Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Szeptember 20.   Friderika

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Mintha izomrostonként tépkedték volna szét a végtagjaimat”

Interjú egy koronavírus-fertőzött kecskeméti házaspárral

Korábban akár ötszáz métert is kapált egyhuzamban Hajba Krisztián – most öt méterenként meg kell állnia, mert azt érzi, különben kiszakad a szíve és menten megfullad. Ő és családja még kora tavasszal fertőződött meg koronavírussal. Ugyan a hatóságok úgy gondolták, nem szükséges PCR vizsgálatot végezni a matkói házaspáron és kisfiukon – és így esetükben hivatalosan nem azonosították a betegséget –, magánúton beszerzett tesztjeik azonban az ellenanyag jelenlétét mutatták ki a szervezetükben.

A harmincas éveik végén, negyvenes éveik elején járó házaspárral telefonon beszéltünk, miután a férj a Hírös.hu Facebook-oldalán egy kommentben arra utalt, átestek a betegségen. Hozzászólásában a tesztek megbízhatóságát vonta kétségbe, lévén esetükben is volt olyan, amelyik negatív lett – másik kettő ellenben pozitív eredményt hozott.

A tünetek, amelyeket tapasztaltak, Krisztián és Heni számára elég hamar egyértelművé tették, hogy nem szimpla megfázással, sőt nem is influenzával van dolguk. A torokfájás és köhögés, a magas láz, az erős fáradékonyság és aluszékonyság még nem feltétlenül utalt volna koronavírusra, a többi szimptóma viszont annál inkább azt mutatta, komolyabb a probléma.

– A végtagjaimat mintha izomrostonként tépkedték volna szét. Szó szerint szorította valami a szívemet, mintha mindjárt infarktusom lenne. Légszomjjal küszködtem, többször elájultam – sorolja Heni, milyen fájdalmak kínozták. – Mondtam a háziorvosnak: hajlamos vagyok a felső légúti fertőzésekre, ismerem a betegségeket, de ez egyikhez sem hasonlítható, és konkrétan halálfélelmem van.

A doktor azonban nem vette komolyan őket. Krisztián visszaemlékezése szerint kifejezetten azért rendelte be őket a rendelőbe, hogy „bebizonyítsa, ez nem Covid”. Miután megnézte Heni torkát, dadogva azt közölte velük, nem koronavírus, de hogy másnap is ezt mondaná-e, azt nem tudja…

A betegség tünetei egyébként először március 15-én az akkor két és fél éves kisfiukon jelentkeztek, másnap Henin, és csak aztán Krisztiánon. A gyerkőcön – közel 40 fokos lázzal – négy nap alatt átment a vírus, a szülőket azonban jobban és hosszabb ideig meggyötörte.

A már említettek mellett vese- és gyomorfájdalmaik voltak, szemviszketést, torokszárazságot is tapasztaltak, és az ízérzékelésük is megváltozott. Inni csak kortyonként tudtak, étvágyuk sem volt, napokig egy falat sem ment le a torkukon (a feleség 10, a férj 6 kilót fogyott), majd pedig erős hasmenés jelentkezett náluk. A szájpadlásuk és a homlokuk is zsibbadt, és iszonyatosan fájt a fejük.

A legrosszabbnak egyértelműen azt élték meg, hogy – miként Krisztián fogalmaz – „agyilag is le voltunk bénulva. Hívtam valakit, de le kellett raknom a telefont, mert nem tudtam, mit akarok mondani.” Bár a beszélgetésünk során ez nem érződik, saját meglátásuk szerint még mindig nem tudják úgy kifejezni magukat, mint korábban, és nagyon össze kell szedniük magukat, hogy értelmesen tudják fűzni a mondatokat.

A házaspár a rossz emlékű háziorvos-látogatás után felhívta a központilag megadott zöld számot, tőlük kaptak telefonos elérhetőséget az infektológiai osztályhoz. Az ottani orvos annyit mondott nekik, nincsenek felkészülve koronavírusos betegek fogadására és „mentőt sem tud küldeni hozzájuk, mert elfoglaltak”.

– Azt is egyértelművé tették, ha bemegyünk a kórházba, akkor szétválasztanak minket egymástól és addig nem engednek haza minket, amíg teljesen rendbe nem jövünk. A kisfiunkat nem akartuk kitenni ennek, azt mondtuk, amíg bírjuk, itthon maradunk… – idézi fel Heni.

Közben azonban még rosszabbul lettek. „Amikor este lefeküdtünk, nem tudtuk, hogy reggel felkelünk-e” – mondják. A háziorvosuktól ellenben nem várhattak érdemi segítséget. Így megkerestek egy másik háziorvost, hogy átvenné-e őket. Ő a helyzetre való tekintettel először húzódozott, de aztán minden tőle telhetőt megtett értük – Heninek például antibiotikum-kúrát is rendelt –, és hivatalos jelzést is intézett a hatóságok felé.

Az illetékesek a telefonos konzultáció után közölték velük, a hallottak alapján egyértelmű, hogy covidosok, de mivel már tizedik napja vannak tüneteik, nincs értelme PCR vizsgálatot végezni rajtuk. Ily módon hatósági házi karanténba sem kerültek, csak annyit mondtak nekik, maradjanak otthon.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Azzal zárták a beszélgetést: nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen tünetekkel eddig túléltük a betegséget – eleveníti fel Krisztián.

Ekkor már hetek óta hármasban voltak a matkói tanyán. Szerencsére a szokott rend szerint a hónap elején ezúttal is megtartották a nagybevásárlást és feltöltötték a készleteiket, így élelmiszerben nem volt hiány. A váratlanul beköszöntő hidegben azonban tűzifát kellett vágniuk. „Alig kaptunk levegőt, de megoldottuk.”

Heni Budapesten élő édesanyjával minden reggel és este beszéltek, és abban állapodtak meg, ha nem érné el őket, az azt jelenti, baj van, és azonnal induljon hozzájuk. Ő volt az egyetlen, aki elhitte nekik, hogy koronavírusosak.

Áprilisban, mikor már túl voltak a nehezén, Krisztián online rendelt teszteket, amit otthon maguknak végeztek el, és az mind a kettejük esetében iGg pozitív lett. Júniusban Kecskeméten egy laborban vettek részt vérvételes mintavételen, azok viszont negatív eredményt hoztak és nem mutatták ki a vérükben az antitestek jelenlétét. Azóta Krisztián Franciaországban élő keresztapjától is kaptak egy holland tesztet, ami a férj esetében újra iGg pozitív lett…

De mikor és hogyan fertőződhettek meg? Két esetre gyanakodnak: február közepén egy import autók értékesítésével foglalkozó kecskeméti cégnél vették át Olaszországból behozott új kocsijukat, és Krisztián visszaemlékezései szerint akkor ott mindenki beteg volt. Emellett az anya és a kisfiú egy ízben egy újpesti játszótéren is megfordultak.

A család az elmúlt hónapokban szinte senkivel nem találkozott, júniusban mentek először emberek közé, nem akarták megkockáztatni, hogy bárkit is megfertőzzenek, mert még akkor is érezték magukon időnként a tüneteket.

– Körülbelül egy hete érzem úgy, hogy most már tényleg átestem a betegségen, mert már nem fáj a szívem, a vesém. Igaz, közben meg mintha hetvenéves lennék. Időnként még mindig fulladok, és szapora szívdobogás jön rám – mondja Krisztián.

Heninek is még mindig megvannak a kiütései, és továbbra is folyamatosan hullik a haja. Ő úgy hatvan-hetven százalékosnak érzi magát.

– Ez nem játék! – hangsúlyozza. – Az ismerőseink közül is sokan gondolkodnak úgy és mondják nekünk viccesen, hogy de hát ti is túléltétek! Senki nem tudhatja, nála milyen lefolyása lesz a betegségnek, és senkinek nem kívánunk hasonló szenvedéseket.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kíváncsi utasai véleményére a Keko

Kíváncsi utasai véleményére a Keko

Utas elégedettségi felmérést indított a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. A társaság kíván...

Folytatódik a HÍRÖS KECSKEMÉTIEK pódiumbeszélgetés

Folytatódik a HÍRÖS KECSKEMÉTIEK pódiumbeszélgetés

A 2020/2021-es évad első „Hírös kecskemétiek” című pódiumbeszélgetését rendezi meg&nb...

Meg kell lovagolni a lélektani előnyt az Újpest ellen

Meg kell lovagolni a lélektani előnyt az Újpest ellen

Hétfőn 19:00 órakor az Újpest RFC-220Volt együttesét fogadja a Messzi István sportcsarnokban az S...

A pásztor kultúra áll az idei népzenei találkozó középpontjában – VIDEÓVAL

A pásztor kultúra áll az idei népzenei találkozó középpontjában – VIDEÓVAL

A pásztor kultúra elevenedik meg az idei Kecskeméti Népzenei Találkozón. A csütörtök óta zajló es...

Kortársaik segítésére képezték a gyerekeket – VIDEÓVAL

Kortársaik segítésére képezték a gyerekeket – VIDEÓVAL

Több mint egy tucat gyereket képeztek ki kortárssegítőnek az elmúlt fél évben, hogy szükség eseté...

Dr. Csatári Bálintnak állított emléket a KTV pénteki Kiemelő műsora - VIDEÓKKAL

Dr. Csatári Bálintnak állított emléket a KTV pénteki Kiemelő műsora - VIDEÓKKAL

Dr. Csatári Bálint geográfusra, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföl...

2020.09.18. 17:41

Csatári Bálint, Kiemelő, KTV, Kecskemét

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

​Babazászlót helyeznek ki az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák téri ép...

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Mintegy  115 ezer forint értékben, összesen 200 liter fertőtlenítőt ajánlott fel a kecs...

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – a megyei balesetmegelőzési bizottsá...

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Pásztorok Öröksége címmel tartott koncertet az Egyszólam együttes a Hírös Agóra Ifjúsági Ott...

Újra kinyílt a Gazdasági Ablak

Újra kinyílt a Gazdasági Ablak

„Kamara a vállalkozásokért” néven exkluzív, szabadon válaszható tárgyat indított a Ne...

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

Zsinórban harmadik győzelmére hajt az SG Kecskemét Futsal együttese, ennek eléréséhez pedig hétfő...

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szeptember 19-én  a szokottnál is több járatot indít el a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft...

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Ünnepélyes Centenáriumi koncerttel zárták ma délelőtt a „100 éves a Rendőrség - A magyar re...

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Az elektromos buszok városi közlekedéséről gyűjthetnek tapasztalatot egy 50 millió forintos pályá...

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

A Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, és a Juhar ut...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies