Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Június 3. Szerda  Klotild

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Duna-Tisza köze és Kecskemét 1918-1920-ban – Tudományos konferencia a Cifrapalotában

Csenki Csaba

2019.12.03. 12:08

- „Princip jól célzott. Pontosan az életünk közepébe” – nyitotta meg Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester - in medias res – a „Kecskemét és a Duna-Tisza köze az átmenet éveiben (1918-20) című tudományos konferenciát. Az egész napos eseményen tizenöt perces előadásokat hallhattak az érdeklődők a korszakkal foglalkozó szakemberektől.

Márai szavai most is betaláltak, a két rövid mondat nagyon jól megragadja azt a történelmi hangulatot, amit az I. világháború utáni generációk éreztek, amikor erre a korszakra visszagondoltak - mondta megnyitójában Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. - Száz év telt el a Mohács utáni magyar történelem legnagyobb megrázkódtatása óta, de ezek az események velünk vannak ma is. Mert az I. világháború, majd az azt követő zűrzavaros időszak kiváló táptalaja volt olyan eszméknek, mely szakított a szerves fejlődésgondolatával, mely radikális megoldással kívánta kezelni a felmerülő problémákat. És ezek a kezelések máig tartós sebeket okoztak, melyeknek természetes gyógyulását inkább hátráltatta, mint segítette a különböző gyógyító szándék.

Mi lehet ebben a helyzetben a politikus és a történész feladata? - tette fel a kérdést az alpolgármester, és meg is válaszolta: 

- Elsősorban azt gondolnánk, hogy a politikus feladata a passzivitás, napi politikai célokra ne használja a történelmet. Bár azt mindjárt meg kell jegyeznem, ez nem egy könnyű feladat. Mert én is egyetértek azokkal a politológusokkal, akik szerint a mai magyar politikát is alapvetően meghatározza sz elmúlt 100 év, a mai magyar választásokat még mindig meghatározzák azok a családi, történelmi megrögzöttségek, amelyek visszavezethetők talán az 1918-tól kezdődő időszakra. Ezt az is bizonyítja, hogy bármikor fellép egy új politikai erő, amely azzal az igénnyel lép elő, hogy meghaladja ezt a kettéosztottságot, nem sikerül semmiféle komoly pozíciót szerezni, sajnos előbb-utóbb egyik vagy a másik történelmi, politikai oldalra beáll - emelte ki a politikus szerepét. 

- A történész feladata pedig - hangsúlyozta - a korszak tudományos megalapozottságú bemutatása. Nem könnyű feladat, hiszen a politika nagyban átjárja ezeket a kérdéseket, és nincs még meg az a történelmi távlat, ami megkönnyíti a pártatlan megközelítést. Az ilyen igénnyel fellépő történész pedig mindkét oldalról nagyon könnyen megkapja a pártos jelzőt, hogy az ellenséghez tartozik. Ezért azt gondolom, hogy nagyon bátor feladatot vállalt a három kecskeméti intézmény, tudományos műhely, hogy ezt a tudományos konferenciát megrendezi, és nagyon izgulok, hogy ezt sikerüljön jól megoldani, ezeket a politikai buktatókat sikerüljön kikerülni, és valóban a tudományos megalapozottság igénye kifejezésre jusson - hangsúlyozta Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

A konferencia a Kecskeméti Katona József Múzeum, a  a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára, és a Neumann János Egyetem Pedagógusképző kara szervezésében valósult meg, mindhárom intézmény vezetője köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, miért is fontos számára az egész napos, rengeteg szakembert felvonultató esemény.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója elmondta, a Szeberényi Gyula Tamás által elmondottak teljes mértékben lefedték az ő gondolatait, egyetlen plusz dolgot kíván hozzátenni: - Körülbelül egy évvel ezelőtt a Facebookon tettem egy vállalást munkatársaim nevében is, és annak a csodálatos együttműködésnek köszönhetően jött létre ez a mai nap. Nagyon köszönöm a két testvérintézmény együttműködését. Megoszlik a felelősség, nyugodtan mondhatjuk így, azt gondolom, hogy a teljesítést a mai nappal vállaljuk, ennyivel tartozunk a múltnak, magunknak, a környezetünknek.

- Amikor megkerestem a múzeumot és az egyetemet, hogy erről a fontos évfordulóról, fontos időszakról szóljon, az visszaigazolást jelenthet számomra, hogy rögtön egyetértettünk abban, hogy objektíven, források segítségül hívásával szólni kell erről az időszakról - emelte ki Dr. Gyenesei József, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának levéltárosa - Nem egy tabula rasa ennek a régiónak a története ennek a régiónak a története ebből az időszakból, hiszen Romsics professzor levéltáras pályafutásának kezdetén egy igen vaskos és a mai napig is nagyon jól hasznosítható dokumentumkötetbe gyűjtötte össze ennek a korszaknak a dokumentumait. Ez pedig a mai napig helytálló, mindenki által használható.

Fülöp Tamás rektor, levezető elnök is köszöntött mindenkit, és elmondta, három olyan intézmény fogott össze, amely  meghatározó szerepet tud vállalni a helytörténet feldolgozásában. - Úgy gondolom, hogy a mai konferencia színvonalár az előadóink lesznek a garancia. A mai esemény hiánypótló, úgy gondolom, ilyen típusú tematikus – a korszakon kicsit túlnyúló – rendezvény, konferencia, melybe a legújabb kutatások beépülnek, nem volt az elmúlt időszakban nem volt. A cél közös volt és egységes, úgy gondolom, hogy a helytörténet feltárásában példaértékű lehet az elkövetkezendő időszakban.

Professzor dr. Romsics Ignác történész előadása nyitotta a konferenciát, aki Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szavaira reflektálva előadás felvezetésképp elmondta, mélyen egyetért azokkal a gondolatokkal, annyival egészítené ki, hogy az, hogy a politika a saját céljai szempontjából próbálja használni a történelmet, egy nagyon régi, és tulajdonképpen érthető dolog. - Ha az emlékezetpolitika elszakad a szakembereknek, a történészeknek az igazságától, vagy  a tudásától, az általuk feltárt tényanyagtól, és elfejelt dolgokat, vagy önkényesen interpretál dolgokat, akkor az emlékezetpolitika rossz úton jár, és a saját sírját ássa. Előbb vagy utóbb ki fog róla derülni ugyanis, hogy nem megalapozott. Abban a kényelemes helyzetben vagyok, hogy nem látom indokát annak, hogy revideáljam azokat a téziseimet, álláspontomat, meggyőződésemet, amit az 1970-es években itt, Kecskeméten kialakítottam magamnak, úgyhogy az előadásomat is ennek megfelelően építettem fel - indította az előadások sorát a történész.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

 Felfüggesztett börtön a tejfakasztón történt szúrásért

Felfüggesztett börtön a tejfakasztón történt szúrásért

A Kecskeméti Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés miatt, gyorsított eljárás – bírósá...

Fagyizóból lopott a kecskeméti fiatal

Fagyizóból lopott a kecskeméti fiatal

A rendőrök elfogták a lopásokkal gyanúsítható 14 éves helyi lakost. A fiatal a nyomozók számára n...

Telefonos és online képviselői fogadóóra

Telefonos és online képviselői fogadóóra

A Hunyadivárosban élők számára tart ma fogadóórát a városrész önkormányzati képviselője. Pászti A...

Csütörtökön áramszünet Kecskeméten

Csütörtökön áramszünet Kecskeméten

10-12 órás áramszünetek lesznek június 4-én Kecskemét több pontján. Mutatjuk hol nem működne...

Rendhagyó módon adták át a színházi évad legjobbjainak járó elismeréseket

Rendhagyó módon adták át a színházi évad legjobbjainak járó elismeréseket

A Chicago című musicalt választották a nézők az évad legjobb nagyszínházi előadásának –&nbs...

Szigorúbb házirenddel működnek az óvodák, bölcsődék - VIDEÓVAL

Szigorúbb házirenddel működnek az óvodák, bölcsődék - VIDEÓVAL

A kecskeméti óvodások több mint fele, a bölcsődések pedig majdnem háromnegyede tért vissza május ...

Egyre nehezebb parkolni a városban - VIDEÓVAL

Egyre nehezebb parkolni a városban - VIDEÓVAL

Az élet újraindításával együtt mind többen közlekednek autóval. Mióta ingyenes a parkolás, a sofő...

Stohl Andrással nyitott meg a Wojtyla Barátságközpont

Stohl Andrással nyitott meg a Wojtyla Barátságközpont

A járványhelyzet enyhülése miatt kedden újra kinyitott a Karol Wojtyla Barátságközpont. A vendég ...

Folyamatosan jönnek az új buszok Kecskemétre - VIDEÓVAL

Folyamatosan jönnek az új buszok Kecskemétre - VIDEÓVAL

Folyamatosan, heti ütemezéssel érkeznek Kecskemétre az Inter-Tan-Ker Zrt. új Mercedes buszai. Az ...

Újra a megszokott rend szerint fogadják az ügyfeleket a Polgármesteri Hivatalban

Újra a megszokott rend szerint fogadják az ügyfeleket a Polgármesteri Hivatalban

A korábban megszokott rend szerint tart ügyfélfogadást a polgármesteri hivatal. A jegyzői közlemé...

Trianon 100: így emlékezik Kecskemét - VIDEÓVAL

Trianon 100: így emlékezik Kecskemét - VIDEÓVAL

​Június 4-én, csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezik Kecske...

200 liter fertőtlenítőszert kapott az önkormányzat

200 liter fertőtlenítőszert kapott az önkormányzat

100 liter kézfertőtlenítőt és 100 liter felületfertőtlenítőt adott át ma délután az Inter Tan-Ker...

12 ezer fát osztanak szét a Településfásítási Program keretében - VIDEÓVAL

12 ezer fát osztanak szét a Településfásítási Program keretében - VIDEÓVAL

Összesen 12 ezer darab, belterületen elültethető fát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települése...

Jövő héttől indul újra a Fizio- és Mozgásterápiás Osztály

Jövő héttől indul újra a Fizio- és Mozgásterápiás Osztály

A Fizio-és Mozgásterápiás Osztály újraindulásáról adott ki tájékoztatást a Bács-Kiskun Megye...

Hat versenyszámban világranglistás Grosán Pál

Hat versenyszámban világranglistás Grosán Pál

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség közzétette a 2019.évi világranglistákat. A 80 éves korcsoportban...

Arcok a vitrin túloldaláról - ifj. Gyergyádesz László

Arcok a vitrin túloldaláról - ifj. Gyergyádesz László

Elkészült az "Arcok a vitrin túloldaláról" című rovat következő interjúja, melyben...

Ügyfélfogadási szünet a kecskeméti Rákóczi úti kormányablakban

Ügyfélfogadási szünet a kecskeméti Rákóczi úti kormányablakban

Technikai okok miatt szünetel az ügyfélfogadás június 3-án, szerdán, a Kecskemét, Rákóczi út 5. s...

Elfogták a kecskeméti gépjárműveket feltörő férfit

Elfogták a kecskeméti gépjárműveket feltörő férfit

Mutatjuk az elmúlt 24 óra közlekedésrendészeti, közbiztonsági és bűnügyi eseményeinek rövid össze...

Szórványos zápor és napsütés egyaránt várható kedden

Szórványos zápor és napsütés egyaránt várható kedden

Kedden is folytatódik a változékony idő, szórványos záporokkal, zivatarokkal. Az Országos Me...

Ellopták az angyalkát egy kisfiú sírjáról, várja vissza a gyászoló család

Ellopták az angyalkát egy kisfiú sírjáról, várja vissza a gyászoló család

Még csak egy hónapja temettek el egy kisfiút a Kecskeméti Református Temetőben, de már most ellop...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies