Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Július 2. Szombat  Ottó

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

2022.06.22. 10:42

Egy, a fenti cím alatt megjelentetett cikkel folytatódik a Hírösvény.hu Király József MSZP-s önkormányzati képviselő ügyeit taglaló cikksorozata. A hírportál korábban arról számolt be, hogy az építési vállalkozó-képviselő tulajdonában álló cég bírósági eljárásban felel egy társasházi ingatlan minőségi hibás kivitelezése ügyében. Király nyílt levélben helyreigazítást kért. Rajnai Attila, az írás szerzője szerint Király kétszínű, csúsztat, szakértőket sért meg, bírót játszik és csak magával kapcsolatban érzékeny, ha politikusként és vállalkozóként egyszerre hozzák szóba. A Hírösvény anyagát az alábbiakban szemlézve közöljük, elöl Rajnai felvezetése, utána maga a helyreigazítási kérelem olvasható.

„Király József képviselő, a kecskeméti ellenzék szellemi vezére ennyit tud. Nyílt válaszleveleket leveleket oszt meg bírósági ügye kapcsán, amelyről ebben a cikkünkben olvashatnak. Mártírkodik egy pitiáner ügyben, amely egyedül tőle nőtt ekkorává és lett pénzben a duplája a makacs négy évnyi időhúzástól. Király képviselő igazságügyi szakértőket sért meg és bírót játszik. Magas lovon ül, ahonnan nagyot lehet esni, igaz ehhez a húsz évnyi politizálás után már hozzászokhatott.

Azért jelentős cinizmus kell ahhoz, amikor egy ciklusok óta minden lében kanál közéleti szereplő azt vallja nyíltan, hogy ne mossuk össze a politikusi és a vállalkozó mivoltát. Persze, amikor ő támad más színezetű politikusokat, vagy hozzátartozóikat az nem számít, csak az ő esetében kell különválasztani a közéletet és a vállalkozó szférát, így tehát nem számít, sőt egyenesen etikus, hogy a Free Line Kft. zsíros önkormányzati munkákra pályázott és fogadott el, vagy épp kontár munkát végzett az általa tulajdonolt cég. Mert ugye a Free Line Kft. az ő cége, semmi kétség, és az sem vitatott, hogy Király József jár el a cég ügyeiben. A cikkünkben egyértelműen az szerepel, hogy a Free Line Kft a társasház kivitelezője és a ráutaló magatartásával Király József az a cégtulajdonos, aki ennek a cégnek a felelősségét elvállalta. Számos tanú szerint ő volt jelen az építkezés szakaszainál, illetve ő hozzá lehetett fordulni a problémákkal, ő volt az aki az ominózus vitás ügyet kezelte egy személyben.

Most, négy évnyi levelezgetés után ott tart, hogy bár a saját cége a kivitelező, neki semmi köze ehhez az egészhez. Ez a terv és el is hiszi, hogy a bíróság majd azt fogja mondani az idegileg már meggyötört családnak, hogy nem tudni ki építette a házukat és vele a hibákat, menjenek haza Isten hírével, tűrjenek és elnézést Király úr, hogy hírbe hoztuk, hisz maga olyan jóindulatú és precíz szakember.

(…)

Persze, pontosan tudni, ki építette, a társasházat, hisz ezzel kapcsolatban folyamatosan csúsztat, hogy hát, ja, mi voltunk, és mennyire szerették volna kijavítani a Free Line Kft. által elkövetett hibákat, de a lakás tulajdonosai nem engedték. Igen, nem engedték, mert a szakik csak a purhabot és a sziloplasztot ismerik, de a nagyobb kávába illesztett mozgó ablakok kijavításának nem ez a módja. És azt sem engedték meg a részükre a tulajdonosok, hogy szétfurkálják a beltéri fa ajtókat és az új ablakokat. Arról a ráutaló magatartásáról és lényegében a felelősség elismeréséről is elfelejtkezik Király képviselő, miszerint, ha nem is ők, akkor csinálja más, ezért ennek érdekében kérték levélben a családot: kérjenek be árajánlatokat a javítási költségekre, az összeget ügyvédi letétbe helyezik és abból finanszírozhatják majd a hibák helyreállítását. Aztán megint meggondolta magát.

Az sem állja meg a helyét, hogy a társasházban ne lennének ezen lakáson kívül hibák, hisz erről is van tudomása, a lakógyűléseken rendre elhangzanak, de a fenti eset kapcsán is jól látják Király képviselő mire játszik, és nincs idegzetük belekezdeni egy perbe.

(...)

Király képviselő felháborodik azon nyílt levelében, hogy a Kecskeméti Városszépítő Egyesületet álcivil szervezetnek nevezem.

Igen, így van, amelyik civil szervezetnek az élén egy aktív politikus áll, az álcivil szervezet, nem beszélve arról, ha összevetjük Király képviselő városérdekű felszólalásait az azt követő egyesületi reakciókkal, hogy mennyire egybe esnek, mintha csak pórázon lennének.

Csúsztat király képviselő abban is, hogy a Kerényi-féle virágablakos háznak bizony kérte az egyesület a védetté nyilvánítását, amikor bontásra ítélték a szakértői vélemények alapján. Nem is erről beszéltünk, hanem azt megelőzően, amikor még nem volt bontásra ígérve, az egyesület nem kérte a helyi védetté nyilvánítását, más szervezet pedig igen. Igaz, akkor még nem is lehetett ebből olcsó népszerűséget kovácsolni. Erről ebben a cikkünkben olvashatnak.

A Domus parkolóba tervezett UNIVER üzlet- és parkolóház kapcsán pedig már nem is csúsztat, hanem hazudik.

Íme a tervtanácsi jegyzőkönyv, amelyben nyoma sincs annak, hogy tiltakozna a beruházás ellen, hanem egyenesen jónak tartja. Nem is értem, a képviselő-testület mindezért miért nem hívta már vissza a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság éléről.

Mindezeken után tőlem Király képviselő minden bíróságot végigjárhat, elmehet egészen a pápáig, akkor is az a véleményem, hogy egy Kecskemétet lejárató kétszínű, közéleti fullánk.

Rajnai Attila”

Király József nyílt levele:

"NYÍLT LEVÉL 

„Hírösvény” megnevezésű internetes újság felelős kiadója

Kreatív Press Kft. ügyvezetője Rajnai Attila részére

6000 Kecskemét

Jégvirág utca 8.

 

T. Címzett!

Alulírott Király József, úgy is, mint a kecskeméti Free Line Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője, valamint a Kecskeméti Városszépítő Egyesület civil szervezet képviselője a hirosveny.hu weboldalán 2022. június 14. napján kiadott „Bíróságon felel a hanyag kivitelezésért Király József” megnevezésű cikk vonatkozásában közlöm az alábbiakat: 

A cikk valótlan tényállításai, továbbá hangulatkeltő hangvétele, illetve félrevezető közlése miatt helyreigazítási kérelmet terjesztettem elő a Kreatív Press Kft-vel szemben. A helyreigazítási kérelmemben sérelmeztem, hogy a médiaszolgáltatást nyújtó nem hiteles kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújtott a per állásáról, valamint a Free Line Kft. és a Kecskeméti Városszépítő Egyesület tevékenységéről. Nem ellenőrizte le az állításokat, amelyeket a „kecskeméti család nyújtott” részére, ami oda vezetett, hogy a cikkben több valótlan, illetve valós tényeket hamis színben feltüntető tényállítás került megfogalmazásra.

1./ Már a cikk címe is félrevezető, mert nem Király József az alperes, hanem a Free Line Kft. A cím hibásan sugallja, hogy büntető eljárás keretében kerül sor számonkérésre, ugyanis egy polgári perbeli jogvitáról van szó. Továbbá a kivitelezés napi szintű felügyelete és irányítása nem az én feladatom volt, mert a társasház építésekor nem én voltam a Free Line Kft. ügyvezetője, aki az építési munkálatokat felügyelte.

2./ Tévesen került megfogalmazásra az, hogy a család azonnal a kivitelező Free Line Kft-hez fordult. Ezzel szemben a valóság az, hogy a család valóban bejelentette a szavatossági igényét az épület használatbavétele után, azonban elsősorban nem a Free Line Kft. felé, hanem az eladó ingatlanforgalmazó cég felé. Ennek az volt az oka, hogy ez a cég volt átadáskor a jótállási jegy szerint a jótállási kötelezett. 

3./ „Meglepetésükre a közszereplő elzárkózott a hibák kijavításától, mondván nem az övé a jótállási kötelezettség, hanem az eladó beruházó-ingatlanforgalmazó cégé. Ennek viszont ellentmond az új ingatlan jótállási jegye, amelyen feketén fehéren a Free Line Kft. neve áll.” A valóság az, hogy nem zárkózott el a Free Line Kft. a kijavításoktól, többször megjelent a helyszínen, és elvégezte azon hibák többségének kijavítását, amely hibákról értesült. Az értékesítő az átadást követő több mint három és fél évvel a jótállási jegyet 2021. dec. 9-én egyoldalúan „módosította” és maga helyett általános jótállási kötelezettként a Free Line Kft-t jelölte meg, amiről a Free Line Kft-t nem értesítette.

A tulajdonosok által perben csatolt dokumentumokkal igazoltan a tulajdonosok által bejelentett minden alapos jótállási igénynek eleget tett az értékesítő és a kivitelező cég is, valamint az érintett alvállalkozó is, sőt olyan hibák javítását is felajánlották térítésmentesen, melyek a tulajdonosok által felkért szakértők megállapításai szerint nem a kivitelezéssel kapcsolatos hibák. 

4./ „Két igazságügyi szakértő által is megállapított kivitelezői hibákat egyszer részben elismerő, máskor mindent elutasító cégtulajdonos egyáltalán nem jóindulatú hozzájuk.” Ezzel szemben a valóság az, hogy a cikkben hivatkozott szakvélemények egyike sem minősül független, tények igazolására alkalmas szakvéleménynek, ugyanis valamennyi szakvélemény a tulajdonosok egyoldalú elmondása alapján készült, anélkül, hogy ezen eljárásukról értesítették volna a Free Line Kft-t vagy az értékesítő céget, így a szakértőkhöz sem kérdést, sem a szakértői véleményre észrevételt nem volt alkalmunk tenni. Ezzel szemben a cikk hallgat arról, hogy az értékesítő és a kivitelező cég is készíttetett szakvéleményeket, melyek cáfolják az állított el nem ismert jótállási hibákat. A nyílászárókat készítő és beépítő alvállalkozó cég valamennyi hibát vagy kijavította, vagy felajánlotta, hogy kijavítja, amit a tulajdonosok nem fogadtak el. Ettől függetlenül a család által készíttetett szakvélemények sem támasztották alá a tulajdonosok számos hibás kivitelezési állítását, azokat maguk is a nem megfelelő használatra (szellőzés hiánya stb.) vezették vissza. Ezek ellenére a Free Line Kft. a beruházóval közösen térítésmentesen felajánlotta a szellőzési rendszer kiépítését a tulajdonosoknak, akik ezt elutasították. A közjegyző által kirendelt szakvélemény sem támasztotta alá a tulajdonosok állításait annak ellenére, hogy ez a szakvélemény nem a jogszabályban előírt módon készült, hanem kizárólag a tulajdonosok egyoldalú elmondása alapján. Mindezek alapján a cikkíró által hivatkozott perbeli ellenkérelem nem „szimpla farizeus jogászkodás”, hanem okszerű magyarázata annak, hogy a vitában még nem áll rendelkezésre a jogszabályi előírásoknak megfelelő szakvélemény. 

5./ „A bíróság által megjelölt határidőre a Free Line Kft. nem küldte meg az érdemi észrevételeit, további időt kértek.” Ez nem valós tényállítás, a valóság az, hogy mindent határidőben előterjesztett a Free Line Kft. jogi képviselője.  

6./ „Király képviselő sajnos nem először esik kettős beszédének a csapdájába és emiatt teljes a bizalomvesztés körülötte mind az ellenzéki szövetségben, mind a polgármesteri hivatalban.” Ez a pont is téves, hamis és a közvélemény téves befolyására alkalmas, mert azt sugallja, hogy én, mint önkormányzati képviselő és mint az építőipari vállalkozás képviselője, a civil szféra aktív tagja folyamatosan kettős beszéd csapdájába esek, ami ugyancsak a becsület, jó hírnév sérelmét okozó vádaskodás, indok és ok nélkül összekapcsolva a cikk fő témáját jelentő jótállási vitával. 

A cikkíró által hivatkozott Kerényi-házról előadottak sem valósak, mert a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnökeként is következetesen kiálltam azon álláspontom mellett, hogy a házat ne bontsák le, vegyék fel a helyi védettségi körbe. Az ezzel kapcsolatos dokumentumot egyébként már több mint két éve a cikkíró rendelkezésére bocsátottam, tehát a cikkíró tudta, hogy amit leír, az nem valós. A Domus parkoló kapcsán pedig következetesen úgy foglaltam állást, hogy oda nem épülhet parkolóház. 

7./ További, indokkal, tényekkel alá nem támasztott hangulatkeltő „minősítés”, hogy a sokak által ismerten Kecskemét Város szépülését sok éve segítő Kecskeméti Városszépítő Egyesület „álcivil” lenne. Ez a hamis állítás az egyesületben évek, évtizedek óta önzetlenül, társadalmi munkában, a város szépítése érdekében tevékenykedő valamennyi civil tag méltóságát sérti.

Összegzés: A cikkíró szófordulatával élve, „merül fel a kérdés”: miről is akart írni?

Egy lakástulajdonos és a kivitelező közötti jótállási vitáról objektíven és szakszerűen?

Ha igen, akkor miért mossa össze a kivitelező képviselője személyét, tevékenységét minden azzal össze nem függő egyéb tevékenységeivel?

Ha igen, akkor miért nem kereste meg a „másik oldalt” hogy valóban objektív és kiegyensúlyozott legyen a „tudósítása”, ahogy azt a sajtótörvény is előírja?

Ha igen, akkor miért nem kereste meg a társasház további öt lakásának a tulajdonosait, hogy tapasztaltak-e hasonló hibákat, kifogásolható eljárást?

Ha a válasz nem, akkor érthető, de nem elfogadható a cikkíró eljárása, és a fent kifejtettek szerint tévesen tájékoztatta a közvéleményt.

 

Kecskemét, 2022. június 15.

 

Free Line Kft. és a Kecskeméti Városszépítő Egyesület

képviseletében is: Király József"

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kápolna 24: gyerekprogrammal indultak a nyáresti koncertek

Kápolna 24: gyerekprogrammal indultak a nyáresti koncertek

Pénteken kezdődött meg a Kápolna 24 című programsorozat. Kellemes hangulatú nyáresti előadások, k...

Első edzőmeccsét megnyerte a Kecskeméti TE

Első edzőmeccsét megnyerte a Kecskeméti TE

A Kecskeméti TE a nyári felkészülési időszak első edzőmeccsén az NB II-es Békéscsabát fogadta. Az...

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

Életmentő injekciókat kapnak a kecskeméti óvodák

Életmentő injekciókat kapnak a kecskeméti óvodák

Életmentő injekciókat szerez be az önkormányzat a kecskeméti óvodákba. Az Epipen oldatos vakcinák...

Megkezdte a BÁCSVÍZ az ivóvízhálózat tisztítását

Megkezdte a BÁCSVÍZ az ivóvízhálózat tisztítását

Szerdán indult és több hónapig eltart a kecskeméti ivóvízhálózat karbantartása és tisztítása.&nbs...

Két személyautó ütközött Hetényegyháza és Kerekegyháza között

Két személyautó ütközött Hetényegyháza és Kerekegyháza között

Két személyautó ütközött Hetényegyháza és Kerekegyháza között péntek délután. Információnk s...

Meddig tart a pokoli hőség?

Meddig tart a pokoli hőség?

Hosszabbak és gyakoribbak lesznek az idei hőhullámok az előző évekhez képest. Ország Ferenc oklev...

Kecskeméti TE: válogatott támadót igazoltunk - VIDEÓVAL

Kecskeméti TE: válogatott támadót igazoltunk - VIDEÓVAL

Montenegrói válogatott csatárral bővült a Kecskeméti TE kerete, miután klubunk és Uros Djuranovic...

Kecskeméti piac – itt a szezon!

Kecskeméti piac – itt a szezon!

Széles a választék a helyi árukból és az árak tekintetében is kedvező lehet vásárolni a kecskemét...

Hármas jubileumot ünnepelt a Petőfi Nyomda

Hármas jubileumot ünnepelt a Petőfi Nyomda

70, 50 és 15 éves évfordulót ünnepelt egyszerre az STI Petőfi Nyomda Kft. csütörtökön délután. A ...

Szeberényi Gyula Tamás vezérszónokolt a Parlamentben

Szeberényi Gyula Tamás vezérszónokolt a Parlamentben

Vezérszónokolt dr. Szeberényi Gyula Tamás a Parlement szerdai plenáris ülésén. Az országgyűlési k...

Sági Milán érkezett Pécsről a KTE-hez

Sági Milán érkezett Pécsről a KTE-hez

Újabb játékossal bővült a KTE kerete, miután a klub mindenben megegyezett Sági Milánnal, aki...

Az iskolaőr tevékenységet értékelték

Az iskolaőr tevékenységet értékelték

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Iskolaőr tevékenységet értékelő ...

Texasban énekelt az Ars Nova Énekegyüttes

Texasban énekelt az Ars Nova Énekegyüttes

Hatalmas kalandban volt része az elmúlt napokban a dr. Kiss Katalin vezette együttesnek. Az éneke...

Július 1-jén zárva lesz a legtöbb gyógyszertár

Július 1-jén zárva lesz a legtöbb gyógyszertár

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja, amely az egészségügyi dolgozók számára munk...

Pénteken zárva lesz a polgármesteri hivatal

Pénteken zárva lesz a polgármesteri hivatal

Július 1-je a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja, ezért Kecskemét MJV Polgármester...

Hamis származási igazolással értékesített védett hüllőket

Hamis származási igazolással értékesített védett hüllőket

A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy helybeli férfival...

Szabó István: Kemény időszak a mostani

Szabó István: Kemény időszak a mostani

Gőzerővel dolgozik a Kecskeméti TE a felkészülés második teljes hetében is, a játékosok foly...

Kecskeméti TE: Szuhodovszki Soma és Rjasko Mihajlo is hosszabbított

Kecskeméti TE: Szuhodovszki Soma és Rjasko Mihajlo is hosszabbított

Szuhodovszki Soma és Rjasko Mihajlo is aláírta új szerződését, így további két játékos marad a ke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies