Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Március 30. Hétfő  Zalán

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2019.12.13. 14:23

Lakossági fórumot tartott csütörtök este dr. Tóth Szilárd, a 7. számú egyéni választókerület képviselője a Vacsiközben, illetve a Bethlenvárosban élőknek a KSZC Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskolájában. A fórum másfél tucatnyi résztvevője számos hozzászólást fűzött a „napirendhez”, és konstruktív módon, nem visszafelé üzengetve, hanem előre tekintve álltak a kérdésekhez.

Előremutató lakossági fórum volt Vacsiközben

Bankautomata

Az ATM automata kérdése már az előző képviselő, dr. Sztachó-Pekáry István idejében is napirenden volt. Dr. Tóth Szilárd (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) a Rózsavölgyi teret tartaná ehhez ideális helyszínnek. Ezért az elmúlt hetekben felvette a kapcsolatot az ott található patika és a nemzeti dohánybolt üzemeltetőivel. Előbbi fenntartója elzárkózott, utóbbi működtetője azonban nyitottan áll a kérdéshez. Az OTP december-január folyamán fogja felmérni, alkalmas-e a hely az automata telepítéséhez, illetve ha az nem megfelelő, akkor melyik másik épület lenne az. Az OTP egyébként saját költségén telepítené az automatát, bérleti díjat is fizetne és az áramfogyasztást is mérné.

Térfelújítások, közterületek állapota

A Rózsavölgyi tér valódi köztérré alakítása már dr. Tóth Szilárd választási programjában is szerepelt. Mint megtudta, a szóban forgó terület osztatlan közös tulajdonban van. A képviselő szeretné rendezni területet, önerős közműfejlesztési pályázat keretében, városi támogatás igénybe vételével kívánja a mostani, sokak által kifogásolt útburkolatot egységesíteni.

A Mészöly Gyula tér kapcsán dr. Tóth Szilárd a tér rendberakását kezdeményezi, és a „drogtanya” jelleg megszüntetése érdekében térfigyelő kamerák telepítését is indokoltnak tartaná.

Egy hozzászóló a Semmelweis utcai park felújítására tett javaslatot oly módon, hogy ott egy felnőtt sportpark kapjon helyet. Egy ilyen tér kialakításának igénye már korábban is felmerült a városrészben.

A terek, parkok, közterületek állapota kapcsán a hozzászólók hangot adtak annak, hogy hiányolják a köztéri kukákat (csak a buszmegállókban vannak), illetve szeretnék, ha újra lenne szelektívhulladék-gyűjtő sziget a városrészben.

Felmerült az ötlet arra vonatkozóan, hogy a városrész foglalkoztasson valakit azért, hogy tényleg karbantartott és rendezett legyen a városrész. Mások önkéntes csoportokat szerveznének a környék tisztán tartására.

Vacsi közi ABC

A Vacsi közi ABC sorsa kapcsán dr. Tóth Szilárd azt mondta, ha az eddigi tulajdonosé marad a hely, akkor ő egy élelmiszer-vegyesáru típusú áruházat szeretne ott építeni. „Öveges László azt kérte, nyugtassam meg Önöket, hogy egy földszintes, modern üzlet lesz ezen a helyen” – tolmácsolta Kecskemét főépítészének üzenetét a képviselő, és a korábban oda tervezett „giga-komplexum” biztosan nem valósul meg. A parkolási gondokat valószínűleg azzal enyhítenék, hogy egy garázsszint is épülne.

Egy hozzászóló azt javasolta, mindenképpen készüljön majd környezetterhelési hatástanulmány is annak feltérképezésére, hogy egy esetleges mélygarázs hogyan változtatná meg a talajvíz-viszonyokat a környéken.

Egy másik hozzászóló arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ekkora volumenű építkezés veszélyeztetheti a környéken található lakóházakat is, hiszen most a Vacsi köz útfelújítása során is remegtek náluk a bútorok, amikor mentek a munkagépek.

Buszközlekedés

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A buszközlekedés a 2020. január 1-jével életbe lépő új menetrend, a 9-es és a 16-os járatok útvonalát egyesítő 916-os, illetve 169-es járatok kapcsán azt kérte dr. Tóth Szilárd a jelenlévőktől, hogy a buszközlekedéssel kapcsolatos panaszaikat folyamatosan jelezzék felé.

A hozzászólók nehezményezték, hogy a Vacsiközből sok helyre – így a szomszédos Széchenyivárosba is – csak átszállással lehet eljutni. Szerintük nem azért nem szállnak buszra az emberek, mert kényelmesek lennének, hanem azért, mert hiányoznak azok a járatok, amelyekkel értelmesen eljuthatnának oda, ahová szeretnének. Javasolják, hogy a várost a maga komplexitásában szemléljék a helyi közlekedés szervezésért felelős emberek, és ne a mostani utasszámokból kiindulva tervezzék meg a járatokat. Ha valóban érvényesíteni kívánják a környezetvédelmi szempontokat, akkor olyan szolgáltatást kínáljanak, amely valódi alternatívát jelent.

A buszközlekedéshez kapcsolódóan többen felhívták a figyelmet a vacsiközi buszmegállók tragikus állapotára, illetve a hiányzó beállókra.

A főiskolai kollégium hasznosítása

A főiskolai kollégium munkásszállóként való hasznosítása már az önkormányzati választások kampányában is téma volt. Akkor kiderült, a szerződés szerint közösségi és ifjúsági szálláshelyet lehet üzemeltetni az épületben. Dr. Tóth Szilárd most újabb adatigénylést tervez benyújtani annak kapcsán, pontosan mit takar a jogszabályokban ez a kifejezés.

A téma kapcsán egy hozzászóló elmondta, ő annak idején átélte, amikor statikai okokra hivatkozva egyik napról a másikra ürítették ki a kollégiumot. Szerinte érdemes lenne annak is utánanézni, hogy ebből a szempontból most milyen állapotban van az épület.

Közösségi ház

A városrész hiányzó közösségi háza kapcsán dr. Tóth Szilárd azon az állásponton van, hogy nem feltétlenül új épület építésében kellene gondolkodniuk, hanem bérléssel is megoldhatnák ezt a kérdést. A jelenlévők támogatták, hogy a szomszédos, üresen álló, Mátyás téri „gyöngyvirágos iskola” irányában kezdjenek el tárgyalásokat folytatni.

A közösségi élet kapcsán a képviselő a Vacsiközi Napok ötletét is felvetette. Erre reagálva egy jelenlévő elmondta, az idei évhez hasonlóan a tervek szerint 2020-ban és 2021-ben is biztosan megrendezik a mesterségek napját és az ökofesztet a Guba parkban. Ezt a helyszínt a fiatalabbak és az idősebbek egyaránt elfogadják.

Egyéb témák

Többen jelezték, hogy a Bethlen körút Hegedűs köz és Vacsi köz közötti szakaszán balesetveszélyes módon szűk a kerékpáros közlekedésre is kijelölt járda. A Vacsi köz és a Gázló utca sarkán a kilátást akadályozó bokrok nyesését, eltávolítását javasolták. Több helyen is 30-as sebességkorlátozó tábla kihelyezését tartanák szükségesnek. Kifogásolták a Ceglédi úton, a temető és a korábbi benzinkút melletti járda állapotát, illetve azt, hogy a Kerkápoly utca és a Ceglédi út találkozásánál megszüntették a zebrát, és jelenleg csak kerékpáros átjáró van felfestve. A Hegedűs köz és a Székelyfonó utca állapotára is több panasz érkezett. Egy hozzászóló szerint néhány száz köbméteres víztárolót kellene beépíteni a Bethlen körút és a Vacsi köz találkozásánál, ez segíthetne kezelni a hirtelen lezúduló csapadék okozta problémákat.

Dr. Tóth Szilárd a tervek szerint kéthavonta várja majd lakossági fórumra a választókerületben élőket.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kamarai segítség a kríziskezelésben

Kamarai segítség a kríziskezelésben

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai e-mailben, skype-on és telefonon...

2020.03.30. 15:20

Telefonos fogadóórát tart Király József

Telefonos fogadóórát tart Király József

A belváros és az Árpádváros önkormányzati képviselője alkalmazkodott az országos veszélyhelyzethe...

2020.03.30. 13:26

Továbbra is várják véradásra az egészséges lakosságot

Továbbra is várják véradásra az egészséges lakosságot

A véradás azon tevékenységek közé tartozik, amely a jelenlegi időszak, a kijárási korlá...

2020.03.30. 08:13

Lehűlés jön hózáporokkal

Lehűlés jön hózáporokkal

A mai igazi tavaszi idő után, hétfőn Kecskemét térségét is eléri egy hidegfront. A hőmérséklet 10...

2020.03.29. 20:15

Változik a posták nyitva tartása

Változik a posták nyitva tartása

A veszélyhelyzethez igazodóan március 28-tól visszavonásig szűkül a hétvégén nyitvatartó posták s...

2020.03.29. 11:13

Indul az utak, parkolók, járdák és földutak karbantartása

Indul az utak, parkolók, járdák és földutak karbantartása

Útfenntartási munkálatokba kezd hétfőtől a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. A tervek szerint egy...

2020.03.28. 17:22

Letartóztatásban a rablással gyanúsított férfi

Letartóztatásban a rablással gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves nagykőrösi fér...

2020.03.28. 09:49

Illegális határátlépés, lopás, zaklatás, balesetek

Illegális határátlépés, lopás, zaklatás, balesetek

Mutatjuk az elmúlt 24 óra határrendészeti, bűnügyi és közlekedési eseményeit megyénkben. ...

2020.03.28. 09:16

Papírból volt a rendszáma

Papírból volt a rendszáma

A Készenléti Rendőrség járőrei egy ellenőrzés során vették észre, hogy a jármű rendszáma papírra ...

2020.03.28. 08:45

Egy szegedi motoros halt meg az M5-ösön történt balesetben

Egy szegedi motoros halt meg az M5-ösön történt balesetben

Ahogy megírtuk, halálos baleset történt pénteken délután az M5-ös autópályán, Kecskemét hatá...

2020.03.27. 21:52

27 kép

Gyerekfelügyelet és étkeztetés a kecskeméti óvodákban, bölcsődékben - Videóval

Gyerekfelügyelet és étkeztetés a kecskeméti óvodákban, bölcsődékben - Videóval

Március 18-tól a legtöbb óvoda és bölcsőde bezárt a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet mia...

2020.03.27. 21:15

Ideiglenesen megszűnik az ,,SZTK megállóhely

Ideiglenesen megszűnik az ,,SZTK" megállóhely

A Bács-Kiskun Megyei Kórháznál található közúti csomópont átépítése miatt március 30-tól (hé...

2020.03.27. 21:01

Bezárnak-e az óvodák, iskolák?

Bezárnak-e az óvodák, iskolák?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján kérte a...

2020.03.27. 20:35

Több busz módosított menetrenddel közlekedik hétfőtől

Több busz módosított menetrenddel közlekedik hétfőtől

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a kialakult j...

2020.03.27. 20:28

Megérkeztek a fokozottabb védelmet nyújtó védőmaszkok  az önkormányzathoz

Megérkeztek a fokozottabb védelmet nyújtó védőmaszkok az önkormányzathoz

Megérkezett az önkormányzathoz az első, KN95 (FFP2) elnevezésű, fokozottabb védelmet nyújtó védőm...

2020.03.27. 19:32

Utoléréses baleset az 52-es főúton

Utoléréses baleset az 52-es főúton

Két gépkocsi szenvedett utoléréses balesetet Solton, az 52-es főút Kecskeméti úti szakaszán, a Tö...

2020.03.27. 15:32

Már vasárnap délelőtt adásba kerül a KTV vallási műsora

Már vasárnap délelőtt adásba kerül a KTV vallási műsora

Vasárnaponként – a veszélyhelyzet fennállásának ideje alatt – három felekezetből közv...

2020.03.27. 15:30

Kigyulladt egy épület a Homokbányán

Kigyulladt egy épület a Homokbányán

Tűz ütött ki egy romos épületben Homokbányán. Úgy tudjuk, hajléktalanok használták. ...

2020.03.27. 15:00

Perceken belül bezár a Decathlon

Perceken belül bezár a Decathlon

A kialakult helyzetben úgy döntöttek ma 15 órakor bizonytalan időre bezárják üzleteiket. A közlem...

2020.03.27. 14:11

Ezt látni kell!

Ezt látni kell!

Különleges évadbejelentésre készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

2020.03.27. 12:54

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies