Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Május 17. Hétfő  Paszkál

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Kullancs kisokos: így kerülhetjük el a bajt

Turai Laura

2021.05.04. 12:00

Mit tehetünk, hogyha kullancslakta területre készülünk, s mit abban az esetben, hogyha nem sikerül elkerülnünk a „ragaszkodókat”? Dr. Lakos András infektológus szakorvos, az MTA doktorának irányelvei alapján összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat, számos érdekességet, és hogy mit ne tegyünk gyanú esetén. Az a megtiszteltetés érte szerkesztőségünket, hogy a doktor megjelenés alatt álló, még kiadatlan szakcikkét is rendelkezésünkre bocsátotta, melyért ezúton is köszönetet mondunk!

A kullancsok által terjesztett fertőzésektől való félelem sokakban kelt téves képzeteket. A szakmaiatlan hozzáállás viszont veszélyesebb lehet, mint maga a fertőzés. Első tévhit, hogy létezik „kullancs elleni oltás”. Kullancs terjesztette agyhártyagyulladás ellen van ugyan oltás, mely térítés ellenében igényelhető a háziorvosoknál, de ez a Lyme-kór és egyéb fertőzések ellen nem jelent védelmet.

Budapest központjában működik dr. Lakos András infektológus „kullancsklinikája” (Kullancsbetegségek Ambulanciája). Egy lépcsőházból nyíló rendelőben 1995 óta nyújt esélyt a hozzá fordulóknak arra, hogy az általa egyedülállóan továbbfejlesztett, Westernblot nevű teszttel a Lyme-kór biztonsággal kimutatható legyen. 2020-ban az EMI többek között dr. Lakos András közreműködésével adta ki a Lyme borreliosisról szóló szakmai irányelvét, itt a háziorvosok is tájékozódhatnak (ez a doktor honlapjáról is elérhető). Az infektológus szakorvos több internetes fórumon fölhívja a figyelmet az újabb kutatások eredményeire, melyek alapján a korábban alkalmazott antibiotikumos kezelések protokollja is megváltozott. Érdekességként kiemeljük, sokak számára érdekes információ lehet, amit a Háziorvos továbbképző szemle 2008-as számában közzétett: az Augmentin és generikus változatai nem alkalmasak a Lyme betegség kezelésére”. A szakember honlapján az orvosoknak szóló legújabb szakmai irányelveket is ismerteti. A továbbiakban a neves orvos megállapításaiból, tanácsaiból mazsolázunk.

HOGYAN KERÜLHETJÜK EL A KULLANCSCSÍPÉST?

Félelem helyett jobb, hogyha tisztában vagyunk a kullancsok viselkedési módjával, előfordulásával:

▪ Ne menjünk sűrű bozótba, kiránduláskor haladjunk az ösvényeken!

▪ Erdei kirándulásra húzzunk nadrágot! A nadrágot gyűrjük be a zokni alá, ugyanis a kullancs lentről mászik fölfelé. Minél hosszabb utat kénytelen megtenni, annál valószínűbb, hogy lepotyog, és más zsákmány után néz. Hasonló okból a trikót is tűrjük be a nadrágunkba.

▪ Gyermekeket gyakrabban támad meg a kullancs a fejen és a nyakon. Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel.

▪ Adjunk rájuk fehér vászonsapkát, ezen hamarabb észrevesszük az ott bóklászó kullancsot. A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli.

▪ Kullancsriasztó szerek közül csak olyat vásároljunk, amire a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol! Nagyobb mennyiségben a bőrről is felszívódik, és fejfájást okozhat, néha allergizál.

▪ Természetesen minél rövidebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés kockázata. Ennek ellenére rövid időn (pár órán) belül is létrejöhet a fertőzés, mert az eltávolításkor összenyomhatjuk a kullancs testét, és így a kórokozók hamar bekerülhetnek a szervezetünkbe.

▪ A kullancs eltávolításakor is fertőzhetjük magunkat, amikor összenyomjuk a kullancs testét.

KULLANCS TERJESZTETTE AGYVELŐ/AGYHÁRTYAGYULLADÁS

A megbetegedést vírus okozza. Hazánkban minden 1000-10 000. kullancsból mutatható ki. Gyakran kétfázisú, az első inkább hőemelkedéssel, míg a 2. szakasz már magas lázzal jár. Lappangási ideje általában egy hétnél nem hosszabb. A szakfolyóiratokban is gyakran szerepel, hogy influenzaszerű tünetekkel jár. Ez félrevezető, hiszen sem köhögés, sem torokfájdalom nem kíséri. A lázon kívül kötelező diagnosztikus jel a nagy fejfájás, hányás, súlyos szédülés, enyhébb-súlyosabb koordinációs zavar. 2 százalékban halálozás, 10 százalékban maradandó bénulás és 50 százalékban enyhébb szellemi és/vagy fizikai leépülés követi – írja megjelenés alatt álló tanulmányában a doktor.

TIBOLA

Az elnevezés dr. Lakos nevéhez fűződik. A tibola Érdekessége, hogy főleg hosszú hajú gyermekek betegsége, a hajas fejbőrön éri őket a csípés. Gyakran savósan váladékozó fekély keletkezik, környéki nyirokcsomó-duzzanattal jár, láz csak ritkán kíséri. Ez a jóindulatú kór többnyire magától gyógyul.

A TESZTEKRŐL

ELISA

A megbízhatatlan, nagy ingadozást mutató ELISA vizsgálati eredményeket gyakran 2 tizedes pontossággal adják meg, pedig az eljárás nem képes ilyen pontosságú mérésekre. Lyme-betegségben az esetek 95%-ában megjelenik a jellegzetes bőrpír. Ebben, de csakis ebben az esetben indokolt antibiotikum adása. Annak a valószínűsége, hogy egy fertőzött kullancs csípése után Lyme-betegség alakul ki, kb. 2%. Annak a valószínűsége, hogy a folt megjelenése nélkül alakul ki Lyme-betegség, ennek az 5%-a, vagyis 1 ezrelék. Tehát, ha tünetmentesen, pusztán a pozitív kullancsteszt miatt antibiotikumot szedünk a kullancscsípés után, 1000-szer valószínűbb, hogy feleslegesen tesszük, semmint, hogy ebből valami hasznunk származhatna (kárunk annál inkább, az antibiotikum mellékhatásai miatt). És akkor még feltételeztük, hogy a kullancsteszt tökéletes. (forráshttps://index.hu/techtud/2019/06/28/tevhitek_nehezitik_a_lyme-kor_elleni_vedekezest/)

Western blot

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A Western blot technika, amennyiben a többhetes időközzel vett vérmintákat párhuzamosan megvizsgáljuk, alkalmas a gyógyulás, vagy a kórokozó-hordozás megítélésére. Az eljárás drága, és a kiértékeléshez nagy gyakorlat szükséges. A technika lényege, hogy a borreliafehérjéket elektroforézissel szétválasztjuk, és azután végezzük el a szerológiai vizsgálatot, vagyis megfigyeljük, hogy melyik borreliafehérjéhez mennyi ellenanyag kötődik. Bizonyos ellenanyagok a fertőzés korai szakaszában, mások csak kb. egyéves fennállás után jelennek meg. Eltérő immunológiai képet látunk a Lyme-folt idején, mást egy arcidegbénulásban, és megint mást egy ízületi folyamat esetén. Így a Western blot vizsgálat bizonyos korlátok között alkalmas a fertőzés időpontjának a megítélésére is.

A Lyme-betegség bőrtünetei

A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm-re megnövő, többnyire ovális alakú bőrpír (Lyme-folt, erythema migrans vagy vándorló bőrpír). Lappangási ideje 1 naptól 3 hónapig terjed, leggyakrabban egy hét. Többnyire alig viszket, nem fájdalmas. Előfordul, hogy csak egy családtag, munkatárs vagy szomszéd kérdezi meg, hogy mi az a folt a hátunkon, lábunkon. A folt legalább egy hétig, néha azonban egy évig is látható. Előbb-utóbb elmúlik magától is. A folt megszűnése nem okvetlenül jelenti a kórokozó pusztulását. Nevével ellentétben nem vándorol, inkább a széli részein növekszik. Többnyire ovális alakú, a térdhajlatban, nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban kezdetben csíkszerű. A folt szinte mindig a csípés helyén alakul ki, de előfordul többszörös elváltozás. Ilyenkor a többnyire 2-5 cm-es, jellegtelen, de azért ovális foltok jelennek meg. Számuk akár 50 is lehet. Előfordul, hogy ilyen esetben is nagyméretű (10-20 cm-es) foltok keletkeznek, de akkor a számuk 10 alatt marad. A többszörös Lyme folt úgy keletkezik, hogy a kórokozó a vérárammal szóródik, majd a bőrben több gócban indul szaporodásnak. 

A folt a Lyme-betegség leggyakoribb tünete, mégsem jelenik meg mindig, és ha megjelenik, akkor sem mindig figyelünk fel rá, mert lehet egészen halvány is.

Különösen gyermekkorban fordul elő a fülcimpa lilásvörös, fájdalmatlan duzzanata (nyiroksejtes bőrcsomó - borrelia lymphocytoma). Kezelés nélkül hónapokig látható. Időskorú nőkben szoktuk látni az évekig, évtizedekig tartó lassú bőrsorvadással járó folyamatot (acrodermatitis chronica atrophicans). Többnyire a kéz, a könyök, a lábfej, a térd feletti bőrterületek lilás elszíneződése, kisfokú duzzanata az első tünet. Fájdalom ilyenkor még általában nincs.

A Lyme-betegség egyéb tünetei

Az esetek egy részében a fertőzés még kezelés nélkül is megszűnik. Más részében azonban újabb tünetek jelentkeznek. Ezek sorában a legritkább a szívizomgyulladás, ami rendszerint ritmuszavart okoz. Ez lehet életveszélyes, de többnyire magától megszűnik, még akkor is, ha a fertőzés fennmarad.
Gyakran okoz idegrendszeri elváltozásokat is. A Lyme-betegségben is előfordul agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ellentétben a vírusos formákkal, ez alig jár klinikai tünetekkel. Fejfájás, rossz közérzet itt is előfordul, de eszméletzavar sohasem. Lassú elbutulás, kóros feledékenység inkább jellemző. Gyakran okoz arcidegbénulást. A beteg arra ébred, hogy arca elferdül, és a reggeli folyadék kicsordul a szájából. Bár a tünet ijesztő, a gyógyulás még kezeletlen vagy rosszul kezelt esetekben is többnyire teljes.

Mit tegyünk-ne tegyünk kullancscsípés esetén?

A kullancsot minél előbb távolítsuk el! A kullancscsípés miatt ne menjünk orvoshoz – ez időveszteséggel jár, és az orvosok sem járatosak a kullancseltávolítás terén! A kullancsot magunk távolítsuk el, vagy kérjünk segítséget a környezetünkből!

Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, gyufát és ne tekergessük a kullancsot! Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet, kilökődik magától.

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét!

Ne vizsgáljuk (vizsgáltassuk) a kullancsot, hogy van-e benne kórokozó! A csípést követően semmilyen védőoltás sem indokolt.

Mikor indokolt a kullancscsípés után vérvizsgálat? Panaszmentesség esetén sohasem.

Megelőző antibiotikum-kezelés TILOS! Hogyha a csípés után adunk valamilyen készítményt, Lyme-folt már nem jelenik meg, de a kórokozó attól még életben maradhat. Elmarad a jellegzetes klinikai tünet, aminek felismerésével a betegség már akkor kezelhető, amikor még nincs semmilyen szövődmény. A szerológiai reakció is hosszú időre negatív lesz. Így aztán nem sok esély marad a fertőzés felismerésére.

Mikor keressék fel a kullancs-ambulanciánkat? Amennyiben a csípés után (és többnyire annak helyén) lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem vett észre kullancscsípést, 5 napja fennálló, 8 cm-es átmérőt szabad csak diagnosztikusnak tartani. Kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pír, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással. A fenti kritériumok teljesülése esetén antibiotikum-kezelés indokolt.

Terhesség esetén klinikai tünetek nélkül is végeznek vérvizsgálatot.

Ha már végeztek kullancsvizsgálatot, és annak pozitív lett az eredménye, érdemes őket felkeresni.

Kezelés

A Lyme-kór bármikor gyógyítható, nem igaz, hogy minél előbb kezelni kell. A biztos diagnózis fontosabb, mint a gyorsan megkezdett kezelés! – hangsúlyozza az infektolókus szakorvos.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Otthon a benső tájban és a Kecskeméti Alkotóházban

Otthon a benső tájban és a Kecskeméti Alkotóházban

Varga Patrícia Minerva több évtizede jár rendszeresen a Kecskeméti Alkotóházba. Az egyedülálló, t...

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához Bács-Kiskunban?

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához Bács-Kiskunban?

Hazánkban az elmúlt időszakban országszerte emelkedtek a havi átlagfizetések, viszont ezzel párhu...

A DEAC sem okozott gondot az U17-nek

A DEAC sem okozott gondot az U17-nek

Debrecenben is győzni tudtak az U17-esek, így továbbra is megvan a matematikai esély, hogy az ara...

Ismét győzött a Spartacus

Ismét győzött a Spartacus

2021. május 15-én Kecskeméten került sor a Gyulai AK- Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi ...

A hónap alkotója: Zugor Zoltán grafikusművész

A hónap alkotója: Zugor Zoltán grafikusművész

Nehéz eldönteni, hogy szellemlények, oszladozó hullák, ufók, vagy épp elesett, szerencsétlen embe...

Bányais ezüstérem a nemzetközi tudományos versenyen

Bányais ezüstérem a nemzetközi tudományos versenyen

Idén Magyarország szervezte a European Olympiad of Experimental Science természettudomá...

Megkezdődött az MVM U18 Kosárlabda Torna

Megkezdődött az MVM U18 Kosárlabda Torna

Kétnapos MVM U18 Kosárlabda Tornát rendezett május ezen a hétvégén Kecskeméten a Mercedes-Be...

Kulturális közösségépítő erejéről tett tanúbizonyságot a hatéves KönyvtárMozi

Kulturális közösségépítő erejéről tett tanúbizonyságot a hatéves KönyvtárMozi

A pandémiás helyzetre való tekintettel online térben rendezték meg az idén hatodik születésnapját...

Nézze velünk a Versmondók Találkozójának eredményhirdetését!

Nézze velünk a Versmondók Találkozójának eredményhirdetését!

Idén is a televízió és számítógép képernyői előtt izgulhatják végig az eredményhirdetést a versmo...

Forgalomterelés a „repülős körforgalom” lezárása miatt

Forgalomterelés a „repülős körforgalom” lezárása miatt

A „repülős körforgalom” vasárnap nyolc órásra tervezett lezárása befolyásol...

Eltűnt kecskeméti asszonyt keres a rendőrség

Eltűnt kecskeméti asszonyt keres a rendőrség

A Kecskeméti Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat Lapétáné Pintér Tünde 42 éves kecskeméti...

A gyalogosokat is figyelmeztették a háromnapos akcióra - Videóval

A gyalogosokat is figyelmeztették a háromnapos akcióra - Videóval

Három napon keresztül figyelték megkülönböztetett figyelemmel a zebrákat, a rendőrök Kecskeméten....

Merre jár majd a kecskeméti városnéző kisvonat? - Videóval

Merre jár majd a kecskeméti városnéző kisvonat? - Videóval

​Május utolsó hétvégéjén debütál a SI HU névre keresztelt kecskeméti városnéző kisvonat. Most már...

Megsérült a kadafalvi iskola tetőszerkezete

Megsérült a kadafalvi iskola tetőszerkezete

Vihar rongálta meg néhány napja a Kadafalvi Általános Iskola tetőszerkezetét.   A Kecsk...

Nem szabad teherként kezelni a hétfői meccset

Nem szabad teherként kezelni a hétfői meccset

Nagy lehetőség kapujában van a hétfői 7-5-ös, DEAC elleni győzelem után az SG Kecskemét Futsal eg...

Benkő Tibor a koronavírus elleni védekezésről és a repülőnapról

Benkő Tibor a koronavírus elleni védekezésről és a repülőnapról

Benkő Tibor volt az M1 csatorna péntek reggeli műsorának vendége. A honvédelmi min...

Hrenkó Norbert, az MKB Cycling Team versenyzője a Tour de Hongrie-n

Hrenkó Norbert, az MKB Cycling Team versenyzője a Tour de Hongrie-n

Áprilisban bronzérmes lett a Hegyi OB felnőtt mezőnyében, májusban pedig a nemzeti válogatott tag...

Igyekezzen, ha ki akarja próbálni a zöld buszt! - videóval

Igyekezzen, ha ki akarja próbálni a zöld buszt! - videóval

Még pár napjuk maradt az érdeklődőknek a kecskeméti ingyenes zöld járat kipróbálására. A Zöl...

Minden gyermeket felvettek a kecskeméti óvodákba - Videóval

Minden gyermeket felvettek a kecskeméti óvodákba - Videóval

​Minden felvételiző gyermeket felvettek az óvodákba. A 2021/2022-es nevelési évet 1036 hároméves ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies