Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Március 9. Kedd  Franciska

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Francia tanárgyilkosság: A bevándorlók sokszor úgy érzik, cserben hagyta őket a köztársaság

Brutális terrorcselekmény történt múlt pénteken Franciaországban: egy szélsőséges csecsen iszlamista lefejezett egy történelemtanárt, amiért a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a tanulóknak. Az eset kapcsán dr. Soós Eszter Petronella PhD kecskeméti származású politológust, Franciaország-szakértőt, a Milton Friedman Egyetem adjunktusát kérdeztük.

A szólásszabadság jegyében Mohamed-karikatúrákat közlő szatirikus lap elleni támadás vitte utcára a franciákat. A pénteki mészárlást is hasonló indíttatás váltotta ki

– Mennyire volt „benne a levegőben” egy ilyen támadás lehetősége, valószínűsége?

 Dr. Soós Eszter Petronella PhD politológus, Franciaország-szakértő– A terrorveszély évek óta nagyon magas Franciaországban. Nem volt váratlan vagy meglepő tehát, hogy megtörtént ez az eset, mégis érezhetően nagyon megviseli a franciákat.

Ennek két oka van: egyfelől megdöbbentő a mostani merénylet brutalitása. Az, hogy fényes nappal ilyen barbár kivégzés történt gyakorlatilag a nyílt utcán, önmagában is sokkoló.

Másrészt pedig az ad még nagyobb súlyt a történteknek, hogy az áldozat pedagógus volt. Franciaországban a tanár tulajdonképpen „a köztársaság felkent papja”. Amikor a 19. század második felében létrehozták az oktatási rendszert, akkor abban a tudatban, azzal a céllal tették ezt, hogy a tanárok fogják képviselni, terjeszteni a köztársasági értékeket. Ilyen értelemben a támadó végső soron a köztársaság ellen lépett fel.

– Hogy kontextusba helyezzük a dolgokat, nézzünk meg néhány körülményt. Mit kell tudni például a francia oktatási rendszerről?

– Eredetileg úgy szerveződött, hogy mindenki ugyanazt kapja, mert mindenki egyenlő és mindenki egyformán a francia köztársaság polgára. A múlt század közepére kiderült, a rendszer nem csökkenti az egyenlőtlenségeket, sőt fenntartja vagy akár növeli is azokat.

A nyolcvanas években aztán úgynevezett kiemelt körzeteket, prioritási zónákat hoztak létre a szociálisan hátrányos helyzetű területeteken, jellemzően a nagyvárosok külső, gettósodó kerületeiben, és az itt található oktatási intézményeknek többlettámogatásokat nyújtanak. Nyilván ez sem old meg minden problémát.

– Mikből adódnak leginkább a feszültségek?

– Az elmúlt néhány napban nagyon sok tanár nyilatkozott a mindennapi problémákról, hogy milyen típusú társadalmi és kulturális különbségek hátráltatják a dolgokat a „nehéz iskolákban”. Két dolgot emelek ki. Az egyik az étkezéshez kapcsolódik, hogy például a menzán van-e halal, azaz az iszlám által megengedett étel, vagy hogy meg kell-e enniük a húst a gyerekeknek. A másik nehézség az identitás kapcsán merül fel: hogyan lehet átadni a gyerekeknek, hogy bőrszínüktől, etnikai vagy vallási hovatartozásuktól függetlenül mindannyian franciák, ugyanannak a politikai közösségnek a tagjai.

A tanárok azt mondják, tisztában vannak azzal, hogy milyen pedagógiai módszerekkel kell ezeket a kérdéseket kezelni, inkább politikai és erőforrás-támogatást várnak.

– A politika hogyan tudná támogatni ezt?

– A tanárok egyre inkább a tekintély hiányát említik. Úgy érzik, nincs meg az a felhatalmazás, az a tudat, hogy ők az államot képviselik.

Felmerült például, hogy – bár a tankerületekben specializált pedagógiai csapatok foglalkoznak a laicitással, az állam és az egyház radikális szétválasztásával, s akár ki is vonulnak egy-egy helyszínre – vajon a tanárt utólag figyelmeztették-e a Mohamed-karikatúrák bemutatása okán. Holott az 1881-es sajtótörvény óta az istenkáromlás Franciaországban szabad, vagyis védendő beszédnek számít, tehát teljesen legális.

Maximum pedagógiai szempontok szólhattak volna a karikatúrák felmutatása ellen: hogy vajon nem okoz-e több feszültséget ezzel, mint amennyit tanítani akar a szólásszabadságról. Illetve hogy a gyerekek képesek-e annak megkülönböztetésére, hogy amit valaki igazságosnak tart, az egyébként lehet, hogy nem jogszerű, vagy fordítva: amit igazságtalannak tart, az viszont lehet, hogy jogszerű. Jelezték azt is tanárok, hogy utóbbiak megkülönböztetése terén sok még a feladat.

De nyilvánvalóan most nincs hely ezt boncolgatni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Elképzelhető lett volna, hogy a támadó bejusson az intézmény területére és ott kövesse el a szörnyűséget? Mint ahogyan az Amerikai Egyesült Államokból is időnként halljuk a diákmészárlások hírét. Mennyire védik ilyen szempontból az oktatási intézményeket?

– Az amerikai eseteknél is tudjuk, hogy sokszor az adott intézménynek a saját hallgatója követi el a mészárlást. Nyilván Franciaországban a fegyverviselésnek más a kultúrája, mint az USA-ban: messze nem számít olyan alapvető szabadságjognak, mint az Államokban.

A két országban eltérően gondolkodnak az államról. Az amerikaiak úgy vélik, az állam csinálja meg, amit nagyon kell, de alapvetően legyen kicsi és hagyja békén a polgárait; az alkotmány is az egyént védi az állammal szemben.

Ezzel szemben a franciák fordítva gondolkodnak: az állam a közös érdekeket képviseli a magánérdekkel szemben, a rendes állampolgár néha lemond a magánérdekeiről azért, mert a közösségnek az az érdeke. Az állam ilyen értelemben egy pozitív, jó szereplő a szemükben.

Visszatérve az eredeti kérdésre: az állam egyre nagyobb figyelmet fordít az iskolai biztonságra, képzések, rendőri erőkkel való partnerkapcsolatok, tankerületi szakemberek rendszerbe állítása révén, mivel az iskolán belüli erőszak Franciaországban is probléma.

– A bevándorlók, legyenek bármilyen nemzetiségűek, mennyire érzik magukénak az említett francia szemléletet?

– Amikor az ötvenes, hatvanas években megérkeztek az első generációs bevándorlók Franciaországba, nagyon akartak alkalmazkodni, integrálódni, másrészt pedig örömmel is fogadták őket, hiszen a háború utáni újjáépítésben fontos szerepet vállaltak. A töretlen gazdasági emelkedés időszaka volt ez, amikor a háztartásokban elterjedt a tévé, a gépkocsi, a mosógép, egyre jobb lett az életszínvonal.

A hetvenes évek olajválságai idején kezdődtek a problémák, amikor megpróbálták, de nem tudták hazaküldeni a vendégmunkásokat. A nyolcvanas évekre egyrészt kialakult egy olyan réteg, amelyik papír nélkül, illegálisan tartózkodott az országban, illetve ekkor már politikai problémává vált a bevándorlás: aminek egy generációval korábban még örültek, annak már nem ujjongtak.

A második, harmadik generációs bevándorlók már francia állampolgároknak születnek, mégis sokszor úgy érzik, cserben hagyta/hagyja őket a köztársaság. Más ugyanis a vonatkoztatási pontjuk: míg szüleik, nagyszüleik azt élték meg, hogy a Franciaországba költözéssel javult a helyzetük, ők azt látják, hogy a középosztályhoz tartozás csak egy álom. Záródnak a mobilizációs csatornák, egyre nehezebb a felemelkedés – egyébként a fehér munkásságba, az alsó középosztályba tartozók számára is. És ha emellett még azt hallják a tanártól, hogy a köztársaság értékei, érdekei az elsők, az ő identitásuk pedig másodlagos, akkor máris összefonódnak a gazdasági és kulturális feszültségek. A gőz kieresztésének, a lázadásnak pedig az iszlamista terrorizmus lett az egyik szelepe…

– Az oktatási-nevelési intézményekben egyébként milyen segítséget kapnak a tanárok az integráció elősegítéséhez? Vagy: van ott olyan iskolaőrség, mint amilyet nálunk ettől a tanévtől felállítottak, és amelynek a képviselői adott esetben megvédhetik a tanárokat akár a diákokkal szemben is?

– Igen, iskolapszichológusok, fejlesztő tanárok elvileg vannak, de épp a napokban olvastam egy megrázó interjút egy igazgatónővel, aki azt mondta, hogy sajnos csak ritkán vagy soha nem látják bent az iskolában ezeket a személyeket.

Az biztos, hogy jelen pillanatban a franciaországi tanárok úgy gondolják, hogy mind pedagógiai asszisztenciában, mind biztonságban keveset kapnak. Érződik az elégedetlenségük. Nem is csoda, hiszen azzal a tudattal mennek be dolgozni, hogy tartanak egy órát és megölhetik érte őket. Ez azért nagyon kemény.

Már kiadták az utasítást, hogy az őszi szünetet követően az iskolák védelmét meg kell erősíteni, nehogy eluralkodjon az erőszak, és egy őrült lemásolja a mostani esetet. Az iszlamista terrorizmus szempontjából kifejezetten veszélyeztetett intézményeket – például a zsidó felekezeti iskolákat – egyébként 2015 óta az úgynevezett Sentinelle-hadművelet keretében kiemelten védik a hadsereg tagjai. A védelem szintjét a „hentesbárdos” támadást követően (szeptember 25-én késsel megsebesítettek két embert Párizsban, a korábban Mohamed-karikatúrákat megjelentető Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztőségének közelében – a szerk.) már meg is emelték a szimbolikus tereken.

Ezek nyilván tüneti kezelések, a pedagógiai hiányok leküzdése, illetve a társadalmi integráció megvalósulása nem megy egyik napról a másikra; arra időt, erőforrást kell szánni.

Azt minden tanár el tudja mondani – Magyarországon is –, hogy ha nem jó a családi környezet, vagy ha otthon, a családja körében mást lát vagy hall a gyerek, akkor egy hétvége képes lerombolni a tanár egy heti megfeszített munkájának eredményét. Sokszor „széllel szemben” kell dolgoznia, értékeket felmutatnia, átadnia, akár súlyos, komoly dolgokról van szó, akár mondjuk csak a helyes kézmosásról.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kecskemét több városrészében lesznek áramszünetek

Kecskemét több városrészében lesznek áramszünetek

Több városrészt is érintenek azok az áramszünetek, amelyeket a napokban jelentett be az áramszolg...

Nőnap a pandémia idején (videóval)

Nőnap a pandémia idején (videóval)

Idén másként ünnepeltük március 8-át, mint az eddigi évek során, mégis a legtöbb férfi számára a ...

Kertészkedésre fel! (videóval)

Kertészkedésre fel! (videóval)

Indul a kertészkedés időszaka. Szerencsére a szigorítások nem érintik a kertészeteket és a mezőga...

Nyitva marad a piac

Nyitva marad a piac

Az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet továbbra is várja a vásárlókat. A kormány döntése értelm...

Az Ablak-kölcsönzést sem folytathatja a könyvtár

Az Ablak-kölcsönzést sem folytathatja a könyvtár

Az Ablak-kölcsönzést is fel kell függesztenie a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárnak &nda...

A BL-t megjárt Falco KC érkezik kedden Kecskemétre

A BL-t megjárt Falco KC érkezik kedden Kecskemétre

A szombati maratoni összecsapás után a bajnoki címvédő Falco KC Szombathelyt fogadja a Duna Aszfa...

A Kecskeméti Fürdő Gyógyászati és Wellness részlege továbbra is nyitva tart

A Kecskeméti Fürdő Gyógyászati és Wellness részlege továbbra is nyitva tart

A Kormány 104/2021. (III. 5.) rendelete – mely a védelmi intézkedések ideiglenes szigorítás...

Tovább nőtt Kecskeméten a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Tovább nőtt Kecskeméten a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Tovább nőtt Kecskeméten a szennyvízben a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja – derült ki a...

HÍRÖS KECSKEMÉTIEK: Hajdú Melinda lesz a pódiumbeszélgetés vendége

HÍRÖS KECSKEMÉTIEK: Hajdú Melinda lesz a pódiumbeszélgetés vendége

Szeretettel várják az érdeklődőket a Hírös Város Turisztikai Központ által rendezett „...

Lezárják a Domby Lajos utca Tömörkény és Irinyi utca közötti szakaszát

Lezárják a Domby Lajos utca Tömörkény és Irinyi utca közötti szakaszát

A burkolat stabilizációja miatt kedden és szerdán le lesz zárva Kecskeméten a Domby Lajos utca Tö...

Jövő héten nyit a Szent Hubertus Parkerdő

Jövő héten nyit a Szent Hubertus Parkerdő

Március 15-től (hétfő reggel 9 órától) látogatható a Kecskemét-Hetényegyházán lévő Szent Hubertus...

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a Tavaszváró Úszóversenyen

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a Tavaszváró Úszóversenyen

A BÁCSVÍZ KVSC 38 versenyzővel vett részt március 6-7-én a Hódmezővásárhelyen rendezett Tavaszvár...

Az elbontott Árpádváros

Az elbontott Árpádváros

A Kecskemét városképét máig meghatározó modernista építészeti átalakulás az 1960-as évek második ...

Az ezermester végül elhozta a boldogság kulcsát

Az ezermester végül elhozta a boldogság kulcsát

Ugyan tavaly év végén nem Bodor Tiborné lett a Kecskeméti Médiacentrum és az Akker-Plus Kft....

Győzelemmel távozott a Szeged Kecskemétről

Győzelemmel távozott a Szeged Kecskemétről

Vasárnap délután a nagy riválisnak számító Vidux-Szegedi RSE lépett pályára a HÉP-RÖPKE SE ellen ...

Újabb döntetlen, ezúttal a Vác ellen

Újabb döntetlen, ezúttal a Vác ellen

A KTE HUFBAU a bajnokság 23. fordulójában a Vác FC-t fogadta a Széktói Stadionban zárt kapus mecc...

Összehordott szemét égett Kecskemét külterületén - Frissítve

Összehordott szemét égett Kecskemét külterületén - Frissítve

Összehordott szemét égett mintegy háromszáz négyzetméteren Kecskemét külterületén, a Kisfái tanyá...

Kiadvány készült a 133 éves kórus születésnapjára

Kiadvány készült a 133 éves kórus születésnapjára

Sajtóbeszélgetést szerveztek a Kecskeméti Kodály Kórus 133 éves születésnapi kiadványáról péntek&...

Nagyütemű drágulás a családi házak piacán

Nagyütemű drágulás a családi házak piacán

Kecskemét mellett további hat környező település családi házainak átlagos négyzetméter árait elem...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies