Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Október 19. Szombat  Nándor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Kecskemét júniusi közgyűlésének döntései

Összefoglaló

2019.06.20. 18:56

A 2014-2019-es önkormányzati ciklus utolsó rendes közgyűlését tartotta ma Kecskemét képviselő-testülete.

Kecskemét júniusi közgyűlésének döntései

Elfogadta a közgyűlés az idei költségvetés soron következő módosítását. Erre egyrészt az új feladatok pénzügyi fedezetének biztosítása, másrészt a korábban tervezett hitelfelvétel összegének csökkentése miatt volt szükség.  A változások egyebek között érintik a Neumann János Egyetemet, amely 3,6 millió forintos támogatást kap nyári intenzív nyelvtanfolyam szervezésére. Az ingyenes képzést olyan kecskeméti diákok vehetik igénybe, akik a következő két tanév valamelyikében kezdik el az egyetemet, vállalják, hogy felvételinél az első helyen a Neumann János Egyetemet jelölik meg, és még nem rendelkeznek a felsőfokú oktatási intézmények által a felvételi eljárás során elfogadott középfokú nyelvvizsgával. Az önkormányzat által nyújtott támogatás száz diák tanfolyami költségét fedezi.

A költségvetésből mintegy 41 millió forintot kap a Kik-For Kft. arra a célra, hogy építési telkeket alakítson ki a Platán és Harkány utcákban.

Szintén jelentős tétel az a mintegy 30 millió forintos támogatás, amelyet a város a Kecskeméti Labdarúgó Akadémiának nyújt. Az összegből a TAO támogatáshoz szükséges önrészt biztosítják.

A közgyűlés felhatalmazta a polgármestert az 54. Nemzetközi Gyermek Játékok megrendezéséről szóló megállapodás megkötésére. A rendezés jogát Kecskemét tavaly decemberben nyerte el. A verseny 2020. június 30-július 4. között lesz, Kecskemétre várhatóan 80 országból érkeznek 24 fős küldöttségek.

Két pályázatot nyújtott be az önkormányzat a Katona József Múzeum fejlesztésére a Kubinyi Ágoston Program keretében. Ezek egyikéből raktárfejlesztés és látványraktár kialakítása történne meg a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményében. A fejlesztés költsége mintegy 4,5 millió forint.

A másik pályázat az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása megújításának második ütemét finanszírozza majd. Jelenleg az első, 13 millió forintos ütem zajlik a belső terek megújításával. A most benyújtott, II. ütemre vonatkozó pályázatból az öt kiállítóteremben új állandó kiállítást hoznak létre, mintegy 23 millió forintos költséggel.

Több pályázathoz kapcsolódó támogatási kérelemről döntött a közgyűlés. Ezek egyike a Katonatelepen létrehozandó új bölcsőde, amely várhatóan 2020-ban és 2021-ben épülhet meg 411 millió forintból.  Szintén bölcsőde épül Hetényegyházán, a Pajtás utca 1. szám alatti ingatlanon, ennek összköltsége mintegy 390 millió forint.

A CLLD program keretében a Széchenyivárosban és a Hunyadivárosban jön létre új közösségi ház, továbbá új játszótér létesül Kósafaluban, a Számadó és Nyereg utcák találkozásánál.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A napirend tartalmazta a Ceglédi úti járda felújítását a Noszlopy parktól mintegy 1345 méter hosszban. A rendkívül rossz állapotú járdát teljes egészében el kell bontani, cserélni kell az útalapot, a szegélyeket is. Az érintett szakaszon a buszmegállók peronjait is felújítják.

Sportfejlesztéshez két új pályázat is kapcsolható. Ezek egyikében gördeszka park jönne létre, a másikban pedig másfél kilométeres rekortán futópálya, mindkettő a szabadidőközpontban. A fejlesztésekre 50 százalékos támogatás igényelhető, így a görpark esetében az önkormányzati által biztosítandó önerő 30 millió forint, a futópálya esetében pedig 36 millió forint.

Egész hetes programsorozattal készül a város az Európai Mobilitási Hétre, szeptember 16-22 között. A fő programelem szeptember 22-én az Európai Autómentes Nap lesz. Az elmúlt évekhez hasonlóan, ez alkalommal is lesznek forgalomkorlátozások. Újdonság azonban, hogy az alternatív meghajtású járművek népszerűsítése érdekében a zöld rendszámos gépkocsik mentesülnek majd a korlátozások alól.

Tovább bővül a városban a térfelügyeleti kamerarendszer. Új telepítési helyszín lesz a héten átadott Népmese játszótér a Hankovszky Zsigmond ligetben és az Apponyi Albert tér a hozzá kapcsolódó Hosszú utca – Hoffmann János utca kereszteződése tekintetében.

Zárt ülés keretében díjak, címek adományozásáról döntött a közgyűlés. Ennek értelmében az Év Kecskeméti Civil Szervezete Díjat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő címet pedig Szabó Lászlónak adományozta.

Cselekvési terv készült az illegális hulladéklerakás megfékezése érdekében. Az erről szóló tájékoztatóban szerepel: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezettségének fokozásával és a szelektív hulladékgyűjtés elterjedésével az illegális hulladék mennyisége jelentősen csökkent. Ez azonban csak a közterületekre igaz, a magánterületeken elhelyezett hulladék ugyanis egyre nagyobb problémát okoz. Ez év első öt hónapjában szinte annyi jegyzői hatósági eljárás indult, mint tavaly egész évben.

Az illegális hulladék keletkezésében egyik jelenség az úgynevezett „mellérakott” hulladék, döntően azért, mert a konténer kisebb a szükségesnél. Ez a probléma a tömbházas lakóövezetekben jelentkezik. Szintén ezeken a területeken okoz gondot a szelektív hulladékgyűjtő pontok helytelen használata. Az már bebizonyosodott, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés sokkal célszerűbb és hatékonyabb. A 2012-ben létesített 54 gyűjtőszigetből 26 darabot meg kellett szüntetni, gyakran az ott lakók kérésére.

A másik fő probléma a hulladékszállítási közszolgáltatásba be nem kapcsolt külterületi és zártkerti ingatlanok kapcsán jelentkezik. Kecskemét közigazgatási területén közel 6400 ilyen ingatlan van, amelyekben átlagszámítás alapján évente összesen mintegy 3,3 millió kg vegyes hulladék keletkezik.

A cselekvési tervben egyebek között szerepel: pályázatot kell kiírni olyan kulturált kivitelű közterületi kukatárolók kialakítására, amelyeknek használatában az adott társasháznak, lakásszövetkezetnek kizárólagossága van, továbbá térfigyelő kamerákat kell kihelyezni. Tovább kell népszerűsíteni a házhoz menő szelektív gyűjtést a gyűjtőszigetek megszüntetése érdekében, akciót kell szervezni az elektronikai és gumiabroncs hulladék begyűjtésére. A külterületi és zártkerti ingatlanokra pedig mielőbb ki kell terjeszteni a közszolgáltatást.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nem tört bele a foguk a dióhéjba a Bocskai ovi lurkóinak

Nem tört bele a foguk a dióhéjba a Bocskai ovi lurkóinak

A Dióünnep hetének zárórendezvényét tartották ma (péntek) délután a Kecskeméti Főiskola Bocskai u...

Ab: nem lehet felülvizsgálatot kérni elismert helyszíni bírság ügyében

Ab: nem lehet felülvizsgálatot kérni elismert helyszíni bírság ügyében

Nem kezdeményezhető bírósági felülvizsgálat elismert helyszíni bírság ügyében - mondta ki az Alko...

Villanyoszlopnak ütközött egy autó a Géza fejedelem körúton

Villanyoszlopnak ütközött egy autó a Géza fejedelem körúton

Villanyoszlopnak ütközött egy autó Kecskeméten, a Géza fejedelem körúton ma (péntek) délután. ...

Felhőkód – Bálint Béla könyvbemutatója

Felhőkód – Bálint Béla könyvbemutatója

Felhőkód címmel jelenik meg Bálint Béla ny. tűzoltó alezredes harmadik könyve, melynek bemut...

Nyugdíjasok hete a vadaskertben

Nyugdíjasok hete a vadaskertben

A nyugdíjasok hete keretében holnaptól (szombat) minden nyugdíjas kedvezményes jeggyel látogathat...

A könyvtári kávézóban folytatódnak a Színházi esték

A könyvtári kávézóban folytatódnak a Színházi esték

A kecskeméti Katona József Színház társulatának három nagyszerű tagja, Arató Andrea súgó, Decsi E...

Jézus teste és vére a következő ikonográfiai biennálé témája

Jézus teste és vére a következő ikonográfiai biennálé témája

Az úrvacsora áll majd a jubileumi 10. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé középpontjában.&nb...

Lions gálaest a fehér bot hónapja tiszteletére

Lions gálaest a fehér bot hónapja tiszteletére

A három kecskeméti lions klub meghívására adnak nagyszabású filmzenei koncertet az M. B...

Futsal: Hasznos edzőmeccs a szlovák bajnokaspiráns otthonában

Futsal: Hasznos edzőmeccs a szlovák bajnokaspiráns otthonában

Első nemzetközi meccsét játszotta tegnap (csütörtökön) este az SG Kecskemét Futsal a MIMEL Lucene...

Főpróbát tartott a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus

Főpróbát tartott a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus

Közelgő görögországi útjuk főpróbájaként csütörtök este koncertet adott a Kecskeméti Cantus Nobil...

Franchise gyorsétterem üzleti hátterét ismerhették meg

Franchise gyorsétterem üzleti hátterét ismerhették meg

Héjja János, a McDonalds’s kecskeméti franchise tulajdonosa volt az MKT Business szerd...

Kecskeméttől Szolnokig vonszolta lökhárítóján a kutyát

Kecskeméttől Szolnokig vonszolta lökhárítóján a kutyát

Lökhárítójába szorult elütött kutyával, Kecskeméttől Szolnokig furikázott egy szerb rendszám...

2019.10.17. 18:20

Kecskemét, Szolnok, kutya, elütött kutya

Menedzsment és Controlling Konferenciát rendeztek Kecskeméten

Menedzsment és Controlling Konferenciát rendeztek Kecskeméten

A vállalatok pénzügyi és számviteli fejlődéséről, modernizálásáról volt szó csütörtökön a Me...

Nyertek a színházaink

Nyertek a színházaink

Állami támogatást nyertek el a kecskeméti színházak. A Ciróka Bábszínház három pályázattal összes...

Adomány a mentősöknek

Adomány a mentősöknek

Új végtagrögzítőket és vércukorszint-mérőket kapott a Kecskeméti Mentőállomás. Az eszközöket egy ...

Megkezdődött a keresztféléves eljárás

Megkezdődött a keresztféléves eljárás

Már lehet jelentkezni a 2020-as keresztféléves szakokra. Akiknek nem sikerült bekerülniük a főisk...

Letartóztatták a munkásszálló felgyújtóját

Letartóztatták a munkásszálló felgyújtóját

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 23 éves tiszakécskei férfinak a letartóz...

Ütős koncertekre készülnek az ütősök

Ütős koncertekre készülnek az ütősök

„Ütős estek a Kodály Iskolában” címmel rendeznek négyrészes koncertsorozatot az iskol...

Drabant Anita és Szvitacs Alexa kiválóan helytállt a női TOP12 kvalifikáción

Drabant Anita és Szvitacs Alexa kiválóan helytállt a női TOP12 kvalifikáción

Életében először indulhat majd a 12 legjobb női asztaliteniszező közötti decemberi versenyen Drab...

Új esti járatot indít a MÁV Kecskemétig

Új esti járatot indít a MÁV Kecskemétig

Kedvező hír az esti órákban Budapestről hazafelé tartó kecskemétieknek, hogy hétfőtől a MÁV üzemb...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies