Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 27. Szerda  Angelika

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Történelmi pillanatok: letették az új gazdálkodástudományi campus alapkövét

2015.10.29. 15:03

Ma délután letették Kecskemét leendő egyetemi városrészének alapkövét. A település éltében történelminek nevezhető eseményen részt vett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Természetesen ott volt a város vezetése és a beruházás koordinálására létrehozott Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriuma is, Varga László elnök vezetésével. 

Az ünnepélyes alapkőletétellel Kecskemét eddigi legnagyobb felsőoktatási beruházása kezdődött meg az egykori Izsáki úti kórház területén.

A tervek szerint egy európai szintű, hat épületből álló főiskolai campus épül majd itt, ahol várhatóan 30 ezer négyzetméteren tanulhatja majd 1500 diák a 21. század elvárásainak megfelelő közgazdaságtant.

A Magyar Nemzeti Bank a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványt azzal a céllal hozta létre, hogy a Kecskeméti Főiskola közgazdasági karral kiegészülve egyetemmé váljon.

A rendezvény Hegedűs Zoltán és a Kecskeméti Református gimnázium énekkarának műsorával kezdődött, majd Varga László, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a jelenlevőket. A megyei kórház épületének bontásáról, illetve a jövő terveiről készült film levetítése után Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szólt az ünnepség résztvevőihez.

- Kecskemét a Magyar Nemzeti Bankkal és a kormánnyal erős szövetséget épített föl, amiből most egy nemzetközi hírű egyetem fog kinőni – hangsúlyozta ünnepi beszédében Szemereyné Pataki Klaudia. - Ez nagyon fontos nekünk, és az egész országnak, sőt a magyar nemzetnek. Magyarország és a magyar emberek előtt hatalmas lehetőség nyílt az átalakuló világban. Megmutathatjuk, hogy mire is vagyunk képesek.

Megmutathatjuk, hogy bár kevesen vagyunk, de sokkal többet tudunk, mint a százmilliós nemzetek.

Ehhez az kell, hogy felismerjük a lehetőségeinket, és legyen bátorságunk azokból valóságot építeni. Kecskemét ezt teszi. Mi a jövő városa, a jövő gazdasági és oktatási térségének leszünk a centruma. Az az egyetemi város, amelyik minden magyar diák előtt kinyitja a kapuit. Kecskemét a Kárpát-medence minden részéből várja és várni fogja a tehetséges, okos magyar diákokat. Mert városunknak hivatása a magyarság, a magyar emberek támogatása, felemelése. Ezért nyitjuk meg minden magyar diák előtt az új egyetem kapuit.

Kecskemét polgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar emberekben megvan az a tudásszomj és kreativitás, hogy ne csak földrajzilag, hanem tudományos és gazdasági szempontból is Európa közepe legyünk.

- Ez az egyetem ezért nyitja ki a kapuit a legkreatívabb, a hiedelmeket, megszokásokat megkérdőjelező, helyükbe új, okos és működő, legfőképpen pedig a világot előre hajtó modelleket kidolgozó gondolkodók előtt. Várni fogjuk azokat a külföldi oktatókat, akik hozzánk hasonlóan felfedező szellemben alakítani akarják a jövőnket. Várni fogjuk azokat a német, francia, angol, olasz fiatalokat, akik nem a main stream-re kíváncsiak, hanem valami újat akarnak tanulni, akik nem passzív elszenvedői, hanem aktív alakítói akarnak lenni az új világnak - mondta.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Városunk első embere kijelentette: ma többet teszünk le, mint egy új magyar egyetem alapkövét.

- A jövő Kecskemétének az építésébe kezdünk bele.

Egy olyan nemzetközi hírű, egyetemi várost építünk, amelyik az egész országon lendíteni fog. Nemcsak minket tesz a jövő városává, hanem Magyarországot is magasabb polcra helyezi.

Ebben biztos vagyok. Három dolog miatt. Az egyik, hogy egy erős szövetséget kötöttünk a Magyar Nemzeti Bankkal és a Magyar Kormánnyal. A másik, hogy egyedi, sajátos gondolkodásunk van, aminek köszönhetően egy olyan modellt, egy olyan jövőképet gondoltunk ki, ami másnak még csak meg sem fordult a fejében. A harmadik pedig a bátorságunk. Minket nem rettentenek meg az ilyen nagy feladatok, sokkal inkább inspirálnak. Valami különlegesre készülünk. Olyanra, amire más még csak gondolni sem mer. De sikerrel fogunk járni, mert ahogy városunk mottója is szól: „Sem magasság, sem mélység nem rettent!” – zárta szavait Szemereyné Pataki Klaudia.

A Kecskeméti Főiskola képviseletében Ailer Piroska rektor osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel, majd ünnepi beszédet mondott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Ezt követte az időkapszulába kerülő emlékek – köztük a Kecskeméti Lapok legfrissebb száma, amely a tervezett beruházásról is beszámol – elhelyezése következett. A kapszulát Balog Zoltán és Matolcsy György közösen helyezték el az alapkőben. Az ünnepség ökumenikus áldásokkal zárult.

Néhány információ a campusról és a beruházásról
Várhatóan 2017 szeptemberében már az első hallgatókkal induló gazdasági képzés egy új irányt képvisel majd a gazdaságtudomány oktatásában. Az egyetemmé váláshoz szükséges kritériumokat 2020 körülre tudja teljesíteni a főiskola, de az Alkalmazott Tudományok Egyeteme címet már jövőre is megkaphatja. Az alapítvány megvásárolta a volt Szauna Hotel épületét, melyben később a Pallas Athéné alapítvány székhelye lesz, de terveznek ide 60-80 fős diákotthont is. A 15 milliárd forintból megvalósuló beruházás új lendületet adhat a kecskeméti felsőoktatásnak. Ennek jelei már most mutatkoznak, hiszen az elmúlt egy évben több oktató is csatlakozott a főiskola tanári karához. Az új szak rögtön a Kecskeméten kidolgozott gyakorlat alapú, duális modellben indul. Már most vannak érdeklődő cégek, de konkrétumokat majd csak az akkreditáció megszerzése után  lehet majd mondani. Az első évfolyamba legalább 60-70 hallgatatót várnak, de később az összes létszám elérheti az 1300-at. Ezek a diákok a város legdinamikusabban fejlődő városrészében tanulhatnak majd, hiszen a campus körül megújul majd a környék. A Rudolf Laktanya területén lovas centrum és sportpályák is lesznek, a stadion valamint az atlétika pálya felújításával pedig egy modern nyugati városkapu jön létre, aminek szerves részét képzi majd a 2017-ben nyíló campus. Ha minden a tervek szerint halad, és erre az eddigiek alapján minden esély meg is van, akkor az Izsáki úti campus-t és a környékén létrejövő beruházásokat egy időben vehetik birtokukba a kecskemétiek.

 

Az időkapszula...

Az alapkőbe elhelyezett időkapszula tartalmaz egy üzenetet a jövőnek, a leendő épületek vázlattervét, a napi sajtót, köztük a Kecskeméti Lapokat, a forgalomban lévő fém- és papírpénzek egy-egy példányát, az építést felvállaló és a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány jelképét, egy Pallas Athéné-szobrot - melyet a Kecskeméti Főiskola hallgatói 3D-s nyomttóval készítettek -, valamint a kuratórium és felügyelőbizottság névsorát. 

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Petőfi Sándor: Pál-napkor

Petőfi Sándor: Pál-napkor

Petőfi Sándor Kecskeméten írt versei közül a legkorábbit 1843. január 25-én keltezte, címe: Pál-n...

2021.01.26. 21:42

Elkezdődött a kórházi parkolóház cölöpözése

Elkezdődött a kórházi parkolóház cölöpözése

Hétfőn hivatalosan is elindult a kórházi parkolóház építése. Munkavégzésre csak az építkezés terü...

2021.01.26. 19:27

Három év börtönt kapott a nő, aki begyógyszerezte kislányát

Három év börtönt kapott a nő, aki begyógyszerezte kislányát

A Kecskeméti Törvényszék tárgyalás kitűzése nélkül – előkészítő ülésen – 3 év börtönr...

2021.01.26. 15:20

Szerdán Sopronban, szombaton Szombathelyen játszik a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Szerdán Sopronban, szombaton Szombathelyen játszik a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Zsinórban három győzelemmel a hátuk mögött várhatják a szerdai folytatást Váradi Kornél tanítvány...

2021.01.26. 12:55

Anyakönyvi hírek - 2021/3. hét

Anyakönyvi hírek - 2021/3. hét

2021. harmadik hetének anyakönyvi hírei.

2021.01.26. 09:45

Hétvégén újra asztal mögé álltak a Spari asztaliteniszezői

Hétvégén újra asztal mögé álltak a Spari asztaliteniszezői

A vírushelyzet miatt felfüggesztett bajnokságok folytatódhatnak, hétvégén az őszi 7. és 8. f...

2021.01.26. 09:43

6 kép

In memoriam Csányi Sándor

In memoriam Csányi Sándor

2021. január 12-én 88 éves korában elhunyt Csányi Sándor okleveles építészmérnök, a Bác...

2021.01.26. 09:14

Kosárlabda: győzött az U18-as csapat

Kosárlabda: győzött az U18-as csapat

Az Akadémia U18-as csapata legyőzte a Debrecent a Junior Bajnokság kiemelt csoportjában. 

2021.01.26. 07:01

Plakáttervező pályázat a Magyar Széppróza Napja alkalmából

Plakáttervező pályázat a Magyar Széppróza Napja alkalmából

Plakáttervező pályázat indult a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezésében, kecskeméti és Kecskemé...

2021.01.25. 16:56

Gyorsan elolvadt az első komolyabb hó

Gyorsan elolvadt az első komolyabb hó

​Viharos széllel és egy északról érkező hideg légtömeggel megérkezett az idei év első komolyabb h...

2021.01.25. 15:42

Már több mint 5000 embert oltottak be megyénkben

Már több mint 5000 embert oltottak be megyénkben

Már több mint 5000 embernek adták be a vakcinákat a megyében. Továbbá az oltások második köre is ...

2021.01.25. 14:20

15 kép

Fizetés nélkül hajtott el a benzinkútról, de a hotelekből is kereket oldott

Fizetés nélkül hajtott el a benzinkútról, de a hotelekből is kereket oldott

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerű csalás és lopás miatt vádat emelt egy férfi...

2021.01.25. 08:49

A Szolnokot verte idegenben a RÖPKE

A Szolnokot verte idegenben a RÖPKE

Több, mint két órán keresztül zajló mérkőzésen hosszú csatában a HÉP-RÖPKE SE csapata jött ki győ...

2021.01.24. 21:23

Soltvadkerten folytatódott az U15 menetelése

Soltvadkerten folytatódott az U15 menetelése

Az U15-ös megyei futsal-bajnokságban Darko Ristric növendékei hét meccs óta veretlenek, és vezeti...

2021.01.24. 19:48

Adószakmai napot tart az iparkamara

Adószakmai napot tart az iparkamara

Február 1-jén 2021. évi adócsomag címmel online előadást szervez a megyei vállalko...

2021.01.24. 18:35

Idegenben győzött az U17 és az U20

Idegenben győzött az U17 és az U20

A Szent István SE ellen mérkőzött az SG Kecskemét Futsal U17-es és U20-as válogatottja vasárnap k...

2021.01.24. 17:13

Digitális HR-konzultáció vállalkozások részére az iparkamaránál

Digitális HR-konzultáció vállalkozások részére az iparkamaránál

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az EFOP- 1.2.9-17-2017-00044 pályázat révén megva...

2021.01.24. 14:18

Együttműködnek a KESI és a KSC ökölvívó-szakosztályai

Együttműködnek a KESI és a KSC ökölvívó-szakosztályai

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Kecskeméti SC felnőtt ökölvívó-szakosztályával, amelynek...

2021.01.24. 12:25

Így változtak az ingatlanárak 2020-ban Kecskeméten

Így változtak az ingatlanárak 2020-ban Kecskeméten

Hogyan alakultak az egyes ingatlantípusok átlagos négyzetméter-árai a tavalyi év során? A családi...

2021.01.24. 08:10

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

Izgalmas leletanyagra bukkantak a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei  Tiszaug közelében az ...

2021.01.23. 20:15

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies