Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Március 6. Szombat  Leonóra

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Mindenki számára van hírünk!

Interjú Kozák Polettel, a KTV, a hiros.hu és lapunk új főszerkesztőjével

Vandlik János

2020.10.10. 15:00

A kecskeméti önkormányzat illetékes szakbizottságának kormánypárti és ellenzéki tagjai nemrég egyhangúlag megszavazták Kozák Polett kinevezését a Kecskeméti Médiacentrum élére. A Kecskeméti Televíziót, a hiros.hu-t és a Kecskeméti Lapokat is kiadó városi médiaszervezet új vezetőjét arról kérdeztük, hogyan látja a rábízott közszolgálati sajtóvállalkozás helyzetét, és milyen víziói vannak a jövőt illetően. (Többéves kollegiális viszonyunk okán tegező formában beszélgettünk.)

– Hogyan jellemzenéd a most átvett Kecskeméti Médiacentrum állapotát?

– Nagyon jó alapokkal vettem át a céget. A Kecskeméti Médiacentrum struktúrája, a televízió, hírportál, nyomtatott lap termékcsoportja fantasztikus lehetőségeket rejt magában. Az eltelt öt évben folyamatosan fejlődött a médiacentrum, de még mindig látok mozgásteret a minőség, presztízs, népszerűség, látogatottság, olvasottság stb. további erősítésére.

A kiváló alapokhoz az is hozzátartozik, hogy gazdaságilag is stabil és megbízható módon működik a cég, ezekkel az adottságokkal vehettem át az ügyvezetői feladatokat Bán Jánostól, akit az M5 csatornaigazgatói feladataival bíztak meg.

– Hogy látod, mely területeken lehet és kell fejleszteni?

– Az ismertség és a presztízs növekedését mindenképpen szeretném elősegíteni. A médiacentrumnak sokkal jobban jelen kell lennie a város életében. Természetesen eddig is kivettük részünket a társadalmi szerepvállalásból; csak a legfontosabbakat kiemelve: szemetet gyűjtöttünk a TeSzedd! akció keretében, sikeres karácsonyi jótékonysági játékgyűjtő akciót szerveztünk, kollektív véradásban vettünk részt, bajba került családoknak segítettünk, nemrég pedig egy jelentős természetvédelmi projektbe kezdtünk, amelynek épp a napokban tartottuk az indító eseményét. Azonban még ennél is jobban szeretnénk részesei, sőt kezdeményezői lenni a pozitív ügyeknek, hogy tudják és érezzék a város lakói, hogy itt vagyunk és hozzáteszünk mi is az életminőségükhöz.

Ennek eléréséhez egyébként több eszköz is ígérkezik, a közeljövőben például kiírunk egy irodalmi és képzőművészeti pályázatot Nagyszüleink hagyatéka címmel. Nagy örömmel vettem Szemereyné Pataki Klaudia polgármester felkérését ennek megvalósítására, azzal a céllal, hogy bemutassuk, hogy a város hogyan őrzi az idősebb generációk által megteremtett szellemi, tárgyi értékeket.

Emellett törekszünk a szakmai színvonal folyamatos növelésére. Szerepel például a terveink között – elsősorban az utánpótlás biztosítása érdekében – egy médiaképzés elindítása is.

– Hogy állunk a jelenlegi helyi médiapiacon presztízs, látogatottság, önálló profil tekintetében?

– Azt gondolom, városi szinten nincs kétség a vezető szerepünket illetően. A legnagyobb előnyünk a széleskörű médiaportfoliónkban rejlik. Abból adódik, hogy a Kecskeméti Televízió, a hiros.hu és a nyomtatott termékeink, a Kecskeméti Lapok, a Hírös Gazdaság és a Hírös Históriák együtt minden célcsoportot ki tudnak szolgálni. A környékünkön egyetlen más médium sem tudja ezt produkálni. Én ebből a hármas szimbiózisból szeretnék még többet kihozni.

Hogy egy kicsit az adatokra is rápillantsunk, a hiros.hu felhasználóinak száma 2020 első félévében összességében már megközelítette a másfél milliót, ami 2019-ben még egész évre nézve volt így. 2016-ban pedig még félmillió körüli volt az éves látogatószáma a hírportálnak. A hiros.hu dinamikus növekedése tehát vitathatatlan.

Hírportálunk látogatóinak adatait elemezve ki kell emelni, hogy nem csak Kecskemétről keresik az oldalt, hanem élénk érdeklődés mutatkozik honlapunk irányába Budapestről is, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar városban dolgozhatunk. Így nem csak Kecskemétre koncentrálunk, hiszen a város egészségügye, munkahelyei több tíz kilométeres körzetből is vonzzák az embereket. Ebből a szempontból is szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Kecskeméti Televízió munkatársai napi szinten gyártanak anyagokat az MTVA számára kiemelkedő színvonalon. Ezek a hírek pedig nemcsak Kecskemétre koncentrálnak, hanem Bács-Kiskun megye teljes területére, és egyes határmegyék közeli településeinek történéseit is feldolgozzák. Így ezek az információk megjelenhetnek a hiros. hu-n is, amelyet a magyarországi lokális hírportálok leglátogatottabbjai és legszínvonalasabbjai közé szeretnénk fejleszteni.

– Televíziósként ismert meg téged Kecskemét, hogyan viszonyulsz az online és a nyomtatott médiához?

– Kommunikációs végzettséggel rendelkezem, ugyanúgy ismerem és szeretem a print és az online műfajokat is. Magam is írtam az elmúlt években riportokat, interjúkat a Kecskeméti Lapokba, valamint a hiros.hu felületére is. Az viszont kétségtelen, hogy a húszból 15 évet televíziózással töltöttem. Amikor azonban öt évvel ezelőtt a cég átalakult médiacentrummá, akkor sem úgy fogtam fel a változást, mint ami a helyi televíziózást veszélyezteti, hanem olyan szükségszerű változásként kezeltem, ami segít megtalálni a kiutat az akkor már csökkenő nézettséggel küzdő helyi televíziózás számára.

– Milyen tendenciák érvényesülnek jelenleg a médiában, amelyek akár rendszerszintű beavatkozást is igényelhetnek?

– Az internetes csatornák térnyerése vitathatatlan. Véleményem szerint a helyi televíziózás körülbelül 15 évvel ezelőtt élte fénykorát. Mára kétségtelenül kevesebb a nézője, de azt semmiképp nem mondanám, hogy a videós híranyagokra nincs szükség. Sőt! Kutatások szerint a nézők hitelesebbnek tartják a videóval alátámasztott híreket, mivel ez jóval kevésbé manipulálható, a saját szemüknek jobban hisznek, mint csupán a szavaknak. A fiatalok esetében mára a mindennapok része a videós tartalmak nézése és készítése, az idősebb korosztály pedig még leül esténként a televízió elé. Nem gondolom, hogy a televíziózás végnapjait élnénk – a Gutenberg-galaxist is sokan temették már… Az internetes felhasználás által véleményem szerint inkább a reneszánszát fogja élni a televíziózás, csak nem a hagyományos értelemben.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– A weboldalak fejlesztése, egységesítése milyen stádiumban jár?

– A hiros.hu oldalt folyamatosan fejleszteni kell annak érdekében, hogy jól ki tudja szolgálni az egyre nagyobb látogatószámot. Ezenfelül pedig tovább kell vinnünk a már megkezdett folyamatot a médiacentrum termékeire vonatkozó profiltisztításban. Például a kecskemetilapok.hu ma egy statikus, archívumszerű háttéroldal, ami egyébként jó, mert így a város immár több mint 150 éves lapja az interneten is kényelmesen elérhető. Nagyon jó lenne azonban továbbfejleszteni, erősíteni a brandjét, és egyúttal a médiacentrum internetes felületein profilt tisztítani. Ez elérhető akár oly módon is, hogy a hiros.hu-n lehetnének a gyors híranyagok, a Kecskeméti Lapok weboldalán pedig az interjúk, riportok, magazinos tartalmak. A kettő együtt pedig valószínűleg még nagyobb látogatottságot generálna, mint most csak a hiros.hu. A kecskemetitv.hu elsősorban az anyagok viszszanézésére szolgál, de keresőrendszerét szükséges fejleszteni. Jelenleg párhuzamosan működik a hiros.hu és a Kecskeméti TV YouTube-csatornája és Facebook-oldala is. Ezeken a csatornákon is szükséges egy profiltisztítást végezni. A YouTube-csatornán a televíziót kellene tovább erősíteni, a Facebookon pedig elsősorban a hiros. hu oldalát. Hangsúlyozom, ezek már megkezdett folyamatok, de a döntések folyamatos tesztelési hátteret igényelnek, figyeljük az adatainkat, állandóan szondázzuk, melyek a népszerű híreink, hogyan jutnak el a nézők és az olvasók leginkább az anyagainkhoz, hogy az ő igényeiknek megfelelően tudjunk tovább haladni.

– Néhány éve még veszélyben érezte magát a közösségi médiával szemben a hagyományos média. De mintha megint megdőlt volna egy erős hiedelem, ez sem tudta „megölni” a klasszikus hírfogyasztást. Mi erről a véleményed?

– Nyilván nagyon fontos a Facebook, sok mindent ott keresnek és találnak meg az emberek, ezért nekünk is komolyan kell vennünk. Aktívan jelen vannak itt is a Kecskeméti Médiacentrum hírei, ami azért is fontos, mert látogatóink nagy arányban a közösségi oldalakról jönnek a honlapunkra, és az is egyértelmű, hogy inkább mobiltelefonon olvassák a híreinket, mint számítógépen. Az azonban nyilvánvaló, hogy a Facebook hitelessége sokszor erőteljesen megkérdőjelezhető, oda majdnem minden kikerülhet. Mi ezzel szemben igyekszünk a hiteles hírforrások élén állni, és szeretnénk, ha innen tájékozódnának az emberek. Egyébként véleményem szerint kérdéses, mennyire lesz időtálló a Facebook, a fiatalok már alig használják, más platformokról tájékozódnak. A hagyományos média, mint mi is, úgy gondolom, jóval időtállóbb.

– Álláspontod szerint mi a Kecskeméti Médiacentrum küldetése?

– A küldetés tekintetében fontosnak tartom, hogy ne csak a mai napot nézzük. A világ „rágyorsult” a napi szenzációkra. Fontos a Facebook, fontosak a kék hírek, a gyorsaság, a szenzáció, a bulvár, mert ezekkel tudjuk legdinamikusabban növelni a nézettségünket, olvasottságunkat. Csakhogy hitem szerint a jövő generációi számára is kell dolgoznunk. Nekem nagyon fontos az értékteremtő munka, hogy az unokák is büszkék legyenek, amikor visszakeresik majd a város történetét, akár a hiros.hu fotógalériáiban, a tévé videóanyagaiban vagy a Kecskeméti Lapok cikkeiben. Nagy a felelősségünk, hiszen a mindennapok híreinek rögzítésével mi Kecskemét város kortörténeti dokumentumait is előállítjuk. Ezért nagyon szeretnék elmozdulni az interjúk, a riportok, tévés részről a dokumentumfilmek, jó minőségű magazin- és háttéranyagok irányába. Mert ezek azok, amelyek hosszú távon fontosak lehetnek. Amit pedig ma hírként közlünk, néhány évtized múlva abból állítják össze a város történelemkönyvét.

– Mire vagy a legbüszkébb a szakmai pályafutásodból?

– Beszélhetnék itt díjnyertes dokumentumfilmjeimről, beszélhetnék több általam összeállított, díjazott hírműsorról, de mégis, amit a legfontosabbnak tartok, hogy húsz év alatt sem szürkültem bele az újságírói pályába, sőt most érzem leginkább, hogy tele vagyok ötlettel és energiával. Az ügyvezetői megbízás pedig segít abban, hogy kiteljesedjek ezen a téren.

– Három gyermek édesanyja vagy. Hogyan sikerül ezt a hivatást összeegyeztetni a munkával?

– A gyerekeim megszokták azt, hogy olyan területen dolgozom, hogy bármikor csöröghet a telefon. Általában jól fogadják, megértőek, a nagyok már tudják, hogy számomra fontos, hogy minél jobban végezzem a munkámat. A legkisebb ugyan még hajlamos elszomorodni, ha éppen meg kell szakítani a közös játékot, de egyre inkább belenő ő is ebbe a világba.

– Milyen vezetőnek tartod magad?

– Legfontosabbnak a jelenlétet tartom. Ott kell lenni, együtt kell lélegezni a csapattal, együtt kell alkotni, ez a siker egyik záloga. Csapatjátékos vagyok, nem hiszem azt, hogy egyedül birtoklom a bölcsek kövét. Vannak határozott elképzeléseim, de a kivitelezésben számítok a kollégáim ötleteire, kreativitására, véleményére. Hiszem azt, hogy együtt képesek vagyunk a kecskemétieket szolgálni, és olyan megbízható, hiteles forrásként jelen lenni a város életében, amely Kecskemét összes lényeges történését bemutatja.

– Mit jelent neked Kecskemét?

– Itt születtem, ez az otthonom. Évekkel ezelőtt ajánlottak más nagyvárosokban is televíziós munkát, de ilyen szempontból nehezen mozdulok… Nekem már a nagyszüleim is ezért a városért dolgoztak, a nőgyógyász főorvosként dolgozó nagyapámnál, dr. Kozák Endrénél született egykor fél Kecskemét, a másik nagyapám növénynemesítő-genetikus kutató volt, díszsírhelye van a Köztemetőben, emléktábla őrzi dr. Kiss Árpád nevét ebben a városban is. Büszke vagyok a szülőhelyemre! Kiemelten fontos számomra a helyi identitás megjelenítése mindegyik platformunkon, és ehhez a tudásom és a lokálpatriotizmusom is alkalmas hátteret ad.

(Az interjú eredetileg a Kecskeméti lapok 2020. október 8-i számában jelent meg.)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Fegyelmezetten zajlik az oltássorozat Kecskeméten

Fegyelmezetten zajlik az oltássorozat Kecskeméten

A héten 5700 adagot tartalmazó Pfizer-szállítmány került a megye kórházaiba, ebből 2700 a kecskem...

Ballószög polgármestere és családja étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

Ballószög polgármestere és családja étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

Somogyi Lajos Ballószög első embere 2017 tavasza óta támogatja rendszeresen a kecskeméti Wojtyla ...

287 milliós csalással gyanúsítják, letartóztatásba került

287 milliós csalással gyanúsítják, letartóztatásba került

A Kiskunhalasi Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 44 éves kiskőrösi férfi letartóztatását, a...

Március 15-i felfedező sétára invitál a Hírös Agóra

Március 15-i felfedező sétára invitál a Hírös Agóra

Március 8-15-e között 8 nap alatt 12 helyszínre kell ellátogatni, hogy válaszolni tudjunk 12...

140 fát ültettek a Lánchíd utcai óvoda mögötti játszótérre – VIDEÓVAL

140 fát ültettek a Lánchíd utcai óvoda mögötti játszótérre – VIDEÓVAL

140 fát ültettek el ma a Lánchíd utcai óvoda mögötti játszótéren. A 10 Millió Fa Kecskemét Egyesü...

Szünetel a személyes ügyfélfogadás a TERMOSTAR Kft.-nél

Szünetel a személyes ügyfélfogadás a TERMOSTAR Kft.-nél

2021. március 8-ától március 22-éig szünetel a személyes ügyfélfogadás a TERMOSTAR Kft. Akadémia ...

A megyei kórház dolgozóinak 98,6 százaléka írta alá az új szerződést

A megyei kórház dolgozóinak 98,6 százaléka írta alá az új szerződést

Továbbra is egy csapatként, betegeink gyógyulásáért dolgozunk - írta Facebook oldalán a Bács...

Letartóztatták a férfit, aki elkábított és kifosztott egy 15 éves fiút

Letartóztatták a férfit, aki elkábított és kifosztott egy 15 éves fiút

​A Kecskeméti Járási Ügyészség kifosztás bűntette és más bűncselekmény miatt indítványozta egy ce...

Megjelent az új Kecskeméti Lapok, benne a 2021-es hulladéknaptárral

Megjelent az új Kecskeméti Lapok, benne a 2021-es hulladéknaptárral

​Megjelent a Kecskeméti Lapok legújabb száma, amelyhez mellékeltük a házhoz menő szelektív hullad...

Folytatódik a Károly Róbert körút fejlesztése

Folytatódik a Károly Róbert körút fejlesztése

Jelentős útfejlesztés kerül előtérbe az idei költségvetésben. Az év második felében kezdődhet el ...

Hétfőtől zárnak az iskolák és az óvodák

Hétfőtől zárnak az iskolák és az óvodák

Egy hónapig, április 7-ig bezárják az ország iskoláit és óvodáit. Bár a döntés gondot okozhat a g...

Orwell Állatfarmját viszi színre a Ciróka

Orwell Állatfarmját viszi színre a Ciróka

Bár jelenleg a Ciróka középiskolásoknak szóló osztálytermi előadásai is szünetelnek, az évad...

Pályázat: home office kiszínezve és rímbe szedve

Pályázat: home office kiszínezve és rímbe szedve

 Együtt a család – otthonról dolgozunk címmel indított kreatív alkotói pályázatot az A...

Jogerős lett a féltékenységből késelő férfi büntetése

Azt látta, hogy egy férfi a barátnője segítségére sietett, mire ő a zsebkésével többször megszúrt...

Összeütközött két autó Kecskeméten

Összeütközött két autó Kecskeméten

Összeütközött két autó Kecskeméten, a Szolnoki út és a Platter János utca kereszteződése. In...

Online közvetítésekkel folytatja a munkát a Kecskeméti Nemzeti Színház

Online közvetítésekkel folytatja a munkát a Kecskeméti Nemzeti Színház

Nem hagyja színházi élmény nélkül közönségét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Online k...

Visszatért Váradi Kornél

Visszatért Váradi Kornél

Csütörtökön már Váradi Kornél tartotta az edzéseket a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét együttesének, a...

Elkábított, aztán kifosztott egy fiatalt a kecskeméti buszpályaudvaron

Elkábított, aztán kifosztott egy fiatalt a kecskeméti buszpályaudvaron

Kábító hatású anyagot tartalmazó cigarettával kínálta fiatalkorú áldozatát egy ceglédi férfi a ke...

Kecskemét is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Éve kezdeményezéshez

Kecskemét is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Éve kezdeményezéshez

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Éve e...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies