Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. Május 21. Hétfő  Konstantin

Időjárás 13°C / 24°C

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

SlowFood-CE: Transznacionális Képzés Krakkóban

2018.03.02. 11:37

Új gasztronómia: ez volt a központi témája a február elején, Krakkóban rendezett háromnapos képzésnek, amelyen Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kiskunság Convivium, mint projekt partnerek képviseltették magukat. A rendezvény az Európai Unió által finanszírozott "SlowFood-CE: Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem" című közép-európai projekt részeként került megrendezésre.

SlowFood-CE: Transznacionális Képzés Krakkóban

Az élelem kérdéseivel kapcsolatos kulturális örökség kulcsfontosságú, ám gyakran alulértékelt helyi erőforrás. Együttműködve a helyi közösségekkel hagyományaik ápolásában és szakértelmük életre keltésében - anélkül, hogy szem elől tévesztenénk a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóságot - lehetőségünk nyílik nem csupán bővíteni tudásunkat a gazdag gasztronómiai örökségre vonatkozóan, hanem az élelem gondolatkörének újszerű, multidiszciplináris megközelítésére, hogy felismerjük és értékeljük a "tányérunk, bolygónk és az ember" közötti szoros összefüggést.

E gondolatok jegyében találkozott február elején Krakkóban öt közép-európai ország - Olaszország, Horvátország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország - helyi Slow Food szervezeteinek és önkormányzatainak 25 képviselője, hogy megvitassák a bio-diverzitás, kultúra és hagyomány kérdéseit, különös figyelmet fordítva a városok és a vidéki térségek közötti kapcsolatokra.

A városok kínálják a tökéletes terepet arra, hogy sikerrel érjünk el radikális változást a gasztronómiai örökség megítélésében: elég kicsik ahhoz, hogy erőteljesen befolyásolják a vállalkozói és társadalmi közeget, ugyanakkor elég nagyok, hogy utat nyissanak a nemzetközi piacok felé.

E felismerésben gyökerezik a Slow Food kezdeményezése a SlowFood-CE: Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem címen indított hároméves projektje. E projekt támogatást nyújt a közép-európai régiók közötti együttműködéshez olyan - máshol is alkalmazható - modell kidolgozásával, amely alkalmas arra, hogy népszerűsítse és értéknek tartott közkinccsé tegye a hagyományos ételeket, egyben széles körben megismertesse az élelmünket előállító termelőket, az őshonos állatfajokat és magvakat, a kézműves élelmiszer-előállítás technikáit, a folklórt, a kulturális környezetet, valamint a városlakókat és a vidéki közösségeket egyaránt tápláló és ezáltal összekötő természeti erőforrásokat. Mindezek mellett szövetséget kovácsol a gazdag kulturális örökségükről ismert öt város, Velence, Dubrovnik, Brno, Krakkó és Kecskemét között.

"Krakkó történelmet őrző városképe és pezsgő, barátságos atmoszférája nyújtotta a hátteret a SlowFood-CE projekt megbeszéléséhez, amelyet krakkói partnereink magas szakmai színvonalon és nagy szeretettel szerveztek meg" - mondta a Kiskunság Conviviumot képviselő Rendek Olga és Tamás Magdolna. "A megbeszélés egyszerre volt hasznos és élményekben gazdag. Hasznos volt a magas színvonalú előadásoknak és a részletekbe menő vitáknak, elemzéseknek köszönhetően, melyek mind a soron következő feladatokhoz nyújtottak fontos iránymutatást. Változatos és gazdag program tette teljessé a tapasztalatcserét: nagy élmény volt a Wielickai Sóbánya, érdekes volt a helyi termelői piacon tett látogatás  és örömmel kóstoltuk a helyi konyhaművészet specialitásait egy szakács szakszerű bemutatóján - mindez egyértelműen a "kultúra, örökség, identitás és élelem" gondolatkörének szellemében."

Hirdetés

Az első napon a "Szellemi kulturális örökség: feltárástól a népszerűsítésig" című workshop-on Piercarlo Grimaldi, a Gasztronómiai Tudományok Egyeteme antropológus professzora felvázolta a kutatás kettős irányát: a néprajzi és a biológiai sokféleség vizsgálatát, melyhez a Slow Food két újszerű adat-gyűjtő kezdeményezése, az "Ízek Bárkája" és az "Emlékek Magtára" biztosít keretet.

Paola Roveglia, a Slow Food munkatársa a transznacionális képzés célkitűzéseit ismertette. Az "előadók képzése" bevezetés a gasztro-kulturális örökség feltérképezésének - mint a városok soron következő feladatának - a kérdéseibe. Részletesen megvitatták a gasztro-kulturális örökség, mint helyi erőforrás értelmezését és az öt városban  megvalósítandó öt kísérleti program célját: a széles nyilvánosság is ismerje meg és értékelje e kulturális örökséget, és az járuljon hozzá a gazdaság élénkítéséhez.

"Két okból is nagyon örültünk, hogy vendégül láthattuk projekt partnereinket," - mondta Szymon Gatlik, Krakkó Város Önkormányzatának munkatársa. "Először is azért, mert úgy érezzük, hogy a krakkói megbeszélés értékes útravalót adott az előttünk álló feladatokhoz, sőt városaink közös érdeklődésére számot tartó kérdések is felmerülhetnek. Örülünk, hogy megmutathattuk Krakkó igazi arcát: a várost, amely idén ünnepli az UNESCO Világ Örökségbe való felvételének 40 éves évfordulóját, mint a legelső 12 védetté nyilvánított helyszín egyike - ahol  a kulturális örökség minden eleme fontos, beleértve a gasztronómiai örökséget is."

A résztvevők látogatást tettek a Targ Pietruszkowy termelői piacon, amely rövidesen elnyeri a "Föld Piac" címet. Szombati napokon kb. 80 termelő jelenik meg a piacon, ahol friss zöldséget és gyümölcsöt, kenyeret, olajokat, dzsúszokat, lekvárokat, mézet, húst, tejet, tojást, sajtot, édesvízi halakat, lisztet, süteményeket és számos más saját terméket árulnak.  A "Vásárolj Felelősségteljesen Alapítvánnyal" (Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie) közösen képzéseket és tapasztalatcseréket  is rendeznek. A piacon a gasztronómiai örökség népszerűsítésének konkrét példáját láthatták.

A következő fontos dátum a Terra Madre Salone del Gusto gasztronómiai kiállítás és vásár Torinóban, 2018. szeptember 20-24. között. Ezen a nemzetközi rendezvényen az öt partner város bemutathatja a kulturális örökség népszerűsítésére választott kísérleti programját. Ismerkedhetnek a kulturális örökség városi területeket célzó promóciójának bevált gyakorlataival, terveikről eszmét cserélhetnek európai és regionális intézmények képviselőivel. A tervek között szerepel, hogy a gasztronómiai kulturális örökség integráns részévé váljék minden fontos, idevágó városi fejlesztési tervnek (a kultúra, kereskedelem, oktatás, gazdaság- és vidékfejlesztés, környezetvédelem területén), és így új fejlesztési stratégiák kidolgozását segítse elő minden kormányzati szinten.

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Az utánpótlás futball ünnepe volt a nemzetközi RUK torna

Az utánpótlás futball ünnepe volt a nemzetközi RUK torna

Rengeteg tehetséget, jó csapatokat, kitűnő hangulatot hozott az első nemzetközi torna, melyet a K...

Pünkösd - Szentmisék istentiszteletek, megemlékezések

Pünkösd - Szentmisék istentiszteletek, megemlékezések

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a reformá...

A Neumann János Egyetem mérnökhallgatói nyerték meg az idei Claas Unitech Mérnökversenyt

A Neumann János Egyetem mérnökhallgatói nyerték meg az idei Claas Unitech Mérnökversenyt

A legrátermettebb mérnökhallgatók mérték össze az általuk készített mezőgépek tudását a CLAAS Hun...

Riasztották a Gripeneket egy norvég Boeing 707-es miatt

Riasztották a Gripeneket egy norvég Boeing 707-es miatt

Már Románia légterében sem létesített rádiókapcsolatot a Norvegian légitársaság Boeing 707-es uta...

Szentmise a négyéves Boldogasszony Rózsakertben

Szentmise a négyéves Boldogasszony Rózsakertben

A Boldogasszony Rózsakert negyedik születésnapja alkalmából szombat délelőtt szentmisét...

A Kandó Electric csapata idén is indul a Shell Eco-marathonon

A Kandó Electric csapata idén is indul a Shell Eco-marathonon

Diákok ezrei készülnek, hogy új rekordokat állítsanak fel üzemanyaghatékony autóikkal a Shell Eco...

Rendőrző Bóbiták

Rendőrző Bóbiták

A kecskeméti óvodások játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek többek között a rendőrség munk...

2018.05.19. 09:15

rendőrség, óvoda, óvodások, Kecskemét

Legyőzte a Körmendet a KTE-Duna Aszfalt

Legyőzte a Körmendet a KTE-Duna Aszfalt

A kecskeméti győzelemnek köszönhetően jelenleg 1:1 a három győzelemig tartó párharc állása. ...

Állatok népesítették be a Kodály Iskola udvarát

Állatok népesítették be a Kodály Iskola udvarát

25. alkalommal rendezték meg a Kodály Iskola udvarán a Városi Aszfaltrajzversenyt. A megméretteté...

Bemutatták a Biblia színeit

Bemutatták a "Biblia színeit"

Színes tablók hozzák közelebb a Biblia történeteit a Ráday Múzeum előtti apró téren. A Biblia szí...

Kilenc kecskeméti családanya  lett kategória első az Ultrabalatonon

Kilenc kecskeméti családanya lett kategória első az Ultrabalatonon

Mire képes kilenc felnőtt nő, ha nagyon akar? Mindenféle pajzán fantáziát mellőzve maradjunk anná...

Vajon meddig csúfítják Kecskemét utcáit a választási plakátok?

Vajon meddig csúfítják Kecskemét utcáit a választási plakátok?

Még mindig választási plakátok és falragaszok éktelenkednek Kecskemét utcáin, pedig a pártoknak m...

Folytatódik a Beszélgessünk Hírös Kecskemétiekkel! programsorozat

Folytatódik a "Beszélgessünk Hírös Kecskemétiekkel!" programsorozat

A „Hírös kecskemétiek” című Pódiumbeszélgetés következő előadását rendezi meg 20...

Így közlekednek a buszok Pünkösdkor

Így közlekednek a buszok Pünkösdkor

Érdemes jól megvizsgálni a menetrendeket, hiszen például az Auchan Áruház zárva tartása miatt a 1...

Fussunk össze egy jó ügy érdekében!

Fussunk össze egy jó ügy érdekében!

Jótékonysági futást rendeznek jövő szombaton Kecskeméten. A cél az, hogy felhívják a figyelmet, m...

Vádmódosítással és az elsőrendű vádlott további kihallgatásával folytatódott a Parndorfi-ügy

Vádmódosítással és az elsőrendű vádlott további kihallgatásával folytatódott a Parndorfi-ügy

A mai napon vádmódosításra és az I. r. vádlott további kihallgatására került sor. A tárgyalás máj...

Letartóztatásban a trükkös lopással gyanúsított kiskőrösi férfi

Letartóztatásban a trükkös lopással gyanúsított kiskőrösi férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak az 53 éves kiskőrösi férfinak az előzetes ...

Feltárultak a múzeum titkai

Feltárultak a múzeum titkai

Interaktív előadásokon keresztül mutatták be a szakemberek, mi is zajlik a múzeumi kulisszák mögö...

Terelőútvonalon közlekedik az 5-ös és a 22-es busz a jövő héten

Terelőútvonalon közlekedik az 5-ös és a 22-es busz a jövő héten

Forgalomkorlátozásra kell számítani jövő hét keddtől a Csabay Géza körúti vasúti átjárónál. ...

Legyen vége a hisztériának a szurikátaügyben!

Legyen vége a hisztériának a szurikátaügyben!

Szabályos tömeghisztéria alakult ki a Kecskeméti Vadaskertben hétfőn történtek miatt, amikor is e...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies