Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Április 19. Péntek  Emma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Slow Food: kiemelt figyelmet kapnak a helyi termékek és gasztronómiai örökségünk

Horvátország, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország valósítja meg célkitűzéseit a „Slow Food Central Europe” projektben

2018.09.26. 11:40

Hivatalos sajtótájékoztató keretein belül mutatják be a Slow Food EU projektet a Terra Madre Salone del Gusto rendezvényen 2018. szeptember 22-én, Torinóban. A projektben Krakkó (PL), Dubrovnik (HR), Kecskemét (HU), Velence (ITA) és Brno (CZ) vesz részt.

Slow Food: kiemelt figyelmet kapnak a helyi termékek és gasztronómiai örökségünk

A projekt ezen szakaszában minden város közösség-központú és újító megoldásokat tesztel a gasztronómiai örökség köztereken történő népszerűsítése céljából, amelynek eredményeként 5 kísérleti program indul el. Ezek a programok a Slow Food filozófiáját követő konkrét lépések, amelyeknek célja, hogy előtérbe helyezzék a helyi gasztronómia jellegzetességeit, annak gyökereit és kulturális örökségét.

Az alábbiakban olvashatjuk az akciótervek részleteit:

Lengyelország – „Kulináris Krakkó. Örökségünk tálalva”

A projekt új turisztikai célpontot teremt az örökségül kapott élelem és gasztronómia által, ezzel sokszínűvé teszi a város turisztikai ajánlatait, és arra bátorítja az ide látogatókat, hogy új részeit fedezzék fel a városnak. A turisták mellett azokat a helyi lakosokat is megcélozza, akik a "jó, tiszta és fair" életmódot akarják követni a városban. A projekt a város különböző részeit, különösen a történelmi városrészeket, a gasztronómiai örökség szempontjából érdekes területeket és kertvárosi kerületeket célozza meg. A tény, hogy Krakkó Európa Gasztrokulturális Fővárosa lesz 2019-ben, további lendületet ad a projektnek. A Terra Madre Salone del Gusto kiállításon Krakkó gasztronómiai örökségének bemutatására a Terra Madre Konyhában kerül sor.

A projekt célja, hogy a gasztronómiai örökségben gyökerező történeteket és leírásokat gyűjtsön össze. Ezt a következő lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • egy honlap, amely Krakkó gasztronómiai örökségének útmutatója
 • helyi útmutató a felelősségteljes fogyasztás elősegítéséhez
 • a Slow Planet applikáció krakkói változata
 • a Városi Slow Kerületek mozgalom indítása

 

Csehország – Ízleld meg Dél-Morvaország sokszínűségét

A projekt fel akarja hívni Brno város iskolásainak, tanárainak és lakóinak a figyelmét a Dél-Morvaország-i régió gasztronómiai örökségének fontosságára. A cél az, hogy a helyi termékek kulturális és társadalmi jellegeit minél jobban értékeljék, továbbá, hogy a helyi termelők és kézművesek egyre szélesebb körben vegyenek részt a helyi gazdasági életben. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • tanárok számára készített Slow Food oktatási segédanyag „Vissza az ízek eredeti gyökereihez” címmel. A segédanyag érzékszervi tanfolyamokat és kóstolókat tartalmaz.
 • gyermekeket és lakosságot tevékenyen bevonó műhelymunkák, ahol bemutatják és megtanítják a hagyományos helyi ételek elkészítését, továbbá a tartósítás technikáit. A cél az, hogy a helyi termelők, séfek és fogyasztók együtt élvezzék az évszaknak megfelelő helyi termékekből készült ételek elkészítésének folyamatait.
 • Helyi Gyermek Termelők Piaca – egy valóságos piac, amely lehetőséget biztosít a gyermekek számára, hogy izgalmas vállalkozói projektben próbálják ki magukat. A tanulók maguk fogják a piacot berendezni, a saját kiállítói standjukat felügyelni, a saját maguk által megtermesztett és elkészített termékeket árusítani, illetve ők fogják a helyi termelőket meghívni a saját termékeik árusítására. A helyi közösség tagjait szeretettel várják, hogy válogassanak és vásároljanak helyi termékeket. A piac 2019 kora őszén kerül megrendezésre Brno-ban.
 • A Brno-ra és Dél-Morvaországra jellegzetes recepteket tartalmazó „Kóstold meg az évszakokat” receptkönyv átadása iskolai konyháknak szakmai segítséget nyújtva gasztronómiai színvonaluk emeléséhez. A receptkönyv fotókkal illusztrált, és tartalmazza a hozzávalókat és elkészítési módokat, továbbá elérhető lesz online formában a szakácsok számára.
 • Olyan helyi termelőket és kézműveseket felsorakoztató online katalógus létrehozása, akik "egészséges, tiszta és fair" élelmet termelnek Dél-Morvaország területén. Válogatott termékeket használnak majd a közétkeztetésben résztvevő szakácsok, hogy egészséges és ízletes ételeket készítsenek. Ezzel elősegítik Dél-Morvaország gasztronómiai örökségének megőrzését.
 • A Brno-i Mendel Egyetemmel és Kertészeti Karával közösen kóstolókkal egybekötött kiállítást szerveznek az évszaknak megfelelő helyi termékekből. A kiállításokat kostólásokkal, egyetemi hallgatók előadásaival és főzőiskolával színesítik, ahová munkanapokon az iskoláskorúakat, hétvégén pedig a lakosságot várják.

 

Magyarország – Ízek és gasztronómiai élmények a Kecskeméti Piacon

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A Kecskeméti Piac egy fontos közösségi tér, ahol a térség termelői koncentráltan jelennek meg. A projekttel fel kívánják hívni az emberek figyelmét a régi, hagyományos ételek fontosságára, a jó minőségű, helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának jelentőségére, a génmanipulált élelmek és a környezetet és egészséget romboló import áruk elkerülésére. A cél, hogy a piacon megjelenő vásárlóerő egyenlő arányban növekedjen a helyi termelők és termékeik támogatottságával és megbecsülésével. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • Főzéssel és kóstolással egybekötött családi rendezvények szervezése a termelők bevonásával a piacon
 • Előadások az iskolás korosztálynak, hogy tudatosítsák bennük az egészséges és évszaknak megfelelő helyi termékek fogyasztásának fontosságát a piacon található zöldségek és gyümölcsök segítségével
 • Közös főzések a KSZC Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjainak bevonásával
 • Kóstolók szervezése óvodás korú gyermekeknek, termékek bemutatása, népi társasjátékok (növényekről, állatokról) kipróbálása. A gyermekeken keresztül a szülők hozzáállása is befolyásolható
 • Nyári táborok a piac szervezésében, ahol a gyerekek megismerhetik a piacon árult, helyben termelt élelmiszereket.

 

Horvátország – Nagyvárosi ellátók

A projektben megszervezésre és elindításra kerül egy multimédiás kiállítás, amelyet a Dubrovnik régió (az egykori Dubrovnik Köztársasság területe) gasztrokulturális örökségének szentelnek. A kiállítás célja, hogy felhívják a nagyközönség figyelmét egy hatalmas kulturális kincsre, amely nem csak alulértékelt, hanem majdnem el is veszett. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • Olyan helyi termelőkkel készített videó interjúk készítése, akik ma is a hagyományos módszerek szerint termelnek
 • Az interjúkban megemlített élelmiszerek és ételek kóstolása
 • Írásos dokumentumok, tudományos és népi anyagok vizsgálata, gasztrokulturális örökség helyi szakértőivel beszélgetések annak érdekében, hogy történelmi képet adjank az évszázadokon átívelő helyzetről
 • helyi szinten a helyi hagyományos élelmiszer termelőket, élelmet támogató és piacra segítő (forgalmazás) lépések infrastruktúrájának megteremtése.

 

Olaszország – Velencei APPetite: a Lagúna ízei és öröksége

A projekt célja a Lagúna Gasztrokulturális Örökségének felértékelése és megőrzése olyan kiterjedt felfedező útvonalak megteremtésével, amelyek bevonják a lakosságot, diákokat és turistákat, továbbá középpontba helyezi a Velencei termékek és konyha jellegzetességeit. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • a Sant’Erasmo és Pellestrina szigeteken kettő felfedező útvonal létesítése
 • mindegyik szigeten három jelzőtábla, amelyek bemutatják a felfedező utakat
 • tíz tájékoztató tábla elhelyezése a központi területeken, amelyeken a helyi termékek és gasztronómia leírása szerepel
 • egy mobil applikáció létrehozása a virtuális tematikus útvonalakhoz

 

* A “SLOW FOOD – CE: Kultúra, Örökség és Élelem” EU projektet az Európai Unió Interreg Central Europe programja támogatja. A Közép-Európa országai közötti együttműködést támogató projekt időtartama 3 év – 2017 június 1-től 2020. május 31-ig. A projekt a helyi köz- és magánszektor bevonását célozta meg Közép-Európa öt városában - Velence, Dubrovnik, Brno, Krakkó és Kecskemét. Az együttműködés célja egy közös módszertan kialakítása és megosztása annak érdekében, hogy az élelmiszer-örökséghez kapcsolódó kulturális erőforrások feltárásra kerüljenek, továbbá, hogy egy olyan modellt hozzon létre, amely képes megvédeni és megerősíteni a hagyományos élelmet és azok elkészítésének folyamatait.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és...

Babaváró csomaggal köszönthetik a kecskeméti újszülötteket

Babaváró csomaggal köszönthetik a kecskeméti újszülötteket

2019-ben már közel 600 újszülött kaphatja meg Kecskemét város ajándékát, amennyiben a közgyűlés á...

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor április 22-én a Kecskeméti Televízió...

Személyautó égett Kecskemétnél

Személyautó égett Kecskemétnél

Teljes terjedelmében égett egy személyautó Kecskemétnél, az 5-ös főút közelében. A tűz átterjedt ...

Kecskeméten tartott konferenciát az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság

Kecskeméten tartott konferenciát az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság

Tudásmegosztás 23 Megyei Jogú Várossal címmel országos rendezvénysorozatot tartottak a Hírös Agór...

Borkóstoló és éremátadás a Kecskeméti Teke Egyesület rendezvényén

Borkóstoló és éremátadás a Kecskeméti Teke Egyesület rendezvényén

A Kecskeméti Teke Egyesület idén is megrendezte "Jó gurítás" borkóstolóval és éremátadá...

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története című könyvet

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története című könyvet

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története 1875-1949 című könyvet. A kötet a Budape...

Momentum sajtótájékoztató - A valóság megérkezett Kecskemétre

Momentum sajtótájékoztató - A valóság megérkezett Kecskemétre

A Momentum is bemutatta európai parlamenti választási programját szerda délután. Fekete-Győr Andr...

Baleset történt a 44-es főúton

Baleset történt a 44-es főúton

Baleset miatt félpályás forgalomkorlátozás nehezíti a forgalmat Kecskemét közelében a 44-es számú...

2019.04.17. 18:08

baleset, 44-es főút, Kecskemét, sérülés

Sajtótájékoztatót tartott az LMP európai parlamenti választási programjáról

Sajtótájékoztatót tartott az LMP európai parlamenti választási programjáról

Demeter Márta mutatta be az LMP Európa parlamenti választási programját szerdán délután Kecskemét...

Nyílt nap a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén

Nyílt nap a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén

A világon 1970 óta, Magyarországon 1990 óta ünneplik április 22-én a Föld Napját. A BÁCSVÍZ Zrt. ...

2019.04.17. 17:34

24 kép

Föld Napja, BÁCSVÍZ Zrt., nyílt nap, Kecskemét

A Homokbányán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik

A Homokbányán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik

Táblaelhelyezéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott ma a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kec...

Roma vers- és prózamondó verseny

Roma vers- és prózamondó verseny

Hagyományosan idén is megszervezték a roma vers- és prózamondó versenyt a Bács-Kiskun Megyei Kato...

Húsvét alkalmából sonkaszentelést tartottak a Wojtyla Házban

Húsvét alkalmából sonkaszentelést tartottak a Wojtyla Házban

Krisztus feltámadásának ünnepéhez kapcsolódóan papi áldásban részesültek az adomány sonkák a Wojt...

2019.04.17. 15:27

Wojtya Ház, Kecskemét, sonka, húsvét

Resti Kornélék nyerték el a Versünnep Fesztivál fődíját

Resti Kornélék nyerték el a Versünnep Fesztivál fődíját

Április 14-én, a Nemzeti Színházban tartották az idei Versünnep Fesztivál döntőjét, amelyen a Res...

65 éves a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér

65 éves a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér

A Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér fennállásának 65. évfordulója alkalmából 2019. m...

Születésünnep idén májusban is közel 100 programmal

Születésünnep idén májusban is közel 100 programmal

Kecskemét rengeteg lehetőséget kínál a várandósoknak, kisbabás, kisgyermekes családoknak. Nem min...

Együtt hozzuk létre a csodát! - Bemutatták a következő színházi évadot Kecskeméten

Együtt hozzuk létre a csodát! - Bemutatták a következő színházi évadot Kecskeméten

Társasjáték. Együtt hozzuk létre a csodát! szlogennel indul a 2019/2020-as évad a kecskeméti Kato...

Elkészült a Kecskeméti Atlétikai Központ

Elkészült a Kecskeméti Atlétikai Központ

​701 millió forint kormányzati forrásból elkészült a Kecskeméti Atlétikai Központ. Szemereyné Pat...

Így közlekednek a buszok húsvétkor és a tavaszi szünetben

Így közlekednek a buszok húsvétkor és a tavaszi szünetben

Húsvétkor és a tavaszi szünet ideje alatt változik a helyi és a helyközi autóbuszok közlekedési r...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies