Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Ötéves korától erőszakolták a nevelők

2018.07.27. 18:57

Kitálalt egy bántalmazott árva, a bűnösök elévülés miatt megúszták Hogy lehet az, hogy emberek képesek azzal a tudattal élni, hogy más valakit a szakadék szélére űztek? Miért fordítják el a fejüket az emberek? Hogyan „tussolódnak” el dolgok? A bürokrácia hányingerkeltő útvesztőit sokszor kibúvóként alkalmazzák? És mit tudunk tenni mi, újságírók? Ha megírjuk a történeteket, beperelnek bennünket, ha hallgatunk, akkor azzal saját magunkat köpjük szemen. Hát nem fogjuk be a szánkat… Egy történetről számolunk be, bár a neveket a történet súlyossága miatt meg kellett változtatnunk. A számonkérést és a meghurcoltatást elkerülendő a helyszínt sem fedjük fel.

Ötéves korától erőszakolták a nevelők

Több mint tíz évvel ezelőtt történt az eset. Adott egy testvérpár, amely egy gyermekalapítvány pártfogásába került. De ahelyett, hogy segítettek volna rajtuk és a többi árva, illetve hátrányos helyzetű gyereken, még rosszabbá vált sorsuk.

György – aki elmesélte ezt a sztorit – akkor 5 éves volt, Albert pedig csak 3, amikor ahhoz a bizonyos szervezethez kerültek. Életük hamarosan pokollá vált.

György állítása szerint az alapítvány dolgozói hosszú éveken keresztül bántalmazták a testvérpárt verbálisan, fizikailag és szexuálisan. Csak néhány példa: a kádban fürdött Albert, mikor bement hozzá az egyik „segítő” és el kezdte fojtogatni őt a víz alatt. Volt, hogy kikötözték, szájukat leragasztották és vizes övvel verték mindkettejüket. Az egyik idősebb nő, aki a szervezetnél dolgozott, arra kötelezte Györgyöt, hogy simogassa a nemi szervét, majd az igencsak beteges asszony be is kapta a hímvesszőjét az akkor még csak 10 év körüli fiúnak. Egy felnőtt, külső patronáló férfi, aki szintén kapcsolatban volt az alapítvánnyal, análisan inzultálta a kisfiút, számos alkalommal. Az említett abúzusok azonban csak kisebb töredékei annak, amit ezek az ártatlan gyermekek – elmondásuk szerint – elszenvedtek. Egyik alkalommal úgy megverték Györgyöt, hogy orvoshoz kellett vinni a sérülései miatt. A doktor behívta a nevelőasszonyt, aki így magyarázta a történteket: „hirtelen leesett a lépcsőn a gyermek” vagy „nekiszaladt a szekrénynek” – mindegy is, a lényeget értjük, nem került napvilágra a bántalmazás.

A mára felnőtt György elmondta, hogy voltak olyan gondozók is, akik tudtak ezekről a dolgokról, mégsem tettek semmit. Félthették az állásukat vagy tarthattak attól, hogy nekik is felelniük kell bűnrészesség miatt a bíróság előtt, ha mindez kiderül. Sehova nem tudtak fordulni a fiúk, senki nem segített nekik, nem volt hova menjenek. Ezek fényében nem csoda, hogy mind a ketten a pszichiátriák rendszeres vendégeivé váltak. György több ízben öngyilkos akart lenni, melynek hegei még mindig fedik a testét, a lelki sérülésekről már nem is beszélve. Éveken keresztül droggal és alkohollal próbálta enyhíteni fájdalmait, eltemetni magában a történteket. Ez annyira „sikerült”, hogy igazoltan skizofrén betegségben szenved György, és labilissá vált.

Szuicid hajlamai folyamatosan jelen vannak az életében, illetve rendszeresek a dührohamai. Albertet pedig nemrég engedték ki a pszichiátriáról.

Jelen pillanatban György egy idős hölgynél lakik, aki próbál neki segíteni mindenben, és van munkahelye is. S bár ma már józan, képtelen megszabadulni szellemeitől. Megkereste hát a szervezet központját.

Elmondta az ottaniaknak, hogy mi történt vele és testvérével az alapítvány egyik kirendeltségében. Mielőtt bárki kételkedni kezdene, György állapotát kirendelt igazságügyi pszichiáter is megvizsgálta, amit a központ rendelt el. Az ezzel kapcsolatos papírok is a birtokunkban vannak. A szakember szerint a kis Györgyöt és szeretett testvérét, Albertet igenis bántották.

Ez tény. György az igazságot keresve jutott el hozzánk. A szervezet a szakvéleményt követően jelentős összeget ajánlott fel neki, hogy segítse életét. György természetesen elfogadta a pénzt, mivel az évek során adósságai halmozódtak fel, amelyeket ki akart egyenlíteni. A szervezet dolgozói ezenfelül egy év terápiás kezelést fizetnének számára, de nem kér belőle. Az alapítvány továbbá feljelentést tett a rendőrségen.

Azonban azok, akik ügyében esetleg igazságot tudtak volna tenni, elévülés miatt lezárták a nyomozást.

Kihez tud fordulni egy bántalmazott ember, ha mindenhonnan csak elutasítást kap? Főképp, ha bízott a rendszerben, annak ellenére, hogy éppen a „rendszerben” dolgozók tették tönkre életét. György számára – saját elmondása szerint – az a legszörnyűbb, hogy testvérét, akit mindenkinél jobban szeret, nem tudta megvédeni az abúzusoktól.

„...[név] az elszenvedett fizikai, lelki bántalmazások, valamint szexuális abúzusok hatására súlyosan traumatizált, lelkileg sérült, akin jelenleg is poszttraumás stressz szindróma tünetei mutatkoznak” – áll az orvosi szakvéleményben.

Igazságkeresésében senki nem állt mellé. Sem az orvos kiskorában, sem a pszichiáterek, sem azok, akik tudtak azokról a bántalmazásokról, melyek teljesen átformálták a fiúk életét, sorsát. György a mai napig nem tud senkivel szexuális viszonyt kezdeni. Öngyilkossági kísérletei következtében olyan komoly hegek csúfítják a testét, amelyeket látni is szörnyű. Szinte „kibelezte” magát a múlt elviselhetetlen retteneteinek felidézését követően. Nem tudja elviselni, feldolgozni az alapítvány „védelmező” falai közt történteket.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

De visszatérve a rendőrséghez: vajon hozzájuk bizalommal fordulhatott György? Vagy a médiához? Megtette, megpróbálta. Pár évvel ezelőtt több országos és regionális médiumot is megkeresett. Azonban, mivel akkor még nem történt feljelentés az ügyben, nem foglalkoztak vele. A média sem törődik a dologgal, amíg nincs feljelentés az ügyben. Ám a rendőrség sem tud semmit tenni tizenéves távlatból.

Az egyik legégetőbb kérdés az volna, hogy az ilyen típusú bántalmazások a jelenben is folynak-e az alapítványnál? Ahogy régen nem tudtak róla, úgy fennáll a lehetősége annak, hogy ma is előfordulhat ilyesmi. Miért nem tesz közzé a rendőrség egy felhívást, miszerint jelentkezzenek olyan sértettek, akiket az elmúlt években ilyen és ehhez hasonló abúzusok értek bármilyen alapítványban, szervezetben a dolgozók részéről? Mikor és hogyan bűnhődhetnek meg azok, akik beteges vágyaikat egy alapítvány védelmének égisze alatt élhetik ki a gyermekek kiszolgáltatott helyzetének gyomorforgató és felháborító kihasználásával?

Pár évvel ezelőtt egy büntetőeljárás során elítéltek egy olyan férfit, aki patronálóként kötődött az alapítványhoz. Azt tudni kell, hogy korábban bárki lehetett patronáló, és akár el is vihette a gyereket egy hétvégére, családba szoktatni stb. A per végén a férfit szeméremsértésért és tiltott pornográfiáért le is ültették.

Az ügyben megkerestük a szervezetet is. A beszélgetés alkalmával sok mindenre fény derült. Mint már említettük, az eset sok évvel ezelőtt történt. Azok, akik ezeket a bántalmazásokat elkövették, már vagy nem élnek, vagy nyugdíjban vannak – a lényeg, hogy nem lehet őket felelősségre vonni. Mit tud tenni az alapítvány mostani vezetése?

Egyelőre annyit, hogy munkatársaik kidolgoztak egy ilyen esetekben alkalmazandó protokollt. Eszerint, ha hasonló ügyben keresik meg őket a régen náluk nevelkedett gyerekek, kivizsgálások várnak rájuk, és egy bizottság dönti el, hogy mennyi pénzt és milyen segítséget is kaphatnak az áldozatok. Továbbá – most már – azok, akik a szervezetnél akarnak dolgozni, vizsgálatokon, szűrőkön és komoly gyakorlati felkészítésen mennek keresztül. Rendőrségi feljelentést pedig minden esetben tesznek, akkor is, ha az eset már nagyon régen történt.

Ez a rendszer működhet, de vajon meddig? Általában nem mernek szólni a gyermekek, ha bántják őket. Közülük sokan azt hiszik, az ő hibájuk. Az említett történet is bizonyság arra, hogy joggal vélhetik azt a fiatalok, hogy sehol sem állnak melléjük.

De nézzünk egy kis statisztikát. 2016-ban 9841 18 év alatti gyermek ellen követtek el bűncselekményt, ebből Bács-Kiskun megyében 495 fiatal érintett. Ennyiről tudnak hivatalosan a hatóságok, noha ez a szám sem kevés.

Sok a megválaszolatlan kérdés. Ez a cikk pedig nem a válaszok megtalálásért íródott, hanem azért, hogy tudassuk: nincs rendben az, hogy gyermekek ezreit bántják! Nincs rendben az, hogy beteg emberek a gyermeki ártatlanság megrontóivá válnak! Nincs rendben az, hogy sok esetben nincs megoldás! Nincs rendben, hogy megússzák a bűnösök.

Van segítség!

Ha tanú vagy és a környezetedben bántalmazást tapasztalsz, hívd a rendőrséget! Ha téged bántanak: szólj a szülőknek, a tanároknak, a rendőrségnek, vagy hívd a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt a 116-000-ás telefonszámon!

 

Molnár H. Boglárka
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

A már hagyománnyá vált soltvadkerti edzőtáborral folytatódott a SG Kecskemét Futsal felkészülése,...

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

A Hírös7 szervezői mindig is a forradalmi megoldásokra, fejlesztésekre törekedtek. Nem véletlen, ...

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

A KTE HUFBAU vasárnap a Monort fogadta a Széktói Stadionban, a mérkőzés előtt négy-négy ponttal á...

KTE HUFBAU - A Monor ellen is a győzelem a cél

KTE HUFBAU - A Monor ellen is a győzelem a cél

A KTE HUFBAU a 3. fordulóra készül immáron az NBIII-ban, vasárnap 17:00-kor a Monor lesz az ellen...

2019.08.18. 12:06

KTE HUFBAU, foci, futball, Kecskemét

Megkezdődött a Hírös Hét Fesztivál

Megkezdődött a Hírös Hét Fesztivál

Augusztus 25-ig senki sem fog unatkozni Kecskeméten, ugyanis színes programokkal várja a ven...

UTAT-TÖRŐK - Kiállítás nyílt a volt Szigmában

UTAT-TÖRŐK - Kiállítás nyílt a volt Szigmában

UTAT-TÖRŐK címmel kiállítás nyílt a volt Szigmában, a Rákóczi úton. A tárlaton Angelo Minuti...

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án, - Magyarország nemzeti ünnepén - kedden a piaccsarnok és a hozzákapcsolódó szaba...

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Második alkalommal rendezték meg 2019. augusztus 16-án Kecskeméten a nemzetközi díszfácán tenyész...

Három autó, hét sérült - Részletek és képek a 44-esen történt balesetről

Három autó, hét sérült - Részletek és képek a 44-esen történt balesetről

Egy Citroen haladt a repülőtér felé, amikor a hátulról nagy sebességgel érkező Opel vezetője a zá...

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony v...

A Szegények kenyerét ünnepelték a Wojtylában

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekéve...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies