Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 31.   Angéla

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Egy reggel felébredtem, és azt mondtam: sajtot fogok készíteni”

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2020.03.30. 13:05

Lepés Bea kézműves sajtkészítő őstermelő, kiváló minőségű tehéntejből készült sajtkülönlegességeivel méltán tagja a Slow Food-CE projekt keretén belül megrendezésre kerülő Termelői kispiacnak.

„Egy reggel felébredtem, és azt mondtam: sajtot fogok készíteni”

- Honnan jött a sajtkészítés gondolata?

- Mi egy ideig tanyán éltünk. Egyébként én eredetileg budapesti lány vagyok és harminchárom éves koromban költöztünk le tanyára. Megpróbáltam magam elég sok mindenben, míg egy reggel felébredtem és azt mondtam: sajtot fogok készíteni. Először csak saját magunknak próbáltam készíteni, aztán természetesen sorra jöttek a barátok, ismerősök is. Egy idő után már az egész konyhámban sajtok sorakoztak mindenfelé, ezért indokolttá vált egy különálló kis műhely kialakítása. Azóta hivatásszerűen végzem ezt a mesterséget és próbálom a legjobb tudásom szerint elkészíteni a sajtokat.

- Mennyire volt nehéz feladat elindítani az üzletet?

- Könnyű nem volt, bár nagy nehézségekbe sem ütköztünk. Igazából, ami nehézséget jelentett számunkra, minthogy tanyán éltünk, onnan nehéz volt a mozgás és ezáltal a felvásárló piac kialakítása is. Régi vágyam vált valóra, hogy Kecskeméten élhessek, mikor megtudtam, mint őstermelő, negyven kilométeres körzetben árulhatom a termékeimet. A kész sajtokkal elindultunk Kecskemét felé. Először még különböző, pár napos fesztiválokon jelentünk meg. Az oda-vissza utat, a napi nyolcvan kilométert mindennap meg kellett tennünk, ahhoz, hogy legyen értelme a tevékenységünknek. A távolság miatt meghoztuk a döntés, megváltunk a tanyánktól és ide költöztünk Katonatelepre, ahol kialakítottuk a jelenlegi műhelyünket. Jó döntést hoztunk, mert a Lepke sajtunk szerencsére egyre nagyobb körben vált,- válik ismertté, kedveltté.

- A sajtok alapanyaga a tej, honnan származik?

- Két saját állatunk él bértartásban, mivel itt nálunk nem tudunk nekik helyet biztosítani. Akik sajttal foglalkoznak általában azért szoktak készíteni, mert több tehenet tartanak, nagyon sok a tej és nem tudnak vele mit kezdeni. Én ennek éppen az ellenkezője voltam. Nekem azért lett tehenem, mert sajtot szerettem volna készíteni. Egyébként tervezzük a tehén állományunk bővítését, de ez még a jövő kérdése.

- Milyen eljárással készülnek a sajtok?

- Sajtjaink teljesen kézművesek. Semmilyen gépet nem veszünk igénybe. Minden munkafolyamatot kézzel csinálunk. Nagy lábasok, illetve gázzsámoly, melyek segítik a munkánkat. Természetes tejoltót használunk és semmiféle adalékanyagot és tartósítószert nem teszünk a termékeinkhez. Sajtjaink nagy odafigyelést igényelnek. Azt szoktam mondani. hogy a sajtkészítése olyan, mint akinek gyereke van, folyamatosan szemmel kell tartani. Mindennap foglalkozni kell velük ahhoz, hogy megfelelő módon érjenek és a legjobbat hozzuk ki belőlük. Mindennap le kell őket forgatni. Van olyan típusú sajt, amit sós vizes oldattal kell átmosni. Odafigyelést igényel a szellőztetése is, mert ha nem kapnak elég levegőt, akkor fennáll a penészedés.

- A sajtokat hogyan, milyen módon tárolják?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- A sajtok tárolásának a legideálisabb egy jó kis nedves pince lenne, amivel mi még nem rendelkezünk. Hűtőben tároljuk őket. Szinte minden sajtunknak van egy külön hűtője, illetve az érlelt sajtjaimat sajtviasszal is bevonom. Ez azért szükséges megoldás, mert ebben a kéregben is tökéletesen szellőzik és érik a sajt. Őket például borhűtőben tárolom, mert ez a fajta hűtő párásít.

Egyébként ezek a sajtok nem romlanak meg, mert valójában minél idősebb egy sajt, annál érettebb és az csak a javára válik. Egyedül a füstölt termékek, amikre azt mondhatom, hogy két hét után már nem olyan tökéletesek. Ezek élvezeti értéke, három-négy nappal a füstölés után a legjobb. Fontos az érési folyamatok betartása is. A trappista sajtot öt hétnél előbb nem ajánlatos megvágni. Vagy például a parmezán sajt is egy év után éri el a valós élvezeti értékét. Megjegyezném, hogy az a sajt, amit a nagyáruházakban trappista név alatt fut, köszönő viszonyban sincs az eredeti sajttal. Mint minden sajttal, a trappista sajttal szemben is vannak követelmények, melyeknek meg kell felelni. Ilyen a formája, a kérge, a színe, a benne található röglyukak kinézete. Illetve meg van adva az öthetes érési idő is, melyet mindenképpen be kell tartani.

- Milyen típusú sajtokat készítenek, illetve az előállítási metódusok között, milyen különbségek vannak?

- Kizárólag érlelt típusú sajtokat készítek. Kínálatomban megtalálható trappista sajt, ementáli, francia, olasz típusú, kéksajt. Illetve létezik egy saját tervezésű, rúzzsal érő sajt, amivel még vannak terveim a jövőre nézve. A sajtok már abban is különböznek, hogy milyen hőfokon oltjuk, illetve kultúrázzuk be őket. Az érlelt sajtok utómelegítést igényelnek, míg a gyúrt sajtok, mint a parenyica, nem. Aszalt szilvával, paradicsommal és olajbogyóval szoktam betölteni őket. Sajtjaimat bükkfával füstölöm egy házilag elkészített füstölődobozban.

Az érlelt sajtokban csak szárított fűszereket teszek: chilit, egész borsot, provanszi fűszerkeveréket. Ezenkívül létezik még a faszénporral érő sajtom, amely egy aktív, orvosi szénnel készül. Ez egyébként egy fehérpenésszel érő lágy sajt.

Büszkeségünk a kék sajtunk, ez egy rokfort típusú sajt, melyet három éve szerettem volna elkészíteni, de soha-soha nem sikerült. Tavaly nyáron végre megtört a jég. Olyannyira jól sikerült elkészítenem, hogy a hetedik Országos sajtmustrán bronzérmet nyertem vele.

- Mi a véleménye a mi sajtfogyasztó társadalmunkról?

- Nagyon örülök, hogy már egyre több kecskeméti meri, igényli az érlelt sajtok kóstolását, fogyasztását. Úgy gondolom, Magyarországon a sajtkultúra most még talán nagycsoportos óvodás korban jár. Van még mit tanulnunk. Erre kiváló célt szolgálnak a piacok, mint a Slow Food termelői kispiac is, mely közelebb hozza a fogyasztót a termelőhöz. Megismerhetjük egymást és ezáltal kialakulhat közöttünk a kölcsönös bizalom.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Komplex ellenőrzést tartottak a kecskeméti rendőrök

Komplex ellenőrzést tartottak a kecskeméti rendőrök

A Kecskeméti Rendőrkapitányság összehangolt éjszakai közlekedésrendészeti akciót tartott a megyes...

Szentmise a hatéves Kecskeméti Boldogasszony Rózsakertben

Szentmise a hatéves Kecskeméti Boldogasszony Rózsakertben

Bár a Covid-járvány miatt idén nem fogadja a zarándokokat a csíksomlyói Mária-kegyhely, és Petőfi...

Végéhez ért a Slow Food-CE projekt

Végéhez ért a Slow Food-CE projekt

Végéhez érkezett a 2017. 07. 27-én útjára bocsájtott Slow Food-CE projekt, melyben öt ország, öt ...

2020.05.30. 08:01

19 kép

Slow Food, Slow Food-CE, piac, termelői piac, Kecskemét

Van aki 12 év után kapja meg nyelvvizsga nélkül diplomáját Kecskeméten  - Videóval

Van aki 12 év után kapja meg nyelvvizsga nélkül diplomáját Kecskeméten - Videóval

Már több mint 1500- an adták be kérelmüket a Neumann János Egyetemhez, annak érdekében, hogy a ko...

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Pünkösd után ismét megnyitja ügyfélkapcsolati irodáját a Kéttemplom közben a Kecskeméti Közlekedé...

Baleset az Izsáki úton

Baleset az Izsáki úton

Az 52-es főúton, Kecskemét belterületén, a 4-es km-nél egy személyautó és egy teherautó ütközött ...

Pörögj velünk! - Videóval

Pörögj velünk! - Videóval

,,Pörögj velünk!” A Ciróka kezdeményezésére 13 bábszínház fogott össze, hogy igazán emlékez...

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj - Videóval

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj - Videóval

Újra lecsapott a Hajagos utcai virág tolvaj. A férfi ugyanonnan tulajdonított el növényt tegnap, ...

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Idén a veszélyhelyzet miatt rendhagyóan ünnepelte a kecskeméti kórház az édesanyákat. A Szülészet...

Egy letört ág tette tönkre a padot

Egy letört ág tette tönkre a padot

Olvasónktól B. Kis Jánostól kaptuk a hírt és a fotót arról, hogy a viharos szélben letörött ág te...

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek idén az építészek családi házak és kis társasházak, ...

Kicsit drágább, a cucc a régi – de újra miénk a zsibi - Videóval

Kicsit drágább, a cucc a régi – de újra miénk a zsibi - Videóval

A zsibpiac tökéletesen beváltotta azokat a válsággal kapcsolatos reményeket, amelyek a hirte...

2020.05.29. 10:39

17 kép

Kecskemét, zsibi, zsibpiac, riport

Időkorlát nélkül látogatható a nagybani és a zsibpiac

Időkorlát nélkül látogatható a nagybani és a zsibpiac

Eltörlik az időkorlátot a nagybani- és a használtcikk piac esetében - adta hírül közleményben Sze...

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ezer táblagép átadásával kívánja elismerni és m...

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Elindult a „Munka Gyümölcse” című szavazós játék az 5letből jövő! Facebook oldalán, m...

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Idén is folytatódott Kecskeméten a több mint tízéves hagyományra visszatekintő virágosz...

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Nem sajnálják a voksokat a szavazók. A mai napig összesítve 39.823 szavazat érkezett a Tablóverse...

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Május 29-én, pénteken a Duna Művészetegyüttes lép fel Kecskemét négy helyszínén. A zenekarral egy...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies