Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 10. Péntek  Amália

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Július elsejével kitörhet a karanténból a külföldi turizmus

Juhász Csenge

2020.06.06. 13:21

Olaszország, Svájc, de akár Ciprus is szerepelhet úti céljaink között, hiszen július elsejétől több európai ország is látogatható lesz a magyarok számára. Ha azonban valaki nem vágyik a jelenlegi helyzetben külföldre, itthon is megtalálhatja a megfelelő helyet a nyaralásra, hiszen a legtöbb vendéglátóhely pünkösdkor megnyitotta kapuit.

Július elsejével kitörhet a karanténból a külföldi turizmus

Egyes külföldi országokba már szabad a bejárás, néhol csak június közepétől vagy július elsejétől nyitják meg a határokat, és vannak olyan országok is, ahol még bizonytalan ideig belépési tilalom van érvényben. Ezek jellemzik egyelőre Európát, de ennek ellenére a szezonkezdés a külföldi úticélok esetén június végére, július elejére várható. A magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályok azonban nem csak a hazai kormánydöntésen múlnak, hiszen az országok saját státuszuktól függően döntenek vagy döntöttek arról, hogy mikor engedik a beutazást turista céllal a különböző országok állampolgárainak.

A magyarok körében igen népszerű úticél Horvátország, ahova évente több százezren utaznak hazánkból. Horvátország hivatalosan már május 28-án újranyitotta határait, így a magyarok számára szabad a beutazás, azonban a visszatérés után a jelenlegi szabályok szerint még 14 napra karanténba kell vonulni. A horvát közegészségügyi intézet ajánlásai szerint a medencékben és a tengerben történő fürdőzés során 100 négyzetméterenként maximum 15 ember tartózkodhat a vízben. A koronavírus elleni védekezés jegyében a szálláshelyeken és a parton is tartani kell a 1,5 méteres távolságot.

Olaszországot nagy mértékben érintette a koronavírus-járvány, azonban május 18-án újra beindult az élet az országban. Kinyithattak többek között a hotelek, az éttermek, a múzeumok és a strandok is. Június 3-án pedig – Szardínia kivételével – a magyarok előtt is megnyitották a határokat. A turisták Magyarországra való   visszaérkezéskor fennáll azonban a 14 napos karanténkötelezettség.

Görögországba jelenleg még tilos a beutazás, azonban a helyi kormány bejelentése szerint június 15-től 29 országból, köztük Magyarországról is érkezhetnek nyaralók az országba. A turistákat vaktában kiválasztva tesztelik koronavírus-fertőzés kapcsán. A jelenleg érvényes szabályok szerint a napágyak között legalább 4 méteres távolságot kell tartani, de a fürdőhelyeken, a parton és a szállásokon is figyelni kell az előírt védőtávolságra.

Ciprus június elsejétől fogadhat vendéget a napokban megjelenő egészségügyi protokollok betartása mellett. Június 9. és 19. között csak negatív koronavírusteszt-eredménnyel lehet beutazni az országba, mely nem régebbi 72 óránál. Csak ilyen igazolással rendelkező személyeket engednek fel a Ciprusra tartó repülőgépekre. Június 20-tól azonban Magyarország állampolgárai vírusteszteredmény nélkül is szabadon utazhatnak a szigetre.

Somlai Krisztina, az IBUSZ Utazási Iroda kecskeméti irodavezetője elmondta, hogy a kialakult járványhelyzet következtében akadtak lemondások, de a legtöbben még is inkább átfoglalták külföldi utazásaikat egy későbbi, talán biztosabb időpontra. Akik úgy döntöttek, hogy nem tudnak vagy nem szeretnének utazni, háromféle lehetőség közül választhattak. Kedvezményes átfoglalás, más úti céllal vagy időponttal, utalványlehetőség, valamint az egész részlet visszafizetése, attól függően, hogy a lemondás mikor és hogyan történt meg.

A tavaszi és a nyár eleji indulásokat szinte 100%-ban lemondták a külföldi utak esetében. Azok, akik módosították a foglalásukat, nyár közepére és végére időzítették, viszont akadtak olyanok is, akik májusban foglaltak le utazást, hiszen fokozatosan indulnak el a légitársaságok is. Somlai Krisztina úgy gondolja, hogy a vírus miatti korlátozások globális árcsökkenést nem fognak okozni, mivel a kapacitásokat csökkentették, így nem lesznek tömegesen szabadon maradt helyek, valamint az euró árfolyamának tartós javulása sem várható. Olyan azonban előfordulhat, hogy adott desztinációra lesznek kimaradt helyek, így a „lastminute” foglalás árcsökkenést fog eredményezni.

Mivel a járványhelyzet és az érvényes ajánlások napról napra, de akár óráról órára is változhatnak, indulás előtt mindenképpen javasolt tájékozódni a legfrissebb álláspontokról.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Megkérdeztük olvasóinkat: mennyiben változtak nyaralási terveik?

Dugár Katinka: - Jelentősen, mert egy hónap múlva férjhez megyek, és a korlátozások miatt a tervezett nagyszabású, tengerparti nászutat Magyarországra, Egerszalókra tettük át. Ennek is nagyon örülünk persze, s valószínűleg a Balatont is körbekerékpározzuk. Egyébként gyakran teszünk rövidebb utazásokat, Horvátország a szívünk csücske. Ha lehetőség lesz rá, akkor 3-4 napra oda is elmegyünk. Tanár vagyok, a leállás a szabadságot nem befolyásolta, és szerencsére a páromnak is megmaradt a munkája, de a nyaralásra ő is szabaddá tudja tenni magát.

Szendrei-Víg Tünde: Évente járunk nyaralni, de amióta megvannak a gyerekek, csak belföldön. Előtte külföldre is utaztunk a férjemmel. Az utóbbi években azonban főként a Balatonra és Soltvadkertre, a tóhoz mentünk el strandolni. Egyébként külföldre a vírus miatt idén se mennénk, ha megnyitják a határokat, akkor se. Úgyhogy ebben az évben is marad pár napra a Balaton és Soltvadkert…Lekopogom, a pénzügyi helyzetünket egyáltalán nem befolyásolta a válság, és a férjem szabadságát sem jelentősen, mert home office-ban tudott dolgozni.

Zahorecz Pál: Rendszeresen nyaraltunk korábban a családdal, Horvátországban nagyon sokat, de Nyugat-Európában, sőt Amerikában is jártam már. Két éve azonban nem voltam külföldön, itthon kerékpározom. Közben gyűjtögetek, mert tervezzük a fiammal, hogy az USA-ban végigjárjuk a „nagy indián utat”, Alaszkát és a Yellowstone Nemzeti Parkot. A járvány annyiban érintett, hogy nem tudtam elmenni a cserkeszőlői fürdőbe, ahová állandó belépővel rendelkezem. Ez elég rosszul érintett, de másként nem befolyásolta a kikapcsolódási szokásaimat.

Kovács Béla: Csak belföldre járunk nyaralni. Tavaly úgy alakult, hogy három-négy helyen is megfordultunk. A Balatonon minden évben fix, azonkívül pedig néhány kirándulás, fürdőzés a gyerekekkel. Külföldre nem megyünk, azt gondolom, hogy Magyarországon nagyon sok olyan szép hely van, amit a gyerekeknek megmutatnék. A járvány nem befolyásolta idei terveinket sem. Az anyagi lehetőségeink szerencsére nem változtak, s bár a feleségemnek több hónapja nincs bevétele, én több lábon állok, a jövedelmeimből megvagyunk, talán még nyaralásra is futja.

Nyírő Marietta: Eddig inkább belföldön nyaraltunk, de jártunk Horvátországban, Görögországban is. Idén a Balatont terveztük a barátokkal, barátnőkkel, külföldre nem nagyon szeretnénk menni a járványhelyzet miatt. Az anyagi hátteret viszont nem befolyásolta az elmúlt két hónap, a mi munkahelyünk a karantén alatt is nyitva volt, tudtunk dolgozni, a szabadság és a fizetés is megmaradt. Én szoláriumban, emberek között dolgozom, úgyhogy itthon nem félek a fertőződéstől sem, hiszen nálunk jobb a helyzet, mint a külföldi nyaralóhelyeken.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Balesettel indul a nap Kadafalván, az autópálya feletti felüljárón. A veszélyes útszakaszon busz ...

2020.07.10. 09:31

Kecskemét, elsodort, kerékpáros, busz, baleset

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Bár a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület által elindított prevenciós célú egészségfejleszté...

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Július 11-től fiatal amatőr színjátszók – köztük Türei Márk - szórakoztatják a Hunyadi...

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

A Hunyadivárosi Tanácsadó Testület csütörtökön döntött arról, hogy rövidesen közzé teszik a Hunya...

Küldöttgyűlést tartott a Máltai Szeretetszolgálat - videóval

Küldöttgyűlést tartott a Máltai Szeretetszolgálat - videóval

​Ma (csütörtökön) tartotta meg az eredetileg áprilisra tervezett éves küldöttgyűlését a Magyar Má...

Isten ültessen! - Egyéves a 10 millió Fa

Isten ültessen! - Egyéves a 10 millió Fa

Újabb két fával gazdagodott Kecskemét. Pontosan egy évvel ezelőtt indult el a 10 millió Fa kezdem...

Bábos tábor az Ifjúsági Otthonban

Bábos tábor az Ifjúsági Otthonban

Ötnapos bábos tábort szervezett a Hírös Agora Ifjúsági Központ az Ifjúsági Otthonban, alsó tagoza...

Meglepetés repülés a kórház munkatársainak - videóval

Meglepetés repülés a kórház munkatársainak - videóval

A Bács-Kisun Megyei Oktatókórház 120 dolgozója vehetett részt sétarepülésen csütörtök délután. A ...

Családi napon köszönték meg a mentősök helytállását - videóval

Családi napon köszönték meg a mentősök helytállását - videóval

Családi napot szerveztek a mentődolgozóknak és családjaiknak csütörtökön délután a Benkó Zol...

Robotkart üzemeltek be a GAMF-on - videóval

Robotkart üzemeltek be a GAMF-on - videóval

Új többfunkciós robotkart üzemeltek be a napokban a Neumann János Egyetem GAMF Karának informatik...

Halálos szúrás - videóval

Halálos szúrás - videóval

Nem ismerte be bűnösségét az az 58 éves kecskeméti asszony, aki tavaly áprilisban - a vád szerint...

2020.07.09. 13:41

5 kép

Kecskemét, szúrás, Elvérzett, ügyészség, fegyház

Infracsapdát szórt a kecskeméti Gripen - videóval

Infracsapdát szórt a kecskeméti Gripen - videóval

A rakéták megtévesztésére szolgáló infracsapdát szórt a Magyar Honvédség JAS–39 Gripen...

Nappal Gripent szerel, este siklóernyőről figyel

Nappal Gripent szerel, este siklóernyőről figyel

A repülés minimalizmusa – így tekint a siklóernyőzésre a kadafalvi Erdélyi Sándor, aki hiva...

Újdonságokkal várja az utazókat Bács-Kiskun

Újdonságokkal várja az utazókat Bács-Kiskun

A sok látnivalónak, programlehetőségnek és a 2020-as fejlesztéseknek köszönhetően Bács-Kiskun meg...

Már minden szolgáltatás elérhető a strandon!

Már minden szolgáltatás elérhető a strandon!

Műszaki okok miatt délelőtt csak az 50 méteres medence üzemelt a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszd...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies