Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Augusztus 13. Szombat  Ipoly

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Csak a SZÉP-re emlékezem – Több, mint 300 bringás tekert az V. Szép Kihíváson - Videóval

Csenki Csaba

2019.05.14. 16:13

Ha a pofaszél az alföldi ember hegye, a Szép Kihívás szervezői idén is kitettek magukért. Sikerült szombatra felépíteni a Mount Everestet pofaszélből. De ez a háromszáznál is több indulót nem gátolta abban, hogy nyeregbe pattanjon és „megmássza” azt a „magaslatot”, ha már egyszer ott van. Mindenhol. Körben, Kecskemét körül.

Ahogy B. Kovács Norbi megjegyezte (aki igen nagy tapasztalattal rendelkezik, ugyanis ötből negyedszer indult a Szép Kihíváson), lassan át lehetne nevezni az eseményt Szél Kihívásra. Mert ilyenkor mindig, minden évben fúj, de a legritkábban hátulról. Így aztán hiába nincsenek hegyek, legalább annyi munka van abban, hogy az ember a síkon eljusson ából bébe (béből cébe, céből débe, és így tovább), mintha bé, cé, dé, és így tovább egyre nagyobb magaslatokon lenne található.

Nem volt ez másképp szombaton sem, amikor több mint háromszáz bringás gyülekezett az Izsáki úti bevásárlóközpont parkolójában, hogy jól (207km) – esetleg még annál is jobban (254km) – megfeszegesse a határait. A szél fújt, de az eső, mely a hét során elég sokszor rémisztgette a bicajosokat, szerencsére ezen a napon távol maradt. Sőt, olyan kellemes volt a hőmérséklet, hogy sokan már csak rövid szettben vágtak neki a reggel 8-kor induló V. Szép Kihívásnak.

Útvonalak:

Szép Kihívás (207km): Kecskemét – Kadafalva – Ballószög – Kerekegyháza – Kunbaracs – Ladánybene – Lajosmizse – Nagykőrös – Kocsér – Tiszakécske – Kerekdomb – Lakitelek – Tiszaalpár – Kiskunfélegyháza – Fülöpjakab – Jakabszállás – Orgovány – Izsák – Ágasegyháza – Ballószög – Kadafalva – Kecskemét

Még Szebb Kihívás (254km): Kecskemét – Kadafalva – Ballószög – Kerekegyháza – Kunbaracs – Ladánybene – Lajosmizse – Nagykőrös – Kocsér – Tiszakécske – Kerekdomb – Lakitelek – Tiszaalpár – Kiskunfélegyháza – Soltvadkert – Kiskőrös-Páhi-Izsák – Ágasegyháza – Ballószög – Kadafalva – Kecskemét

Jöttek mindenfelől, az ország minden szegletéből, de még Bécsből és Milánóból is regisztráltak. Sőt, olyan is volt, aki Csongrádról tekert át, hogy lenyomva a távot, hazakerekezzen a nap végén!

Szóval, remek hangulatban telt a gyülekező és a regisztráció, barátok, ismerősök üdvözölték egymást boldogan. Sokan együtt készültek a megmérettetésre, de többen is vannak, akik évente egyszer, a Szép Kihíváson találkoznak. Ami közös bennük, hogy mindannyian gyúrnak a kihívásra, mert azért ez egy igazán kemény, embert próbáló megmérettetés, valamint az, hogy ők is barátokként üdvözlik egymást, majd „vállt-vállnak” vetve küzdenek.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, ugyan egyéb elfoglaltságai miatt, idén nem kerékpárral érkezett, de eljött, hogy köszöntse az indulókat.

Felsorakozás a rajtvonalnál, elöl a nagytávot menő, gyorslábúak, mögöttük a keményen küzdő hétköznapi hősök, túrabringával, trekkinggel, montival… Lassú rajt, rendőri felvezetés, irány Kadafalva, Ballószög, Kerekegyháza! (Annyi volt a bringás, hogy másfél percig tartott a rajtkapun átgurulás, a társaság utolsó tagja pedig három perc után hagyta el a körforgalmat!)

A baracsi rázatóig nagy, színes masszaként egybegyúrt mezőny ekkor megnyúlt, annyi kerékpáros lepte el a lyukakkal tűzdelt Kunbaracs-Ladánybene közötti aszfaltcsíkot, hogy Benén már köszöntötték az elejét, mikor a végétől még csak könnyezve búcsúztak kendőjüket lengetve a baracsi lányok.

Az első frissítő és ellenőrző ponton (Ladánybene 35km) volt a legnagyobb egybefüggő tömeg, mely aztán a következő ellenőrző pontig (Tiszakécske 95km) kisebb-nagyobb csoportokra szakadt. Ekkor indult el az Szeleshát Birtok Kecskeméti ES keménymagját tartalmazó szökevény csoport, akik aztán úgy darálták le a 254 kilométeres távot, mint Mari néni a diót a bejglihez. (Bocs, ennél frappánsabb most nem jutott eszembe!)

Itt kell megjegyezni, hogy a szervezők a négy előző Szép Kihívás tapasztalataiból kiindulva, beiktattak egy frissítőpontot Nagykőrösön. Itt nem volt kötelező megállni, de a kevésbé edzettek, akiknek minden évben a Tisza-parti város közelében ütött be a holtpont, itt meríthettek egy kis erőt addig, míg a sajtkrémes kenyeret és kávét nem tömhették magukba Tiszakécskén.

Ez a pont az, ahol aztán igazán jól jön a frissítés, mert a pofaszél, a rossz minőségű útburkolat és a koncentrálás kiveszi a bringásból reggeli feltöltést. De maximálisan. Innen kiváló út, és a túra legszebb szakasza következik. Lakitelek, Tőserdő, Alpár… dimbes-dombos, lankás vidék, és már huss, meg is érkezett az ember Kiskunfélegyházára!

Ennél a frissítőpontnál váltak el egymástól a 207 és a 254 kilométert teljesítők. Aki a „rövid” távot választották, a szokásos útvonalon haladva, Jakabszálláson, Orgoványon átszáguldva, Izsákon pihenték ki magukat az utolsó ellenőrző- és frissítőponton. És ide érkeztek a hosszú távot vállalók is, csak ők előbb beköszöntek Kiskunmajsára, majd átlovagoltak a Soltvadkert-Kiskőrös-Páhi vonalon.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Innen már mindenkinek ugyanaz volt hátra. Egy utolsó menet Ágasegyháza-Ballószög-Kadafalva, és… az Izsáki úti bevásárlóközpont parkolójában felállított versenyközpont, célkapu, a célkapunál várakozó, tapsoló éljenző rokonok, családtagok, barátok, sporttársak, a fáradtságon átütő, karikás szemeket, üveges tekinteteket is megcsillantó széles mosoly, „Igen, itt vagyok, megcsináltam!”, öröm, boldogság, az életmentő lángos, majd fényképezés a fotófal előtt.

Amit valószínűleg a búcsúzáskor egy résztvevő sem hagyott ki, az a köszönetnyilvánítás és hála a szervezők felé! Mert, amit ők a támogatók segítségével tesznek, hatalmas dolog. Professzionális esemény, amiről – bár kőkemény fizikai megmérettetés - még senki nem távozott rossz szájízzel, sőt, alig várják a következő kihívást, melyre egy év múlva kerül sor.

Bár nem verseny, de meg kell említeni a legkiemelkedőbb kerékpárosokat:

Legfiatalabb hölgy: Györe Evelin (2001)
Legfiatalabb fiú: Bús Miklós (2004)
Legtapasztaltabb hölgy: Foktiné Erzsike (1956)
Legtapasztaltabb férfi: Szentmiklósi Lajos (1948)
a 207 km-es SZÉP Kihíváson Antal Lajos ért körbe elsőként,
a 254 kilométeres Még Szebb SZÉP Kihíváson pedig Csorba Bence Máté.

Az V. Szép Kihíváson 324 kerékpáros állt rajthoz, közülük 253 fő eljutott a táv több mint a felétig (vagyis Kiskunfélegyházáig), a szintidőn belül 229-en, szintidőn kívül pedig 9-en teéjesítették a teljes (207km-es vagy 254km-es) távot.

Fotók: Szeleshát Birtok Kecskeméti Első Sor, Szép Kihívás
Videó: Kecskeméti Televízió
Drónfelvétel: Szép Benedek és Király Máté

És egy kis szubjektív a végére. Aki eljutott idáig, az most jól megkapja! hehe

Hogy milyen érzés az, amikor az ember a bringás pajtásaival áll az első sorban, a rajtkapu alatt, és mögöttük sorakozik még vagy háromszáz ember? FANTASZTIKUS! Különösen annak tudatában, hogy azokat irányították az elejére, akik a leggyorsabbak, és a hosszabb távon indulnak. És én is ott állok köztük! És nem is vezetett odáig nagyon hosszú út. Gyötrelmes, göröngyös meg végképp nem! Mert minden egyes percét élveztem! (Még ha olykor, az adott pillanatban fájt is).

Valamikor akkor kezdtem el tekerni, amikor az első Szép Kihívást megszervezte Szép Miklós és kedves felesége, Timi, Barna Imi és a Kecskeméti Kerékpárosok hathatós támogatásával és segítségével. És az egyik motivációm a fejlődésre épp a Szép Kihívás volt. (A másik pedig a Kecskeméti Első Sor szélsebes csapata. Arról, hogy egyszer nekünk is lesz egy pocakrájder csapatunk, a VeloMelo+, igazi barátokból álló, összetartó közösséggel, még álmodni se mertem.) Szóval, eljött az I. Szép Kihívás. Én meg nem mentem el. Nem azért, mert nem akartam/mertem. Dolgoztam azon a teljes hétvégén. Reggeltől, éjszakáig.

És egy évig vártam arra, hogy jöjjön az új kihívás. És jött is a II. Szép Kihívás, ahol már magam is ott álltam a rendkívüli módon izgulós elsőbálozók között. Megcsináltam, és nagyon boldog voltam. Annyira imádtam már akkor bringátni, hogy le se szálltam többé a nyeregből. A III. Szép Kihívás már biciklis pajtikkal ért, mert addigra részt vettem pár olyan "versenyen", túrán, megmérettetésen. Ott volt Farkas Misi, Molnár Tibi, Csorba Józsi, B. Kovács Norbi, akikkel nekivágtunk. És ez is meg lett csinálva! 

A IV. Szép Kihívás már a VeloMelo+ nevezetű csapat tagjaként ért, ekkor már fel sem merült bennem, és a többiekben sem, hogy nem fog sikerülni. Sikerült is. Simán. Olyannyira, hogy amikor meghirdették az V. Szép Kihíváson a hosszabb, 254 kilométeres távot, egy pillanatig sem gondolkoztunk, azonnal bevállaltuk!

És ott álltunk az első sorban, a rajtkapu alatt, vártuk az indulást, és se merült bennünk, hogy nem tudjuk teljesíteni bőven szintidőn belül a 254 kilométert. a baracsi leágazásig szaggatott rendőri felvezetés, majd zúzás következett Benéig, Simán sikerült tartani az élmezőnnyel a tempót, aztán egy kis technikai malőr miatt be kellett várni Csongit, így a csapatunk kissé megfogyatkozott. Aki tehette, előre ment, különösen Hajas Tibi, aki aztán ott is maradt. Csongi, Molnár Tibi, Márton Jani és én vágtáztunk Nagykőrös felé, szedtünk magunkra néhány társat, akikkel közösen forogtunk, jó tempót mentünk, aztán defekt, ami épp a sor végén ért bennünket Csongival, nem is szóltunk senkinek, hadd menjenek. Erősek vagyunk, utolérjük majd őket. Eddig minden évben azon sírtunk, hogy Bene és Tiszakécske közt nincs frissítés, idén volt, de eszünkben sem volt megállni, nyomtuk tovább. Magányos kóbolrlókon, kisebb-nagyobb-sokkal nagyobb csapatokon verekedtük át magunkat ketten, egyszer csak egy duóba akadtunk. Böcsök Atti, a tapasztalt, Berta Laci, az elsőbálozó. Beálltunk, az egyre fáradó, de nem csüggedő Laci előtt forogtunk, bevittük Kécskére. Szendvics, kávé, frissítés, Jani, Tibi, Atti, Csongi, én. Indulás tovább. 

Ez az ötös aztán meg is maradt, remekül dolgoztunk össze, jó tempót mentünk. Aki fáradt, hátul maradt, a többiek elől forogtak, míg pihent, majd ő is előre állt. Aki jobban bírta, többet vezetett, aki kevésbé, az többet pihent, így együtt maradtunk Félegyházáig. Ott frissültünk, pihentünk, Majsán söröztünk, nevetgéltünk, a kettő közt és után vicsorogtunk a pofaszélbe Soltvadkertig, ott fagyi, süti, kávé, majd irány Izsák, az utolsó frissítő- és ellenőrző pont! És ott volt csapattársunk, Farkas Misi, aki a legerősebb mindannyiunk között, akire mindannyian felnézünk! Mert egy - rajta kívül álló - baleset miatt térd alatt elvesztette a bal lábát, de nem adta fel. Ő, aki a baleset előtt futott (félmaratont, maratont is), motorozott, kerékpározott, újra teljes életet él! Már tavaly is tekert egy családit a IIII. Szép Kihíváson, idén pedig feleségével lenyomta a 207 kilométeres távot, jobb idővel, mint a II. Szép Kihíváson, amikor még minden rendben volt a lábaival. 

"Az élet a komfortzónán kívül kezdődik"

- mondja Misi, mi pedig sisakot emelünk példamutató teljesítménye, akaratereje előtt. És örülünk, hogy a barátai lehetünk, boldogan és büszkén öleljük magunkhoz, de nem csak akkor, amikor emberfeletti teljesítménnyel kápráztat el bennünket. Mindig! És visítva röhögünk, amikor megszólal, mert nincs olyan mondata, amiben ne sütne el egy hatalmas poént. 

Na. Vissza és előre! Izsák az a pont, ahol mindig a legtöbben gyűlnek össze. Mi is összefutottunk a 207-esek egy részével, akik boldogan, de fáradtan pihegtek, és készültek az utolsó nagy menetre a célig. Beszélgettünk, frissültünk, Tibi kicsit még maradt, hogy összeszedje magát, így négyen robogtunk tovább, hogy aztán ott várjuk barátainkat a célkapunál, és együtt örüljünk annak, hogy ezt is megcsináltuk! Itt találkoztunk újra Hajas Tibivel, akinél a csapatszellemmel szemben győzött a versenyszellem, így jóval előttünk ért célba. Annyival, hogy időközben volt ideje újra feléledni benne a csapatszellemnek, így jó hideg sörökkel várt bennünket az érkezéskor. Nem haragudtunk rá, feledtük a reggeli álmot, hogy közösen nyomjuk le a 254 kilit. Mert amúgy is csak a SZÉP-re emlékezünk! 

 

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Szlovákiát is legyőzte férfi kosárlabda-válogatottunk Kecskeméten

Szlovákiát is legyőzte férfi kosárlabda-válogatottunk Kecskeméten

Szlovákiát is legyőzte férfi kosárlabda-válogatottunk Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban...

Bugacon rendezik meg a Kecskeméti Kisvasúti Napot - VIDEÓVAL

Bugacon rendezik meg a Kecskeméti Kisvasúti Napot - VIDEÓVAL

Kézihajtányozás, kiállítás és sok más színes program várja az érdeklődőket szombaton Bugacon...

Régi idők portékái a Bohém Piacon - VIDEÓVAL

Régi idők portékái a Bohém Piacon - VIDEÓVAL

Április 22-én indította el a Kecskeméti Piac a hét alkalomból álló „Bohém Piac&rd...

Kurultaj - Megnövekedett forgalomra kell számítani Bugac térségében

Kurultaj - Megnövekedett forgalomra kell számítani Bugac térségében

A hétvégén megrendezett hagyományőrző rendezvény, a Kurultaj miatt Bugac térségben nagyobb f...

Augusztus 14-ig lehet jelentkezni az egyetemi kollégiumba

Augusztus 14-ig lehet jelentkezni az egyetemi kollégiumba

​Lassan lezárulnak a kollégiumi jelentkezések az egyetemeknél. Érdemes gyorsan intézkedni az...

Hamarosan lezárul a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtés - VIDEÓVAL

Hamarosan lezárul a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtés - VIDEÓVAL

Augusztus 22-ig tart a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtés. Az adományakció célja megkön...

Rajtra készen várja a hétfőt a Scoregoal csapata

Rajtra készen várja a hétfőt a Scoregoal csapata

Augusztus 15-én, hétfőn 18:30-tól a Haladás ellen kezdődik meg a bajnoki évad az SG Kecskemét Fut...

Kultúrában utazunk – folKulture’ Kerekegyházán

Kultúrában utazunk – folKulture’ Kerekegyházán

Két felvonásos, új műsorral készül közösen a Kecskemét Táncegyüttes és a Szabadkai Róna Táncegyüt...

Ifjúsági olimpiai győzelem

Ifjúsági olimpiai győzelem

Szenzációs versenyzéssel Deák Zalán, a Kecskeméti Sportiskola futója megnyerte a 100 méteres síkf...

A két akadémista célja a felnőtt válogatottság

A két akadémista célja a felnőtt válogatottság

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról két játékos kapott meghívót az Európai Ifjúsá...

Mi lett a gázpalackokkal?

Mi lett a gázpalackokkal?

Országosan hiány van a gázpalackokból a benzinkutakon. Kecskeméten és környékén szinte egyetlen t...

Elindult Kecskemét csapata a Nemzetközi Gyermek Játékokra - VIDEÓVAL

Elindult Kecskemét csapata a Nemzetközi Gyermek Játékokra - VIDEÓVAL

Két év kihagyás után ismét megrendezik a Nemzetközi Gyermek Játékokat augusztus 11. és 16. k...

Harminc éves a Kecskeméti Labdarúgó Club - VIDEÓVAL

Harminc éves a Kecskeméti Labdarúgó Club - VIDEÓVAL

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Kecskeméti Labdarúgó Club (KLC). Míg a kezdeti évek...

Új burkolatot kapott a Domus-parkoló, továbbra is helyben kell venni a jegyet - VIDEÓVAL

Új burkolatot kapott a Domus-parkoló, továbbra is helyben kell venni a jegyet - VIDEÓVAL

Megújult a Domus-parkoló burkolata. Új aszfaltréteget és jól látható felfestést kapott a hely. A ...

Balesetmegelőzési napot tartottak a Bolyai udvarán

Balesetmegelőzési napot tartottak a Bolyai udvarán

Közlekedési napot tartott a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az egyik megyeszékhely...

Van-e üzemanyag a kecskeméti kutakon?

Van-e üzemanyag a kecskeméti kutakon?

A legtöbb benzinkúton elérhető a normál 95-ös benzin és a diesel is, azonban sok helyen mennyiség...

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei S...

Különleges élményeket kínál az I. Retro SZÉP Kihívás - videóval

Különleges élményeket kínál az I. Retro SZÉP Kihívás - videóval

Különleges élménytúra várja azokat a bicikliseket, akik részt vesznek az I. Retro SZÉP Kihívás - ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies