajánlások tekintetében tájékoztatni szükséges az érintetteket a média útján.

A törzs azt is kérte, hogy az idősek fizikai állapotának karbantartását segítendő a Kecskeméti Televízió műsorába kerüljön be a tévétorna. A műsor elindult, minden hétköznap reggel nyolckor kerül adásba, ismétlését este, a Felolvasósorozat után, 18 és 19 óra között sugározzák.

Tömegközlekedés

A Városi Operatív Törzs azt is kérte, hogy az autóbusszal végzett helyi tömegközlekedés jelenlegi menetrendjét vizsgálják felül. Szükség esetén kerüljön sor járatbővítésre és kapacitásbővítésre (nagyobb buszok biztosítására). Közben a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. a kialakult járványügyi veszélyhelyzet miatt, a Városi Operatív Törzs véleményének kikérése után, 2020. március 23-án üzemkezdettől az utasszám csökkentéséhez igazított, még elégséges szolgáltatást vezetett be.

További újdonság, hogy keddtől mobiljegy-­alkalmazás segítségével is megvásárolhatjuk a vonaljegyet, a hetijegyet és a 30 napos (összvonalas, tanuló, kisgyermekes, nyugdíjas) bérletet a helyi buszokra. A veszélyhelyzet miatt ugyanis március 16-tól határozatlan időtartamra megszűnt a vonaljegy értékesítése az autóbuszokon. A mobiljegy a helyi buszközlekedésben használható menetjegyek, bérletek mobilapplikáción keresztül megvásárolható és felhasználható digitalizált formája. A megfelelő jegy vagy bérlet kiválasztása után akár az előzetesen feltöltött egyenlegből, akár bankkártyával közvetlenül ki lehet egyenlíteni a jegy vagy bérlet árát.

A módosított menetrend és a mobiljegyvásárlás részletei megtalálhatók a keko.hu honlapon.

Mosható textilmaszkok gyártása
A kecskeméti lakosság részére mosható textilmaszkokat biztosítunk.
Az önkormányzati képviselőkkel - politikai hovatartozástól függetlenül - közösen eldöntöttük, hogy a kecskeméti lakosság részére mosható textilmaszkokat biztosítunk.


A maszkokat a Rösch Mode gyártja hétfőtől, a csomagolást a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű dolgozói végzik majd.
A lakossághoz postai úton jutnak el a maszkok, lakcímenként, postaládánként 2 db.
A gyártó napi kapacitása 5000 darab, ezért kérem a lakosság szíves türelmét, egy kis időbe telik, amíg sikerül minden postaládához eljutni.

Kérem a kecskemétieket, hogy saját egészségük védelme érdekében tartsák be a maszkokhoz csomagolt használati utasítás tartalmát.

Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

 

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója közleményben foglalta össze tevékenységét a járvány eddigi szakaszában.

Sajtóközlemény

Szövetségben a bajban is! A Szövetség a Hírös Városért önkormányzati képviselői így segítenek a bajban.
A pártok közötti politikai csatározások helyett, jelen krízishelyzetben összefogásra van szükség ezért a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója a koronavírus megjelenését követően azonnal felajánlotta együttműködését a Kecskeméti Operatív Törzs részére. A frakció több javaslatot is megfogalmazott.

A Polgármester Asszony megköszönve az együttműködést, válaszlevelében leírta, hogy a Szövetség javaslatainak egy része már a megvalósítás folyamatában van.

Ezek után, mivel a Városi Operatív Törzsnél sajnos nincsenek benne a frakció tagjai a döntéshozatali folyamatokban, nem maradt más hátra, minthogy a frakció képviselői, egyéni akciókkal, tovább segítsék a választópolgárokat és a járvány alatt is helytálló dolgozókat.Király József képviselő utánajárt, hogy hogyan lehetne nagy mennyiségben maszkokat készíteni. Kiderítette, hogy a városunkban működő Rösch ruhagyár napi ötezer darabos kapacitással várja az Önkormányzat megkeresését. A képviselők, politikai hovatartozás nélkül, egységesen álltak ki amellett, hogy lakcímenként kettő darab mosható textilmaszk kerüljön minden kecskeméti postaládába.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának következő kezdeményezése a mentőállomás megsegítése volt. Félmillió forint értékű felajánlással, ajándékként átadtak egy hűtőszekrényt, egy mikrohullámú sütőt, indukciós lapokat, kávéfőzőket, multifunkciós lézernyomtatót, valamint 10 db pulzoximétert és 5 db vércukorszint mérőt.

Dobos József  önkormányzati képviselő a 6. számú egyéni választókerületében elsőként osztott Kecskeméten maszkokat a helyi polgárok részére. Az első 300 darabot az MSZP Területi Szervezete biztosította, a következő 500 darabot saját forrásból fedezte.Józsa Bálint önkormányzati képviselő a saját, 5. számú választókerületében segédkezett a GALLA FOOD KFT. Kerekegyházi tejüzemének 1500 pohár rétegezett joghurt kiosztásában a Margaréta Idősek Otthonában.Szőkéné Kopping Rita széchenyivárosi önkormányzati képviselő saját nappaliját alakította át ideiglenesen varrodává, ahol több száz maszkot készített el eddig az éjszakai órákban.Bodrozsán Alexandra petőfivárosi képviselő a „Szövetség Futár” logisztikai hátterét szervezi, ami Kopping Rita képviselőnő ötletéből lett közös akció. A tervek szerint a zöldség-gyümölcs kiszállítás árai lényegesen olcsóbbak lesznek az üzletekben tapasztalhatóknál.  A facebookon is szerveződő futárszolgálatról szórólapokat is küldenek a polgároknak.Király József képviselő mindeközben megszervezte a „Jószomszéd” mozgalmat, ami mindenkinek lehetőséget ad, aki segíteni akar. A mozgalom az interneten is érhető: https://bit.ly/2QnXh4F

Ha a járvánnyal kapcsolatban bebizonyosodik a legrosszabb verzió, akkor még csak a tennivalók elején járunk. A Szövetség a Hírös Városért frakció önkormányzati képviselői mindenesetre ott lesznek és próbálnak segíteni.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! Szövetségben a bajban is!
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Több városrészt is érintenek azok az áramszünetek, amelyeket a napokban jelentett be az áramszolg...

Fogadóórát tart Leviczky Cirill

Fogadóórát tart Leviczky Cirill

Telefonos fogadóórát tart Leviczky Cirill Kadafalva, Felsőcsalános, Felsőszéktó, Szarkás, Úrihegy...

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Az adventi időszakban nem látogatható a Kecskeméti Arborétum. A KEFAG Zrt. tájékoztatója:  ...

A 2021. évi adócsomag - Szabó Gábor online előadása a kamarában

A 2021. évi adócsomag - Szabó Gábor online előadása a kamarában

Szabó Gábor, a NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztály osztályvezetője tartott online előadást hétf...

Négy körözés volt ellene, kommandósok fogták el - Videóval

Négy körözés volt ellene, kommandósok fogták el - Videóval

A Rétsági Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett gyanúja miatt adott ki körözést az el...

U17-U20: Kettős győzelem a Kincsem ellen

U17-U20: Kettős győzelem a Kincsem ellen

A ScoreGoal U17-es és U20-as csapata is győzni tudott vasárnap hazai környezetben a korosztá...

Továbbra is vezeti a tabellát a KTE HUFBAU

Továbbra is vezeti a tabellát a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU az FTC II-t fogadta a mai napon. A kecskeméti csapat 3-1-re megnyerte a bajnoki rang...

Tökéletes mézeskalács az ünnepekre

Tökéletes mézeskalács az ünnepekre

Lehet ajándék, karácsonyfadísz vagy akár egy finom nasi is az ünnepek alatt. A recept egyszerű, e...

U15: Győzelem Nemesnádudvaron

U15: Győzelem Nemesnádudvaron

A megyei U15-ös bajnokságban lejátszotta első mérkőzését az SG Kecskemét Futsal együttese a Nemes...

Lezárt akta: Élettársa visszautasította, ezért kést rántott

Lezárt akta: Élettársa visszautasította, ezért kést rántott

A kecskeméti nő szerelemféltés áldozatává vált. Bántalmazója jelenleg is letartóztatásban van - o...

Novemberben is kinyílt a Gazdasági Ablak

Novemberben is kinyílt a Gazdasági Ablak

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Online protokoll és a találkozás protokoll...

 Faültetéssel indult a hétvége Matkón

Faültetéssel indult a hétvége Matkón

Faültetéssel és kerti munkával tették szebbé környezetüket a matkópusztai és a kiskertvárosi lako...

Online nézhetjük meg a Titoktündért a Ciróka jóvoltából

Online nézhetjük meg a Titoktündért a Ciróka jóvoltából

Vasárnap egy ajándék előadással ér véget a Ciróka Bábszínházban az Európai Hulladékcsökkentési Hé...

Ég az adventi koszorú első gyertyája (videóval)

Ég az adventi koszorú első gyertyája (videóval)

Felgyulladtak a karácsonyi fények Kecskemét főterén, áll a betlehem és az adventi koszorú is. A h...

Koszorút ajándékoztak a műkerti kápolnának

Koszorút ajándékoztak a műkerti kápolnának

Idén is adventi koszorú díszíti az Assisi Szent Ferenc Kápolnát. Baracsi Katalin és Baracsi Klára...

In memoriam: Maradona

In memoriam: Maradona

Szerda délután elhunyt a milliók által imádott Diego Maradona. A futball-legendával való találkoz...

Több Volánbusz-állomáson megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés

Több Volánbusz-állomáson megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés

December 1-jétől több autóbusz-állomáshoz hasonlóan, Kecskeméten is kizárólag előre megváltott je...

Online szabadulószoba a hulladékcsökkentés jegyében

Online szabadulószoba a hulladékcsökkentés jegyében

A Hírös Agóra idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez . Ehhez kapcso...

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák

Meggyújtják az adventi koszorú első gyertyáját ma (szombaton) délután, 17 órakor Kecskeméten...

Újabb zártkapus rangadó vár a KTE HUFBAU-ra (videóval)

Újabb zártkapus rangadó vár a KTE HUFBAU-ra (videóval)

A KTE HUFBAU az NBIII. 20. fordulójában az FTC II-t fogadja vasárnap a Széktói Stadionban zártkap...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies