Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Október 23. Szombat  Gyöngyi

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Fontos év után, jelentős esztendő előtt

Interjú Szemereyné Pataki Kaludiával

2017.02.02. 08:58

Ha csak a 4 milliárdos útfejlesztési csomagra gondolunk, már akkor is kiemelkedő évként tekinthet Kecskemét 2016-ra. Ennél azonban sokkal több is történt a városban. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a tavalyi sikerek mellett az idei, hasonlóan nagy léptékű fejlesztéseket is részletezi a napokban készült interjúnkban.

– Melyek voltak a legjelentősebb mérföldkövek a tavalyi évben Kecskeméten?

– 2016 nagyon fontos év volt városunkban. Azt gondolom, hogy Kecskemét lakossági és vállalkozói szempontból is jelentős állomásokhoz ért. A 2016-os év egy hatalmas lakossági ajándékcsomaggal indult, amikor is bejelenthettük az évekkel ezelőtt tett ígéretek egy jelentős részének megvalósítását. Vagyis azt, hogy 4 milliárd forint állami támogatással több mint 50 utat tudunk leburkolni. Ezzel nagyon nagy kő esett le a szívemről, hiszen ez a tíz éves ígérethalmaz egy hozott örökség, amivel meg kellett birkóznunk, de úgy gondolom, hogy hatalmasat léptünk előre.

Utána jött egy másik fontos állomás a város életében, mégpedig az, hogy Kecskemét felkerült egy olyan térképre, ahol már igazi régióközpontként definiálnak bennünket. Azt gondolom, hogy azzal a munkáért és kitartásért, amiben a város minden egyes lakosának része van, nagyon komoly elismerést kaptunk. Valamint egy visszacsatolást a kormány részéről, hogy kiváló úton járunk, és ezt további forrásokkal, támogatásokkal, fejlesztési lehetőségekkel erősítik meg. A Modern Városok Program keretében bejelentett fejlesztések, amelyekben megállapodtunk a miniszterelnök úrral, ma már termőre is fordulnak, hiszen több projektnek már az előlege is itt van a számlánkon, és el tudjuk kezdeni a munkálatokat.

Az is óriási lépés volt – és kivívtuk vele a nemzetközi figyelmet is –, hogy újra itt bővíti kapacitását a Mercedes, még egy gyárat épít. Ez teljesen új perspektívát nyit, magasabb „fordulatszámra” kapcsolunk. Meghaladjuk a 110 ezres lélekszámot, hiszen folyamatos a beköltözés, és látjuk a város és szűkebb régiónk folyamatos növekedését. Ha utóbbit nézzük, a kisebb településekkel, a vonzáskörzettel, már most elérjük a 200 ezer főt, tehát elég tekintélyes központtá növekedtünk.

Az is fontos mérföldkő a város életében, hogy a mi picike főiskolánkból egyetem lett. És az egyetem azonnal bővült egy másik lábbal, egy integrációs partnerrel, a Szolnoki Főiskolával, valamint gazdagodott egy új karral is: a közgazdasági szakiránnyal. Tehát nem csak egy egyetemi címet nyertünk el, hanem tartalmában is fejlődött Kecskemét felsőoktatása. Ahogy látom a műszaki kar és a közgazdasági kar erőteljes fejlődését és jelentkezési számait, bízom benne, hogy az egyetem egyszer igazi doktori képzést is fel tud majd mutatni.

Országos konferenciák is Kecskemétet választották helyszínül tavaly. Én már nagyon régóta foglalkozom a várossal – nem csak politikusként, hanem előtte, mint a turisztikában is érintett szakember –, és eddig soha nem mondhattuk el, hogy 3-4 napos nagy országos konferenciákat rendeztek volna Kecskeméten. 2016-ban elindult ez a folyamat is.

A polgármester ellátogatott az Educatio kiállításra

– Anyagilag hogyan zárta a város a 2016-os évet? És milyen financiális háttér áll rendelkezésre a 2017-es folytatáshoz?

– Azt gondolom, hogy kedvező helyzetben vagyunk, ugyanis megvan az a stabil, biztonságos háttér, ami a város működtetéséhez szükséges. A pályázati területen nagy sikereket ért el az erre a célra felállított osztályunk. Nem csak hogy tavaly több mint 40 – milliárdos nagyságrendű – pályázaton indultunk sikerrel, hanem azoknak az előlegét már leszerződtük és lehívtuk, így a pályázati alszámlán december 31-én már 12 milliárd forinttal rendelkeztünk.  Ebből pedig el tudjuk indítani a 2017-es évet, és az összes pályázatot.

– Melyek lesznek a legjelentősebb beruházások 2017-ben?

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Folytatni tudjuk az utak fejlesztését és karbantartását, de ez már sajnos nem annyira lakossági fókuszú lesz, hiszen az európai uniós források elsősorban közösségi és gazdasági jelentőségű utak felújítására, építésére szolgálnak. Azonban az uniós forrásoknál most egy kicsit tágabb terünk volt, és olyanokra is tudtunk pályázni, amelyekre már tényleg égető szükség mutatkozott. Például egy energiahatékonysági pályázati csomaggal nagyon sok iskolát és óvodát tudunk felújítani. Valamint fordíthatunk az egészségügyi és szociális ellátás területére is. Úgy gondolom, hogy éppen itt az ideje, hogy a háziorvosi rendszerben a rendelőinket és azok szolgáltatásait egy kicsit megújítsuk. Én azt szeretném, hogy egyfajta ügyfélszolgálati kapuőri szolgáltatást vezessünk be a háziorvosi rendelőkben is. Hiszen nagyon nagy a betegforgalom, azonban vannak olyan esetek, amikor csak egy-egy információra van szüksége valakinek, ilyenkor egy szakápoló is választ tudna adni. Így egyrészt nem kellene órákat várakozni, másrészt az orvosok terhelése is csökkenne. Meg kellene teremtenünk továbbá az átmenetet a kórházi szakmai ellátással, hiszen nagyon sok olyan háziorvosi beutaló van, amely után el kell menni a kórházba vagy szakrendelőbe. Tehát egy kicsit úgy próbáljuk meg átszervezni a háziorvosok szolgáltatási struktúráját, hogy ez a lakosság érdekeit szolgálja.    

Ezen kívül a szociális területen, az idősgondozásban és a fogyatékkal élők ellátásában is alkalmunk nyílik fejlesztéseket végrehajtani. Az értelmi fogyatékosok nappali ellátásában egy komoly felújítással és eszközvásárlással tudunk segíteni. Továbbá a felnőtt autisták napközbeni ellátására építünk új létesítményt építünk. Tehát már nem csak arra tudunk koncentrálni, hogy teljes egészében kiszolgáljuk a vállalkozásokat, hanem a bevételekből és pályázati lehetőségekből lassan „beérik a gyümölcs”, és a lehetőségeket vissza tudjuk forgatni közvetlen lakossági szolgáltatásokra.

– Említette a Modern Városok Program egy-egy elemét, ez hogyan fog folytatódni 2017-ben?

– A nagy lépcsőfok a Modern Városok Programban a repülőtér fejlesztése, amiben a város elég komoly szerepet kapott. A katonai hasznosítási feladatokat elvégzi majd a honvédelmi minisztérium, de a polgári hasznosítás, és annak fejlesztése tisztán városi feladat lesz. Ez egy teljesen új kihívás a város életében.   

Egy másik jelentősebb újítás a Fejlesztési Alap létrehozása. Ez egy pénzügyi alap, amit a Modern Városok Program keretében szintén megígért a miniszterelnök úr, és most már ténylegesen elkészültek a dokumentumai.  Bízom benne, hogy a vállalkozásokon túl, városfejlesztési feladatokra is tudunk majd költeni ebből a forrásból. Például lehetőséget biztosítana arra, hogy a város közlekedésével komolyan tudjunk foglalkozni.

– A Modern Városok Programban benne volt egy komoly beruházás, ami a Kodály Intézethez kapcsolódik.

– Így van, ráadásul idén Kodály-évet ünnepelünk, ezért kiemelt figyelmet fordítunk az ő munkásságára, értékeire. El lehet kezdeni a Kodály Intézet továbbfejlesztését, már meg is született a kormányhatározat. Bízom benne, hogy a Kodály év kapcsán a Zeneakadémia stabil partnerünké válik, hiszen így a városban a zenei kultúra színvonalát is tovább tudjuk emelni, és a Kéttemplom közi ferences rendi épület is megújulhat, és egy nemzetközi módszertani központ tud majd ott kifejlődni.

– Az egyetem beruházásról beszéljünk még egy kicsit. 2017-ben mit fog tapasztalni ebből a lakosság?

– Én úgy tudom, hogy jól zárult a közbeszerzés, és a napokban, ha minden igaz, akkor értékelik, és alá tudják írni a kivitelezői szerződést.  Remélem, hogy már nem lesznek olyan támadások, amelyek korábban kialakultak ezzel kapcsolatosan. Azt kell látni, hogy a város vezetése többletforrásokat is bevonzott, tehát nem csak az európai uniós pénzeket, nem csak a vállalatokból származó adóbevételeket, hanem egyéb olyan lehetőségeket, amelyek a 12 milliárdos campus építését segítik.

Nagy ugrás előtt a sport infrastruktúra-fejlesztése
A sport területén is óriási fejlesztések valósulnak meg ebben az évben. A kormány által bevezetett, úgynevezett társasági adókedvezmény rendszernek köszönhetően most már több milliárd forintot tudunk a saját sportinfrastruktúránk fejlesztésére fordítani. Átadjuk a régi uszoda helyén az új multifunkcionális sportcsarnokot, elkezd épülni a futball akadémiánk, már a végső egyeztetések zajlanak az atlétikacentrum ügyében is, és vizes területen is tovább tudunk fejlődni. Mindez egyértelműen hasznára válik a városnak.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A kitartás a legfontosabb

A kitartás a legfontosabb

Világszínvonalon űzi a karate kyokushin shindokai ágazatát, Kecskeméten 1997-ben ő szervezte újra...

2021.10.23. 15:37

23 kép

Kecskemét , karate, Kishalmi Péter, interjú

Teltház az Elk*rtuk kecskeméti bemutatóján

Teltház az Elk*rtuk kecskeméti bemutatóján

Teltház előtt mutatták be Bendi Balázs forgatókönyvíró és Keith English rendező filmjét pént...

Lesz elég krizantém az árusoknál

Lesz elég krizantém az árusoknál

Rengetegen vásárolnak krizantémot Mindenszentek és Halottak napja környékén. A nagyvirágú fa...

Épül a körforgalom

Épül a körforgalom

Megkezdődött Kecskeméten az Akadémia körút és a Nyíri út kereszteződésében a körforgalom építése....

Elismerések október 23-a alkalmából

Elismerések október 23-a alkalmából

A Bács-Kiskun megyei rendőrök nemzeti ünnepünk alkalmából elismeréseket vehettek át.

100 pontot dobva verte a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a Szegedet

100 pontot dobva verte a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a Szegedet

A Naturtex-SZTE-Szedeák együttesét fogadta pénteken a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a férfi kosárla...

Nem tudja a DK-s Szőkéné, mi történik a körzetében – Videóval

Nem tudja a DK-s Szőkéné, mi történik a körzetében – Videóval

Nincs tisztában azzal Szőkéné Kopping Rita, hogy mi történik a választókerületében. A DK-s képvis...

Újabb parkolóhelyek épülnek a szabadidőközpont látogatóinak

Újabb parkolóhelyek épülnek a szabadidőközpont látogatóinak

2021. október 25. hétfőtől megkezdődik a szabadidőközpont előtti parkolóhelyek kialakításának II....

Szent Ferenc-napi emlékdíj a Wojtyla Házban – Videóval

Szent Ferenc-napi emlékdíj a Wojtyla Házban – Videóval

Szent Ferenc napjához kapcsolódóan átadták az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat a Karol Wojtyla Bará...

Nyílt nap a Neumann János Egyetemen – Videóval

Nyílt nap a Neumann János Egyetemen – Videóval

Nyílt napot tartott ma a kecskeméti Neumann János Egyetem. Az intézmény 3 kara mutatkozott be az ...

Századik születésnapján köszöntötték Buri Józsefnét

Századik születésnapján köszöntötték Buri Józsefnét

Évtizedeket letagadhatna korából Buri Józsefné, akit századik születésnapján köszöntöttek ma Rává...

Bemutatták a kecskeméti Mercedes-gyárban az ország első tisztán elektromos autóját – Videóval

Bemutatták a kecskeméti Mercedes-gyárban az ország első tisztán elektromos autóját – Videóval

Ünnepélyes keretek között mutatták be pénteken délelőtt a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár első tisz...

Tetten érték és elfogták a betörőt

Tetten érték és elfogták a betörőt

A kecskeméti nyomozók kétrendbeli lopással gyanúsítják azt a férfit, akit az egyik betörés helysz...

Rátámadt a gyermekfelügyelőre, mert nem kapott cigarettát

Rátámadt a gyermekfelügyelőre, mert nem kapott cigarettát

A Kecskeméti Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncsele...

Döntöttek a város Klímastratégiájáról

Döntöttek a város Klímastratégiájáról

Elfogadta a csütörtöki közgyűlés a város klímastratégiáját. A középtávú célok között szerepel, ho...

Lányok Napja a GAMF Műszaki és Informatikai Karon - Videóval

Lányok Napja a GAMF Műszaki és Informatikai Karon - Videóval

A műszaki tudományok iránt érdeklődő lányokat várták ma a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és I...

FELHÍVÁS - Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén tartandó ebösszeírásról

FELHÍVÁS - Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén tartandó ebösszeírásról

Kecskemét városa 2021. október 25. napja  – 2021. december hó 5. napja között ebösszeí...

2021.10.21. 17:35

ebösszeírás, kutya, Kecskemét

Zöld utat kapott a közgyűlésen a Dobó körúti parkolóház építése - Videóval

Zöld utat kapott a közgyűlésen a Dobó körúti parkolóház építése - Videóval

​Az Univer cégcsoport földalatti és földfelszíni állásokkal rendelkező parkolóházat építhet a Dob...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies