Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 15. Péntek  Lóránt

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Egy autista fiú egy napja

„Az én fiam türelmet és szeretet generál”

Pásztor Andrea

2017.04.15. 15:20

A tizenegy éves Csille Szabolcsnak másképp indulnak a napjai, mint egy átlagos diáknak. Amikor édesapja felébreszti, az ágya mellett már ott várják a megszokott reggeli kártyák. Az elsőn a mosdó látható, a következőn egy fotó a kézmosásról, majd Szabolcs, ahogyan épp öltözködik. Ezek a kártyák mondják el neki, mi a dolga. A kisfiú ugyanis autista. Néhány szótagon kívül semmit sem beszél. Szoros napirend szerint, a saját világába zárva éli mindennapjait. 

A Szalag utcai iskolában találkozom Szabolccsal. Első látásra vagány kisfiúnak tűnik. Baseball sapkája alól néz rám kedves barna szemeivel, mintha egy félénk mosoly is megjelenne arcán, majd gyorsan elkapja tekintetét.

– Sapka – szól rá apukája, ami nekem kicsit keménynek tűnik, hamarosan megtudom, nem a szigor miatt. Csille Lajos előbb elkíséri kisfiát, majd leülünk beszélgetni.

– Sokaknak furának tűnik, hogy tőmondatokban beszélek Szabolccsal, de nagyon le kell redukálni a mondandómat ahhoz, hogy megértse – magyarázza meg gyorsan a helyzetet, majd belekezd a történetükbe. 

Robotot nevelni a gyerekből?

Szabolcs sokáig teljesen átlagos kisgyereknek tűnt. Kétévesen vált gyanússá szüleinek, hogy nem indult el a beszédfejlődése. Gagyogott, néhány szótagot használt egy ideig, majd ezek eltűntek. Nem reagált anyukájának éneklésére, mondókázására, és játszani is másként játszott, mint a többi gyerek. Zavarták az erős hangok, és egyáltalán nem tudta megértetni magát.

– Háromévesen elvittük Szabit egy korai fejlesztőhöz, ő megerősítette a gyanúnkat, hogy valami nincs rendben vele – meséli Lajos. Aztán a szakértői bizottság először kijelentette, a mi fiunk nem autista. Egy másik helyen viszont megállapították, hogy az, így egy ideig két teljesen ellentétel papírunk is volt. Két év ide-oda hurcolás után kaptuk meg a hivatalos diagnózist, addig csak magánúton vittük korai fejlesztésre.

Csille LajosAddig Szabolcs Lakitelekre járt óvodába egészséges gyerekek közé. Ezután került Kecskemétre, a Nyíri úton akkor induló autista óvodai csoportba, majd 6,5 évesen a Szalag utcai iskolába.

A szülők körülbelül ekkorra jutottak el odáig, hogy megbékéljenek fiuk állapotával. – A gyerek életünk fő műve, és nagyon nehéz elfogadni, hogy "elrontottuk" – mondja keserűen Lajos. – Hiába tudjuk, hogy nem tehetünk róla, van, aki egy életen át nem tudja feldolgozni, hogy autista a fia vagy a lánya. Nekünk sikerült, de nagyon sokat kellett dolgoznunk ezért.

A hivatalos diagnózis után kezdték használni a vizuális megsegítést, vagyis a fotós kártyákat. Egy autistának ugyanis nagy problémát okozna, ha otthon máshogy próbálnának kommunikálni vele, mint az iskolában.

– Ezek a kártyák jelentik számára a biztonságot – veszi elő a zsebéből a kocsi és az iskolába megyünk kártyát Lajos. Ezekkel indulhattak ma útra. – Ha elvennénk tőle őket, az olyan lenne számára, mintha egy vakot fosztanánk meg a fehér botjától vagy a Braille írástól.

Amikor valami hiba csúszik a kártyákkal jelzett napirendbe, akkor rögtön látszik Szabolcson a zavar, rázni kezdi a kezét és zsizseg.

Ezért aztán az egész család nagyon ügyel arra, hogy Szabi minden tevékenységéhez társuljon a megfelelő fotó. Talán ezzel garantálhatják leginkább, hogy jól érezze magát. Egy autista ugyanis nem tudja levezetni a feszültséget. Dühkitörése lehet, sőt akár bánthatja is magát.

– Mondják, hogy robotot nevelünk a gyerekből, de ha egy ilyen szoros napirenddel elérhető, hogy viszonylag nyugodt legyen a napja, akkor nekünk már megérte – néz rám homlokát ráncolva az édesapa.

Az autizmus veleszületett agyi fejlődési zavar, napjainkban száz babából egy így jön világra. Az autizmussal élő gyermekek komoly nehézséggel küzdenek a szociális helyzetet megélése, a rugalmas viselkedésszervezés és a kommunikáció területén, függetlenül attól, milyen egyéni képességeik, intellektuális adottságaik vannak. Közülük 20-ból 18-an örök életükben segítségre szorulnak.

Percek – jutalomba

Lajos elbúcsúzik, várja a munka, mi pedig körülnézünk az iskolában Rigó Ilona tagintézmény-vezetővel. Kiderül, itt hiába is várnánk csengőszóra. A 44 ide járó gyerek tevékenységét nem órarend, hanem egyéneként más-más napirend határozza meg. Mivel az autizmussal élők idő- és térérzékelése nehezített, ezt külön módszerekkel kell segíteni. Csöngetés helyett mindenkinek saját órája van, ami jelzi, meddig tart egy-egy tevékenység.

Itt minden a tanulásról szól, és ez nem csak közhely.

Az öltözködéstől a cipőfűzésen át, egészen a vécé helyes használatától minden külön „leckének” számít. Az a cél, hogy megtanulják a gyerekek, hogyan tudnak „normális” életet élni, elsajátítsák az alapvető viselkedési normákat.  

Az egyik csoportszobában látom például, hogy egy serdülő kislánynak folyamatábrával mutatják be, hogyan kell a havi vérzése idején betét cserélni. De arra is meg kellett tanítani, kinek ülhet az ölébe és kinek nem.

Rigó Ilona egyik diákjukkal

– Ez valójában rejtett tantervünk, hisz ezeknél a gyerekeknél szinte fontosabb, hogyan kell viselkedniük a lehető legegyszerűbb szituációkban – magyarázza Ilona.

Egy kisfiú asztalkáján rajzok mutatják, hogyan ismerheti fel saját érzelmeit, de listája van arról is, mit tehet, ha épp várakoznia kell.

Bekukkantunk Szabolcs csoportjába is. Napirendjében épp a kézimunka képe látható. Elmélyülten varrogat, majd a legókat pakolja a feladata szerint. Közben tabletjével kommunikál tanáraival, fura géphang beszél a kisfiú helyett. Egy hasonló korú iskolatársa debreceni kirándulásukat is a táblagép segítségével meséli el, anyukája saját készítésű applikációjának hála.

Ilona megmutatja, hogy az adott tevékenységet – kézimunkát, fejlesztő feladatot – a csoportszobán belül mindig ugyanott, saját kis munkaterükön végzik a gyerekek. Ott fel van tüntetve nevük, fotójuk. Megvan a kártyáik helye, másoknál az írott napirendé.

– Dórinak, aki egyáltalán nem beszél, külön kis kártyája van, amin az áll, segíts! – mutatja Ilona. A kislány tanára időnként nem ad ceruzát a kifestő mellé. Nagy öröm, ha ilyenkor segítséget kér Dóri a kis kártyával. Ebben az iskolában ez már sikerélménynek számít a tanárok számára.

Szabolcs munka közben

Egy-egy csoporttal két gyógypedagógus és egy vagy két asszisztens dolgozik együtt. Így tudják megoldani, hogy a gyerekek saját tempójukban különböző dolgokat tanuljanak.

A motiváció is teljesen másként működik, mint a normál iskolákban, hiszen az autista gyerekekben nincsen megfelelési kényszer. Őket jutalmazni lehet, ha feladataikat elvégzik. Természetesen mindenkit másképpen. Van, aki édességre gyűjt zsetonokat a feladatok teljesítésével, másokat a számítógépezéssel lehet motiválni, Andris pedig, akivel a folyosón találkozunk, perceket gyűjt. A jutalompercek alatt a folyosón sétálgat. Azt mondja, így rendezi a gondolatait.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Pukizni tilos!

Közben megtudom, hogy itt a pedagógus nem áll ki a gyerekek elé, hogy átadja a „tananyagot”. Egyéni fejlesztés során tanulják meg a diákok az új dolgokat, amelyeket később az önálló munka idején gyakorolnak.

– Sokan hiszik azt, ha már találkoztak egy autistával, tudják, mi az autizmus.

Pedig, ahogyan az egészséges gyerekek, úgy ők is mind mások – meséli az Autizmus Centrum vezetője, ahogyan csoportszobáról csoportszobára kísér. – Képességeik szerint a legszélesebb skálán mozognak. Vannak olyan diákjaink, akik egyáltalán nem kommunikálnak, mások felismerik a szóképeket, többen pedig írni-olvasni is megtanulnak. Egyik tanulónk minden évszámot megjegyez, egy másik fiú pedig a térképekért rajong. Betéve tudja kedvenceit. 

Minden csoportszobának megvannak a sajátos szabályai. Van, ahol színskálán egy csipesszel jelzik, mi a megengedett hangerő, máshol rajz emlékeztet arra, pukizni szigorúan tilos.  

Ahogyan hagyományos órák, úgy szünetek sincsenek. Nagy a csend, amikor kinézünk az udvarra, ahol néhány gyerek épp a játékidőt tölti. Kártyájuk mutatja, mikor rollerezhetnek, mikor trambulinozhatnak. Öröm vagy bármiféle érzelem egyikük arcán se látszik. Egy kisfiú a fűben bogarászik, ahogyan minden nap szokta.

Amikor megkérdezem Ilonától, honnan tudják, meddig fejleszthető egy autista gyerek, felhúzza szemöldökét. – Erre a pedagógusok sem tudják a választ – feleli. – Nekünk az a célunk, hogy magukhoz képest a legtöbbet hozzuk ki tanulóinkból, és felnőttként is használható tudást kapjanak az iskolában.

Azt is megtudom, a törvény 23 éves korukig engedi meg, hogy az iskolában maradjon egy autista diák. De mivel egyre több kicsi szeretne bejutni az intézménybe, tavaly először ennél korábban kellett megszakítaniuk a tanulói jogviszonyt az Autista Centrumban. A Szalag utcán három, a Juhar utcán két gyerek esetében. Ilyenkor a szülőknek nem marad más választásuk, egyiküknek otthon kell maradnia gyermekével. Számukra jelenthet majd segítséget a felnőtt autistákat fogadó nappali otthon, amely a Homokbányán épül.

A Macskafogó ötvenedszer

Szabolcsért, ahogy minden nap, most is fél 5-re érkezik meg apukája. Amikor hazamennek, a kézmosás kártya az első, ami felkerül a falra, azután többnyire mesenézés következik. Most másfél hónapja a Macskafogót nézi Szabi minden áldott nap, körülbelül a feléig, akkor ugyanis jelez az órája.

Míg tart a mese, folytatjuk a beszélgetést Lajossal. Elmeséli, hogyan próbálják színessé tenni fiuk életét. Szabolcs elég rugalmas ahhoz, hogy elvigyék bevásárolni, sőt a nyaralásról sem kell lemondaniuk. Más családok, akiknek autizmussal élő gyermekük van, nem ilyen szerencsések. Gyakori, hogy teljesen elszigetelődnek, annyi mindenhez kell alkalmazkodniuk, így lemorzsolódnak a barátaik is.

Szabit el szokták vinni játszótérre is. Ilyenkor a szokásos sorrendben végighalad a játékokon, neki ez a legfontosabb. Apukájával tandem bicikliznek, hatéves korára megtanult labdázni, és rendszeresen járnak úszni is. A fiú másságából csak nagy ritkán adódnak problémák.

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyereke boldog felnőtté váljon. Mi csak abban reménykedhetünk, hogy olyan helyzetekbe kerül, amelyekben megfelelően használhatja képességeit.

– Egyszer például az öltözőben egy bácsi mellbimbóját simogatta meg, ugyanis nagyon szereti a bőr érintését – idézi fel a történetet Lajos. – Gyorsan megmagyaráztam viselkedését, és szerencsére az úr nagyon megértő volt.

A nap végére nem nehéz belátnom, milyen óriási felelősség, ha valakinek autista gyermeke van. 24 órás, élethossziglan tartó „szolgálatot” követel. Visszajelzést nemigen kapnak, sohasem tudhatják, mire gondolhat, mire vágyhat legbelül a fiuk. Ahhoz, hogy a lehető legjobban lássák ezt, rendkívül összetett feladatot, sok segítséget kapnak a pedagógusoktól, és az Autista Gyermekekért Egyesület is rendszeresen szervez szülői tréningeket.

A családoknak talán az a legnehezebb, hogy fel kell készíteniük gyermeküket arra is, amikor ők már nem lesznek.

– Én alapvetően jó kedélyű vagyok, másképp nem tudnám ezt nap mint nap végigcsinálni. Állandóan ott lebeg a szemem előtt, hogy mindent úgy kell megtanítanunk Szabolccsal, hogy ha már nem segíthetünk neki, akkor is emlékezzen rá – mondja Lajos, amikor felesége, Erzsébet haza érkezik..

– Minden szülő arra vágyik, hogy a gyereke boldog felnőtté váljon. Mi csak abban reménykedhetünk, hogy olyan helyzetekbe kerül, amelyekben megfelelően használhatja képességeit. Addig pedig annyit tehetünk, hogy kiegyensúlyozott életet biztosítunk neki.

Szabolcs most 16 éves bátyjával alszik egy szobában, mutatja apukája a kis birodalmat. Az ágy melletti falat, a kártyák helyét. Testvérének is ki kellett tanulnia, hogyan kell bánnia az autista fiúval, és így viszonylag zökkenőmentes az együttélésük. A család Lakitelekről költözött Kecskemétre albérletbe az autista iskola miatt, most építkeznek. Az új házban majd lesz saját szobája is Szabinak.

– Sokaknak az Esőember című film alapján vannak elképzelései az autizmusról. Ők szokták megkérdezni tőlem, az én gyerekem miben jó. Ilyenkor azt válaszolom, hogy türelmet, szeretetet generál – mosolyog Lajos.

Eddig jutunk Szabolcs történetében, amikor a Macskafogó felénél megszólal a fiú órája. Búcsúzom a családtól, kezdődik a fejlesztő játék, majd vacsora, fürdés, fogmosás.

Este felteszi Szabi az alvás kártyát a falra. Ez ma az utolsó. Csak aztán hunyja le a szemét. Álmában pedig talán minden gondolatára, titkos vágyaira is létezik a megfelelő kártya…

 

A kecskeméti EGYMI Autizmus Centruma 1991-ben jött létre. Jelenleg négy telephelyen működik, 114 autizmus spektrumzavarral diagnosztizált tanuló speciális képzését végzi az óvodától a készségfejlesztő szakiskoláig. A Nyíri úton van az autista óvoda, a Szalag utcai iskola mellett pedig a Juhar utcai intézménybe illetve a Rákóczi iskola integrált osztályába is járnak autista gyerekek. Ezen felül a centrum „utazó” munkatársai mintegy 50 óvodáshoz, iskoláshoz járnak ki a városban. Az autisták nevelését – egyebek mellett – szülőtréningek szervezésével és a pedagógusok autizmus-specifikus továbbképzésének támogatásával segíti az Autista Gyermekekért Egyesület.     

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kiemelő: a kecskeméti SBO vezetője lesz a péntek esti adás vendége

Kiemelő: a kecskeméti SBO vezetője lesz a péntek esti adás vendége

A koronavírus elleni védőoltásról és a Covid-mintavételekről is beszél ma (péntek) este a Ke...

2021.01.15. 16:35

Pénzügyi igazgató álláslehetőség az egyetemen

Pénzügyi igazgató álláslehetőség az egyetemen

A Neumann János Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet Pénzügyi Igazgató (CFO) mu...

2021.01.15. 14:02

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Január 18-án, hétfőn 19:00 órakor a Nyírgyulaj ellen folytatódik az NBI-es bajnokság az SG Kecske...

2021.01.15. 13:07

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett Révész Luca már a harmadik szezonjá...

2021.01.15. 11:03

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Január 19-én, kedden 17 és 18 óra között várja a telefonhívásokat Lévai Jánosné, Műkertváros, Ren...

2021.01.15. 10:20

Térképes utazástervezés Kecskeméten

Térképes utazástervezés Kecskeméten

Tájékoztatót tett közzé a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. arról, hogy miként működik a térkép...

2021.01.15. 08:42

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Egy hét sem telt azóta, hogy a HÉP-RÖPKE SE idegenben 0:3-as győzelmet aratott a KISTEXT otthonáb...

2021.01.15. 08:25

Kiemelő-stúdióbeszélgetés: Online mutatkozott be az érdeklődőknek a GAMF – VIDEÓ

Kiemelő-stúdióbeszélgetés: Online mutatkozott be az érdeklődőknek a GAMF – VIDEÓ

Hogyan lehet a képzési kínálatot jól bemutatni az online térben? –  A Neumann Ján...

2021.01.14. 20:53

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Elmaradt az ingatlanpiaci árzuhanás, amelyet 2020-ban sokan előre jeleztek. 2021 első negyedéve p...

2021.01.14. 20:13

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

A segítő pályára felkészítő képzéseket szeretné megszilárdítani Kecskeméten a Károli Gáspár Refor...

2021.01.14. 19:12

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Szerdán a Szolnoki Olajbányász nyert a Messzi István sportcsarnokban a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemé...

2021.01.14. 18:40

Érthetetlen a Károli egyetem döntése az ellenzéknek – VIDEÓVAL

Érthetetlen a Károli egyetem döntése az ellenzéknek – VIDEÓVAL

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői arra kérik a Károli Gáspár Református Egyetemet...

2021.01.14. 16:49

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

Az uszodák, konditermek és vendéglátóhelyek megnyitását szorgalmazza szerkesztőségünkhöz eljuttat...

2021.01.14. 13:32

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával támadt egy nőre Kecskemét belvárosában egy férfi, őt és élettársát elfogták a rendőrök. ...

2021.01.14. 12:08

Kucsera Dániel: a felnőttek között sokkal gyorsabb a játék

Kucsera Dániel: a felnőttek között sokkal gyorsabb a játék

Kucsera Dániel Kecskeméten, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett, majd a...

2021.01.14. 11:02

Folytatódik az oltás az idősotthonokban

Folytatódik az oltás az idősotthonokban

A hétvégén folytatódik a koronavírus elleni oltás az idősotthonokban, ezen intézmények újabb 3600...

2021.01.14. 09:43

Sorozatban lopott a kecskeméti férfi

Sorozatban lopott a kecskeméti férfi

A tiszakécskei nyomozók előterjesztés tettek egy 53 éves kecskeméti férfi letartóztatásának ...

2021.01.14. 08:20

Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét: Folytatódik a párharc

Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét: Folytatódik a párharc

Legutóbbi két hazai meccsét megnyerve várhatta a szomszédvári rangadó első felvonását a Duna Aszf...

2021.01.14. 08:04

9 kép

Digitálisan tartják a NJE nyílt napokat is - kövesse velünk!

Digitálisan tartják a NJE nyílt napokat is - kövesse velünk!

Online formában tartják meg a Neumann János Egyetem januári nyílt napjait. Január 14-én a GA...

2021.01.14. 07:55

12 milliós támogatás a Bács-Kiskun megyei fiataloknak

12 milliós támogatás a Bács-Kiskun megyei fiataloknak

Újabb 12 millió forint támogatás várja és segíti a Bács-Kiskun megyei fiatalokat továbbtanulásukb...

2021.01.14. 07:18

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies