Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Április 3. Péntek  Buda, Richárd

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Christian Wolff: A kecskeméti Mercedesnél mindenkinek van esélye előrébb jutni

2018.07.10. 09:17

Épül már a kecskeméti Mercedes-Benz gyár második üteme, a munkaerő-toborzás jövőre erősödik fel. Ebben az üzemben – is – komoly szerephez jutnak majd a robotok, de az automatizációra úgy tekintenek, mint az ember és gép újfajta együttműködésére. A jövő Kecskemétét úgy látja Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, hogy a város az európai autógyártás, az innováció és a járműipar egyik meghatározó központja.

Fotó: Autopro.hu

– Június elején jelentették be, hogy egymilliárd eurós beruházással megkezdik az első full-flex gyár építését. Az alapkő lerakásával elkezdődött a beruházás. Hol tartanak a 2500 ember felvételében? 
– A felvételt jól átgondolt stratégia mentén hajtjuk végre – az első kampányok már elindultak, de jövőre még intenzívebb toborzásba kezdünk. Az új gyárba a munkavállalók nagy része a már működő egységből fog kikerülni, akik helyére pedig új dolgozókat keresünk. Ezzel biztosítjuk, hogy jelenlegi munkavállalóink tudása és tapasztalata a lehető legjobban hasznosuljon. Ez egy nagyon jó, sőt egyedülálló lehetőség kollégáink számára – mind az újaknak, mind azoknak, akik már most is nálunk dolgoznak. Előttük áll ugyanis a lehetőség egy jó előmenetelt biztosító karrierre, és egyidejűleg a személyes szakmai fejlődésre és képzésre is. Gyárunkban mindenkinek esélye van az előrelépésre, és egyben lehetősége, hogy a Daimler AG nemzetközi hálózatán belül bővítse tudását.

– A robotizáció hogyan változtatja meg az elvárásokat a munkaerővel szemben? 
– A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban jelenleg több mint 700 gyártórobotot használunk, melyek többsége a karosszériaüzemben, a nagy pontosságú illesztések biztosítása érdekében működik. Emellett a robotok a nagy súlyú és méretű alkatrészek mozgatását végzik. Bevezettük gyárunkban azt a koncepciót, melynek részeként az adott munkafolyamathoz szükséges alkatrészeket automatizált, önjáró robotok úgynevezett úgynevezett árukosarakban szállítják a megfelelő időpontban és mennyiségben. Amit viszont minden alkalommal hangsúlyozunk, amikor fejlődésről és fejlesztésről beszélünk, hogy nálunk mindig az ember áll a középpontban. Habár komoly szerephez jutnak a robotok, de az emberi munkaerőt nem képesek kiváltani. Ezért az automatizációra úgy tekintünk, mint az ember és gép újfajta együttműködésére.

Hirdetés

– Hogyan változik a német nyelvtudási igény?
– A kecskeméti Mercedes-gyárban a magyar mellett jelenleg a német a hivatalos nyelv. A nemzetközi, például egyesült államokbeli vagy dél-afrikai telephelyekkel fennálló termelési együttműködés miatt azonban az angol nyelv használata mindinkább előtérbe kerül. 

– Mennyire lesz zöld az új gyár, mennyire használják ki a napenergiát vagy esetleg a geotermikus lehetőségeket?
– Azt gondolom, sok tekintetben már meglévő gyárunkban is úttörő munkát végzünk. A környezetvédelem ugyanis nagyon fontos része vállalati politikánknak, és az elmúlt években sok munkát fektettünk abba, hogy megvalósítsuk a zöld gyártást. Jó úton haladunk például afelé, hogy hosszú távú stratégiánknak megfelelően 2020-ig, a 2012. évi értékhez viszonyítva mintegy 80 százalékkal csökkentsük az egy előállított járműre vetített széndioxid- kibocsátásunkat. Ezzel CO2-kibocsátásunkat 2012-től mostanáig összesen 1 millió tonnával sikerült csökkentenünk. Ezen kívül zéró-hulladék stratégiánkkal a 2014-es év értékéhez képest 98 százalékkal csökkentjük a járművenként keletkező hulladék mennyiségét 2020-ig. Így nemsokára már alig több mint néhány grammnyi hulladék keletkezik majd autónként, amelyet ártalmatlanítani kell. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez nagyjából annyi lesz majd, mint egy tábla csokoládé. 2014 és 2017 között egyébként 10 ezer tonnával csökkentettük környezetünk hulladékterhelését. Az energiahatékonyság terén is nagy előrelépést tettünk. Teljesen új energiakezelési rendszert dolgoztunk ki, mindegyik folyamatunkat felülvizsgáltuk és optimalizáltuk. Járművenként 1,036 megawattórányi energiaráfordítással a kecskeméti gyár a Daimler AG leginkább energia hatékony gyárai közé tartozik. Ami a most épülő második gyárat illeti, digitális, rugalmas és zöld gyár lesz. Emögött a vállalati stratégia húzódik meg, amely Németországban és Európában is meghatározza a fejlődés útját a zöld gyártás felé. A kecskeméti telephely második gyárára is moduláris épületszerkezetek a jellemzőek, amelyek energia hatékony és környezetbarát megoldásokat jelentenek. Ezen kívül pedig a hulladéktermelés és a vízfogyasztás csökkentése is meghatározó szempont volt a tervezés során.

– A kecskeméti régió éppen a vállalat növekedésének köszönhetően óriási fejlődésen megy át. Jelenleg is sokan ingáznak már a szomszéd megyékből. Hogyan teszik vonzóvá a vállalatot?
– Magyarországon az autóiparra egyértelműen a gazdaság egyik alappilléréként tekintenek, amelyből tulajdonképpen valóban mindenki profitál. A nagy beszállítók, a kis- és középvállalatok, vagy közvetetten, például számos szolgáltatás révén, akár a legkisebb családi üzemek is, amelyeket ez a fejlődés szintén előrelendít. Az autóipar világszerte prosperáló iparágként versenyben áll a jó munkaerőért. A Mercedes-Benz gyár nem csak Bács-Kiskun megye, hanem a dél-alföldi régió legnagyobb foglalkoztatója, sőt országos viszonylatban is a legjelentősebb munkaadók közé tartozik. Méretünknél fogva természetes, hogy Kecskemét és környékénél nagyobb térségből fogadjuk a munkavállalókat, de nem csak a földrajzi közelség számít. A gyárunkba azért is érkeznek folyamatosan az új munkavállalók, mert jó hírnévnek örvendünk, idén például gyárunk történetében immár a második alkalommal, elnyertük a Magyarország legvonzóbb munkáltatója címet. Okkal választanak bennünket: a versenyképes fizetés mellett a vállalat családias légkört és motiváló környezetet teremt. Fontos az élethosszig való tanulás támogatása, és a kollégák szakmai fejlődésének biztosítása. Ezért a munkatársaink mindennapjait, munkán kívüli életét is könnyebbé szeretnénk tenni. Jó példa erre a Csillag Bölcsőde és Óvoda, vagy akár a dolgozók számára biztosított, a piaci árnál kedvezőbb árú bérlakások, illetve a vállalat által szervezett sport- és szabadidős tevékenységek. Ehhez jön még a havi buszbérletek 100 százalékos támogatása, amelyet nemrég vezettünk be, a tartalmas és – támogatásunknak köszönhetően – igen olcsó étkezés gyárunk éttermében, az ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok. És az a számos kedvezmény, amelyet dolgozóink Kecskemét környéki különböző szolgáltatásokra vehetnek igénybe, vagy a munkatársainknak szóló, mindig népszerű családi rendezvényeink.

– A sporton kívül milyen helyi szociális támogatásokban gondolkodik a vállalat?
– Többször elmondtuk, és komolyan is gondoljuk: azért jöttünk Kecskemétre, hogy itt is maradjunk. A régió felelős társadalmi szereplői vagyunk, ezért nem csupán saját dolgozóink jó közérzetére figyelünk oda, hanem Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként a város és a régió fejlődése iránti felelősségből is jelentős részt vállalunk. Az elmúlt években Kecskemét fontos részévé váltunk, és a közösség értékteremtő vállalataként szeretnénk támogatni a rászorulókat és szegényeket. 2017-ben munkatársaink már a harmadik egymást követő évben gyűjtöttek karácsonyi ajándékokat szociálisan rászoruló gyermekeknek. Az adventi időszakban a gyár kapuja előtt egy tizenegy méter magas, több mint öt méter átmérőjű, tűzifából összeállított – fenyőfát jelképező – karácsonyi installációt építettünk. Az ennek alapanyagául szolgáló, mintegy kétszáz mázsa tűzifát még karácsony előtt rászoruló családokhoz juttattuk el. 2017-ben is támogattuk Kecskeméten a hagyományos karácsonyi ételosztást, melynek keretében a Városi Szociális Közalapítvány ebéddel látta vendégül a rászorulókat és az időseket. Akkor is a jövő generációi iránt érzett felelősség vezérelte a Mercedes-Benz magyarországi vállalatait, amikor úgy döntöttek, hogy idén közhasznú célra, az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványnak ajánlják fel az új A-osztály első kecskeméti sorozat gyártott darabját. Ez az önkéntes védőnői hálózat kisgyermekes, rászoruló családoknak nyújt segítséget Kecskeméten és a környező településeken, tanyákon.

– Milyennek látnák szívesen Kecskemétet, ahova egyre több fiatal érkezik a Mercedes-Benz miatt? 
– Büszkék vagyunk, hogy a gyárunknak is komoly szerepe van a város sikereiben és eredményeiben, valamint abban, hogy fiatalok a Bács-Kiskun megyei várost választják lakóhelyüknek – bennünket pedig munkahelyünknek. A jövő Kecskemétére úgy tekintünk, mint az európai autógyártás, az innováció és a járműipar egyik meghatározó központjára, ahova még több fiatal érkezik, hogy nálunk kezdje meg karrierjét. Az új kampusz megépítése szintén jelentősen hozzájárul majd ehhez a jövőképhez.

– Mennyire vesznek részt a gyár a zalaegerszegi próbapálya fejlesztésében és tervezik-e használni azt?
– A Mercedes-Benz kutatás-fejlesztési feladatai jelenleg is a vállalatcsoport németországi központjában zajlanak. Ehhez kapcsolódóan a németországi Immendingenben már folyik annak a tesztpályának és technológiai központnak az építése, ahol a tervek szerint háromszázan dolgoznak majd a vállalat számára legfontosabb négy stratégiai területre – a hálózatba kapcsolt, az önvezető és az elektromos technológiákra, illetve a megosztáson alapuló rugalmas járműhasználatra – összpontosítva. A német–svájci határtól nem messze lévő 520 hektáros területen, 200 millió euró beruházással elkészülő tesztpálya és technológiai központ átadása 2018 végére várható. De mivel a próbapályák kapacitása világszerte nagyon korlátozott, természetesen a Mercedes-Benz is üdvözli a zalaegerszegi pálya megépítését.

Forrás: Autopro.hu

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nem maradnak egyedül az autizmussal érintett családok

Nem maradnak egyedül az autizmussal érintett családok

Ma van az autizmus világnapja, melynek alkalmából Kecskeméten minden évben több programot szervez...

2020.04.02. 20:01

Áramszünetek: folyamatosan egyeztet az önkormányzat az áramszolgáltatóval

Áramszünetek: folyamatosan egyeztet az önkormányzat az áramszolgáltatóval

Több áramszünetre is lehet számítani áprilisban Kecskemét területén, ám ezek hossza rövid lesz. K...

2020.04.02. 18:51

A Mi Hazánk Mozgalom Kecskeméti szervezete támogatja az egyetem átalakítását

A Mi Hazánk Mozgalom Kecskeméti szervezete támogatja az egyetem átalakítását

Újabb politikai szervezet, ezúttal a Mi Hazánk Mozgalom juttatott el közleményt szerkesztőségünkh...

2020.04.02. 18:29

Vitaminokat kaptak a SION Ház lakói

Vitaminokat kaptak a SION Ház lakói

Az SG Kecskemét Futsal csapat vitaminokkal lepte meg városunk gondozásra szoruló idős polgárait. ...

2020.04.02. 18:10

Rajtra kész a KEFO Motorsport és a KMS’ 19

Rajtra kész a KEFO Motorsport és a KMS’ 19

Igazán mutatósra sikeredett a KEFO Motorsport idei versenyekre szánt versenyautója. A csapat, bár...

2020.04.02. 17:26

7 kép

Csökkentette az áramszünetek számát az NKM Kecskeméten

Csökkentette az áramszünetek számát az NKM Kecskeméten

Bár több munkát elhalasztott az áramszolgáltató Kecskeméten, a társaság folytatja a fejlesztéseke...

2020.04.02. 17:25

Online programok kicsiknek és nagyoknak

Online programok kicsiknek és nagyoknak

Sok kecskeméti intézmény készül online programokkal és foglalkozásokkal a karantén ideje alatt. ...

2020.04.02. 17:05

A Hőplusz Rendszer Kft. üzemanyaggal segíti a polgárőrök munkáját

A Hőplusz Rendszer Kft. üzemanyaggal segíti a polgárőrök munkáját

A kecskeméti Hőplusz Rendszer Kft. két tulajdonosa felajánlotta, hogy a koronavírus-járvány ideje...

2020.04.02. 15:20

Intézkedések a fogyatékkal élő személyek otthoni nappali ellátása érdekében

Intézkedések a fogyatékkal élő személyek otthoni nappali ellátása érdekében

Elindult Kecskeméten azon önkormányzati feladatok előkészítése és végrehajtása, amelyeket az EMMI...

2020.04.02. 13:46

A Szövetség közleménye az egyetem átalakulásáról

A Szövetség közleménye az egyetem átalakulásáról

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szövetség a Hírös Városért Alapítvány a Neumann Ján...

2020.04.02. 09:09

A Nyíri út 61. alá költözött a házi gyermekorvosi ügyelet

A Nyíri út 61. alá költözött a házi gyermekorvosi ügyelet

Új helyszínen működik szerdától a házi gyermekorvosi ügyelet - adott ki közleményt az Egészségügy...

2020.04.01. 20:54

3D nyomtatókkal gyártanak arcpajzsokat egészségügyi dolgozóknak - VIDEÓVAL

3D nyomtatókkal gyártanak arcpajzsokat egészségügyi dolgozóknak - VIDEÓVAL

3D nyomtatás a koronavírus ellen! Ezt a nevet kapta az a két hete létező Facebook-csoport, amelyn...

2020.04.01. 20:33

Részletek derültek ki a pedagógusképző kar jövőjéről

Részletek derültek ki a pedagógusképző kar jövőjéről

A tervek szerint június 30-án válik a Károli Gáspár Református Egyetem részévé a Pedagógusképző K...

2020.04.01. 19:58

Letartóztatásban az újszülött csecsemője megölésével gyanúsított nő

Letartóztatásban az újszülött csecsemője megölésével gyanúsított nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 27 éves nőnek, aki gye...

2020.04.01. 16:25

6 kép

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

2020. tizenharmadik hetének anyakönyvi hírei.

2020.04.01. 13:13

Telefonos fogadóórát tart Pászti András képviselő

Telefonos fogadóórát tart Pászti András képviselő

Pászti András önkormányzati képviselő Facebook oldalán jelezte, hogy a mai napon telefonos fogadó...

2020.04.01. 10:13

Alapítvány működteti a jövőben a kecskeméti egyetemet

Alapítvány működteti a jövőben a kecskeméti egyetemet

A jövőben egy új alapítvány működtetésébe kerül a kecskeméti Neumann János Egyetem. A parlament.h...

2020.04.01. 09:49

Szabálytalan kerékpáros és járművezető

Szabálytalan kerékpáros és járművezető

Mutatjuk az elmúlt 24 óra közlekedésrendészeti eseményeit. A sérüléses balesetek közül kettő...

2020.04.01. 08:34

Négy rendőrautó üldözte a piros Volkswagent - Videóval

Négy rendőrautó üldözte a piros Volkswagent - Videóval

Autós üldözésnek lehettek szemtanúi ma a kecskemétiek. Egy piros színű Volkswagen személyautó egy...

2020.03.31. 18:27

5letből Jövő! – Ők az idei döntősök

5letből Jövő! – Ők az idei döntősök

Kialakult az 5letből Jövő! idei döntős csapatainak névsora! Immáron 4. évada kerül megrendez...

2020.03.31. 17:28

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies