Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. December 11. Szerda  Árpád

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Kézíráselemzés: egy módszer tér és idő felett

Erdei Orsolya

2019.09.28. 12:30

A kézíráselemzés tudományát számos területen alkalmazzák világszerte a személyügyi munkától kezdve a gyógyszeradagolás beállításáig. Egy grafológiai vizsgálat kiemelheti szellemi nagyjaink életútját a történetírás torzításaiból, de még a diszgráfia kezelésére is használják. Az államalapításunk ünnepe alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett kecskeméti grafológus szakértővel, W. Barna Erikával beszélgettünk.

Kézíráselemzés: egy módszer tér és idő felett

Hogyan jött az életedbe a grafológia?

- Magyar szakos tanárként indult a pályám, és a gyerekek dolgozatait megfigyelve egyértelmű volt az összefüggés a kézírás és a személyiség között.
Különösen azért, mert a személyiségfejlődésnek a gimnáziumban töltött négy év az egyik legintenzívebb szakasza. Jól látható volt, ahogy az évek során változik a gyermek és ezzel együtt a kézírása. Ehhez adódott egy mélyről jövő, ösztönös érdeklődés a lélek folyamatai, a belső világunk történései iránt, amely már gyerekkorom óta megvolt.

- Milyen területeken lehet kamatoztatni ezt a tudást?

- Az emberek nagy százaléka a kézírást csupán eszköznek tartja a gondolatok rögzítésére. Természetesen erre is szolgál, ugyanakkor a legnagyobb értéke, hogy a teljes személyiségünk lenyomata. Alkalmas állapotkövető vizsgálatra. Ez annyit jelent, hogy az emberi élet különböző időszakaiban készített írásminták alapján követhető a személyiségfejlődési folyamat. Világszerte a HR területen alkalmazzák a legtöbb cél érdekében a grafológiát. Pályázatszűrésre, csapatépítésre, munkatárs-kiválasztásra vagy például teljesítményértékelésre. Franciaországban néhány klinikán gyógyszeradagolás beállítására is használják. Meg lehet állapítani a segítségével, hogy milyen állapotban van a depressziós beteg, hogyan gyógyul. A tanároknak is nagyon hasznosak a grafológiai ismeretek, ugyanis sokkal komplexebb képet kaphatnak a gyermekről. A rákbetegséget sokszor a rosszul feldolgozott gyász válthatja ki. A kézírás alapján követhető a gyász folyamata, azaz, hogy jól feldolgozott-e a gyász vagy esetleg veszélyeket rejt. Aki gyászol, annak a kézírása zaklatottá válik. Ugyanúgy, ahogy a lélek összeroskad a fájdalom alatt, az írás is elveszti korábbi ritmusát. Kusza, olvashatatlan lesz. Amikor valaki a gyászt jól feldolgozza, az írásképe visszaáll egy jó ritmusba, és ez már magasabb szintű lesz, mint a korábbi kézírása, hiszen a jól feldolgozott gyász emeli a személyiséget.

- Mi a helyzet azokkal, akiknek mindig is csúnya, olvashatatlan kézírásuk volt?

- A grafológiában nincs olyan, hogy szép vagy csúnya, hanem ritmusos vagy nem, egyéni vagy sablonkövető. Ezek az alapformák. A szabálytalanra mondják, hogy csúnya.

A köznyelvben csúnyának mondott írás mögött azonban sok esetben eredeti, tehetséges személyek vannak.  Gyors gondolkodásra, eredeti látásmódra, akár zsenialitásra is utalhat.

A túlzottan sablonkövető, nagyon ,,szép” írás – pláne ha nem jó a ritmusa –, inkább kedvezőtlen megítélést kap, mert ez jelentheti azt, hogy a személyiségfejlődés elmaradt, az önazonosság nem tudott olyan mértékben kifejlődni, ahogy azt az életkor megkívánná.

- Korábban említetted, hogy a grafológia a diszgráfia kezelésére is alkalmas lehet.

- Így igaz, ezt hívjuk grafoterápiának, vagyis az írászavarok korrekciójának. Először mindig lényeges tisztázni, hogy tényleg diszgráfia lépett-e fel vagy valami másról van szó. Aki diszgráfiás, annak az írása grafológiai értelemben görcsös, akadozó. Az bizonyos betűket összetéveszt, felcserél, és annyira eltorzul az írásképe, hogy még ő maga se tudja elolvasni. Az írástorzulásnak egy olyan fajtája ez, amely nem kötődik feltétlenül sem az intelligenciához, sem pedig az érzelmi zaklatottsághoz. Egyszerűen arról van szó, hogy nem jutottak el az írásautomatizmusok arra a szintre, hogy ritmusosan, olvashatóan és a saját egyéni formáival írja le a gyermek a gondolatokat. A grafoterápiában az egyéni ritmust igyekszünk visszaadni. Nem másoltatjuk az iskolai modellt, hanem a gyermek önmaga alkotja meg a saját, egyéni betűformáit. Jól strukturált, olvasható kézírása lesz. Ez pedig neki is öröm, mert nagyon sokszor elveszi az önbizalmát ez a nehézség, amely a továbbtanulásnál is problémát okozhat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Sokan szellemi elődeink kézírásának elemzése kapcsán ismerik a nevedet. Hogy jött az ötlet, hogy történelmi személyiségek írásképét vizsgáld? Ki volt az első?

- A Pécsi Egyetemen tanítottam, amikor előjött belőlem a magyartanár. József Attila kézírása kezdett nagyon érdekelni. Amit korábban a középiskolában tanítottam a költőről, az nem volt teljesen elfogadható számomra. Arra gondoltam, ha már ilyen tudás birtokában vagyok, van egy olyan személyiségvizsgálati mód, amely tér és idő fölötti, akkor megvizsgálom József Attila kézírását. Ez csak úgy érdeklődés szintjén indult, aztán előadást tartottam a kutatási eredményeimről, amelyekből a kollégák biztatására könyv is született.

Úgy érzem, gondolom, hogy József Attilának sokkal valódibb arcát sikerült megismerni a kézírása által. Nem találtam nála semmiféle személyiségtorzulást. Ez a kép pedig már összhangban volt azzal, amely a versei olvasása által kialakult bennem.

- Mekkora időszakból kell minta érdemi jellemzéshez?

- 4-5 különböző időszakból származó íráskép az ideális. Van úgy, hogy kényszerűen dolgozunk egyetlen írással. Ez is jó, de sokkal jobb, ha több minta adja a vizsgálati anyagot. Egy nap alatt is nagyon sokat tud változni az íráskép. A hangulat, a fáradtság, rengeteg tényező befolyásolhatja. Igazából az lenne jó, ha minden ember minden nap írna. Segít a lelki egészség megőrzésében és a szellemi frissesség megtartásában.

- Egy grafológus bármilyen kézírást ki tud olvasni?

- Nyelvek fölött is lehet olvasni. Kínai vagy arab szövegeket is akár. Ha a tanított mintát ismerjük, az ahhoz képest megjelenő változásokban van a személyiség. A grafológiai ismeretekkel nem rendelkező ember arra figyel, milyen az írás formája, szabályossága. A legújabb grafológia viszont a vonalszövetet nézi. A vonalat legalább 30-szoros nagyítással vizsgáljuk mikroszkóppal, ez jelzi leginkább az életenergiákat. A vonalképzés ugyanis pontosan tükrözi az energiaáramlást. Töltőtollal és ceruzával írt szövegeknél vizsgálható ez jól, mert a golyóstoll a golyó forgása miatt vonalhézagot hoz létre. A legnagyobb élmény azonban őseink lúdtollal készített, hurkos, kacskaringós kézjegyeiben gyönyörködni.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

15 sebességtúllépés, 11 helyszíni bírság

15 sebességtúllépés, 11 helyszíni bírság

A kecskeméti rendőrök több szakterületre kiterjedő ellenőrzést tartottak kedden a kapitányság ill...

Mézeskalács csodák a Hosszú utcai oviban

Mézeskalács csodák a Hosszú utcai oviban

Mézeskalács illat fogadja a Hosszú Utcai Óvodába érkező gyermekeket, szülőket, vendégeket, ugyani...

Csík János a Mezzo zenekarral készítette el második szólólemezét

Csík János a Mezzo zenekarral készítette el második szólólemezét

Szép a tavasz, szép a nyár címmel készítette el második szólólemezét Csík János. A Csík Zenekar a...

Életet mentettek a kecskeméti rendőrök

Életet mentettek a kecskeméti rendőrök

A Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei egy felgyulladt épületből két embert mentettek ki kedden.&...

Életpálya elismerésben részesült Pál Attila és Sirkó László

Életpálya elismerésben részesült Pál Attila és Sirkó László

Kimagasló művészeti tevékenységéért, valamint a felépített életmű létrehozásért Művészeti életpál...

Karácsonyi ünnepséget tartott a CédrusNet

Karácsonyi ünnepséget tartott a CédrusNet

Karácsonyi ünnepséget tartott a CédrusNet csapata kedden délután a Kápolna utcai irodájuk udvarán...

Kecskemétre érkezett a 70 éves a NATO vándorkiállítás

Kecskemétre érkezett a 70 éves a NATO vándorkiállítás

A tárlat a Neumann János Egyetem GAMF karának aulájában december 17-éig látogatható ingyenes...

Iskolák karácsonyi koncertje a Nagytemplomban

Iskolák karácsonyi koncertje a Nagytemplomban

Karácsonyi dalok töltötték be kedden délután a Nagytemplomot. Kecskemét iskoláinak kórusai a több...

Örömtáncos nagyik adventi hangulatban

Örömtáncos nagyik adventi hangulatban

Második alkalommal járulnak hozzá a város ünnepi hangulatához a kecskeméti Szenior örömtáncosok a...

A rendőrség továbbra is figyeli a kecskeméti gyalogátkelőket (videóval)

A rendőrség továbbra is figyeli a kecskeméti gyalogátkelőket (videóval)

Kecskeméten novembertől kezdődően a város gyalogos-átkelőhelyein ismét komplex közlekedésrendésze...

Kézilabda: megrendelhetők a megyei szövetség 60 éves évfordulós kiadványai

Kézilabda: megrendelhetők a megyei szövetség 60 éves évfordulós kiadványai

A Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség megalakulásának 60. évfordulója alkalmából a Kecskeméti ...

Ötödik alkalommal ad újévi orgonakoncertet Túri-Nagy János

Ötödik alkalommal ad újévi orgonakoncertet Túri-Nagy János

Már elkezdődött a jegyértékesítés Túri-Nagy János 5. Újévi Orgonakoncertjére. A hangverseny januá...

Megyei rendőrök kaptak elismerést

Megyei rendőrök kaptak elismerést

Kecskeméti és kalocsai főtisztet jutalmaztak kiemelkedő munkájukért. Gratulálunk.

Egyházi együttműködés, Legenda Liget az Értékmegőrzési Bizottság ülésén

Egyházi együttműködés, Legenda Liget az Értékmegőrzési Bizottság ülésén

A jövő évi költségvetés mellett a HIT Gyülekezetével való együttműködés valamint a Kosárlabda Aka...

Rotary Adomány Délután: nyolc napon át adnak át ajándékokat diákoknak

Rotary Adomány Délután: nyolc napon át adnak át ajándékokat diákoknak

Ebben az évben a szokásos főtéri forraltboros kuckó közösségi találkozások alkalmai mellett ...

Decemberi éjszakai fürdőzés - Best of 2019 slágerekkel

Decemberi éjszakai fürdőzés - Best of 2019 slágerekkel

December 14-én, szombaton 21 órától ÉJSZAKAI FÜRDŐZÉSRE várják a vendégeket a Kecskeméti Fürdőbe,...

Az első félidőben dőlt el a meccs az Aramis ellen

Az első félidőben dőlt el a meccs az Aramis ellen

Vereséget szenvedett az SG Kecskemét Futsal csapat hétfőn a budaörsi Aramis otthonában. A meccs v...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies