Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Ha szereted magad, akkor a legjobbat akarod a testednek is

A „Norbi-botrány” apropóján kérdeztük Leskovics-Ortelli Andrea pszichológust

Óriási botrány kerekedett, amikor nemrégiben egy ismert aerobikoktató a lánykori alakjukat kérte számon az édesanyákon, majd pedig azoknak „szólt be”, akik betegség miatt küzdenek túlsúlyproblémákkal. Elérheti-e a célját egy ilyen „motivációs beszéd”? Kinek, minek a hatására kezdhet valóban sikeres életmódváltásba valaki? Egyáltalán milyen összefüggés van a külső megjelenésünk és az önszeretetünk között? Mindezekről Leskovics-Ortelli Andrea tanácsadó szakpszichológust kérdeztük.

Leskovics-Ortelli Andrea tanácsadó szakpszichológus

– Az átlagembereknek évezredekig elképzelésük sem volt arról, hogyan néznek ki. Amíg nem volt tükör, amelybe nézve képet kaphattak volna a saját megjelenésükről, addig kizárólag a környezetük reakcióiból szűrték le, hogy mások szépnek vagy csúnyának, elfogadhatónak vagy visszataszítónak tartják-e őket. Ma, amikor nem szűk kis közösségekben élünk, a visszajelzéseket is sokkal tágabb körből kapjuk. Különösen is fontos tisztában lennünk azzal, hogy kinek akarunk megfelelni és kinek adunk a véleményére – akár a külsőnk tekintetében.

– Az a fajta testszégyenítés, amellyel a szóban forgó tréner is élt, mennyire lehet célravezető?

– Bizonyos embereknél ideig-óráig működhet. Mégpedig azért, mert a bennük lévő, úgynevezett belső gyermeket szólítja meg. Más fitneszguruk is élnek azzal a módszerrel, hogy egy szigorú apa képébe helyezkednek bele, és azt mondják: csak akkor felelsz meg, ha úgy nézel ki, ahogyan én jónak tartom. Azokban a lányokban, nőkben – de olykor fiúkban is –, akik nem kaptak elfogadást, pozitív megerősítést az apukájuktól, egy ilyen kijelentés gyakorlatilag feleleveníti a gyerekkori fájdalmas, traumatikus élményt – egyúttal pedig azzal az ígérettel kecsegteti őket, hogy ha most sikerül eleget tenniük ennek a külső elvárásnak, akkor dicséretben, elismerésben részesülnek. Ez a nagyon erős megfelelési kényszer lesz a motivációjuk a változáshoz/változtatáshoz, amelynek végén aztán azzal szembesülnek, hogy a belső konfliktus továbbra sem oldódott meg. Közben persze az is előfordulhat, hogy a lázadó énjük kerekedik felül, és egy ponton túl csak azért se folytatják, amit elkezdtek.

– Fogyókúrás tanácsadóként elsősorban az evéshez való kapcsolatuk rendezésében, a tudatos táplálkozás kialakításában segíti az önhöz fordulókat. Mi alakítja az étkezéshez való viszonyulásunkat?

– Elsősorban a gyerekkorunk. Az akkor látottak, tapasztaltak alapján kétféle döntést hozhatunk, bármiről legyen is szó: mi is pont így fogjuk csinálni vagy pedig biztosan másként állunk majd az adott dologhoz. A kóros evészavarok hátterében is ezek valamelyike áll. Ismerek olyan anorexiás lányt, akinek a családjában mindenki habzsolt, és olyan mértéktelen evészavarban szenvedő hölgyet, akinek a hozzátartozói mindig számolták a grammokat és a kalóriákat. Egyikük sem szeretett volna azonosulni azzal a mintával, amelyben felnőtt – és ezzel a lendülettel a másik szélsőségbe estek.

Emellett olyan belső képességek is szerepet játszanak az evéshez fűződő kapcsolatunkban, mint például hogy képesek vagyunk-e abbahagyni, megakasztani egy cselekvést vagy leküzdhetetlen kényszert érzünk annak folytatására. Ugyanígy fontos az is, hogy milyen technikáink, megküzdési módjaink vannak az érzelmeink kezelésére, a stressz oldására.

Amikor túlevéssel küzdő emberekkel foglalkozom, arra szoktam kérni őket, mielőtt elkezdenek falatozni, tegyék fel – és válaszolják meg – maguknak a kérdést: ezt most miért eszem meg? Valóban éhes vagyok, és ha igen, akkor a tányéromon lévő étel valóban táplálja a testem? Vagy csak megkívántam, mert jó az illata, vagy nem akartam kimaradni abból a közösségi élményből, hogy egy asztalnál ülök másokkal, vagy a szomorúságomat szerettem volna csillapítani? Az esetek egy jelentős részében nem a szükséges táplálék bevitelének szándékával eszünk…

– …és nem akkor, amikor valóban éhesek vagyunk, hanem amikor reggeli-, ebéd-, vacsoraidő van.

– Ez megint csak a szocializációnkra vezethető vissza. Egyfelől jó, hogy rendszerességet viszünk a gyerekeink életébe, mert sok szempontból szükség van a napok többé-kevésbé kiszámítható tagolására, ugyanakkor ezzel elvesztik a kontrollt a testük felett, hogy akkor egyenek, amikor éhesek. Az étkezési zavarok egy részénél pont ezt az ellenőrzést veszik vissza az érintettek, vagy fordítva: csúszik ki végképp a kezükből az irányítás.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A túlevéssel küzdő klienseimet egyébként meg szoktam kérni, várják meg, hogy éhesek legyenek, tapasztalják meg, mit jelent ez testi szinten. Van olyan ügyfelem, akinek tíz éve nem volt ilyen élménye; félt ettől az érzéstől, és mindig evett, mielőtt még bekövetkezett volna.

– A mérték megtartásában különösen erős kihívást jelent az, hogy a szeretetünket hajlamosak vagyunk azzal kifejezni, hogy ennivalóval kínáljuk egymást, és ha a másik nem szed abból legalább kétszer, akkor azt sérelemként, visszautasításként éljük meg.

– Ennek hátterében egy transzgenerációs trauma áll. Azokra az éhínségekkel sújtott történelmi időszakokra vezethető vissza, amikor minden falat szó szerint a túlélést jelentette. Hihetetlenül erős szeretetnyelvnek számított, hogy valaki enni adott egy másik embernek. Ma már érdemes túllépni ezen a felfogáson, és tudatosítani magunkban: a másik nem akkor szeret engem igazán, ha mindent megeszik, amit a tányérjára teszek, és én akkor sem szeretem őt igazán, ha repetát tukmálok rá, hanem ha a hosszú távú érdekeit tartom szem előtt, hogy ne legyen túlsúlya, magas vérnyomása és így tovább. A másik oldalon állóként pedig – amellett, hogy igyekszem csak annyit enni, amennyire a testemnek szüksége van – törekszem arra, hogy valamilyen más módon biztosítsam az iránta érzett szeretetemről azt, aki engem étellel kínál.

– „Lakunk egy testben, a test lakik bennünk” – írja egy jegyzetében Szabó T. Anna költő. Az, hogy a saját testem mennyire fontos nekem – hogy mennyit és hogyan foglalkozom vele –, hogyan függ össze azzal, hogy általában mennyire vagyok fontos saját magamnak és vagyok elégedett saját magammal?

– Nagyon sokszor találkozom azzal, hogy valaki nem tudja elfogadni magát, és azt gondolja, ha változtat a testén, akkor majd megszereti önmagát. De ez zsákutca: mert ha el is éri a kitűzött célt – lefogy tíz/ húsz kilót, megnöveszti a haját és így tovább –, akkor majd talál más kivetnivalót magán. Azzal érdemes kezdenie, hogy kibékül saját magával, és akkor már nem kínozza a testét se szélsőséges fogyókúrákkal, se rossz minőségű ételekkel, se mozgáshiánnyal. Ha viszonylag fejlett az én-szeretetem, akkor elsősorban nem az a lényeges számomra, hogy jól nézzek ki. Ilyenkor az öngondoskodás vágya miatt szeretnék egészségesen étkezni, többet mozogni, megadni a testemnek mindazt, amire szüksége van.

– Min múlik, hogy hogyan éljük meg a testünk változásait például a terhesség, egy maradandó nyomokat hagyó baleset, betegség vagy akár az öregedés során?

– Ezt is a saját magunkkal, a testünkkel és a lelkünkkel való viszonyunk határozza meg. Ha képes vagyok szeretettel gondolni önmagamra, hálás lenni a testemnek azért a sok szolgálatért, amit értem tett és tesz, akkor a változásait is könnyebben veszem. Nehezebb feldolgozni a végleges, visszafordíthatatlan változásokat, hiszen ezek veszteséggel járnak, „többé már nem leszek olyan, mint előtte voltam”, és ennek elfogadása nagyban függ attól, hogyan kezeljük a veszteségélményeinket.

Az interjú eredetileg a Kecskeméti Lapok 2020. február 6-i számában jelent meg.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Immár bizonyos, hogy az egymást követő tizedik bajnoki szezonban is a KTE-Duna Aszfalt játékosa l...

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Megállás nélkül továbbhajtott a sofőr, miután elütötte a kerékpárost. A rendőrök vádemelést javas...

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt...

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommu...

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

A Szolnoki Törvényszéken lezárult annak a büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki 2018...

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhet...

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies