Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 29. Péntek  Magdolna

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A hírös manus, aki mindig kéznél van

Interjú Dr. Kertész Gábor kézsebészeti részlegvezető főorvossal

Csenki Csaba

2015.12.10. 09:37

A magyar kézsebészet egyik alapítója, akinek nevéhez számtalan megmentett végtag és megannyi korszerű műtéti eljárás fűződik, a Magyar Tudomány kategóriában vehette át a 2015-ös Megyei Príma Díjat. Kézenfekvő volt, hogy megkérdezzük az útról, melyen idáig jutott.

A hírös manus, aki mindig kéznél van

- Milyen érzés volt, amikor megtudta, hogy szerepel a Megyei Prímadíj jelöltjei közt?
- Nagyon jó érzés volt, mert már többször hallottam, hogy a nevem forog ebben a körben, de aztán nem jutott el odáig, hogy végül én lettem volna valamelyik kategória jelöltje. Miután ennek a díjnak egyébként is nagy presztízse van, számomra pedig különösen, nagyon boldog voltam, hogy felmerült a nevem.


- És ezt még lehetett fokozni azzal, hogy jelöltből díjazottá vált.
- Ez meg különösen váratlanul ért, mert olyan fokú volt a titkolózás, hogy, senkin nem vettem észre semmit. Külön érdekessége az estének, hogy arról volt szó, az öcsém (Kertész Zoltán, akivel lapunk a közelmúltban készített interjút – a szerk.) meghívja édesanyánkat a díjátadó gálára. Megérkeztem, körülnéztem, édesanyám nem ült ott. Úgy gondoltam, biztos azért nem hívta meg az öcsém, mert tudja, hogy nem fogok nyerni. Úgyhogy elmondhatom, teljes volt a meglepetés.

- Pedig az elmúlt évtizedek során végzett munkásságával mindent megtett azért, hogy egy újabb díj már ne érje meglepetésként.
- Nagyon erős volt a mezőny. Azt gondoltam, hogy az elején leszek, de az első háromba bekerülni, nagyon nagy szó számomra.

Fotó: Banczik Róbert

- Még jó, hogy itthon építgette a karrierjét. Egyébként most nem vihette volna haza a többi díj mellé a Prímát.
- Sokszor és sokan bosszantottak azzal a kérdéssel, hogy miért vagyok még itthon. Mert a közvélemény szemében az, aki nagyon jó munkát végez, az biztos, hogy elmegy innen. Ez igazából mindig zavart. Tudatosan jöttem haza anno egy hosszabb külföldi kiképzés után, hogy a szakma legnagyobbjaitól megszerzett tudásnak és tapasztalatnak a birtokában megpróbáljam megalapozni, és a  lehető legmagasabb színvonalra hozni szűkebb hazámban, Bács-megyében ezt a szakmát.


- Úgy tűnik sikerrel járt. Megalapozta a szakmát és a saját hírnevét, mégis maradt.
- Az volt az alapgondolatom, hogy ha meg tudom teremteni a feltételeit annak, hogy olyan színvonalon tudjam végezni a munkámat, mintha Nyugat-Európában lennék, akkor semmiképp nem fogok elmenni. Mert van egy magyarságtudatom. Innen nőttem ki, az itt élő emberek - betegek és vállalkozók - tettek naggyá, segítettek és segítenek hozzá a mai napig, hogy meglegyen ennek a munkának a feltétele.

Fotó: Sipiczki Sándor

- Vállalkozók segítették pályáján, és most vállalkozók díjazták. Akár életműdíj is lehetne.
- Amikor elindultam a pályán, pénzre volt szükség ahhoz, hogy kint szerezzek tapasztalatot, és pénz kellett ahhoz is, hogy a műszereket beszerezzem. Ez részben az itt élő emberek adója 1%-ainak volt köszönhető, illetve tehetősebb vállalkozók támogatásának, akik jórészt a VOSZ Bács-Kiskun megyei szervezetében tömörülnek.  A vállalkozók 1991-ben létrehozott alapítványomon (Hírös Manus Alapítvány, a latin manus, azaz kéz szóból – a szerk.) keresztül segítettek hozzá, hogy sikereimet elérjem. Ez a kör tett engem azzá, aki vagyok, és most ez a kör az, amelyik elismerte a díjjal a munkásságomat. És a kör itt lezárult. Mindig azon voltam, hogy a segítséget megháláljam. Úgy tűnik, sikerült.


- Hol volt az eleje, és lesz-e vége? Vagy tágul a kör, akár a horizont?
- Amikor kezdtem, a kézsebészet egy új szakma volt, akkor kezdett felfutni Magyarországon. 1986-ban főnököm, Dr. Dömötör Endre professzor úr, a traumatológiai osztály akkori vezetője indított el ezen a területen. Próbáltam azoktól tanulni, akik előttem járnak. Én vagyok ugyanis a legöregebb generáció legfiatalabb tagja a kézsebészetben. Nagy öröm számomra, hogy a világ kézsebészet-történetében úgy szerepelek, mint a magyar kézsebészet egyik alapítója.  Amikor csatlakoztam ehhez a közösséghez,  Magyarországon kevés komoly kézműtétet végeztek. Lehetetlen volt megtanulni, különösen a mikroszkópos műtéti technikát itthon. Ahhoz, hogy fejlődjek, muszáj volt külföldre menni.

Fotó: Banczik Róbert

- Saját sorsa mellett kézbe vette tehát egy, - Magyarországon még új - szakma sorsát?

- Hogy megvalósítsam, amit elterveztem, három dolog kellett. Az első – és legfontosabb - a feleségem, Dr. Macsári Mária (belgyógyász, orvosszakértő, jelenleg a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának helyettes vezetője) vállalta, hogy távollétemben is neveli a gyerekeinket, és eltartja a családot, melyet ezúton is köszönök Neki. A második, hogy a kórház elengedett tanulmányi szabadságra.  A harmadik pedig az hogy létrehoztam az ország első kézsebészeti alapítványát. Később, ahogy jöttek az eredmények, a támogatók köre is bővült, a kórház vezetése is egyre jobban támogatott. Ahogy kezdtem a szakmába bedolgozni magam külföldön is, megkaptam három német állam ösztöndíját (DAH). Világhírű szakemberekhez nem lehet csak úgy bekopogni, hogy fogadjanak, mert tanulni szeretnék tőlük. De az ösztöndíj, és az ahhoz vezető út minden eleme hozzájárult ahhoz, hogy a szakma legnevesebb professzorai mellett megszerzett tudást és tapasztalatot felhasználva 1994-ben egyik alapítója lehettem az önálló szakmává fejlődött kézsebészetnek, amely 2004-ben kórházunkban is önálló részleggé vált.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]


- Ha most lenne gyakorló orvos, mennyivel lenne másabb?
- Ezt nehéz megítélni, mert sokat változott a környezet, és a szakmám helyzete is. Amikor ebbe belekerültem, nagyon pozitív volt az egész. Olyan volt, mint egy forradalom. Lelkesen, sugárzó arccal csináltuk, mert éreztük, hogy olyat hozunk létre, ami eddig nem volt és fontos. Ma már ebben nehezebb lenne kitűnni. Könnyebbség viszont a fiataloknak, hogy én itt vagyok, bárki megtalál. Nekem be kellett járnom a fél világot , hogy ezt elérjem, ők pedig mindazt megtanulhatják itt, mellettem. De külföldre is könnyebben kijut bárki gyakorlatra. A lehetőségek tehát adottak. Hogy ez a szakma tud-e magasabbra jutni, az meg a körülményektől függ. Az megint más kérdés, hogy van-e kedve ma valakinek kézsebésznek lenni Magyarországon. Ha most kezdenék, nem tudom, hogy döntenék. Akkor mi végigküzdöttük úgy, hogy én kint, a családom pedig itthon, most pedig tárt karokkal várnak családostul is szakembereket.  A világnézet, a kötődés a hazához fontos számomra. Nagyon szomorú vagyok ha a fiatal kollégák külföldön képzelik el a jövőjüket, de emberileg megértem őket. A  nagyobb baj az, hogy nincs kellő perspektíva, hogy miért jöjjön vissza.

Fotó: Banczik Róbert

- Ahogy mondta, ön a legöregebb generáció legfiatalabb tagja. Van a lehetséges utódok közt, olyan, aki majd néhány évtized múlva átveszi ugyanezt a díjat, és önnek mond majd köszönetet?
- Úgy gondolom, hogy igen. Tizenkét tanítványom között, akik rövidebb, vagy hosszabb ideig dolgoztak velem, van nem egy tehetséges kolléga, aki átveheti a stafétabotot, és  jelenlegi kollégáim viszik tovább a megkezdett munkát és remélem, hogy  a részleg tovább működik és nem fog beolvadni valamelyik másik szakmába. Azt azért tudni kell, hogy külföldön nem a legjobb állásokat kínálják fel, senkiből nem lesz rögtön professzor, de az anyagi különbség mégis csábító. Nem csak olyan kollégák vannak, akik külföldre mennek, hanem többen – akik nem bírják mégis – az ottani magas fizetés ellenére az alantas munkát és visszajönnek.

 

Ennyi évtized után hogyan tud még tanulni, megújulni? Mi motiválja?

- Kampányjelleggel kell elképzelni a magán- és a szakmai élet egyes pillanatait. Van, amikor az ember a családban próbál nagy dolgokat csinálni, máskor a szakmában jön el az a pillanat. Azt gondolom, azok az emberek, akik nagy dolgokat érnek el, úgy teszik, hogy az adott dolgot nagyon intenzíven csinálják. Félvállról semmit nem szabad venni, és nagy szükség van a kitartásra. Míg a vállalkozói körökben a kor szavát meg kell érteni, tudni kell váltani, addig a mi szakmánkhoz elmélyültségre van szükség. Emberek életéért vagyunk felelősek, muszájból is kell foglalkozni a szakmával, a folyamatos önfejlesztéssel. No meg az ember folyamatosan keresi az új kihívásokat. Amikor egy országos rendezvényen látja az ember,  hogy nem ő az egyedüli, aki vidéken akar olyat csinálni, amit Pesten se tudnak, akkor újabb lendületet kap. Erőt pedig abból merítek, hogy van körülöttem egy olyan csapat, akikre mindenben számíthatok, és akik ugyanígy számíthatnak rám. Az orvoskollégákon keresztül, a műtősnőn, a műtősfiún,  az anesztézián, asszisztencián keresztül bárki fogalmazhat meg véleményt, hiszen elismerem, nem mindig én tudom, mi a legjobb. Mindenki értelmes munkát szeret végezni, és boldog, ha érzi, hogy ő is hozzátette a magáét a műtét sikeréhez. És ennek a közös munkának a gyümölcse most ez a díj. Köszönet érte mindenkinek.

Fotó: Banczik Róbert

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Pünkösd után ismét megnyitja ügyfélkapcsolati irodáját a Kéttemplom közben a Kecskeméti Közlekedé...

2020.05.29. 16:51

Baleset az Izsáki úton

Baleset az Izsáki úton

Az 52-es főúton, Kecskemét belterületén, a 4-es km-nél egy személyautó és egy teherautó ütközött ...

2020.05.29. 16:13

Pörögj velünk!

Pörögj velünk!

,,Pörögj velünk!” A Ciróka kezdeményezésére 13 bábszínház fogott össze, hogy igazán emlékez...

2020.05.29. 15:36

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj

Újra lecsapott a Hajagos utcai virág tolvaj. A férfi ugyanonnan tulajdonított el növényt tegnap, ...

2020.05.29. 14:30

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Idén a veszélyhelyzet miatt rendhagyóan ünnepelte a kecskeméti kórház az édesanyákat. A Szülészet...

2020.05.29. 13:42

Egy letört ág tette tönkre a padot

Egy letört ág tette tönkre a padot

Olvasónktól B. Kis Jánostól kaptuk a hírt és a fotót arról, hogy a viharos szélben letörött ág te...

2020.05.29. 12:24

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek idén az építészek családi házak és kis társasházak, ...

2020.05.29. 11:08

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ezer táblagép átadásával kívánja elismerni és m...

2020.05.29. 09:37

5 kép

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Elindult a „Munka Gyümölcse” című szavazós játék az 5letből jövő! Facebook oldalán, m...

2020.05.29. 09:13

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Idén is folytatódott Kecskeméten a több mint tízéves hagyományra visszatekintő virágosz...

2020.05.28. 19:53

12 kép

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Nem sajnálják a voksokat a szavazók. A mai napig összesítve 39.823 szavazat érkezett a Tablóverse...

2020.05.28. 14:43

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Május 29-én, pénteken a Duna Művészetegyüttes lép fel Kecskemét négy helyszínén. A zenekarral egy...

2020.05.28. 14:42

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

A Kecskeméti Törvényszék testi sértés miatt, tárgyalás nélkül 2 év – végrehajtásában 3 év p...

2020.05.28. 14:29

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

Pénteken meglepetéskoncertet rendeznek a Hunyadivárosban: 18 órakor a Duna Művészegyüttes táncosa...

2020.05.28. 11:19

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

A „Kecskemét Város Polgára Leszek” (KVPL) városi helytörténeti és műveltségi vetélked...

2020.05.28. 10:15

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 21 éves férfinak, aki ...

2020.05.28. 09:52

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

A járványveszély csökkent, de nem múlt el. A gyermekek elkezdték a közösséget, így várhatóan növe...

2020.05.27. 21:49

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Idén is megrendezi a Kecskeméti Városszépítő Egyesület „Virágos Balkonok” virágo...

2020.05.27. 20:32

A kecskeméti SBO egyetlen munkatársa sem fertőződött meg koronavírussal

A kecskeméti SBO egyetlen munkatársa sem fertőződött meg koronavírussal

Május 27-én emlékezünk meg a Sürgősségi Orvostan Európai Napjáról, Magyarországon idén második al...

2020.05.27. 20:15

Forray Gábor: „Az ambícióim miatt hagyom itt Kecskemétet”

Forray Gábor: „Az ambícióim miatt hagyom itt Kecskemétet”

A KTE Kosárlabda Klub Kft. kedden jelentette be, hogy Forray Gábor távozik a KTE-Duna Aszfalttól....

2020.05.27. 19:29

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies