Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 16. Csütörtök  Valter

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Gladiátorok csatáztak, a Gergely Sanyi meg gumit égetett a Kecskeméti Repülőbázison

Bázisnap a reptéren

2018.04.27. 11:32

Évek óta hagyomány, hogy a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison bázisnappal ünneplik a létesítmény névadó napját. Idén sem volt ez másképp. A koszorúzás és elismerések mellett számtalan kötetlen program várta a reptér dolgozóit április 27-én, pénteken.

Vitéz Szentgyörgyi Dezső repülő zászlós névfelvételének évfordulóján minden évben bázisnapot tartanak Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Ezen a napon az itt dolgozó katonák és közalkalmazottak kötetlen formában ünneplik ezt az eseményt. Színes rendezvények várják őket, amelyen nézőként, szereplőként, játékosként is részt vehetnek. Az eseményen tiszteletét tette Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, II. világháborús PUMA pilóta és ifjabb Szentgyörgyi Dezső, a névadó fia is.

Iványi Attila őrnagy, személyügyi főnök helyettes ismertette a Honvéd Vezérkar főnökének és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának parancsát, majd alapján emléktárgyakat, emlékérmeket, emléklapokat adtak át azoknak a katonáknak, akik kimagasló munkájukkal kiérdemelték az elismerést. 

Ezt követően Ugrik Csaba dantártábornok köszöntötte a résztvevőket a névadó, híres második világháborús, majd később MALÉV pilóta 2016-ban felavatott emlékműve előtt. 

- Ezen a napon, hagyományainkhoz híven - kilépve a mindennapok monotonitásából - névadónkról, Szentgyörgyi Dezsőről emlékezünk meg. A Magyar Légierő történetének legkimagaslóbb alakjának nevét a Kecskeméti repülőbázis 28 éve, 1990. április 28-án vette fel. Vitéz Szentgyörgyi Dezső nagysága élete során sok mindenben megmutatkozott, de egy kaotikus időszakban, a második világháború idején teljesedett ki igazán. Hiszen akkor bizonyíthatta hazaszeretetét, bátorságát és pilótaképességét. A második világháború végére 300 bevetéssel és 29 légi győzelemmel büszkélkedhetett, a magyarok ásza. Emberi nagysága és kvalitásai a magyar repülés történetének kiemelkedő, egyedülálló alakjává tette. Bátorsága, hűsége, tehetsége és rendkívül szilárd jelleme példaként szolgálhat mindannyiunk számára. Élete utat mutat és erőt ad ahhoz, hogy folytassuk, ahol ő abbahagyta, és ugyanolyan kitartással és elkötelezettséggel legyünk hazánk iránt, mint ő volt. repülőbázisunk büszkén viseli a nevet, és minden képességével arra törekszik, hogy névadónk emlékét, szellemiségét méltón megőrizze - mondta Ugrik Csaba dantártábornok.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A beszédet követően Ugrik Csaba dantártábornok, Ványik Attila és Popelyák Péter alezredes és Molnár Tibor őrnagy helyezett el koszorút az emlékműnél. Ez volt a nap utolsó protokolláris eseménye, ezt követően elhangzott az "Oszolj!" vezényszó, és kezdetét vette a kötetlen programok (majd a főzőversenyen készült) ételek "habzsolása".

Nagy tetszést aratott a Collegium Gladiatorium Egyesület Gladiátorshowja és bemutatója, melynek végén nem csak kulisszatitkokat tudhattak meg a résztvevők, de fel is próbálhatták az öltözeteket, forgathatták az ókori fegyvereket. A múltból a jelenbe repítette bázisnapon megjelenteket Gergely Sanyi Magyar és Európa Bajnok stuntrider motoros, aki rendkívül izgalmas és humoros bemutatón festette feketére az aszfaltcsíkot. Ezt követően a jelenből egy lépés volt csupán a jövő: bemutatkozott a TESLA S85 önvezető elektromos autója. Eközben másik statikus bemutató is zajlott, zajlott a Szentkirályi Motoros Klub részvételével. Az Újpalota SE Kempo Karate Szakosztály fellépése után aztán mindenki megcélozta a helyet, ahonnan az ínycsiklandó illatok érkeztek. A főzőverseny eredményhirdetése után a nap vidám ebéddel zárult.