Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 29. Szerda  Adél

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Duna-Tisza köze és Kecskemét 1918-1920-ban – Tudományos konferencia a Cifrapalotában

Csenki Csaba

2019.12.03. 12:08

- „Princip jól célzott. Pontosan az életünk közepébe” – nyitotta meg Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester - in medias res – a „Kecskemét és a Duna-Tisza köze az átmenet éveiben (1918-20) című tudományos konferenciát. Az egész napos eseményen tizenöt perces előadásokat hallhattak az érdeklődők a korszakkal foglalkozó szakemberektől.

Márai szavai most is betaláltak, a két rövid mondat nagyon jól megragadja azt a történelmi hangulatot, amit az I. világháború utáni generációk éreztek, amikor erre a korszakra visszagondoltak - mondta megnyitójában Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. - Száz év telt el a Mohács utáni magyar történelem legnagyobb megrázkódtatása óta, de ezek az események velünk vannak ma is. Mert az I. világháború, majd az azt követő zűrzavaros időszak kiváló táptalaja volt olyan eszméknek, mely szakított a szerves fejlődésgondolatával, mely radikális megoldással kívánta kezelni a felmerülő problémákat. És ezek a kezelések máig tartós sebeket okoztak, melyeknek természetes gyógyulását inkább hátráltatta, mint segítette a különböző gyógyító szándék.

Mi lehet ebben a helyzetben a politikus és a történész feladata? - tette fel a kérdést az alpolgármester, és meg is válaszolta: 

- Elsősorban azt gondolnánk, hogy a politikus feladata a passzivitás, napi politikai célokra ne használja a történelmet. Bár azt mindjárt meg kell jegyeznem, ez nem egy könnyű feladat. Mert én is egyetértek azokkal a politológusokkal, akik szerint a mai magyar politikát is alapvetően meghatározza sz elmúlt 100 év, a mai magyar választásokat még mindig meghatározzák azok a családi, történelmi megrögzöttségek, amelyek visszavezethetők talán az 1918-tól kezdődő időszakra. Ezt az is bizonyítja, hogy bármikor fellép egy új politikai erő, amely azzal az igénnyel lép elő, hogy meghaladja ezt a kettéosztottságot, nem sikerül semmiféle komoly pozíciót szerezni, sajnos előbb-utóbb egyik vagy a másik történelmi, politikai oldalra beáll - emelte ki a politikus szerepét. 

- A történész feladata pedig - hangsúlyozta - a korszak tudományos megalapozottságú bemutatása. Nem könnyű feladat, hiszen a politika nagyban átjárja ezeket a kérdéseket, és nincs még meg az a történelmi távlat, ami megkönnyíti a pártatlan megközelítést. Az ilyen igénnyel fellépő történész pedig mindkét oldalról nagyon könnyen megkapja a pártos jelzőt, hogy az ellenséghez tartozik. Ezért azt gondolom, hogy nagyon bátor feladatot vállalt a három kecskeméti intézmény, tudományos műhely, hogy ezt a tudományos konferenciát megrendezi, és nagyon izgulok, hogy ezt sikerüljön jól megoldani, ezeket a politikai buktatókat sikerüljön kikerülni, és valóban a tudományos megalapozottság igénye kifejezésre jusson - hangsúlyozta Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

A konferencia a Kecskeméti Katona József Múzeum, a  a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára, és a Neumann János Egyetem Pedagógusképző kara szervezésében valósult meg, mindhárom intézmény vezetője köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, miért is fontos számára az egész napos, rengeteg szakembert felvonultató esemény.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója elmondta, a Szeberényi Gyula Tamás által elmondottak teljes mértékben lefedték az ő gondolatait, egyetlen plusz dolgot kíván hozzátenni: - Körülbelül egy évvel ezelőtt a Facebookon tettem egy vállalást munkatársaim nevében is, és annak a csodálatos együttműködésnek köszönhetően jött létre ez a mai nap. Nagyon köszönöm a két testvérintézmény együttműködését. Megoszlik a felelősség, nyugodtan mondhatjuk így, azt gondolom, hogy a teljesítést a mai nappal vállaljuk, ennyivel tartozunk a múltnak, magunknak, a környezetünknek.

- Amikor megkerestem a múzeumot és az egyetemet, hogy erről a fontos évfordulóról, fontos időszakról szóljon, az visszaigazolást jelenthet számomra, hogy rögtön egyetértettünk abban, hogy objektíven, források segítségül hívásával szólni kell erről az időszakról - emelte ki Dr. Gyenesei József, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának levéltárosa - Nem egy tabula rasa ennek a régiónak a története ennek a régiónak a története ebből az időszakból, hiszen Romsics professzor levéltáras pályafutásának kezdetén egy igen vaskos és a mai napig is nagyon jól hasznosítható dokumentumkötetbe gyűjtötte össze ennek a korszaknak a dokumentumait. Ez pedig a mai napig helytálló, mindenki által használható.

Fülöp Tamás rektor, levezető elnök is köszöntött mindenkit, és elmondta, három olyan intézmény fogott össze, amely  meghatározó szerepet tud vállalni a helytörténet feldolgozásában. - Úgy gondolom, hogy a mai konferencia színvonalár az előadóink lesznek a garancia. A mai esemény hiánypótló, úgy gondolom, ilyen típusú tematikus – a korszakon kicsit túlnyúló – rendezvény, konferencia, melybe a legújabb kutatások beépülnek, nem volt az elmúlt időszakban nem volt. A cél közös volt és egységes, úgy gondolom, hogy a helytörténet feltárásában példaértékű lehet az elkövetkezendő időszakban.

Professzor dr. Romsics Ignác történész előadása nyitotta a konferenciát, aki Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szavaira reflektálva előadás felvezetésképp elmondta, mélyen egyetért azokkal a gondolatokkal, annyival egészítené ki, hogy az, hogy a politika a saját céljai szempontjából próbálja használni a történelmet, egy nagyon régi, és tulajdonképpen érthető dolog. - Ha az emlékezetpolitika elszakad a szakembereknek, a történészeknek az igazságától, vagy  a tudásától, az általuk feltárt tényanyagtól, és elfejelt dolgokat, vagy önkényesen interpretál dolgokat, akkor az emlékezetpolitika rossz úton jár, és a saját sírját ássa. Előbb vagy utóbb ki fog róla derülni ugyanis, hogy nem megalapozott. Abban a kényelemes helyzetben vagyok, hogy nem látom indokát annak, hogy revideáljam azokat a téziseimet, álláspontomat, meggyőződésemet, amit az 1970-es években itt, Kecskeméten kialakítottam magamnak, úgyhogy az előadásomat is ennek megfelelően építettem fel - indította az előadások sorát a történész.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Letartóztatásban a kábítószer kereskedelemmel gyanúsított férfi

Letartóztatásban a kábítószer kereskedelemmel gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 60 éves kiskunfélegyházi férfinek a leta...

Háznézőbe ment, de végül meglopta a tulajdonosokat

Háznézőbe ment, de végül meglopta a tulajdonosokat

A kecskeméti nyomozók elfogták azt a férfit, aki házvásárlási szándék színlelésével lopott ingatl...

Estemlék Cseh Tamás dalaival

Estemlék Cseh Tamás dalaival

Cseh Tamás szellemét idézi meg a Resti Kornél zenekar és barátai február 7-én a régi Ka...

Virtuális képkiállítás a Wojtylában

Virtuális képkiállítás a Wojtylában

Harsányi Zsuzsanna festőművész, a Kecskeméti Szent László Lions Club elnöke több tucat festményét...

Kovács Réka Éva fotográfus kiállítása az Iparkamarában

Kovács Réka Éva fotográfus kiállítása az Iparkamarában

2020. február 4-28-ig látható Kovács Réka Éva fotográfus kiállítása a Bács-Kiskun Megyei Keresked...

Kárpát-medencei református iskolatörténeti vetélkedő

Kárpát-medencei református iskolatörténeti vetélkedő

Január 25-én adták át a "Peregrin - Az elveszett adatok nyomában" című, református isko...

Baleset a Kisfaludy utcában

Baleset a Kisfaludy utcában

Baleset történt kedd délelőtt Kecskeméten, a Kisfaludy utcában. A balesetben senki nem sérült meg...

2020.01.28. 11:54

7 kép

baleset, rendőrség, Kecskemét

Az ország legjobbjai között a kecskeméti kosárlabda akadémia

Az ország legjobbjai között a kecskeméti kosárlabda akadémia

Működésének hét éve alatt bekerült az ország legjobb akadémiái közé a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti ...

SZÍN-TÉR PROJEKT – A test gyógyulása a lélek nyugalmával kezdődik

SZÍN-TÉR PROJEKT – A test gyógyulása a lélek nyugalmával kezdődik

Elkezdődött a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház előcsarnokának átalakítása, mely során az...

Ökológiai gazdálkodási konferencia Kecskeméten

Ökológiai gazdálkodási konferencia Kecskeméten

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mez...

Egyre jobban használható a helyi buszok közlekedését figyelő alkalmazás

Egyre jobban használható a helyi buszok közlekedését figyelő alkalmazás

Január óta az új helyi járatok mozgását lehet nyomon követni egy alkalmazás segítségével. Az utas...

Gyalogosokat és kerékpárost sodortak el személygépkocsik Kecskeméten-frissítve

Gyalogosokat és kerékpárost sodortak el személygépkocsik Kecskeméten-frissítve

Újabb balesetek helyszíne volt ma kora este Kecskemét. Az uszoda előtt két gyalogost, míg az Ipol...

Áramszünetek jönnek Kecskeméten

Áramszünetek jönnek Kecskeméten

Áramszüneteket jelentett be az áramszolgáltató e hétre. A félnapos áramkimaradásokra oszlopcserék...

Már keresik a Neumann János Egyetem új kancellárját

Már keresik a Neumann János Egyetem új kancellárját

Február 10-én köszön le hivatalosan Finta Zita a Neumann János Egyetem kancellárja. A megüresedő ...

Anyakönyvi hírek - 4. hét

Anyakönyvi hírek - 4. hét

2020. negyedik hetének anyakönyvi hírei.

Letartóztatásban az édesapja megölésével gyanúsított 15 éves orgoványi fiú

Letartóztatásban az édesapja megölésével gyanúsított 15 éves orgoványi fiú

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 15 éves fiatalkorú fiú...

Kiszélesíti együttműködését az egyetem és a szakképzési centrum

Kiszélesíti együttműködését az egyetem és a szakképzési centrum

Együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Egyetem és a Kecskeméti Szakképzési Centrum j...

Változik a KEKO pénztár nyitva tartása a vasútállomáson

Változik a KEKO pénztár nyitva tartása a vasútállomáson

Szerdától új időpontokban lesz nyitva, a január 6-án megnyitott menetrend- és bérletértékesítési ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies