Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 20. Hétfő  Sebestyén

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

2019.12.12. 07:19

A TERMOSTAR Kft. fejlesztésének megvalósítása esetén akkor is lesz fűtés a kecskeméti távhős lakásokban, ha a külföldről behozott földgáz ellátásával problémák adódnának. 40.000 kecskeméti biztonságos ellátása a tét – mondja Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy egy országos hírportálon a napokban valótlan információkkal teli cikk jelent meg a cég kiemelt fejlesztési projektjéről, majd az ott közöltekre alapozva aláírásgyűjtés indult a közösségi térben.

40.000 kecskeméti ember biztonságos ellátása a tét

– A petíciót egy külföldön élő magyar hölgy fogalmazta, de az interjú készítésének időpontjáig, szerda kora délutánig mindössze 45-en írták alá. Hogyan vélekedik minderről?

– Világosan kiderült a hölgy által megfogalmazottakból, hogy valótlan információkra alapozta a véleményét. A kecskeméti távhőrendszer fejlesztésének előkészítése évek óta zajlik, teljesen átlátható módon, tényszerűen tájékoztatva a közvéleményt. Büszkék vagyunk rá, hogy nagy ismertséggel és támogatottsággal rendelkező beruházásról van szó, amelyet a kecskeméti képviselő-testület tagjai – kormánypártiak és ellenzékiek – egyhangúlag támogattak. Ez a projekt 40.000 kecskeméti ember, iskolák, óvodák, illetve egészségügyi intézmények biztonságos és környezetbarát távhőellátásáról gondoskodik. Célja az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és energiatakarékos távhőrendszer kialakítása - a földgáz megújuló energiával való kiváltásával. Ha megvalósul a beruházás, évente 26.000 tonnával kevesebb lesz a CO2 kibocsátás. Úgy gondolom, hogy érdemes ennek megfelelő felelősséggel hozzáállni. Meggyőződésem, hogy a valótlan információk alapján, indulatból gerjesztett negatív hangulat nem visz közelebb bennünket a jó megoldáshoz. Természetesen örömmel fogadunk minden véleményt. Így volt eddig is. Az elmúlt években szakmai és lakossági fórumokon, valamint a sajtóban részletesen ismertettük a projektet, illetve annak minden egyes elemét. Az elmúlt napokban nagyon sok pozitív megkeresést kaptam fogyasztóktól és partnereinktől, amit ezúton is köszönök! Ezek a támogató vélemények ugyanis megerősítenek abban, hogy jó úton járunk.

– A petíció kapcsán kialakult vita az egyéb megújuló energiaforrások felhasználását hangsúlyozza a biomassza helyett. Vegyük sorra: geotermia?

– A fejlesztés előkészítése éveket vett igénybe. Ennek során minden szóba jöhető megújuló energiaforrás felhasználásának lehetőségét megvizsgáltuk, külső szakértők bevonásával. Kecskeméten nem adottak a lehetőségek a geotermia olyan volumenű felhasználására, ami 40.000 ember biztonságos és folyamatos távhőellátását garantálná. Több cég végzett konkrét méréseket az elmúlt években. Eszerint több mint 2000 méter mélyre kellene lefúrni ahhoz, hogy megfelelő hőfokot elérhessünk. A beruházási költség a jelenlegi többszöröse lenne, ami nem megtérülő. Ez rendkívüli módon megdrágítaná a távhőszolgáltatást Kecskeméten. Több tanulmány szerint is nagy a kockázata a kutatásnak, és kétséges az eredmény. Senki sem garantálhatja, hogy egy ilyen ipari rendszer működtetéséhez elegendő energia állna rendelkezésünkre. Tehát a geotermia Kecskeméten nem reális alternatíva.

– Napelemek, szélerőművek?

– Kecskemét az Alföld egyik legszélcsendesebb területe. Ezt mindannyian tudjuk, akik itt élünk. Ipari méretű energiatermelés a helyi adottságokból fakadóan nem lehetséges ilyen módon. Napenergiára alapozni 40.000 ember fűtését és melegvizét azért nem lehetséges, mert nem áll rendelkezésre olyan technológia, amely lehetővé tenné a villamosenergia tárolását ilyen méretben. Hangsúlyozom: ipari mennyiségű energiáról beszélünk és 40.000 kecskeméti ember biztonságos ellátásáról.

– Fával fűteni korszerűtlen – vélik sokan.

– Éppen ezért nem is a klasszikus értelemben vett tűzifával fűtünk! A biomassza fűtőmű miatt egyetlen fával sem kell többet kivágni, mint amennyit jelenleg is kitermelnek. A kertekben keletkező zöld biomassza (nyesedék) és a napraforgó héj mellett azt a faaprítékot hasznosítjuk, amelyet a kitermelt fák gyökeréből, kérgéből, vékony ágaiból állít elő a helyi erdőgazdaság.

Ezek a gazdaságok ugyanis a törvényi előírásoknak megfelelően gazdálkodnak. Minden évben kitermelnek egy adott mennyiségű fát, és a területet újra telepítik. A faanyagot értékesítik, a gyökérből, háncsból, vékony ágakból pedig aprítékot állítanak elő. Az ország más részein van rá példa, hogy az erdészetek ezt a faaprítékot osztrák biomassza fűtőműveknek értékesítik. Meggyőződésem, hogy akkor járunk el helyesen, ha a helyi megújuló energiaforrást helyben hasznosítjuk, mégpedig a nyugat-európai standardoknak megfelelő, környezettudatos technológiával. Így ugyanis biztosítható, hogy akkor is melegek lesznek a radiátorok a kecskeméti távfűtéses lakásokban, ha esetlegesen zavar keletkezik a gázellátásban. Ha nem fejlesztünk, akkor energetikai kiszolgáltatottságunk növekszik. Ha fejlesztünk, akkor óriási lépést teszünk a biztonság felé.

– Nyugat-Európában mennyire elterjedt a biomassza rendszerek távhős alkalmazása?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Ausztriában jelenleg több mint 3000 kisebb-nagyobb biomassza fűtőmű működik. Általános tapasztalat, hogy a biomassza fűtőművek üzembe állásával és a távhőrendszer fejlesztésével tisztább lett a levegő az adott településeken. A fűtőművek ugyanis szigorú kibocsájtási értékek betartásával működnek. Ami nem igaz a háztartásokra. Gondoljunk csak Kecskemét kertvárosi részeinek a levegőjére. Este nem érdemes hosszabb sétát tenni, olyan szennyezett a levegő. Az egészségre leginkább ártalmas szennyező anyagok 76 %-a a lakossági fűtésből származik. Ez hivatalos adat. A lakossági fűtéstől messze lemaradva a közlekedés foglalja el a második helyet, és csak harmadik az ipari termelés.

Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója

– Hol létesül a tervezett biomassza fűtőmű?  Felmerült, hogy lakóházak mellett.

– A valóság ezzel szemben az, hogy a Bácsvíz Zrt. szennyvíztisztító telepe mellett, az iparterület szélén. Két szempont dominált a helyválasztásnál. Egyrészt olyan nagyfogyasztók vannak jelen ezen a területen, akiknek bekapcsolása a távhőrendszerbe, jelentősen javítaná a kecskeméti szolgáltatás hatékonyságát és fajlagos költségét. Másrészt a távolságnak és az uralkodó széliránynak köszönhetően a technológiából következő minimális emisszió sem fogja a várost terhelni. Járulékos haszon, hogy megteremtődik a lehetősége a két nagy szolgáltató, a Bácsvíz és a TERMOSTAR energetikai együttműködésére.

– Mi garantálja, hogy a szigorú környezetvédelmi előírások valóban be lesznek tartva?

– Kizárólag olyan korszerű technológia kerül alkalmazásra, amely határérték alatti kibocsátást garantál. Ez benne van a műszaki leírásban. A kibocsátási értékeket folyamatosan ellenőrzik, és ha bármi eltérés tapasztalható, azonnal beavatkoznak a működésbe. Olyan biomassza rendszerről van szó, amely bevált Svédországban, Ausztriában, Németországban stb. Az Európai Unióban érvényes határértékek betartása törvényi kötelezettségünk. De hadd tegyek hozzá valamit: a TERMOSTAR Kft. kecskeméti cég. Számunkra a környezetvédelmi előírások betartása nem csak kötelezettség, hanem elemi érdek. Itt élünk, itt élnek a gyerekeink, és mindent megteszünk azért, hogy az unokáink is itt alapítsanak családot. Mert idetartozunk. Felelősséget vállalunk a városunkért, és az itt élők biztonságos ellátásáért.

– Az említett petíciót az interjú készítésének időpontjáig mindössze 45-en írták alá. Számított erre?

– Bíztam benne. A visszajelzésekből tudjuk, hogy nagyon sok fogyasztónk követi a fejlesztési projekttel kapcsolatos híreket. Arra kérek mindenkit, hogy továbbra is kövessék nyomon a fejlesztés munkálatait. A megvalósítás minden tekintetben átláthatóan fog történni, ahogy az előkészítés folyamata is ilyen volt.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Koós Károly sikeres edzői vizsgát tett

Koós Károly sikeres edzői vizsgát tett

Az MLSZ legmagasabb szintű futsal képzését végezte el  az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője, ...

Hagyományőrző disznótort tartanak Katonatelepen

Hagyományőrző disznótort tartanak Katonatelepen

Február 8-án, szombaton a hagyományos húsfeldolgozás módszereivel és eszközeivel ismerkedhetnek m...

Áfával trükköztek, több mint 270 millió forint adót csaltak el

Áfával trükköztek, több mint 270 millió forint adót csaltak el

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vá...

Csoportelső lett a megyei tornán a Scoregoal U17 és az U20-as csapata

Csoportelső lett a megyei tornán a Scoregoal U17 és az U20-as csapata

Szombaton egésznapos tornán szerepeltek U17-es és U20-as csapataink a Messzi István sportcsarnokb...

Megjavították az eddig megsérült főbb vezetékeket

Megjavították az eddig megsérült főbb vezetékeket

Az NKM Áramhálózati Kft. vasárnap délután 6 órára végzett a középáramú vezetékek javításával. A t...

Pál apostol hajótörésének történetére épül az idei ökumenikus imahét

Pál apostol hajótörésének történetére épül az idei ökumenikus imahét

Az emberséges bánásmód áll az idei ökumenikus imahét középpontjában. A Krisztus-hívők egységéért ...

Január végén mutatják be a Mélymerülés Utcalap első számát

Január végén mutatják be a Mélymerülés Utcalap első számát

Január 27-én (hétfőn) 17 órakor rendezik meg a Mélymerülés Utcalap első számának bemutatóját...

Nagy erőkkel dolgoznak az áramhálózati problémák elhárításán

Nagy erőkkel dolgoznak az áramhálózati problémák elhárításán

Komoly áramkimaradások, tartós áramszünetek jelentkeztek a hétvégén Kecskemét külterületi részein...

Tesztelték az új Mercedes CLA-t

Tesztelték az új Mercedes CLA-t

Tesztelte a hvg.hu autó rovata a második generációs kecskeméti Mercedes CLA-t. Az ...

Újabb Sparis győzelem

Újabb Sparis győzelem

11-7-re győzött a Spartacus a Vecsés SE I. csapata ellen az NB-II. asztalitenisz bajnokság s...

Otthon tartotta a pontokat a Ferencváros

Otthon tartotta a pontokat a Ferencváros

Pénteken késő este a Ferencváros otthonában játszotta soros bajnoki meccsét az SG Kecskemét ...

Gyalogost sodortak el Kecskeméten

Gyalogost sodortak el Kecskeméten

Gyalogost sodortak el Kecskeméten a Bem és a Vörösmarty utca sarkánál. 

Gazdabál, hagyományteremtő szándékkal

Gazdabál, hagyományteremtő szándékkal

A gazdatársadalom értékeit méltóképpen hangsúlyozó bált szervez február 8-ra a Bács-Kiskun Megyei...

Diákönkormányzati találkozó a demokratikus képviselet jegyében

Diákönkormányzati találkozó a demokratikus képviselet jegyében

DÖK-elnök találkozót tartott a Kecskeméti Ifjúsági Tanács péntek délelőtt a Club Mirage-ban. A De...

Pénzügyekről okosan

Pénzügyekről okosan

Az átgondolt pénzügyi döntések meghozását igyekszik segíteni közösen az Állami Számvevőszék és a ...

Fejenként egy-egy autót lovasítottak meg

Fejenként egy-egy autót lovasítottak meg

A kecskeméti rendőrök – a kiskunhalasi járőrök közreműködésével – rövid időn belül el...

Vigyázzunk egymásra ködben is!

Vigyázzunk egymásra ködben is!

Ködbe burkolózott Kecskemét. A napok óta tartó időjárási jelenség nehezíti a közlekedést. A ködlá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies