Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 7. Péntek  Ibolya

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Nem Elzáért, hanem Meru életéért aggódtak a vadaskertben

Pásztor Andrea

2016.01.05. 11:23

Nehéz időszakon van túl a Kecskeméti Vadaskert. És nem csak a korábbi igazgató országos botrányt kavart „kitiltási” ügye miatt. Míg mindenki Elza és nevelője, Pullai Béla kapcsolata miatt izgult, addig a vadaskert dolgozói Meru életéért küzdöttek az ünnepek alatt. Az igazi oroszlánpapa súlyos fertőzést kapott. Éjjel-nappal virrasztottak nála, még karácsonykor is felváltva tartották az infúziót a ketrecénél. Mára ő és lánya is jól vannak. Elza ma újra találkozhatott Pullai Bélával.

Nem Elzáért, hanem Meru életéért aggódtak a vadaskertben

Igazi csapatépítő tréning volt a vadaskert dolgozói számára a tavalyi év vége. Az egész azzal kezdődött, amikor Pullai Béla, a korábbi igazgató látogatásakor kiderült, hogy eltörött Junior, a gyűrűsfarkú maki combcsontja, majd Meru is súlyos betegségbe esett. Ez utóbbi miatt - az állatorvos kifejezett kérésére - megkérték a korábbi igazgatót, hogy ne látogassa az oroszlánházat, míg tart a vizsgálat. Bár a vadaskertbe hetente kétszer továbbra is ingyenesen mehetett, Pullai Béla ezt úgy értelmezte, hogy kitiltották innen. A facebookon kampány, majd aláírásgyűjtés indult azért, hogy ne szakítsák el egykori nevelőjét Elzától. 

Amikor kilátogattunk a vadaskertbe, hogy megismerjük az elmúlt hetek izgalmas történéseit, elsőként Juniort látogattuk meg. Örömmel láttuk, hogy jól van a kis maki, egy kis túrót is elfogadott a kezünkből. Az Állatorvosi Egyetemen műtötték meg karácsony előtt. Egyelőre utazó ketrecében van, mert nem szabad ugrálnia. – Az operációt végző orvos azt mondta, még nem látott olyan állatot, aminek ennyire puha lenne a csontja – mondja Tokovics Tamás igazgató. Ezt valószínűleg az okozta, hogy nem kapott csonterősítőt, de életében egyáltalán  nem is volt a napon. 

Megtudtuk azt is, hogy amikor a gyűrűsfarkű makit vitték a műtétre, észrevették, hogy Meru sincs jól. - Először csak bágyadt volt, aztán hányt, szédült, alig állt meg a lábán – meséli Zomboryné Polyák Irén, a vadaskert állatokért felelős igazgató-helyettese. – Orvosi utasításra adtunk neki gyógyszereket, ezektől úgy tűnt, hogy jobban lett. Az ünnepekre azonban olyan súlyosan visszaesett, hogy már lábra se bírt állni. Nem reagált semmire, többen azt hitték, meg se marad.

Julien már jól van - mutatja Polyák Irén (Banczik Róbert fotója)

Míg más a családjával töltötte a szentestét és a karácsonyt, a vadaskert dolgozói Merut ápolták. Négy állatorvos foglalkozott vele, de a Fővárosi Állatkert orvosával is folyamatosan tartották a kapcsolatot. Nem merték altatni, mert abba biztosan belehalt volna. Ezért a rácson keresztül egy bambuszpálca segítségével adagolták az infúziót és a gyógyszereket az oroszlánnak. Öt napig meg sem mozdult a beteg. Olyan súlyosnak tűnt az állapota, hogy valakiben az is felmerült, hogy elaltatják, de szerencsére nem adták fel a küzdelmet a vadaskert dolgozói, és egy hét kitartó küzdelmének végül meg lett az eredménye. – Biztató volt, amikor először ránk mordult, sőt kapott az injekció felé. Amikor pedig kettéharapta az infúziós bambuszpálcát, határtalan volt az örömünk – mondja Irénke. – Akkor ugyanis már biztosan tudtuk, hogy túl van a nehezén.

Pár nap múlva összeeresztették párjával, a szilvesztert már együtt tölthették. Lungu és Elza egyébként mindvégig „aggódva” figyelte, mi történik a szomszéd ketrecben. Szokatlanul együttműködőek voltak a gondozókkal, mintha ezzel is segíteni akarnák őket. Odabújtak a rácshoz, hogy közelebb legyenek a családfőhöz.

A betegség pontos okát egyelőre nem tudják. Az orvosok kétféle gyomorfertőzés nyomait mutatták ki, de nem sikerült annyi vért venni a nagymacskától, hogy biztos eredményt kapjanak. Annyiban azonban egyetértenek a szakemberek, hogy az elmaradt védőoltások okozhatták a betegséget.

- Természetesen szeretnénk minél hamarabb pótolni az elmaradt védőoltásokat, most azonban még nagyon le van gyengülve ehhez. – fűzi hozzá Polyák Irén, amikor kimegyünk az oroszlánházba, hogy megnézzük a lábadozót. – A veszettség elleni szérumon kívül, amire a legkevesebb szüksége van, nem kapott semmit. Most az a legfontosabb, hogy újra erőre kapjon. Eleinte csak kis falatokat fogadott el a rácson keresztül, de most már kezd visszatérni az étvágya.

 Erről mi is meggyőződhettünk. Meru szúrós szemmel méregetett minket, mivel ebédje még bent volt a ketrecben, fitogtatta is az erejét. Amikor odaugrott gondozójához, jobbnak láttuk, ha inkább békén hagyjuk.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Tokovics Tamás és Meru (Banczik Róbert fotója)

Megnéztük inkább a szomszéd ketrecben Elzát, akiért az elmúlt hetekben olyan sokan aggódtak. Már az országos média is hírt adott arról, hogy a nőstény  oroszlánt elszakították Pullai Bélától, aki felnevelte őt.

Meggyőződtünk róla, hogy Elza jól van, cseppet sem tűnt depressziósnak. A gyönyörű nagymacska büszke testtartásban figyelt minket, amikor Tokovics Tamást a történtekről faggattuk. 

– Nem az én döntésem volt – szögezte le rögtön az elején a jelenlegi igazgató. Az állatorvos kötötte ki, hogy a vadaskert dolgozóin kívül senki se léphet az oroszlánházba, míg a vizsgálat tart. Fáy József, Mező Tibor, Szeiler Katalin és Pogány Károly - akiknek fáradozásaiért nagyon hálásak vagyunk - döntésével a kuratórium és felügyelő bizottság is egyetértett. Pullai Béla azonban kampányt indított a vadaskert ellen emiatt. Számomra akkor derült ki, hogy van kulcsa az oroszlánházhoz, amikor sértődötten leadta nálunk.

Tokovics Tamás azt is kifejtette, mindegy, hogy hány aláírás gyűlik össze a facebookon, a veszélyes állatok tartásáról szóló rendelet nem teszi lehetővé, hogy érintkezzen az oroszlánnal Pullai Béla. Akármilyen szoros szálak fűzték, fűzik is Elzához. – Talán nem kell elmagyaráznunk, milyen veszélyes egy ilyen nagymacska, senki se szeretne börtönbe kerülni azért, ha valami baj történik – mondja Tokovics Tamás. – Érthetetlen számomra az a kampány, amit ellenünk indított egy szakmai döntés miatt a volt igazgató. Nekem az esett a legrosszabbul, hogy azokat a dolgozókat bántotta, aki szenteste 10 órakor is itt voltak Meruval, ahelyett, hogy családjukkal ünnepeltek volna.

Elza ma végre újra találkozhatott Pullai Bélával

Pályák Irén elmondja azt is, többször előfordult, hogy kisebb karmolásokkal, zúzódásokkal jött ki Elza ketrecéből Pullai Béla. Ezért több mint egy éve már nem is ment be hozzá, csak a rácson keresztül simogatta. - Mi is a legjobbat szeretnénk Elzának – mondja. Elengedtük volna Abonyba és Egerbe is, amikor Béla feldobta a hírt, hogy odavinné. De végül kiderült, hogy semmi valóságalapja nem volt.

Természetesen megkerestük az ügyben Pullai Bélát, aki ma is bent járt Elzánál. Meghatódva számolt be arról, hogy sikerült megállapodni az új vezetéssel Elza látogatásáról. Elmondta, hogy nem az a volt a célja, hogy bemenjen a rácsok mögé. Csak annyit szeretett volna elérni, hogy az oroszlánházból, a villanypásztor nélküli rácsokon keresztül tarthassa a kapcsolatot vele. Ma újra közelebbi látogatást tett Elzánál. – Felemelő érzés volt a közelében lenni, hetente kétszer ezt ezentúl is meg fogom tenni - Nagyon fontos, hogy ne maradjon félbe emberi nevelése – nyilatkozta a Hiros.hu-nak Pullai Béla. Ezért is nagy öröm számára, hogy megállapodott a vadaskert vezetésével.

A vadaskertben megtudtuk, hogy a jövő évtől nagyon sok újdonságra számíthatnak a látogatók. Napirenden van a létesítmény bővítése, új állatok beköltöztetése. Az új vezetés fontos feladatának tekinti, hogy a régi lakók is a lehető legjobban érezzék magukat. Elzát idővel szeretnék családjához, Meruhoz és Lunguhoz szoktatni, vagy esetleg párt találni számára.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Minden meccsre kimenne? Vegyen bérletet!

Minden meccsre kimenne? Vegyen bérletet!

Vasárnaptól újra lehet bérleteket vásárolni a KTE-Hufbau mérkőzéseire. Mivel a tavaszi szezonban ...

Győzelem az első edzőmeccsen

Győzelem az első edzőmeccsen

Első edzőmeccsét játszotta csütörtökön este a Messzi István Sportcsarnokban a szintén NBI-es Újpe...

Sejtelmesen vallott a siker titkáról az üzletember

Sejtelmesen vallott a siker titkáról az üzletember

Hazánk egyik legismertebb üzletemberét köszöntötték Balogh Levente személyében a Wojtyla Barátság...

Gardénia: premierre készülnek a stúdiószínházban is - VIDEÓVAL

Gardénia: premierre készülnek a stúdiószínházban is - VIDEÓVAL

Négy nő, négy élettörténet, egy kaptafa. Ezek jellemzik a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színhá...

Gyakorlatilag véglegessé vált a KTE HUFBAU őszi kerete

Gyakorlatilag véglegessé vált a KTE HUFBAU őszi kerete

A KTE HUFBAU kerete gyakorlatilag véglegessé vált, a 2020/2021-es őszi szezon csapatfotójával tul...

A pancsoláson túl is van élet a Fürdőben

A pancsoláson túl is van élet a Fürdőben

A Kecskeméti Fürdő augusztus minden hétvégéjén délután kettő és este hat óra között, a 20-i hossz...

Letartóztatásban maradnak a szegedi áfacsalók

Letartóztatásban maradnak a szegedi áfacsalók

A Kecskeméti Törvényszék helybenhagyta a Kecskeméti Járásbíróság végzését, amivel egy hónapra elr...

Zöldségszállítóba rohant egy bolgár kisteherautó

Zöldségszállítóba rohant egy bolgár kisteherautó

Egy zöldségeket szállító kisteherautó utánfutójába hajtott bele egy másik kisteherautó az M5...

Forgalomkorlátozás az M5-ösön

Forgalomkorlátozás az M5-ösön

Anyagi kárral végződő közlekedési baleset történt Kecskemét térségében.

A polgármester meglátogatta a válogatott edzését

A polgármester meglátogatta a válogatott edzését

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerdán meglátogatta a férfi kosárlabda válogatott edzését...

Új közlekedési táblák védik a Mathiász iskola tanulóit – Videóval

Új közlekedési táblák védik a Mathiász iskola tanulóit – Videóval

Új sebességkorlátozó és figyelmeztető táblák kerültek ki a katonatelepi Mathiász János Általános ...

Új káplán a Főplébánián

Új káplán a Főplébánián

​Új káplán kezdte meg szolgálatát augusztus 1-jétől a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánián. ...

Még nem késő jelentkezni a pótfelvételire

Még nem késő jelentkezni a pótfelvételire

​Legkésőbb augusztus 9-e éjfélig még bárki jelentkezhet a felsőoktatásba a pótfelvételin. A kecsk...

Külföldi munkavállalókat ellenőriztek

Külföldi munkavállalókat ellenőriztek

Összehangolt akció zajlott kedd este a Matkói úton, melyen több társhatóság vett részt, a rendőrs...

Letartóztatták a lajosmizsei késes rablókat

Letartóztatták a lajosmizsei késes rablókat

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 20 és 27 éves férfiakn...

A KTV bemondójaként debütált a Barátok közt sztárja

A KTV bemondójaként debütált a Barátok közt sztárja

Szerdán este új bemondót ismerhettek meg a Kecskeméti Televízió nézői. Akkor debütált a stúd...

Klímaváltozás: a város költségvetésének módosítását kezdeményezi a Szövetség

Klímaváltozás: a város költségvetésének módosítását kezdeményezi a Szövetség

A klímaváltozással járó azonnali teendőkről érkezett sajtóközlemény a Szövetség a Hírös Váro...

Rendszám nélküli autót szállíttatott el a városrendészet - Videóval

Rendszám nélküli autót szállíttatott el a városrendészet - Videóval

Forgalomból kivont, rossz műszaki állapotban lévő, rendszám nélküli autók ügyében kell rendszeres...

Verebélyi Bence is az SG Kecskemét Futsal kötelékében

Verebélyi Bence is az SG Kecskemét Futsal kötelékében

A 23 esztendős kapus meggyőzte a szakmai stábot a felkészülési időszak első heteiben, és a klubve...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies