Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. December 6. Hétfő  Miklós

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Kicsit drágább, a cucc a régi – de újra miénk a zsibi - Videóval

Vandlik János

2020.05.29. 10:39

Fotó: Banczik Róbert

A zsibpiac tökéletesen beváltotta azokat a válsággal kapcsolatos reményeket, amelyek a hirtelen zuhanást követő villámgyors javulásban bíztak. A járvánnyal összefüggő korlátozások lazításával május 9-én, majd’ két hónap kényszerű szünet után megnyitott a zsibi. Kint jártunkkor azt láttuk, hogy bár még sok a maszkos, ökölpacsizós ember, de mit sem kopott a hely vonzereje. Változás azért némileg érzékelhető, az elmúlt hónapok beszerzési nehézségei miatt a vevők véleménye szerint az árak nőttek valamennyit, és a „friss” áru is várat még magára. A kiéhezett közönség azonban így is nagyon élvezte az első hétvégéken, hogy végre újra fogad a kincsesbánya.

A koronavírussal összefüggésben március 11-én meghirdetett országos veszélyhelyzet a március 14-15-ei hétvégén elsodorta a zsibpiacot is. Sok minden mással együtt bezárt ez a különleges hely is, ahová leginkább a vásárlás szenvedélye, a különlegességek, régiségek felkutatása, az igazi, régi piaci hangulat és a nagy fogások ígérete viszi ki az embert. Ráadásul az első zárt hétvégén – Kolek Andrea, a piacfenntartó szervezet igazgatója szerint – épp nagy piac lett volna. Mégsem tehettek mást, lakat került a Szent László körúti nagykapura. Ám a helyzet gyors javulásával szerencsére vége az önmegtartóztatásnak. Néhány hete folyamatosan csörgött már a piacvezetés telefonja, hogy mikor nyit ki a zsibi – május 9-én, szombaton azután elérkezett ennek a napja is.

– A feloldásokkal párhuzamosan a városvezetéssel úgy gondoltuk, hogy a szabadtéri piac bizonyos óvintézkedésekkel megnyitható – mondja kérdésünkre Kolek Andrea. – Figyeltük más városok gyakorlatát, s az ecseri kivételével nem találtam más piacot, amely a veszélyhelyzet alatt nyitva lett volna. Majd nagyjából mindenki velünk együtt tárta ki újra a kapuit, csak Győr lépett egy héttel korábban, ott viszont a 65 év felettieket egy-az egyben kizárták a látogatók közül.

Maszkokat osztott a piacfenntartó a nyitás után

Persze, amennyire tudnak, Kecskeméten is figyelnek az idősekre. Az időkorlát például – elméletileg – továbbra is él. – Ott áll a kapuban a kolléga – ecseteli a vezető –, és felhívja az emberek figyelmét az időkorlát betartására. Mi azonban nem vagyunk hatósság, igazoltatási jogosultságunk nincs, de ha bejön a rendőrség, akikkel egyébként megbeszéltük, hogy ellenőriznek felénk, akkor éppen büntethetnek is a szabálysértésért.

Megérkezésünkkor a kapuban a biztonságiak a maszk viselésére is felszólítanak bennünket, de beljebb már nem mindenki veszi ezt komolyan. Kolek Andrea azt mondja, a vásárlóktól inkább csak kérik, az eladókat viszont kötelezik a maszk viselésére. S hogy valamivel jobb legyen a helyzet, az első vasárnap több mint száz mosható maszkot is szétosztottak, és itt-ott a kézfertőtlenítők is rendelkezésre állnak. – Jól sikerült a nyitány, rendbontás nem volt, néhányan még mindig az idősávok miatt morgolódtak. (Ezen most változtatott az önkormányzat, így mostantól időkorlát nélkül lehet látogatni a zsibit. szerk.) Sokan voltak, de nem kezelhetetlen tömegben. 

A portékák sorai közt sétálva látható, hogy már senkit nem tart vissza az elmúlt hónapok járványpánikja. Az első hétvége tömege megmutatta: ki volt éhezve a kecskeméti közönség a zsibvásárra. A piacvezető ezzel együtt arra számított, hogy több lépcsőben fog visszaállni az árusoktól származó bevétel. Hogy azért lesz, aki még fél, kivár.

– Nem így lett, hasonló bevétel jött be, mint a korábbiakban. Sőt, jöttek új kereskedők, akik még soha nem árusítottak nálunk. Első vasárnap mintegy 600 árus vett autójegyet – mutat rá.

Békeidőben egyébként 8-12 ezer vásárló látogat el a zsibpiacra. Ugyan az újranyitás utáni első hétvégékről még nincsenek erre vonatkozó adatok, de a piacvezetés szerint a mostani érdeklődés még nem érte el ezt a volument. A hétvégéken hagyományosan a vasárnapi a nagypiac. Az általunk megkérdezett árusok szerint azonban most az első szombat erősebb volt, a vasárnap kicsit gyöngébb a szokásosnál, majd a múlt szombat megint gyöngébb, az esős vasárnap pedig elképzelhető…

Viszont a vásárlási kedvre nem panaszkodtak az eladók. Farkas Gábor 30 éve kínálja itt árucikkeit, csokikban, édességben utazik. S bár szerinte akkor volt igazán jó világ errefelé, amikor a multik vasárnap még zárva voltak, most se rossz az üzlet. Ez abból is látszik, hogy amikor a válság alatt csak a nagybanin értékesíthetett, az 80 százalékos kiesést jelentett számára. Most, hogy újraindult az élet, egyből visszaállt a forgalma az eredeti szintre. Ő átlagosnak ítéli meg az eddigi napokat, Attila viszont, a főként sült kolbászt kínáló büfés, az új időszámításban egyelőre 20-30 százalékkal többet ad el. – Vártuk már az újranyitást két hónap kiesés után, hiányzott. Hála istennek az eddigieknél jóval jobban alakul a forgalom, mindenkinek hiányzott már a piacozás a kényszerpihenő után. Jönnek, nézelődnek, vásárolnak, esznek – mondja.

Az ószeresek ennyire nem beszédesek a forgalmukat tekintve. Sajátos nyelvükön inkább arról társalognának, mennyit fizetünk a sok szokásos gagyi és nem gagyi, használt, ömlesztett műszaki cikkért, ruháért, paraszti és polgári háztartásokból származó régiségért – 200 éves fa teknőtartót is láttunk –, valamint a szocialista éra relikviáiért. Szokás szerint mindennel találkozunk, amit egy átlagos család a sufniba suvaszt vagy szemétbe dob. A cuccokból rengeteg németországi hagyatékokból jön – az egyik árus megsúgja, hogy vannak ott olyan cégek, amelyek ma már arra specializálódtak, hogy a kelet-európai hagyatékkereskedőket, ószereseket, lomisokat kiszolgálják. Van, aki tudni véli, hogy már nehezebb beszerezni az ilyen portékát, mert a bolgárok, románok állítólag elvisznek mindent drágábban, alku nélkül is, aminek persze árfelhajtó hatása van. Plusz, a határzár miatt most többnyire csak a karantén előttről megmaradt holmit tudják árulni. Így is volt azért választék bőven, csak az általános vélekedés szerint kicsit most magasabb áron.

Persze a forrás nem csak külföldi, sokan a saját, otthoni lomot árulják, vagy a magyar lomtalanítások javát hozzák, sőt, egy hazai hagyatékokra szakosodott kereskedő beszélgetését is elkaptunk. Ez utóbbi üzlet lényege, hogy az örökösöket egy kupacban szabadítják meg a hátrahagyott, nagy tömegű, ilyen-olyan javaktól, lomtól. Így hamar kiürül, gyorsabban hasznosítható az elhunyt lakása. A szerzeményt aztán átválogatják, az értékesebb darabokat külön értékesítik, a tömegáru pedig banános ládákba kerül. Azt mondja az egyik ilyen árus, hogy még ezekből limlomokból is „simán kiárulok egy tízest” banános ládánként.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az árak a főbb termékcsoportok esetében nagyjából igazodnak a jelenlévő konkurencia által kínálthoz, de az alkudozás miatt végül elképesztő különbségeket mutatnak. A komolyabb árukra szakosodott kereskedők reálisabb árak mellett nagyjából 10-30 százalékot engednek, de a peremterületek „nagyon zsibvásáros” kereskedői elképesztő alkudozást nyomnak. A nagyon barátságtalan ár-érték arányon megállapított listaárból le lehet alkudni akár 50-70 százalékot is.

Első látásra ez és a leszólítgató, lerázhatatlan árusok tömege, zajongása rendkívül bosszantó. Mégis sokan éppen ezt élik, imádják, és egyáltalán nem bánják az ezzel járó vasárnapi korai kelést. Sokkal szebb a hajnal ilyenkor, hiszen újra ki lehet menni a zsibire…

Megkérdeztük a zsibizőket a legfrissebb élményeikről

Kissné Erzsébet

Minden héten itt vagyok, most éppen pihenő-, napozóágyakat keresek a nyári szezonra. Az első tapasztalataim szerint most még a régi árut hozták ki, ezeket láttam a zárás előtti időszakban is. Nyugdíjas vagyok, a mi korosztályunk is nagyon örül, hogy végre újra kinyitották a piacot.

Radics Jenő és Liliána

Mindig találunk valamit, hiszen minden hétvégén kijövünk. Elsősorban kerékpárok, kondigépek viszonteladásával foglalkozom. Néha itt is drágák a dolgok, de legtöbbször olcsóbbak. Csak meg kell nézni, hogy mit veszünk. A kínálatnak nagyjából a felével érdemes foglalkozni, éles szemmel kell válogatni.

Barna Edit

Van egy fílingje… Kávézunk, beszélgetünk, nézelődünk a barátnőimmel, előfordul, hogy semmit nem veszünk. Viszont sok olyasmit megtalál itt az ember, amit máshol nem, és sokkal olcsóbban. Előfordult, hogy egy szoborhoz itt hozzájutottam 8 ezerért, az interneten pedig 40-50 ezerért kínálták.

Bábiczki Balázs

Mindent figyelek, de leginkább az elektronikai dolgok érdekelnek. Egy másfél terrás winchestert tudtam egyszer venni 500 forintért – egyébként tízszer ennyit ért –, valószínűleg az eladó sem tudta, hogy mit árul. Alkudni kell, alku-függő vagyok. Néhány ezret mindig elköltök, van, hogy a tízet is megközelíti.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nagy erejű ütközés Kecskemétnél

Nagy erejű ütközés Kecskemétnél

Két személyautó ütközött össze Kecskemét határában, az 54-es főúton.

2021.12.06. 08:59

17 kép

Burkolatjavítás az M5-ösön Kecskemétnél

Burkolatjavítás az M5-ösön Kecskemétnél

Az M5-ös autópályán Ócsa és Újhartyán között, valamint Kecskemét és Városföld között tö...

2021.12.06. 07:14

Adventi „Futni-kék!”

Adventi „Futni-kék!”

Az Autista Gyermekekért Egyesület közös adventi futást szervez december 18-án szombaton...

2021.12.05. 20:32

Lezárt akta: ne cselekedj hirtelen haragból!

Lezárt akta: ne cselekedj hirtelen haragból!

Lerúgta dühében volt élettársa visszapillantó tükrét, ezért rongálás vétség miatt folytattak elle...

2021.12.05. 19:01

Háziversenyt rendezett a KESI úszószakosztálya

Háziversenyt rendezett a KESI úszószakosztálya

Negyedik alkalommal rendezte meg a Mikulás Kupa úszóversenyét december 4-én a Kecskeméti Sportisk...

2021.12.05. 17:05

„Megérintett a halál”

„Megérintett a halál”

Covid-árvákról beszélünk, családok élete borul gyászba nap mint nap, mégis sokan „tagadássa...

2021.12.05. 16:15

KTE: négyet lőttünk a Szentlőrincnek

KTE: négyet lőttünk a Szentlőrincnek

A Merkantil Bank Liga 19. fordulójában a Szentlőrinc vendége volt Kaposváron a KTE HUFBAU, mely a...

2021.12.05. 15:31

Nincs olyan erő, ami megállíthatná Kecskemét fejlődését

Nincs olyan erő, ami megállíthatná Kecskemét fejlődését

2021 Kecskeméten már az újrakezdésről szólt. A város az élet minden területén visszatérhetett a k...

2021.12.05. 12:18

Fényfestés, jó társaság, forraltbor, meleg tea

Fényfestés, jó társaság, forraltbor, meleg tea

Karácsonyi hangulattal, Mikulással és guruló zongorával is találkozhatott az, aki szombaton a bel...

2021.12.04. 21:49

42 kép

Segítsünk Lackónak!

Segítsünk Lackónak!

A VÉDŐHÁLÓ Karitatív Egyesület és Adománybolt jótékonysági forraltborozást szervez 2021. DEC...

2021.12.04. 12:11

Szalagavató a Kecskeméti Református Gimnáziumban

Szalagavató a Kecskeméti Református Gimnáziumban

December 3-án, péntek este tartották a Kecskeméti Református Gimnázium szalagavató ünnepélyé...

2021.12.04. 10:12

39 kép

Kecskemétnek előre kell mennie, nem pedig hátra!

Kecskemétnek előre kell mennie, nem pedig hátra!

Kecskemét és térsége gazdaságilag az egyik, ha nem a legerősebb régiója az országnak. Ez az itt&n...

2021.12.03. 20:43

Kinyílt a Mikulásház a Deák téren

Kinyílt a Mikulásház a Deák téren

A Mikulás házába mától vendégek ülnek be, hogy mesét olvassanak a gyerekeknek. Az első vendé...

2021.12.03. 20:16

24 kép

Folytatja ajándékozó körútját a Mikulás - Videóval

Folytatja ajándékozó körútját a Mikulás - Videóval

Folytatja ajándékozó körútját a Mikulás Kecskeméten. Lovashintójával látogatja meg a város óvodái...

2021.12.03. 18:03

8 kép

Műszaki - anyagtechnológiai konferenciát rendeztek Kecskeméten - Videóval

Műszaki - anyagtechnológiai konferenciát rendeztek Kecskeméten - Videóval

A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara idén is megszervezte MASZK 2021-es rend...

2021.12.03. 16:57

24 kép

Megnyílt az Art Placc az Ifjúsági Otthon Tükörtermében

Megnyílt az Art Placc az Ifjúsági Otthon Tükörtermében

December 3-án délután megnyílt az Art Placc. A tér, ahol egyedi alkotókkal, egyedi tárgyakkal és ...

2021.12.03. 16:47

51 kép

Ma is folytatódott az avarszedés Kecskeméten - Videóval

Ma is folytatódott az avarszedés Kecskeméten - Videóval

Több mint 12 hatalmas avargyűjtő zsákot szedtek tele lelkes önkéntesek ma (pénteken) a Rendőrfalu...

2021.12.03. 15:58

5 kép

21 vádlottat állítottak bíróság elé közlekedési bűncselekmények miatt

21 vádlottat állítottak bíróság elé közlekedési bűncselekmények miatt

A Kecskeméti Járási Ügyészség tizennyolc férfivel és három nővel szemben kezdeményezett gyorsítot...

2021.12.03. 15:08

Vaddisznók kilövése kezdődik a szabadidőközpontban

Vaddisznók kilövése kezdődik a szabadidőközpontban

Ma kezdődik és várhatóan két hétig tart a veszélyes vadak kilövése a Benkó Zoltán Szabadidők...

2021.12.03. 13:48

Adventi  ablaknyitogató a Vacsiközben

Adventi ablaknyitogató a Vacsiközben

Idén első alkalommal szervezte meg a Szívvel a Vacsiközért Egyesület az adventi ablaknyitogató pr...

2021.12.03. 12:56

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies