Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 21. Csütörtök  Olivér

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Ilyen az élet a Máriahegyi Kecske Farmon

2019.08.11. 10:00

Luca és Laca Kecskeméten ismerkedtek meg Egy 3. emeleti albérletben kezdték közös életüket. Ezt megelégelve, vettek egy aranyos kis épületet jó nagy területtel, gondolván, nagy bulik lesznek majd Máriahegyben. Tervezték, hogy önellátásba kezdenek, lesz majd veteményes és állatok, melyek majd a bográcsban vagy a grillrácson teljesednek ki. Aztán az élet másképp hozta. Állatok valóban vannak – közel hatvan kecske – de nincs bográcsozás meg hússütés. Húsevés sincs. Van tej, sajt, joghurt. Ez a Máriahegyi Kecske Farmon felcseperedő állatok küldetése, és a fiatal páré is.

– Amikor ezt a telket megvettük, az volt a cél, hogy ki tudjunk valahova mozdulni hétvégente. Bulizni, sütögetni. Aztán viszonylag olcsón sikerült megszerezni, és úgy döntöttünk, ha ráköltünk egyéves albérletpénzt, akkor abból lakhatóvá tudjuk tenni. Akkor viszont már megéri inkább itt, kint lakni, Máriahegyen. És azon gondolkoztunk, ha már van egy telkünk, ami ráadásul bővült az idők folyamán, hozunk ide valami állatot. Persze akkor még levágási szándékkal. Hogy majd itt ellesznek, legelésznek, aztán meg egy nagy buli keretében mennek a bográcsba – meséli az első lépéseket Hunyadi László. 

Gyermekként a nyarakat nagyszüleinél töltötte, akik állatokat tartottak, földműveléssel foglalkoztak. Élvezte, de csak egészséges mértékben vett részt a munkákban, eszébe sem jutott, hogy majd egyszer ezzel maga is állattartásból él. De így alakult, és nem bánta meg.

– Kiköltöztünk Lucával, és vettünk két kecskét. A tavaszi vásárlás után jött hozzájuk még három, így lettek öten. Viszont elég rossz volt az arány, mert két lány volt meg három fiú. Így aztán, amikor indult a szerelmi időszak, szegény két lány elég nagy nyomásnak volt kitéve. Akkor a három fiútól megszabadultunk. Az volt az első és utolsó kecskevágás itt, 2014-ben. Laca több mint tíz évet dolgozott villamosmérnökként, egészen, tavaly nyár közepéig. Aztán jött a kecskézés, mely egyre jobban fejlődött. Bár nem volt tervezett, de az állatok éltek, virultak és szaporodtak. Olyannyira, hogy kiderült, hogy ott is hagyta munkahelyét. De azért nem egyik napról a másikra történt mindez!   

– A tejet először meg sem ittuk, a cicák meg a kutyák viszont nagyon szerették. Aztán azt gondoltuk, luxus megitatni a háziállatokkal. Megkóstoltuk, és jó íze volt. De egyre több volt a tej, annyit azért már mi se bírtunk meginni, a hűtőben meg egyre fogyott a hely, így aztán valamit ki kellett találni a fennmaradó tej hasznosítására. A szakemberek azt mondták, ennek legegyszerűbb módja, ha sajtot készítünk belőle. Az első sajtunk nem igazán sikerült, de volt tejünk folyamatosan, így lehetőségünk volt kísérletezni, és egyre jobb lett a minőség. Fél év után jutottunk el oda, hogy azt mondták az ismerősök, ez van olyan jó, hogy ezt már akár el is lehetne adni. Akkor még nem volt sok állat, hat-nyolc anyakecske élt itt.

Finom sajtokat készítettek, mindenki elégedett volt a minőséggel, de úgy gondolták, ez így megmarad hobbi szinten. És akkor beütött az isteni szikra: ki kell kalkulálni, mekkora az a tejmennyiség havonta, amiből kijön annyi áru, ami megfelel egy havi fizetésnek. Ennek megfelelően, teljesen tudatosan elkezdték fejleszteni az állományt úgy, hogy a következő tavaszra meglegyen a kellő mennyiség.

– Két év próbálkozás, állományfejlesztés, ólépítést követően lett 25-30 anyakecskénk. Interneten, könyvekből utána olvastam dolgoknak, meg azért ott volt a nagyszülői alap is. Tudtam, mit eszik a kecske, melyik az eleje, a hátulja… ahol az első két kecskét vettük, ott is mondták, mit hogyan kell adni nekik, mik a kecsketartás alap tudnivalói. Az állatok tehát rendben vannak, jöhetnek a termékek, melyek a tejükből – és nem a húsukból!  – készülnek.  

Laca azt mondja, szeret kísérletezni mindenben, ha valami megérinti, annak igyekszik alaposan utánajárni, Így van ez a konyhában ahol ma már nem csak főz, hanem remek sajtokat és joghurtokat is készít. Elolvasta az összes magyar sajtos könyvet, átböngészte az összes magyar sajtos weboldalt, aztán külföldiek következtek. Ekkor sikerült üzleti alapokra helyezniük a sajtgyártást, és jött a termékpaletta felépítése: a cél, hogy legyen 4-5-féle sajt és többféle ízesítésű joghurt a tejen kívül.

– Ami a nehézséget jelentette az elején, hogy Kecskemét hiába mezőváros, legalábbis történelmileg, ma már nem igazán lehet hozzájutni takarmányhoz. Eleinte 20-25 kilométeres távolságokba jártunk a bálákért, aztán az évek folyamán kialakult, mit lehet a környékről beszerezni. Így mára már vannak a közelünkben is fix beszerzési forrásaink, akik jó minőséget adnak, nem vernek át, és nem is kérik az ár dupláját.  

Szükség is van a sok és jó minőségű takarmányra, mert ma már közel hatvan kecske (28 anya, 2 bak és 28 gida) él a farmon. Naponta 60 kiló abrakot esznek, és hetente egy nagy kerek bálát fogyasztanak el. De hol van a határ? Akarnak-e határt szabni?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Nem létszámra húztunk határt, hanem napi tejmennyiségre. Az lenne a jó, ha minél kisebb létszámból jönne össze ez a napi mennyiség. Ez jelenleg napi 50 liter tej, amit álomhatárnak húztunk meg. És úgy fejlesztgetjük ezt az állományt, hogy a legjobbakat és az ő szaporulatukat mindig megtartjuk, akik meg mindig a sor végén maradnak, azokat eladjuk. Nincs persze utóbbiakkal sem semmi probléma, egyszerűen nem annyi tejet adnak, amennyire szükségünk van. A fiúktól amúgy is minden évben meg kell válnunk, mert 40-50 anyára elég egy bakkecske. Így ők két-három hónapos korukban elhagyják a farmot.  

A Máriahegyi Kecske Farm életét bárki követheti a közösségi oldalakon is. A követők láthattak már szülést élő közvetítésben, de szurkolhattak is egy-egy pici gidának a túlélésért, gyógyulásért. De ami a legjellemzőbb a kecskefarm életére, a két tulajdonosból sugárzó jókedv, szeretet és vidámság, mely átszövi a mindennapokat, mondhatni, megédesíti a kecsketejet. Is. A Facebookon és az Instagramon megjelenő életképek, sztorik, élmények főként Lucához kötődnek.

– A közösségi média nagy segítség számunkra, általa a legkönnyebb megszólítani az embereket, eljutni hozzájuk. Ma már ennek köszönhetően három-négy család látogat el hozzánk hétvégente, hogy gyermekeikkel kilépjenek a nagyvárosi nyüzsgésből, és élményeket gyűjtsenek – mondja Lőrincz Luca, aki keramikusművészként még Lacánál is intenzívebben éli meg kedvenceik mindennapi kalandjait.

– Nekem a természet ilyen mértékű közelsége nagyon új élmény volt. Mert ha az ember panelban nő fel egy lakótelepen, ezzel az életérzéssel csak könyvekben vagy filmen találkozik. Amikor együtt élsz az állatokkal, amikor gondoskodnod kell róluk… ez egy teljesen más viszony a természettel. Nagyon élveztem az első pillanattól, de meg kell mondjam, voltak az elején nagyon nehéz időszakok, amikor leginkább a félelem volt, ami gyakran eluralkodott az emberen. Hogy úristen, nem tudom, mit kell csinálni egy adott helyzetben. Aztán ahogy egyre többet foglalkozol velük, ők pedig egyre közelebb engednek magukhoz, minden olyan természetessé válik. Amikor kiszakadsz a napi rutinból, és itt vagy köztük, egyszer csak azt veszed észre, hogy már vagy három órája, figyeled őket mosolyogva, nézed, hogyan működik a kis rendszerük, a kis közösségük. Az, hogy részese vagyok a varázslatos élőlények mindennapjainak, az rendkívül inspiráló a számomra.

Bár Luca munkásságában időről-időre felbukkannak a kecskével kapcsolatos motívumok, azt mondja, abban nincs semmi tudatosság. Az anatómiájuk, a csodálatos lényük egyszerűen beépül a művész munkájába. Persze, ahogy telik az idő, azért keramikusként egyre több olyan megbízása van, melyek során a megbízó direkt épít arra, amit új életmódja hozzáad lelkivilágához és munkásságához.

– Nagyon örülök, hogy a város már használja a marketingben a kecskét, hiszen ez Kecskemét címerállata is. Hosszú időn keresztül a Kecske nem volt elismert állat, de örömmel látom, hogy kezdik felkarolni. Aki eljön hozzánk Máriahegybe és nálunk tölt néhány órát, gyorsan átérzi, miért érdemlik meg ezek az állatok, hogy méltó helyet kapjanak az élelmiszeriparban.

Lucán és Lacán mindez nem múlik. Amellett, hogy a kecsketejből kiváló termékeket készítenek, sajtkészítő workshopokat is tartanak, valamint a látogatók fogadása mellett tervezik egy gyermeknek szóló tábor indítását is a jövőben.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

30 éves a Vásárhelyi Pál Általános Iskola

30 éves a Vásárhelyi Pál Általános Iskola

Gálaműsorral ünnepelte a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola 30 éves jubileumát csütörtökö...

Védelemmel - Érzelemmel

Védelemmel - Érzelemmel

A gyermekek védelme érdekében már több éve zajlik az Ovi-zsaru bűnmegelőzési program, amely segít...

Elültették Petőfiváros karácsonyfáját

Elültették Petőfiváros karácsonyfáját

Csütörtökön délután a Petőfi parkban elültették Petőfiváros fenyőfáját, sőt egy ünnepség keretébe...

Közgyűlés előtt a virágablakos ház sorsa

Közgyűlés előtt a virágablakos ház sorsa

Képviselői interpellációként került a csütörtöki közgyűlés napirendi pontjai közé a Kodály Intéze...

Adománygyűjtő akció a Malom Központban

Adománygyűjtő akció a Malom Központban

​Kilencedik alkalommal indított adománygyűjtő akciót a Malom Központ a kecskeméti nagycsaládosok ...

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. fejleszt, Kecskemét zöldül

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. fejleszt, Kecskemét zöldül

Projektindító rendezvényt tartott ma KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. az Aranyhomok Szállodában. A három...

Kecskemét kezeli majd aluljáró szivattyúit

Kecskemét kezeli majd aluljáró szivattyúit

Kecskemét önkormányzatának sikerült megállapodnia a MÁV-val, és ez lehetővé teszi azt, hogy a Szo...

Az önkormányzathoz kerültek a vasúti parkolók

Az önkormányzathoz kerültek a vasúti parkolók

Támogatta a közgyűlés a pályaudvar közelében MÁV beruházásban elkészült 65 parkoló önkormányzati ...

Pászti András és Király József a közvilágítás témájáról

Pászti András és Király József a közvilágítás témájáról

Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés, hogy a közvilágítás szenzoros hibaészlelő rendszere épüljön k...

Szeberényi Gyula Tamás és Vancsura István az önkormányzati lakbér emeléséről

Szeberényi Gyula Tamás és Vancsura István az önkormányzati lakbér emeléséről

2020-tól 10-25 százalék közötti mértékben emelkednek Kecskeméten a bérleti díjak. Erről kérdeztük...

Gaál József és Lejer Zoltán az iparűzési adó módosításáról

Gaál József és Lejer Zoltán az iparűzési adó módosításáról

A közgyűlés egyik legfontosabb napirendjéről kérdeztük Gaál József alpolgármestert és Lejer Zoltá...

Szenzoros hibaészlelő rendszert építenek ki a gyalogosok védelmében

Szenzoros hibaészlelő rendszert építenek ki a gyalogosok védelmében

Minden képviselő támogatta a polgármester arról szóló előterjesztését, hogy a közvilágítás szenzo...

Rendőrségi nap a gyerekek biztonságáért

Rendőrségi nap a gyerekek biztonságáért

Bűnmegelőzési szakmai napot tartott csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyer...

Módosul Kecskeméten az iparűzési adó

Módosul Kecskeméten az iparűzési adó

2020 januárjától a jelenlegi 1,6-ról 1,8 százalékra módosul Kecskeméten az iparűzési adó mér...

Letartóztatásban a széfek feltörésével gyanúsított férfi

Letartóztatásban a széfek feltörésével gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 35 éves fülöpjakabi férfinak a letartózt...

Maradhatnak-e a távolsági buszok? - videóval

Maradhatnak-e a távolsági buszok? - videóval

Kecskeméten már többeknek eszébe jutott, hogy egyes utcákról illetve a belvárosból ki kellene til...

Kitüntetést vehettek át a sokszoros véradók

Kitüntetést vehettek át a sokszoros véradók

Sokaknak van szüksége vérre, különböző betegségek vagy esetleg egy baleset miatt. Ehhez elen...

Rendhagyó MKT Business szerda a Neumann János Egyetemen

Rendhagyó MKT Business szerda a Neumann János Egyetemen

Ötödik alkalommal rendezték meg a Neumann János Egyetemen az MKT Business szerda elnevezésű előad...

Vállalkozó nők az esélyegyenlőségért és a fenntarthatóságért

Vállalkozó nők az esélyegyenlőségért és a fenntarthatóságért

Vállalkozz szívvel, és akkor hegyeket tudsz megmozgatni! – Ennek a gondolatnak a jegyében ü...

Adomány a négylábúaknak

Adomány a négylábúaknak

Több csomag nedves és száraztáppal lepte meg egy helyi vállalkozó a négylábúakat segítő szer...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies