Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Október 22. Kedd  Előd

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Légió mindhalálig

A legnehezebb embernek maradni

Pásztor Andrea

2016.02.15. 09:45

Nemrég temették el a kecskeméti Hetényi Dávidot, akit 23 évesen a francia idegenlégió extrém kiképzésén ért lavinabaleset az Alpokban. A tragédia apropóján kerestünk meg az exlégiós Dobnik János Ivánt, aki 1984-től három évig szolgált az ejtőernyős ezredben, ezen belül a második hegymászó században. Célunk az volt, hogy képet kapjunk a légiósok életéről, különleges kiképzéséről, beszélgetés közben azonban egy kalandfilmbe illő életút is kirajzolódott előttünk.

Dobnik János Iván, az exlégiós

Nehéz lenne eldönteni, hogy egy Rejtő-regénybe vagy inkább egy Tarantino-filmbe passzolna jobban riportalanyunk.  Ötéves szolgálatát Iván ugyanis dezertálása miatt nem fejezte be. Miután egy barátjával „szabadságolták” magukat, kiraboltak egy belgiumi bankot, majd utcai lövöldözést robbantottak ki Antwerpenben. De ne rohanjunk ennyire előre!   

Elegáns öltönyében, törzshelyén, a Pálma bisztróban vár minket Dobnik János Iván, akinek történetét Friderikusz Sándor is feldolgozta Az én mozim című sorozatában. Életre-halálra ez volt a film címe, a sztori pedig több mint 30 év távlatából is hihetetlenül izgalmas.

Engem egy reménytelen szerelem vitt a légióbavág bele a történetbe.

16 évesen öngyilkos akartam lenni, de ahhoz túl gyáva voltam. Úgy gondoltam, a légió biztosan elintéz, a túlélési ösztönöm azonban erősebbnek bizonyult.

Jugoszlávián keresztül disszidált Olaszországba, ahonnan a hegyeken át jutott át a francia határon. Ott már várták a rendőrök, akiknek csak annyit mondott, Párizs, légió, és békén hagyták. Tíz perc múlva ott volt érte a csendőrautó, azzal vitték Monacón keresztül Nizzába, ahol átadták a légiós hivatalnak. – Azt mondták, ha nem írom alá az ötéves szerződést, visszatoloncolnak Olaszországba. Korom nem volt akadály, kaptam új személyazonosságot. Úgy írtam alá, hogy egy szót sem értettem franciául, aztán rögtön vittek a légió Aubagnén található központi gyűjtőpontjára, ahová ma is kerülnek az újoncok – meséli. 

KKiképzésen egy francia bajtárssal (Dobnik János Iván jobbról)iképzés vérrel-verítékkel

Keménym rostán szűrik meg a jelentkezőket. Egy hónapon keresztül zajlottak az orvosi vizsgálatok, az IQ-tesztek, Iván alkalmasságiján százból négyen maradtak bent. Rájuk embertelen kiképzés várt Castelnaudary-ben, a Pireneusokhoz közeli alapkiképző táborban. – Voltak, akiket a kalandvágy hajtott, mások a pénzt miatt álltak be légionistának, hisz a havi hat-hétezer francia frank elég vonzó, nem beszélve a bevetésekre járó plusz juttatásokról – mondja Iván. – Persze akadtak szadista hajlamú őrültek is, akik gyilkolni akartak. Belőlük is megpróbáltak teljesen új embert faragni a kiképzőtáborban.

 

A fegyverek alkatrészeinek nevét szó szerint beleverték a fejünkbe. Engem a géppuskával ütött halántékon a kiképzőm, mert nem értettem, mit kérdez. Közben intenzív nyelvtanfolyamon vettünk részt, erőnlétünket pedig a legváltozatosabb módokon próbálták fejleszteni. A különböző sportvizsgák között volt például a tíz kilométeres futás, amit 25 kilós felszereléssel a hátunkon egy órán belül kellett teljesítenünk. Nekem 53 percembe került, később, ejtőernyősként már 29 perc is elég volt rá. Így utólag valóban kegyetlen volt, sokan meg is szöktek közülünk. Amikor azonban ott van az ember, nem gondol erre, csak csinálja, amit kell.

Ő pedig csinálta, mégpedig elég jól, ugyanis bekerült az ejtőernyősök közé, ahová a legígéretesebb újoncokat osztják be. Így utazott Korzikára.

A legfiatalabb ejtőernyős

Ahogyan ma, akkor is Calviban volt az ejtőernyős ezred egyhónapos alapkiképzése. -  Itt tanultuk meg az ejtőernyő hajtogatásának szigorú szabályait is. A motiváció egyszerű volt. Mindenki azzal az ernyővel ugrott, amit maga hajtogatott. A vizsga napján összesen hat ugrást kellett végrehajtanunk. Minden ugrás nyolc óra fizikai munkával megegyező megterhelést jelent. Sikeresen teljesítettem a vizsgát, a kiképzőim pedig úgy gondolták, jó hegymászó lesz belőlem, ha már sikerült a hegyeken keresztül átszöknöm a határon. 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

16 és fél évesen (papíron 18) ő volt a legfiatalabb az ejtőernyősök között. Rajta kívül négy magyar volt az ezredben. A második hegymászó századba került. Itt újabb kiképzés várt rá, többek közt ott, ahol Hetényi Dávidot maga alá temette a lavina. - A 16 kilométeres futás itt annyiból állt, hogy hegynek fel nyolc, hegynek le nyolc kilométer, hátunkon a 25 kilós felszerelés, kezünkben a 3,57 kilós géppuska – emlékszik vissza, de hozzáteszi, ő inkább a 11 kilóst vitte magával.

- Meg kellett tanulnunk a szűz hóban síelni, a felszerelésünk azonban 1910-ben készült. Miután Briansonban levizsgáztunk, megengedték, hogy civil sílécet, cipőt vásároljunk magunknak, ezekkel már leányálom volt a síelés.

Mi természetesen nem használhattuk a sífelvonót. Az ötperces lesiklás után fókabőrt ragasztottunk a sílécek aljára és három órán keresztül lépegettünk vissza a hegycsúcsra. Ezt akkor gyűlöltük, de olyan erőnlétet adott, hogy később áldottam érte a kiképzőket. Minden felesleges kegyetlenkedésüknek hasznát vettük a későbbiekben.  Megtanultuk a sziklamászás, az ereszkedés technikáit, saját magunkat is le kellett győznünk, hogy teljesítsük az extrémebbnél extrémebb feladatokat. Egy újonc például nem mert egy meredek hegyoldalról nekiindulni, cikázva lesiklani. Az őrmester erre fejbe verte a síbotjával, ő pedig lezuhant. Három hónapig kómában volt.

Biztonságunk érdekében nyomkövetőt akasztottak a nyakunkba, amikor síeltünk. Ha ugyanis e nélkül temet valakit maga alá a hó, semmi esélye se lenne arra, hogy megtalálják. A túlélő gyakorlatokon meg kellett tanulunk iglut építeni, hogy ne fagyjunk halálra éjszaka. Síléceinkkel vágtuk ki a jégtömböket, amelyek valóban védelmet jelentettek a legnagyobb hidegben is. Másnap francia hegymászókat találtunk jéggé fagyva, akik túlzottan bíztak a hálózsákjukban.

A kiképzések után következtek az éles bevetések: Közép-Afrika, Új-Kaledónia, Mexikó, Kolumbia, ezeken a helyeken edződtek meg igazán a légiósok. – Ha ölni kellett, nem volt mese. A felemelt kezű felkelőkkel is mind egy szálig végeztünk. Ha nem teljesítettük volna a parancsot, tarkón lőnek minket – jelenti ki egyszerűen. Kiküldetéseiken megesett, hogy százakat likvidáltak, politikusi pályák buktak meg vagy íveltek felfelé, Iván azonban egy egyszerű munkának tekintette a hivatásos gyilkolást. Aztán egy magyar zászló miatt kellett búcsút mondania ennek a „melónak”.

Dezertőrből bankrabló

Amikor ki akartak rakni szálláshelyükön egy piros-fehér-zöld lobogót, szét akarta tépni egy tiszt. Iván felettesének mindkét kezét és az arccsontját is eltörte, ezért magyar barátjával együtt megszöktek. - Szeretem a hazámat, nem tehettem mást – adja meg a magyarázatot tettére. - Ezért az „apró” kihágásért akár meg is ölhettek volna, így inkább búcsút mondtunk a légiónak.

1986. szeptember 4-én barátjával, Diviki Dániellel és két társukkal kiraboltak egy belgiumi bankot. Az osztozkodás nem volt egyszerű, végül csak a két légiós  maradt életben.

Humorukról legyen elég annyi, Gorcsev Iván és Fülig Jimmy nevére készültek hamis papírjaik. Szeptember 30-án azonban újabb balhéba keveredtek, amikor nem akarták őket beengedni egy szórakozóhelyre. A rendőrség elleni tűzharcban halt meg barátja, aki összesen 27 golyót kapott, amikor saját testével védte őt. Iván négy golyóval megúszta, majd nyolc évet kapott. Ebből ötöt ülte le magánzárkában. Mutatja is az erről szóló cikkeket a korabeli lapokban. Amikor kiengedték a börtönből, jelentkezett, hogy visszavegyék a légióba. Az alvilági akciók és a tisztverések után azonban fegyelmi vétséggel felbontották a szerződését. Állítólag azóta is emlegetik, hogy azt nem szabad a légióban csinálni, amit ők ketten csináltak egy magyar zászló miatt.

Embernek maradni

Főhősünk 1991 nyarán tért vissza Magyarországra, ekkor találkozott újra családjával. Azt mondja, a legnehezebb a légiós és a börtönévek után embernek maradni. Úgy érzi, neki sikerült. Bár beilleszkedni azóta sem tudott, próbál törleszteni az életekért, amelyeket elvett. Volt némi köze az ukrán maffiához – ebből a történetből hamarosan könyve jelenik meg – egyébként pedig verseket ír és festeget is, csak úgy, a maga örömére.

Múltját ismerve többen megkérték, vállalna-e bérgyilkos melót, ő azonban már nem akar rossz fiú lenni.

Gyakran keresik meg kalandvágyó fiatalok is, akik kacérkodnak a légióval. - Én mindenkinek azt mondom, neki kell eldöntenie, de jobban jár, ha nem megy. Légionistának lenni ugyanis nem egy életbiztosítás. Az Alpokban a legfőbb leckénk az volt, tisztelni kell a hegyet. Elég egy apró hiba, egy hangosabb szó, hogy maga alá temessen a lavina. Az idegenlégióban sajnos ez benne van a pakliban. Az is csoda, hogy én túléltem. Ismerőseimen keresztül tudom, hogy jó fiú volt Hetényi Dávid. Nagyon sajnálom, hogy neki nem volt ilyen szerencséje…

A Francia Idegenlégió a világ legkeményebb elit hadserege. A katonák kiképzése gyakran extrém, szélsőséges körülmények között zajlik. A hivatalos adatok szerint Magyarország a tizedik a legtöbb idegenlégióst adó országok között. A hadseregben a hat százalékot is meghaladhatja a magyarok aránya. Sok fiatal kalandvágyból áll be idegenlégiósnak, hogy megismerje tűrőképességének határait.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Hétvégi Női Extra Liga mérkőzések

Hétvégi Női Extra Liga mérkőzések

Hétvégén játszották a kecskeméti Balla József csarnokban a Női Extra Liga csapatbajnoki mérkőzése...

Ütős estek a Kodály Iskolában

Ütős estek a Kodály Iskolában

Ma este egy négykoncertes sorozat indult a  Kecskeméti Kodály Iskolában. A nyitó&n...

Jó és rossz között mindig lehet választani

Jó és rossz között mindig lehet választani

A rendszerváltás évében írta Schwajda György a Ballada a 301-es parcella Bolondjáról című színműv...

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

Itt olvashatóak a 42. hét anyakönyvi hírei.

100 fényes érem és az I. helyezettnek járó kupa a BÁCSVÍZ KVSC-nél

100 fényes érem és az I. helyezettnek járó kupa a BÁCSVÍZ KVSC-nél

A Mercedes-Benz Gyár, a BÁCSVÍZ KVSC és a Kecskeméti Fürdő közös rendezésében került sor a Merced...

Nagy sikerrel kezdték a bajnokságot az U15-ösök

Nagy sikerrel kezdték a bajnokságot az U15-ösök

Kecelen kezdték meg a megyei futsalbajnokság küzdelmeit az U15-ösök. Móra Viktor tanítványai 36(!...

NAV ellenőrzés Kecskeméten

NAV ellenőrzés Kecskeméten

Holnap (kedd) a megyeszékhelyen is lehet számítani adóellenőrök megjelenésére. A hatóság tájékozt...

Külföldig repíti a Kecskemét City Balett Rómeó és Júlia szerelmét

Külföldig repíti a Kecskemét City Balett Rómeó és Júlia szerelmét

Október 27-én, Lengyelországban, a Nemzetközi Táncszínházak Fesztiválján szerepel a Katona József...

Október 23-án nyitva lesz a belvárosi piac

Október 23-án nyitva lesz a belvárosi piac

Közleményben tájékoztatott minket az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet arról, hogy október 23...

Hétfőtől ismét áramszünet városszerte

Hétfőtől ismét áramszünet városszerte

Kiterjedt áramszüneteket jelentett be az áramszolgáltató a következő napokra Kecskemét több pontj...

10 érmet szereztek a Hírös Oroszlánok

10 érmet szereztek a Hírös Oroszlánok

Szabadfogásban folytatták diákolimpiai menetelésüket a Hírös Oroszlánok. A csapat tagjai ma a Bud...

Vámos Mercédesz 4. a Nemzeti Vágtán

Vámos Mercédesz 4. a Nemzeti Vágtán

Ma (vasárnap) rendezték meg a Nemzeti Vágta döntő futamát. A Kecskemétet képviselő 21 éves Vámos ...

Elkapták a kecskeméti biciklitolvajt

Elkapták a kecskeméti biciklitolvajt

A kecskeméti nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint több mint fél tucat...

Égett egy családi ház a Mária körúton

Égett egy családi ház a Mária körúton

Ma (vasárnap) reggel hat óra tájban kigyulladt egy családi ház Kecskeméten a Mária körúton. A ben...

Több mint 2000 rajt a Mercedes-Benz Gyár Őszi Kupa Úszóversenyen

Több mint 2000 rajt a Mercedes-Benz Gyár Őszi Kupa Úszóversenyen

Szombaton kezdődött, vasárnapig tart a hagyományos őszi kupa úszóverseny a Kecskeméti F...

Izgalmas lesz a Modern Gyárak Éjszakája

Izgalmas lesz a Modern Gyárak Éjszakája

Országszerte több mint 70 gyár nyitja meg kapuit a Modern Gyárak Éjszakáján november 15-én. Az ér...

Fogvatartottak takarítják a sírokat

Fogvatartottak takarítják a sírokat

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 20 fogvatartottja takarítja ma (szombat) délel...

Kiderült, miért hagyta a lökhárítóba szorulva az elgázolt kutyát a sofőr

Kiderült, miért hagyta a lökhárítóba szorulva az elgázolt kutyát a sofőr

Életben van az a kutya, amelyet egy Renault lökhárítójából szabadítottak ki Szolnokon, miutá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies