Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Február 22. Szombat  Gerzson

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozta a szoptatás világnapi rendezvény

2019.08.01. 13:28

Az anyatejes táplálás fontosságára hívta fel a figyelmet a ma délelőtti szoptatás világnapi rendezvény a Messzi István Sportcsarnokban. Az édesanyák a jelenlévő szakértőktől sok hasznos választ kaphattak a gyermekeik fejlődése kapcsán felmerülő kérdéseikre. Volt szoptatási, gyermekorvosi, családtervezési, hozzátáplálási, hordozással, illetve korai fejlesztéssel kapcsolatos tanácsadás is.

Az esemény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt. A megnyitó során a program védnöke, Engert Jakabné, az Esélyteremtési Bizottság, valamint a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy immár harmadik éve én képviselhetem a városvezetést ezen az eseményen. Kecskemét város vezetése örömmel karol fel minden ilyen kezdeményezést, hiszen elkötelezett a családok, a gyerekek, a nők támogatásában.  Büszkék lehetünk a szervezőkre, Évára és társaira, a védőnőkre, civil kezdeményezőkre, szakemberekre, akik a méltó rangra emelték a Szoptatás Világnapjának megünneplését. Azon túl, hogy egy rangos városi eseménnyé szerveződött ez a nap, olyan barátságok, ismeretségek és további kisközösségek tudnak megalakulni, amelyek nemcsak az év egy napján, hanem folyamatosan tudják támogatni egymást. Természetesen köszönet illeti azokat az édesanyákat is, akik vállalták és fontosnak tartották, hogy anyatejjel táplálják gyermekeiket. Én nagyon örülök, hogy újra trendi lett a szoptatás, mert például az én időmben ez nem volt ennyire egyértelmű – fogalmazott Engert Jakabné.

A szoptatás egyfelől egy édesanya és csecsemője legintimebb magánügye, ugyanakkor társadalmi kérdés is egyben, hiszen az anyatejjel való táplálás megléte vagy hiánya – tágabb kontextusban pedig a gyermek édesanyjához való kötődésének minősége – hatással van arra is, hogy felnőttként miként áll majd helyt az életben – erre a konklúzióra jutottunk Szabóné Kis Éva védőnővel, laktációs szaktanácsadóval, az esemény főszervezőjével.

– Egyre többet és többet tudunk a csecsemőkben lezajló testi-lelki folyamatokról, az emberi test működéséről, így az anyatejes táplálás előnyeiről. Bár a ma forgalomban lévő tápszerek nagyon korszerűek, és sokkal egészségesebek, mint azok, amelyek mondjuk húsz évvel ezelőtt voltak kaphatók, mégis: az anyatejhez igazán hasonlítót még nem találtak ki, és azt gondolom, nem is fognak – mondja a tanácsadó.

Volt néhány évtized, amikor mesterségesen akartak beleszólni a szoptatás természetes folyamatába, és a kisbabák táplálásának menetébe. Ezért nőtt fel egy olyan generáció, amelynek tagjait egyrészt időre szoptatták és folyamatosan méricskélték, másrészt pedig akiknek néhány hetes, hónapos korukban már teát, gyümölcslevet, pépesített zöldséget adtak. Abban az időben az édesanyák szemében a gyerekorvos, a védőnő szava szent volt, nem kérdőjelezték meg a tőlük kapott tanácsokat. Ma már sokkal több helyről tudnak ők is tájékozódni.

A ma életben lévő védőnői irányelvek fél éves korig a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlják. Mára az egészségügyi dolgozók is kezdik elismerni ennek létjogosultságát, de még mindig van tennivaló azon a téren, hogy a kórházakban a baba megszületését követően az első perctől kezdve a baba mellre tételére, az igény szerinti szoptatásra bátorítsák az édesanyákat.

– Milyen szerepet játszik a szoptatás az anya és a gyermek kapcsolatában?

– Maga a kötődés – és ilyenkor elsősorban a babának az édesanyja felé való viszonyulására gondolunk – az első életév végére alakul ki. Nem kizárólag a szoptatás fogja meghatározni, hogy milyen lesz a kapcsolat a baba és az édesanya között, de mindenképpen egy jó kiindulási alapot jelent ehhez. Ma a csecsemőgondozásban és a gyermeknevelésben a válasz-kész gondoskodásra helyezzük a hangsúlyt. Az édesanyákat abban kell támogatni, hogy megtanulják felismerni gyermekük különféle jelzéseit, és időben reagáljanak azokra. Ez azért különösen fontos, mert élete első hat-nyolc hónapjában a gyermek még nem tud várni, és igényli, hogy azonnal kielégítsék a szükségleteit.

– Ezeknek a szükségleteknek az azonnali kielégítése áldozatokat kíván. Mitől függ, hogy az édesanya hogyan éli meg ezeket, például az éjszakázást – és egyáltalán a gyermek megszületését követően az életmódjában bekövetkező változásokat?

– Erősen függ attól, hogy ő milyen mintákat hozott a családjából. Mennyire volt jó kapcsolata az édesanyjával, a nagyszüleivel, mennyire támogató a párkapcsolata, milyen volt a várandóssága és a szülése, tervezték-e a babát vagy váratlanul érte őket a gyermekáldás. Függ attól is, hogy a család más tagjai – az édesapa mellett ideértve az újdonsült nagyszülőket is – miként élik meg az új szerepeiket, mennyire veszik könnyen vagy nehezen a megszokott napi ritmus megváltozását, és támogatják-e ennek során az édesanyát.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Olyan is előfordul, hogy valaki már a várandósság alatt eldönti, hogy ő egyáltalán nem fog szoptatni. Ennek hátterében a legtöbbször valamilyen gyermekkori trauma áll, amelynek felszínre hozatalára még nem feltétlenül áll készen az édesanya. Ezt mindig tiszteletben kell tartani, és akarata ellenére senkit nem lehet rábeszélni a szoptatásra. A gyermek úgyis meg fogja érezni ezt a belső ellenállást, és még ha el is kezdi az anya a szoptatást, a gyerek fogja elutasítani. Az édesanyát ilyenkor abban kell támogatni, hogy más területeken válasz-készen gondozza a gyermekét, és így a szoptatás hiánya nem lesz akadálya annak, hogy olyan gyereket neveljen fel, aki biztonságosan kötődik hozzá.

– Az első hónapokban szerzett élmények egyébként milyen hatással vannak arra, hogyan állunk majd helyt felnőttként a világban?

– A kutatások azt mutatják, a kötődés mélysége, minősége hatással van arra, a gyermeknek felnőve milyen lesz a párkapcsolata, illetve a saját gyermekéhez való viszonyulása. Ahogyan az édesanyja fordult felé az első hónapokban, úgy fog ő a világ felé fordulni, vagyis meghatározza, hogyan állja majd meg a helyét a társadalomban. Közgazdasági szempontból is az lenne a kívánatos, ha minél hosszabb ideig szoptatnának az édesanyák.

– Mennyi ideig szoptatnak ma az édesanyák Kecskeméten?

– Néhány évvel ezelőtt még inkább a baba egy éves koráig történő anyatejes táplálás volt a jellemző. Mára tapasztalatom szerint ez kitolódott két éves korig. Nem is olyan régen még élt az a tévhit a köztudatban, mely szerint azért szopik egy két éves gyerek, mert unatkozik. Mára kiderült, hogy ebben az életkorban egy kisgyermeknek még igenis szüksége lehet érzelmileg arra a töltődésre, amit a szoptatás során kap meg, másrészt az anyatej ekkor is tartalmaz olyan immunanyagokat, amelyek megvédik, sőt erősítik az immunrendszerét.

– Ma a közbeszédben elsősorban a nyilvános szoptatások kapcsán kerül elő a téma. Laktációs szaktanácsadóként hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez?

– Azt gondolom, a nyilvános szoptatást akkor vállalja be az édesanya, ha ő saját maga tud ezzel azonosulni. Társadalmi megítélés tekintetében szerintem az okozza a nehézséget, hogy van egy olyan generáció, amelyiknél a cumisüvegből való táplálás volt a megszokott. Mihelyst felnő az a generáció, amelyik már igény szerint szopott, a társadalom egésze is másként fog tekinteni a szoptató édesanyákra.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ittas sofőrt vettek őrizetbe a rendőrök

Ittas sofőrt vettek őrizetbe a rendőrök

A kecskeméti egyenruhások őrizetbe vették azt a lajosmizsei férfit, aki engedély nélkül, ittasan ...

Székely Aladár fotográfiáiból nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban

Székely Aladár fotográfiáiból nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban

Korának meghatározó fotóművésze, a 150 éve született Székely Aladár (1870-1940) fotográfiáiból ny...

Dunaújvárosi Koppány eredmények

Dunaújvárosi Koppány eredmények

2019. február 16-án négy Koppány Íjász képviselte városunkat Dunaújvárosban, a Scorpion Winter Ch...

2020.02.21. 17:25

íjászat, Kecskemét, Koppány

Két bronzérmet hoztak haza a gasztro olimpiáról

Két bronzérmet hoztak haza a gasztro olimpiáról

Két bronzéremmel és egy diplomával tértek haza a Culinary Olympics rendezvényéről a kecskeméti 48...

Megnyílt az Utazás Kiállítás a Hírös Agórában

Megnyílt az Utazás Kiállítás a Hírös Agórában

Idén a Balaton a díszvendége a 29. Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásárnak, mely február ...

Töretlenül haladnak a döntő felé az U14-es lányok

Töretlenül haladnak a döntő felé az U14-es lányok

Kiváló eredményekről érkezett hír a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia utánpótlás-nevelői munkájár...

12 éves gyerek letartóztatásban? Megtörténhet…

12 éves gyerek letartóztatásban? Megtörténhet…

Megrendítő hír a közelmúltból: egy 15 éves fiú halálra szúrta az apját Orgoványon. Fiatal kora el...

A februári Gazdasági Ablakban a Magyar Multi Program

A februári Gazdasági Ablakban a Magyar Multi Program

A Magyar Multi Program személyre szabott és célorientált támogatást nyújt a vállalkozásoknak.&nbs...

180 éve született Kecskeméti Lapok alapító-főszerkesztője

180 éve született Kecskeméti Lapok alapító-főszerkesztője

1840. február 21-én, Izsákon látta meg a napvilágot Madarassy László királyi ügyész, hírlapíró, í...

Farsangi mulatság a Margaréta Otthonban

Farsangi mulatság a Margaréta Otthonban

Fáraó és múmia, kalóz és krokodil, egyiptomi táncos és magyaros menyecske is szerepelt a Margarét...

2020.02.20. 19:53

48 kép

Kecskemét, Margaréta Otthon, farsang, mulatság

Mindenkit megmozgatnak a Dél-Alföld Régióban

Mindenkit megmozgatnak a Dél-Alföld Régióban

250 millió forint pályázati forrásból teremt sportolási lehetőséget a RÖPKE Kecskeméti Röplabda S...

Kiütéssel hangolt a megyei döntőre az U15

Kiütéssel hangolt a megyei döntőre az U15

A Mélykút együttesét 17-0-ra verték meg Móra Viktor tanítványai, és ez jó előjel lehet a vasárnap...

Emléktábla és emlékszoba az ÁVH rémtetteinek helyszínén

Emléktábla és emlékszoba az ÁVH rémtetteinek helyszínén

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a KDNP Kecskeméti Szervezete, ahol bejelentették, hogy emlé...

Ne hagyja, hogy áldozattá váljon

Ne hagyja, hogy áldozattá váljon

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Bács-Kiskun Megyei Katona J...

2020.02.20. 14:06

rendőrség, áldozat, Kecskemét

Lakossági tájékoztató – Ilyen lesz a 441-es főút felújítása

Lakossági tájékoztató – Ilyen lesz a 441-es főút felújítása

Lakossági tájékoztatót tartott csütörtökön délelőtt a 441. sz. főút Nagykőrös és Katonatelep közö...

Gyakorlati oktatói tanúsítványt ad a kereskedelmi és iparkamara

Gyakorlati oktatói tanúsítványt ad a kereskedelmi és iparkamara

Kizárólag kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek foglalkozhatnak tanuló...

Újra működik az utastájékoztató rendszer

Újra működik az utastájékoztató rendszer

Ismét működnek a virtuális utastájékoztató táblák, és a virtuális megállóhely szoftverben is újra...

Újra Veránkán alkottak a művészek

Újra Veránkán alkottak a művészek

Az őszi Veránka hangulata fogadta mindazokat, akik szerda este részt vettek az AXON Kecskeméti Mű...

Taxis sztorik – VIDEÓ

Taxis sztorik – VIDEÓ

Fegyverrel követelte a taxis bevételét egy 16 éves fiú Helvécián a hétvégén. A taxis azonban elve...

A Zwack pálinka volt a téma az MKT Business mai rendezvényén

A Zwack pálinka volt a téma az MKT Business mai rendezvényén

A Neumann János Egyetemen a Magyar Közgazdasági Társaság Kecskeméti Ifjúsági Szervezete meghívásá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies