Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Április 17. Szombat  Rudolf

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Csak hivatástudatból lehet valaki jó állatorvos

2021.02.26. 20:42

Van-e realitása állatorvosi ügyeleti rendszer kialakításának Kecskeméten? – Erre a kérdésre kerestük a választ dr. Bende Zoltán állatorvossal, a VET-PET Állatorvosi Rendelő munkatársával, aki több évtizedes szakmai múltjának köszönhetően részletes képet festett az állatorvosok jelenlegi helyzetéről.

Az állatorvosi ügyeleti ellátás megszervezésének kamarai kötelezettsége 2012. szeptember 1-jétől szűnt meg. Azóta a törvény értelmében a praxis engedéllyel rendelkező állat-egészségügyi szolgáltatóknak csak a szokásos munkaidejük idejére kell megoldaniuk a helyettesítésüket. A hétvégi-ünnepnapi állatorvosi ügyeleteket, ahol ilyen van, az adott körzetben dolgozó állatorvosok önkéntesen vállalják és szervezik – annak tudatában, hogy azért alapból nem jár térítés.

Kecskeméten több mint 10 éve már, hogy nincs szervezett állatorvosi ügyelet. Korábban általában 1 haszonállatos és 1 kisállatos kolléga vitte az éjszaki és a hétvégi ügyeleteket. Hetente váltották egymást a praxisok, és néhány hetenként kerültek újra sorra. Az elgondolás jó volt, a gyakorlatban mégsem működött megfelelően.

– Egyrészt a beosztott kolléga sokszor joggal hivatkozott arra, hogy vagy az ismeretei nem elegendőek, vagy pedig a műszerezettsége nem megfelelő, így nem tudott segíteni – magyarázza dr. Bende Zoltán. – A többi szabad kolléga viszont ugyancsak kellő indokkal nem volt elérhető, hiszen lehet, hogy ő például az előző héten ügyelt.

A folyamatos ellátás biztosítása azért is jelent nehézséget a praxisoknak, mert a normál rendelést is veszélyeztetheti. Például, ha egy specialista van beosztva éjszakára, akkor másnap rá – már csak a munkajogi szabályok miatt is – nem lehet a nagy műszer-, eszköz-, tudásigényű munkánál számítani. Emellett pályakezdőt sem szoktak ügyeletbe betenni, mert az meg perek sokaságához vezethet.

Számos praxis egyébként a nappali műszakban is olyan mértékben leterhelt, hogy a bonyolultabb belgyógyászati kivizsgálásokat nem tudják azonnal elvégezni. És nem azért, mert lusták, hanem mert napi négy-öt műtét is van az egyéb nehéz és megterhelő esetek mellett. Bizonyos szempontból viszont még mindig jobb a helyzet, mint az egészségügyben.

– A humán vonalon nem járványos időben a páciensnek hat hónapot kell várnia egy daganatos műtétre vagy egy évet egy protézisre – mond személyes példát dr. Bende Zoltán. – Állatorvosi vonalon napok alatt is van ezekre megoldás.

Azt azonban, hogy hosszú távon ki tudják-e elégíteni akárcsak a nappali ellátásban a házi kedvencek és gazdáik szükségleteit a kecskeméti állatorvosok, érdemes tágabb kontextusban is megnézni – mert nem csak a hétvégi és ügyeleti ellátás esetében lehet gond.

A kérdés kapcsán a szakember szerint az utánpótlásról is mindenképpen érdemes szót ejteni. Mint mondja, a hazai állatorvos-képzés komoly erőt képvisel, és nemzetközi szinten is megállja a helyét: Európa mintegy 100 állatorvosképző intézménye közül rangsorban a hetedik, és évtizedek óta a magyar mellett német és angol nyelven is zajlik a képzés!

– 2020-ban a magyar nyelvű képzésre 120 hallgatót vettek fel. A felvételi ponthatárok magasabbak, mint az orvosegyetemeken. Kijelenthető, hogy nemcsak bekerülni, hanem a képzést elvégezni is nagyon nehéz – hangsúlyozza az állatorvos.

Az ismeretek korszerűsödése, az újabb tudományos eredmények itt is magukkal vonták a specializálódást. A leendő kollégák már az egyetemen bizonyos irányba indulnak el, és gyakran szinte csak és kizárólag egy adott terület elmélyült és elismert szakembereivé válnak.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Manapság egy lovas állatorvos, ha maga is kutyatartó, akkor amennyiben a kutyája igazán megbetegszik, szintén „állatorvost hív” és fordítva is igaz ez – illusztrálja a helyzetet dr. Bende Zoltán. Ő maga állatkórházi állatorvosként éveken keresztül több állatfaj legkülönbözőbb betegségeivel kellett, hogy foglalkozzon. – Egy hasmenéses kutya kezelése után császármetszést végeztem egy szarvasmarhán, majd egy kólikás lovat kezeltem, utána meg baromfit boncoltam. Ez a fajta állatorvosi tudás letűnőben van.

Mint mondja, egy kb. 100 fős végzős évfolyam tagjai közül jó esetben 20-25 ember lesz bevethető a társállatok ellátására szakosodott magánállatorvosi rendszerben. Így 5-10 évbe is telhet, mire egy nagyvárosba egyetlen, frissen végzett kolléga gyökeret ver, a kis településeken pedig még rosszabb a helyzet.

A pályakezdő, fiatalabb generációkhoz tartozó állatorvosok munkához való hozzáállása pedig lényegesen különbözik az idősebb kollégákétól. Ahogyan más területeken, úgy itt is igaz, hogy pusztán a magasabb munkabér nekik már nem motiváció. A jó munkahelyi körülmények mellett számukra a szabadidő az egyik legfontosabb.

Ráadásul manapság a végzősök igen kis hányada férfi, ami természetesen önmagában egyáltalán nem baj, ugyanakkor a kolléganők jó része - érthető módon - gyermeket, családot szeretne vállalni – mutat rá dr. Bende Zoltán. Ezzel együtt viszont nem tud és nem is akar éjszakai vagy hétvégi, netán ünnepnapi ügyeletet.

Az, hogy mekkora lenne a kihasználtsága a nonstop ügyeletnek, nehezen becsülhető meg, hiszen senki nem tudja előre megmondani, hogy egy adott napon hány beteg és milyen panasszal fog érkezni. Adott esetben akár három császármetszés, valamint több súlyos belgyógyászati beteg egyszerre is befuthat. Ez nagy nyomás alá helyezi a személyzetet. Máskor viszont éppen csak beesik egy-két páciens, de a személyzetet és a rezsit akkor is fizetni kell.

Mindemellett általános tapasztalat, hívja fel rá a figyelmet dr. Bende Zoltán, hogy az ügyeleti ellátásban több, egyébként normál munkanapon is ellátható állattal is foglalkoznak. Számos indokolatlan eset kerül ilyenkor ellátásra, csak mert a gazdáik akkor érnek rá. Őket még a plusz költségek sem riasztják el.

Az elkérhető díjak kapcsán egyébként a kamara iránymutatásában az szerepel, hogy az állatorvosnak a kezelési költségeket olyan módon kell megállapítani, hogy azok sem kirívóan magasak, sem megalázóan alacsonyak ne legyenek.

Jelen pillanatban az ügyelet működési költségeit piaci alapon a szolgáltató állja. Vagyis ha tartósan veszteséges az abban az időszakban nyújtott szolgáltatás, akkor az annak fedezetéül szolgáló bevételt más módon kell megszereznie.

Felmerült a javaslat, hogy az önkormányzat valamilyen formában finanszírozhatná az ügyeleti költségeket. Dr. Bende Zoltán szerint ez azt a kérdést is felvetné, hogy a támogatás csak azokra az ellátásokra szólna-e, amelyeket az adott ügyeleti időszakban valóban szükséges elvégezni – vagy azokra is, amelyeknél a normál betegfogadási időben is el lehetett volna látni a pácienseket.

Az állandó állatorvosi ügyelet kialakítása tehát nem elsősorban az anyagiak miatt nem valósul meg. A legfontosabb akadálya a kapacitáshiányban rejlik. Noha létszám alapján van elégséges számú, társállatok ellátására szakosodott magánállatorvos Kecskeméten, a tartós és folyamatos betegellátást emberi okokból mégsem tudják biztosítani.

Dr. Bende Zoltán nem tud olyan városról, ahol igazán jól működik az ügyeleti ellátás. Mint mondja, számos nagyvárosban – például Nyíregyháza, Szombathely, Sopron – az elmúlt években szűnt meg az ügyelet. Budapesten is mindössze 3-4 (!) intézmény vállal éjszakai ügyletet, illetve 0-24 ellátást.

– Az állatorvosi munka nemcsak egy szakma, hanem hivatás, valódi életpálya. Olyan munka, amely soha nem ér véget, mert nem reggel 8-tól 18 óráig tart, hanem akár éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is. Hosszú távon jól ezt csak belső meggyőződésből lehet csinálni. Viszont nem lehet azt sem elhallgatni, hogy ez évtizedek után nagyon embert próbáló – érzékelteti dr. Bende Zoltán. – Ki merem jelenteni, hogy a miénket leszámítva egyetlen olyan praxis sincs Kecskeméten, amelyik az elmúlt 30 esztendőben minden karácsonykor, húsvétkor, pünkösdkor, állami és nemzeti ünnepen nyitva volt. Dr. Tuboly Csaba praxisvezető kollégámnak és nekem ezért különösen fájó a bántó megjegyzéseket olvasni az ügyeleti ellátás hiányáról.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nagy meglepetéssel várja a vendégeket a vadaskert a nyitáskor

Nagy meglepetéssel várja a vendégeket a vadaskert a nyitáskor

Hatalmas meglepetésben lesz része mindazoknak, akik ellátogatnak a Kecskeméti Vadaskertbe, ha maj...

2021.04.17. 08:58

31 kép

Újabb adással jelentkezik a Természetvédelem határok nélkül

Újabb adással jelentkezik a Természetvédelem határok nélkül

A 15. résszel folytatódik a Természetvédelem határok nélkül. Az április 17-i adásban a szaporodás...

2021.04.16. 20:38

Itt hasadt meg szíve Kecskemét legnagyobb fiának

"Itt hasadt meg szíve Kecskemét legnagyobb fiának"

Április 16-án ünnepeljük Katona József halálának évfordulóját. Ebből az alkalomból idézzük most f...

2021.04.16. 19:40

Megújult a a Szent László körúti vásártér - videóval

Megújult a a Szent László körúti vásártér - videóval

Látványos változások történtek az elmúlt hetekben a Szent László körúti vásártéren. A zsibiként v...

2021.04.16. 16:25

54 kép

Soron kívül oltották a pedagógusokat Kecskeméten

Soron kívül oltották a pedagógusokat Kecskeméten

Hat oltóponton, mintegy 800 köznevelésben dolgozó oltása zajlik ma a Bács-Kiskun Megyei...

2021.04.16. 14:11

17 kép

Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség és Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség és Középiskolás Program

Indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ingyenes képzéseire: a Fiatal Tehetség Pro...

2021.04.16. 06:55

Megnyugtató a kormány döntése a pedagógusok számára

Megnyugtató a kormány döntése a pedagógusok számára

Megnyugtató volt a hír a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola munkatársai számára, hogy...

2021.04.15. 19:40

Otthon készülnek az érettségire a diákok - videók

Otthon készülnek az érettségire a diákok - videók

Bár digitális órákon készülnek fel idén a diákok az érettségire, könnyebbség, hogy idén is csupán...

2021.04.15. 18:44

18 kép

Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét: Kaposváron folytatódhat a jó széria

Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét: Kaposváron folytatódhat a jó széria

A play-out szakasz 3. fordulójában a Kaposvári KK vendége lesz a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét szom...

2021.04.15. 17:35

Fontos mérkőzés vár hétfőn az SG Kecskemét Futsalra

Fontos mérkőzés vár hétfőn az SG Kecskemét Futsalra

Hétfőn 19:00 órától folytatódik a felsőházi rájátszás az SG Kecskemét Futsal együttese számára az...

2021.04.15. 15:45

Zöldül és megújul a Szent László körúti vásártér

Zöldül és megújul a Szent László körúti vásártér

Látványos változások történtek a Szent László körúti vásártéren, mely zsibiként, illetve nagybani...

2021.04.15. 15:12

10 kép

Maradjon otthon vagy térjen vissza az oviba, suliba a gyerek?

Maradjon otthon vagy térjen vissza az oviba, suliba a gyerek?

Mind szülői, mind pedagógusi körben megosztó téma a jövőheti óvoda- és iskolanyitás. Noha a pedag...

2021.04.15. 14:36

Most Esztergomban tesztelik, majd Kecskemétre jön az eCitaro

Most Esztergomban tesztelik, majd Kecskemétre jön az eCitaro

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt legújabb állomásán, Esztergomban is forgalomba állt egy ti...

2021.04.15. 14:13

Három év az egészségfejlesztés jegyében

Három év az egészségfejlesztés jegyében

3 éve indult el a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda munkája, melynek eredményeit Dr...

2021.04.15. 08:55

14 kép

Újabb mentett denevérek érkeztek a tiszaugi denevértoronyba

Újabb mentett denevérek érkeztek a tiszaugi denevértoronyba

Öt, korábban Kecskemétről és a budapesti Békásmegyerről mentett rőt koraidenevér (Nyctalus noctul...

2021.04.15. 08:08

Férfi röplabda Extraliga - A Kistext SE legyőzte a Kecskemétet

Férfi röplabda Extraliga - A Kistext SE legyőzte a Kecskemétet

A Kistext SE házigazdaként 3-0-ra legyőzte a Kecskemét csapatát a férfi röplabda Extral...

2021.04.15. 06:55

Fülöp herceg: „A kecskeméti barackpálinkánál csak a magyar négyesfogathajtók erősebbek” - Videó

Fülöp herceg: „A kecskeméti barackpálinkánál csak a magyar négyesfogathajtók erősebbek” - Videó

​99. életévében hunyt el az angol királynő, II. Erzsébet hitvese, Fülöp herceg. A Buckingham-palo...

2021.04.14. 20:29

Kecskeméti siker a férfi kosárlabda NB I-ben

Kecskeméti siker a férfi kosárlabda NB I-ben

A kiesés elől menekülő Jászberényt fogadta szerdán 17 órakor a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a Mess...

2021.04.14. 19:27

Bővítené és átalakítaná az autóbusz-telephelyet az Inter Tan-Ker - Videóval

Bővítené és átalakítaná az autóbusz-telephelyet az Inter Tan-Ker - Videóval

Több átalakítást és hibajavítást kezdeményezett a busztelephelyen a kecskeméti autóbuszokat üzeme...

2021.04.14. 17:27

Bontják a régi laktanyaépületeket Homokbányán - Videóval

Bontják a régi laktanyaépületeket Homokbányán - Videóval

Elkezdődött két, menthetetlen állapotban lévő laktanyaépület bontása Homokbányán. Helyükre két új...

2021.04.14. 15:47

14 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies