Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Október 16. Szerda  Gál

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Kézíráselemzés: egy módszer tér és idő felett

Erdei Orsolya

2019.09.28. 12:30

A kézíráselemzés tudományát számos területen alkalmazzák világszerte a személyügyi munkától kezdve a gyógyszeradagolás beállításáig. Egy grafológiai vizsgálat kiemelheti szellemi nagyjaink életútját a történetírás torzításaiból, de még a diszgráfia kezelésére is használják. Az államalapításunk ünnepe alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett kecskeméti grafológus szakértővel, W. Barna Erikával beszélgettünk.

Kézíráselemzés: egy módszer tér és idő felett

Hogyan jött az életedbe a grafológia?

- Magyar szakos tanárként indult a pályám, és a gyerekek dolgozatait megfigyelve egyértelmű volt az összefüggés a kézírás és a személyiség között.
Különösen azért, mert a személyiségfejlődésnek a gimnáziumban töltött négy év az egyik legintenzívebb szakasza. Jól látható volt, ahogy az évek során változik a gyermek és ezzel együtt a kézírása. Ehhez adódott egy mélyről jövő, ösztönös érdeklődés a lélek folyamatai, a belső világunk történései iránt, amely már gyerekkorom óta megvolt.

- Milyen területeken lehet kamatoztatni ezt a tudást?

- Az emberek nagy százaléka a kézírást csupán eszköznek tartja a gondolatok rögzítésére. Természetesen erre is szolgál, ugyanakkor a legnagyobb értéke, hogy a teljes személyiségünk lenyomata. Alkalmas állapotkövető vizsgálatra. Ez annyit jelent, hogy az emberi élet különböző időszakaiban készített írásminták alapján követhető a személyiségfejlődési folyamat. Világszerte a HR területen alkalmazzák a legtöbb cél érdekében a grafológiát. Pályázatszűrésre, csapatépítésre, munkatárs-kiválasztásra vagy például teljesítményértékelésre. Franciaországban néhány klinikán gyógyszeradagolás beállítására is használják. Meg lehet állapítani a segítségével, hogy milyen állapotban van a depressziós beteg, hogyan gyógyul. A tanároknak is nagyon hasznosak a grafológiai ismeretek, ugyanis sokkal komplexebb képet kaphatnak a gyermekről. A rákbetegséget sokszor a rosszul feldolgozott gyász válthatja ki. A kézírás alapján követhető a gyász folyamata, azaz, hogy jól feldolgozott-e a gyász vagy esetleg veszélyeket rejt. Aki gyászol, annak a kézírása zaklatottá válik. Ugyanúgy, ahogy a lélek összeroskad a fájdalom alatt, az írás is elveszti korábbi ritmusát. Kusza, olvashatatlan lesz. Amikor valaki a gyászt jól feldolgozza, az írásképe visszaáll egy jó ritmusba, és ez már magasabb szintű lesz, mint a korábbi kézírása, hiszen a jól feldolgozott gyász emeli a személyiséget.

- Mi a helyzet azokkal, akiknek mindig is csúnya, olvashatatlan kézírásuk volt?

- A grafológiában nincs olyan, hogy szép vagy csúnya, hanem ritmusos vagy nem, egyéni vagy sablonkövető. Ezek az alapformák. A szabálytalanra mondják, hogy csúnya.

A köznyelvben csúnyának mondott írás mögött azonban sok esetben eredeti, tehetséges személyek vannak.  Gyors gondolkodásra, eredeti látásmódra, akár zsenialitásra is utalhat.

A túlzottan sablonkövető, nagyon ,,szép” írás – pláne ha nem jó a ritmusa –, inkább kedvezőtlen megítélést kap, mert ez jelentheti azt, hogy a személyiségfejlődés elmaradt, az önazonosság nem tudott olyan mértékben kifejlődni, ahogy azt az életkor megkívánná.

- Korábban említetted, hogy a grafológia a diszgráfia kezelésére is alkalmas lehet.

- Így igaz, ezt hívjuk grafoterápiának, vagyis az írászavarok korrekciójának. Először mindig lényeges tisztázni, hogy tényleg diszgráfia lépett-e fel vagy valami másról van szó. Aki diszgráfiás, annak az írása grafológiai értelemben görcsös, akadozó. Az bizonyos betűket összetéveszt, felcserél, és annyira eltorzul az írásképe, hogy még ő maga se tudja elolvasni. Az írástorzulásnak egy olyan fajtája ez, amely nem kötődik feltétlenül sem az intelligenciához, sem pedig az érzelmi zaklatottsághoz. Egyszerűen arról van szó, hogy nem jutottak el az írásautomatizmusok arra a szintre, hogy ritmusosan, olvashatóan és a saját egyéni formáival írja le a gyermek a gondolatokat. A grafoterápiában az egyéni ritmust igyekszünk visszaadni. Nem másoltatjuk az iskolai modellt, hanem a gyermek önmaga alkotja meg a saját, egyéni betűformáit. Jól strukturált, olvasható kézírása lesz. Ez pedig neki is öröm, mert nagyon sokszor elveszi az önbizalmát ez a nehézség, amely a továbbtanulásnál is problémát okozhat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Sokan szellemi elődeink kézírásának elemzése kapcsán ismerik a nevedet. Hogy jött az ötlet, hogy történelmi személyiségek írásképét vizsgáld? Ki volt az első?

- A Pécsi Egyetemen tanítottam, amikor előjött belőlem a magyartanár. József Attila kézírása kezdett nagyon érdekelni. Amit korábban a középiskolában tanítottam a költőről, az nem volt teljesen elfogadható számomra. Arra gondoltam, ha már ilyen tudás birtokában vagyok, van egy olyan személyiségvizsgálati mód, amely tér és idő fölötti, akkor megvizsgálom József Attila kézírását. Ez csak úgy érdeklődés szintjén indult, aztán előadást tartottam a kutatási eredményeimről, amelyekből a kollégák biztatására könyv is született.

Úgy érzem, gondolom, hogy József Attilának sokkal valódibb arcát sikerült megismerni a kézírása által. Nem találtam nála semmiféle személyiségtorzulást. Ez a kép pedig már összhangban volt azzal, amely a versei olvasása által kialakult bennem.

- Mekkora időszakból kell minta érdemi jellemzéshez?

- 4-5 különböző időszakból származó íráskép az ideális. Van úgy, hogy kényszerűen dolgozunk egyetlen írással. Ez is jó, de sokkal jobb, ha több minta adja a vizsgálati anyagot. Egy nap alatt is nagyon sokat tud változni az íráskép. A hangulat, a fáradtság, rengeteg tényező befolyásolhatja. Igazából az lenne jó, ha minden ember minden nap írna. Segít a lelki egészség megőrzésében és a szellemi frissesség megtartásában.

- Egy grafológus bármilyen kézírást ki tud olvasni?

- Nyelvek fölött is lehet olvasni. Kínai vagy arab szövegeket is akár. Ha a tanított mintát ismerjük, az ahhoz képest megjelenő változásokban van a személyiség. A grafológiai ismeretekkel nem rendelkező ember arra figyel, milyen az írás formája, szabályossága. A legújabb grafológia viszont a vonalszövetet nézi. A vonalat legalább 30-szoros nagyítással vizsgáljuk mikroszkóppal, ez jelzi leginkább az életenergiákat. A vonalképzés ugyanis pontosan tükrözi az energiaáramlást. Töltőtollal és ceruzával írt szövegeknél vizsgálható ez jól, mert a golyóstoll a golyó forgása miatt vonalhézagot hoz létre. A legnagyobb élmény azonban őseink lúdtollal készített, hurkos, kacskaringós kézjegyeiben gyönyörködni.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Sírva fakadt Aurelio, amikor az utolsó szó jogán beszélt

Ma (szerdán) délután már ítélet születhet VV Aurelio ügyében a Kecskeméti Törvényszéken. A valósá...

Különdíjat nyert a Kecskemétfilm alkotása

Különdíjat nyert a Kecskemétfilm alkotása

A zsűri különdíját nyerte el a Városi Legendák sorozat Az emberi test című epizódja Argentín...

Ismét vérükkel segítettek a BÁCSVÍZ munkatársai

Ismét vérükkel segítettek a BÁCSVÍZ munkatársai

A BÁCSVÍZ Zrt. vezetése számára a magas színvonalú víz- és csatornaszolgáltatás, valamint az egyé...

Csütörtöktől csak egy sávban közlekedhetünk a Margaréta buszfordulónál

Csütörtöktől csak egy sávban közlekedhetünk a Margaréta buszfordulónál

Csütörtöktől egy sávban haladhat a forgalom a Margaréta buszfordulónál, ezért torlódásra kel...

Vízilabda kupát rendeztek a hétvégén

Vízilabda kupát rendeztek a hétvégén

Mercedes-Benz Gyár – Kecskeméti Sportiskola vízilabda kupát rendeztek a hétvégén a Kecskemé...

Október 23-i pihenés a Kecskeméti Fürdőben

Október 23-i pihenés a Kecskeméti Fürdőben

Október 23. szerda délután 14 órától ingyenes aquafitness órákkal, ügyességi feladatokkal, vetélk...

Családi nap a Kecskeméti Fürdőben

Családi nap a Kecskeméti Fürdőben

Október 20-án Családi napra várja vendégeit a Kecskeméti Fürdő. A kikapcsolódni vágyók vasár...

Befejeződött a Katica bölcsőde építése

Befejeződött a Katica bölcsőde építése

Befejeződött Kecskeméten egy 4 csoportos bölcsőde építése Homokbányán. A projekt a Széchenyi 2020...

Épülhet a bölcsőde Katonatelepen

Épülhet a bölcsőde Katonatelepen

Több mint 411 milliós uniós forrást nyert el a napokban Kecskemét önkormányzata egy új, kétc...

Áramszünet lesz 16 utcában

Áramszünet lesz 16 utcában

Holnaptól (kedd) Kecskemét több pontján is egész napos áramszünetek lesznek. A szolgáltató szerin...

Bizalommal tekinteni a jövő felé!

Bizalommal tekinteni a jövő felé!

A jövővel kapcsolatos kételyek eloszlatása és a benne rejlő lehetőségek felvillantása volt a célj...

Gyorséttermek kereszttüzében - Az MKT Business szerda előadója Héjja János

Gyorséttermek kereszttüzében - Az MKT Business szerda előadója Héjja János

Az MKT Business szerda egy olyan rendezvénysorozat, amely a cégvezetéssel, üzletfejlesztéssel és ...

Csütörtökön kezdődnek a Mozinet Filmnapok - Az Otthon mozi is vár!

Csütörtökön kezdődnek a Mozinet Filmnapok - Az Otthon mozi is vár!

Csütörtökön kezdődnek a 9. Mozinet Filmnapok; a vasárnapig tartó mustrán kilenc filmet láthat a k...

2019.10.14. 14:47

Mozinet, filmnapok, Otthon mozi, Kecskemét

Letartóztatták a fejszés támadót

Letartóztatták a fejszés támadót

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak az 55 éves román férfina...

Asztalitenisz: Szvitacs Alexa Finnországban is aranyérmes

Asztalitenisz: Szvitacs Alexa Finnországban is aranyérmes

Ha hétvége, akkor Szvitacs Alexa, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér asztalitenisze...

Újra Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere!

Újra Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere!

Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő jelentette be a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, h...

Baleset történt a 44-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt a 44-esen, Kecskemét közelében

Feloldották a teljes útlezárást Kecskemét közelében.

Kecskeméten 18.30-ig 36 százalékos volt a részvételi arány

Kecskeméten 18.30-ig 36 százalékos volt a részvételi arány

19 órakor bezártak a szavazókörök, megkezdődött az eredmények összesítése. Országosan 47,20 száza...

Három magyar győzelem!

Három magyar győzelem!

Küzdősport gálát tartottak szombaton este Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban. Magyarors...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies