Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 18. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

A Mercedes-Benz a bővülő duális képzéssel biztosítja a járműipar utánpótlását

2019.10.12. 10:33

A kecskeméti autógyár úttörő szerepet vállal a duális képzés hazai fejlesztésében, aminek köszönhetően folyamatosan nő az oktatási forma népszerűsége, és egyre több nő is a járműipari karrier mellett dönt. Az Autopro.hu ellátogatott a Mercedes-Benz Academy Kecskemét képzési központba, ahol idén szeptemberben 353 diák kezdte meg az iskolaévet.

Fotó: Autopro.hu

Barátságos terek, kreatív gondolkodás

A gyár területén lévő parkolóból megpillantva a Mercedes-Benz Academy Kecskemét oktatóközpontja pont ugyanolyan, mint bármelyik más irodaépület. Még akkor sem gondolnánk, hogy itt nem csak felnőtt emberek dolgoznak, amikor a bejáratához érünk, ugyanis a gyerekzsivaj és a folyosón szaladgálás helyett fegyelmezett tanulók hallgatják oktatójukat. A piros, „Tanuló” feliratos egyenpólót viselő diákokat megérkezésünk sem zökkenti ki, nem úgy, mint a Csillag Bölcsőde és Óvoda kicsijeit, akik a szomszédos épület kertjéből kíváncsian figyelnek minket.

Miután mi is megkapjuk a munkavédelmi felszerelésünket, teszünk egy sétát a háromszintes épületben. Visszatérve a védőfelszerelésre, teljesen természetes minden ide belépőnek, hogy itt kötelező ezt viselni, ugyanúgy, mint azokban a csarnokokban, ahol a termelés folyik.

A fogadótérben elidőzünk egy kicsit, két olyan egyedi Mercedes-Benz modell van kiállítva, amit a duális képzésben résztvevő tanulók saját maguk építettek fel. A tehetséges fiatalok büszkén mutatják be nekünk a két, becsben tartott autót. „Úgy érzem, tényleg kézzel fogható eredménye van az itteni tanulásnak, mert látványos, gyakorlati sikerélmények érnek bennünket” - mondja Kohon Máté, duális képzésben résztvevő tanuló.

Beljebb haladva egy 120 fő befogadására alkalmas multifunkcionális tér várja a hallgatókat. Magyarország egyik legkorszerűbb oktatóközpontjában elsősorban a duális képzésben résztvevők végzik gyakorlatukat, mindenkori projektmunkáikon dolgoznak, illetve belső képzéseknek, adminisztratív és gyártósori tréningeknek is helyet ad az épület.

A 2018-ban megnyitott 8000 m2-es akadémia földszintjén két számítógépes terem található, az első emeleten nyolc nagyterem, ahol főként oktatások folynak, a második emeleten öt kicsi és egy nagy megbeszélőterem kapott helyet, illetve nyolc további terem szolgál nyelvoktatásokra. A helyiségek berendezésekor fontos szempont volt, hogy olyan terek szülessenek, amelyek atmoszférája segíti a diákok és dolgozók kreatív munkáját.

Új szakokkal indult a 2019/2020-as tanév

Minél több időt töltünk az akadémián, annál jobban átérezzük: jó lehet itt diáknak lenni. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ugyanis fontos feladatnak tartja, hogy korszerű tudással rendelkező szakembereket képezzen, és ehhez biztosítja is számukra a feltételeket. A legmodernebb technológiák felhasználásával készítik fel a jövő járműipari szakembereit. „Amikor az egyetemen tanulunk, talán sokan nem érezzük és látjuk még egészen pontosan, mit is jelent a gyakorlatban gépészmérnöknek lenni, itt közvetlenül mérnököktől tanulhatunk, akik nagyon segítőkészek”-meséli Ladányi Martin, egyetemista.

„A gyárban 2011-óta működik duális képzés, melynek lényege, hogy az elméleti tudást professzionális gyakorlati ismeretek tegyék teljessé a jelen és jövő generációi számára. A vállalat nem titkolt célja, hogy hosszú távon biztosítsa az utánpótlást. A duális képzési programban olyan szakiskolákkal működünk szorosan együtt, mint a kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola, a szegedi Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola, illetve a Neumann János Egyetem. A program oktatási kínálata is folyamatosan bővül. Az idei tanévtől a korábbi, meglévő szakok mellett két új szak is bevezetésre került”-tájékoztat bennünket Kovács János, a Mercedes-Benz duális képzésért felelős osztályvezetője.

„Az 5 alapszakma: járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó, gépjármű mechatronikus, mechatronikus-karbantartó, és szerszámkészítő mellett bevezettük a karosszérialakatos szakmát és a CNC-gépkezelő egy éves képzést is. Tény, hogy a program sikeres, évről évre túljelentkezés van. A tanulók létszáma folyamatosan nő, az idei tanévet 264 tanuló és 89 hallgató kezdte meg. És már nem csak Kecskemétről és környékéről, hanem más városból is szívesen jönnek hozzánk tanulni.”

Ösztöndíj jár a duális képzésben résztvevőknek

A duális képzésben részt vevő minden egyes tanuló ösztöndíjat kap. Ezenkívül olyan juttatásokkal segítik a családokat, mint a térítésmentes ebéd, ingyenes sportlehetőségek egyes edzőtermekben és uszodákban, és ha tömegközlekedéssel érkeznek a gyárba, annak költségét is átvállalja a cég. A munkaruha tisztítást is helyben végzik, nem kell hazavinni a gyerekeknek, fiataloknak.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Fontos megemlíteni, hogy az ösztöndíj nem fizetést jelent, itt a tanulók ugyanis nem vesznek részt a direkt termelésben. Abban az esetben, ha egyes projektekhez a különböző szakterületek támogatást kérnek, akkor a diákok kapnak feladatot, amelyet mindig szívesen el is végeznek. Igazi kihívásként tekintenek erre, és ilyenkor joggal érzik, hogy ők is - már most - hasznos részesei az autógyártásnak.

„Imádok barkácsolni, és nagy lehetőségnek tartom, hogy a Mercedes-Benznél tanulhatok. Számomra az itt töltött idő nem csupán kihívás, hanem szórakozás is. A gyárban a tanáraink nem csak elmondják, hanem meg is mutatják a gyakorlatban mindazt, amivel az iskola után a mindennapokban is foglalkozunk majd”-meséli Kasza Ákos István tanuló.

Színes programok, sikeres versenyek

Szép szakmai sikereket érnek el a diákok a különböző megmérettetéseken. A „mercis fiatalok” minden évben dobogón állnak a Szakma Sztár döntőn, és több saját rendezvény is motiválja őket a tanulásban. Nagy sikere van a rendhagyó technika órának, amikor 7-8. osztályos tanulók érkeznek, és a duális képzésben résztvevő diákok segítik őket egy-egy projektben, mint például legutóbb, egy saját elemlámpa elkészítésben.

A vállalat aktív részese a „Jövőd a tét” rendezvénysorozatnak, és a Girl’s day is egy kedvelt esemény az akadémián. A program idén decemberben kerül megrendezésre, amikor 60 kecskeméti és környéki általános iskolás érdeklődő lány hallhat előadásokat a gyárban dolgozó kolléganőktől. „Csajos” dolgokat készíthetnek, mint telefontartó, rózsát színezhetnek, fényezhetnek. A termelésben dolgozó és szellemi munkát végző női munkatársak is mesélnek tapasztalataikról, hogy milyen jó lehetőségeket tartogat az autógyártás egy női munkavállaló számára is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kecskeméti gyárban több női vezető is van.

Nem csak a fiúk, hanem a lányok között is egyre népszerűbb a Mercedes-Benz duális képzése. Évről évre több nő választja műszaki tanulmányokat és kezdi meg karrierjét a járműgyártásban. „Édesapám a kecskeméti gyárban dolgozik, így számomra sem volt kérdés, hogy jelentkezzem a Mercedes-Benz duális képzésére. Önálló vagyok, nem félek a szereléstől sem, és mindenkivel jól kijövök. Bízom abban, hogy egyszer én is a gyár sikeres munkavállalója leszek" – szólt hozzá Samu Hédi, a Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola 9. osztályos tanulója.

Papírmentesség, digitalizáció, futurisztikus autó, na és a 4.0 ipartechnológia

A Mercedes-Benz akadémiáján kiemelten fontos szerepet kap a papírmentesség, és 2019-től a digitális oktatás is elkezdődött. Nemrég került bevezetésre a digitális shopfloor-menedzsment, amelynek előfutára a kecskeméti gyár, ugyanis az első a Daimler autógyárai között, ahol a megbeszélések, jelentések digitális eszközök segítségével zajlanak.

A csarnokban gyakorlat-központú oktatás zajlik, ennek megfelelően az első éveseknek biztosítanak 120 munkaasztalt, ahol a fémipari alapképzést sajátíthatják el. Az oktatásokhoz a legmodernebb gépeket és vezérlési technikákat használják. Itt jártunkkor megcsodálunk egy hegesztőszimulátort is, aminek a segítségével a diákok elsajátíthatják a hegesztés mozgáskoordinációját, virtuálisan. A gépjármű-mechatronikusok az új tanévre kaptak öt darabot a legújabb A-osztályos modellből, tehát valódi Mercedes-Benz autókon történik az oktatás. 

Azt, hogy a gyerekek mennyire élvezik az itt eltöltött napokat, az is mutatja, hogy többen még a szünetre sem akarnak kimenni az épületből. Inkább leülnek az autósülésekből és autókerekekből kirakott pihenőzónában, ahol egy itt kiállított futurisztikus koncepcióautóban gyönyörködhetnek. Mi pedig kicsit irigykedve búcsúzunk a lelkes srácoktól. Mert itt tényleg jó lehet diáknak lenni.

Forrás: Autopro.hu

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Jelentősen javulhat Kecskemét közúti elérhetősége az M5-ös fejlesztésével

Jelentősen javulhat Kecskemét közúti elérhetősége az M5-ös fejlesztésével

Várhatóan 2020 második negyedévétől jelentősen javulhat Kecskemét elérhetősége és a város déli, i...

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

A Kecskeméti Városrendészet közleményt küldött szerkesztőségünknek a parkoló bérletek megvál...

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

A KEFAG Zrt. Kiskunsági Alkotótáborában készült művekből nyílt tárlat ma (hétfő) a volt Szigma ár...

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

A legjobb megyei generátorkezelőt is díjazták azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az országo...

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

A Kecskeméti Járásbíróság jogerősen 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggeszt...

Jótékonysági aukció a Nagytemplom felújításának támogatására

Jótékonysági aukció a Nagytemplom felújításának támogatására

Aukcióval egybekötött képzőművészeti kiállítást rendez november 24-én, vasárnap a Kecskeméti...

Jól bírta a feszültséget a Spartacus fiatal asztaliteniszezője

Jól bírta a feszültséget a Spartacus fiatal asztaliteniszezője

Idén is megrendezték az ország 24 legjobb újonca (U13) számára a Top 24 elnevezésű országos aszta...

Szoros küzdelemben maradt alul a HÉP-RÖPKE SE

Szoros küzdelemben maradt alul a HÉP-RÖPKE SE

3:1-es szett arányban szenvedett el vereséget a kecskeméti csapat a Palota RSC otthonában. A...

Kigyulladt egy autó Kecskeméten

Kigyulladt egy autó Kecskeméten

Lángba borult egy személyautó Kecskemét külterületén, Máriahegy tanyán. 

Fotókiállítás lesz a színház galériájában

Fotókiállítás lesz a színház galériájában

November 20-án, szerdán 18 órakor nyílik Hullan Zsuzsa vígszínházi színművész fotókiáll...

Döntetlennel zárult a mérkőzés

Döntetlennel zárult a mérkőzés

Döntetlennel 9/9-el zárult a Jászberényi Asztalitenisz Sportegyesület I. és a Kecskeméti Spa...

Koncertet adott az Aurin Leánykar

Koncertet adott az Aurin Leánykar

Hamarosan újabb koncertturnéra indul az Aurin Leánykar. A Kodály Iskola idén 20 éves énekkarának ...

A vers gyógyító ereje

A vers gyógyító ereje

Csöpp versek csöppeknek – ez a címe annak a verseskötetnek, amely dr. Fischer László gyerme...

Féltékenységből szétvert egy kocsit

Féltékenységből szétvert egy kocsit

A kecskeméti rendőrök befejezték annak az ügynek vizsgálatát, melyben egy nő féltékenységből...

Módosul a Szeged és a Nyugati pályaudvar közötti vonatok menetrendje?

Módosul a Szeged és a Nyugati pályaudvar közötti vonatok menetrendje?

Egyelőre hiányosan tették közzé a jövő évi vasúti menetrendeket, melyeknek a  törvényi ...

2019.11.17. 11:23

Kecskemét, MÁV, vasút, közlekedés, menetrend

Igazi birkózóünnepet varázsolt Kecskemétre a PSE- Kecskemét csapata

Igazi birkózóünnepet varázsolt Kecskemétre a PSE- Kecskemét csapata

Méltó módon emlékeztek Balla Józsefre a róla elnevezett emlékversenyen szombaton, az Árpádvárosi ...

Színes falak a Gáspár András Szakközépiskolában

Színes falak a Gáspár András Szakközépiskolában

Jótékonysági festésnek köszönhetően új színekben pompáznak a Gáspár András Szakközépisk...

Az alapszakasz második fele indul hétfőtől

Az alapszakasz második fele indul hétfőtől

Kilenc fordulót követően a kecskemétiek hét ponttal állnak a férfi futsal NBI-ben, és hétfőn már ...

Természetgyógyász Napok az Agórában

Természetgyógyász Napok az Agórában

A lélek és annak egészsége a központi témája a holnapig látogatható Országos Természetgyógyá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies