Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Augusztus 17. Szerda  Jácint

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Különleges botanikus kert épül a kecskeméti arborétum szomszédságában

Pásztor Andrea

2021.04.24. 09:38

Egy magán botanikus kert van születőben Kecskeméten, nem messze az arborétumtól. Kollár Csaba, az ismert üzletember egyik komoly tervét váltja valóra ezzel a beruházással. Amellett, hogy idilli környezetben élhet, a látogatók számára is díjmentesen elérhető lesz a Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert, amelynek jövő héten tartják az alapító ünnepségét. Mi azonban még előtte felkerestük a tulajdonost, hogy bemutassuk a kuriózumnak számító fejlesztést.

Kora reggel találkoztunk Kollár Csabával, a Mizsetáp Kft. tulajdonos  ügyvezetőjével, akit erről közösségi kertépítő oldaláról valószínűleg még nem ismertek a kecskemétiek. Jó házigazdaként mutatta be birodalmát, a most elültetett véderdőt, valamint az előző tulajdonosoktól örökölt növényeket. Ezek között van buja bambuszerdő, gyertyánsor, különleges formájú gyümölcsfák, de szépen hajt már a most elültetett füge és az olasz nád is. Séta közben meséli el, hogyan született meg a Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert ötlete.

– Úgy kezdődött, hogy egy olyan környéket kerestem, ahol lakóházat építhetek magamnak. Körbejártam Kecskemétet, hogy megtaláljam az ideális helyet, s végül arra jutottam, hogy nagyobb területet kell vásárolnom, és meg kell építenem azt a környezetet is, ahol szívesen élnék – emlékezik vissza a kezdetekre. – 2015 végén kezdtem nézelődni, s rögtön megtetszett ez a hely. Különlegessége, hogy dimbes-dombos, a legnagyobb szintkülönbség kerten belül 600 cm.

Az elmúlt öt és fél évben öt részletben vásárolt kisebb-nagyobb területeket, amelyeket később egybevont, bekerített. Így jött létre az a 8,2 hektáros terület, ahol megszülethet Kecskemét magán botanikus kertje. Volt itt erdős-bokros eldzsumbujosodott rész, szántó és szőlő-gyümölcs kert is. Az egyik ingatlanon egy gazdasági épület állt, s ezzel együtt olyan faállományt is vásárolt Csaba, ami érdemes a megőrzésre.

– A tervezőkkel úgy beszéltük meg, hogy ezeket beépítjük a kertbe. Van itt több olyan gyümölcsfa, amit kuriózumként őriztünk meg, hisz olyan szép az ágrendszere, hogy a gyerekek jól fel tudnak majd rá mászni – mutat egy gyönyörű virágzó almafát.

Miután rátalált erre a területre, megszületett a botanikus kert ötlete is.

– Úgy gondoltam, ha magamnak építek egy nívós természeti környezetet, az lesz annyira jó, hogy vétek lenne csak szűk magánhasználatban tartani. A kecskemétieknek és a környékben élő embereknek szeretnék egy olyan minőségi életteret teremteni, ami ellensúlyozhatja az urbanizációt és a természettől való eltávolodást. Úgy tervezem, hogy csoportosan fogadok majd látogatókat az óvodásoktól egészen az egyetemistákig, de ún. évszakonkénti nyitott kert napokon bárki jöhet majd, sőt bízom benne, hogy a tudományos kutatásokhoz is jó terep lesz a kert.

Ehhez azonban még sok-sok időre van szükség. A nagy terv megvalósítása egyelőre ott tart, hogy elültették a véderdő mintegy 18 ezer fáját, továbbá tízezer cserjét, azaz 28.000 darab növényt. Ezeknek öntözésére locsolórendszer épült. Amikor körbejárunk, sok-sok fiatal nyírfát, nyárt, juhart, kőrist és egész méretes tölgyfákat is látunk, köztük fenyő csemeték növekednek. A cserjék között van borbolya, homoktövis, kökény és gyepűrózsa is, az örökzöldek között pedig tűztövis is helyet kapott. Ezek a növénytársulások komoly célt töltenek be a leendő botanikus kertben.

– 21 és fél méter szélességben ültettük a védőnövény sávot. A legszélén két méter széles cserjesávot alakítottunk ki, majd 19,5 méter széles erdősávot telepítettünk. Öt cserje – és 16 fafajból áll össze, mindegyik európai és őshonosnak számító – magyarázza Csaba. – Olyan ősi természetet utánzó növénytársulásokat hoztunk létre mesterségesen, amelyek alkalmasak arra, hogy kifejlődve áthatolhatatlan védősávot hozzanak létre. Meggátolják a szélvihar betörését a belső részre, nem engedik be a port, a széllel pedig nem jön majd be a gyommag, de a vegyszer sem. A tüskés cserjék ugyanakkor az emberi és állati behatolás ellen is védelmet nyújtanak, miközben két méter magas, részben a talajba is lesüllyesztett acélhálós kerítés is létesült.

A véderdő csemetéi, növényei idén tavasszal kerültek a földbe, most következik ezek gondozása, nevelése, a folyamatos öntözés, kapálás. Közben pedig folytatódik a belső gyűjteményes kert tervezése, ez ugyanis még csak vázlatos szinten áll – árulja el házigazdánk.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 – A következő 3-4 évben a belső gyűjteményes rész vélhetően még nem készül el, meg kell várnom, hogy a védőnövény sáv már legalább kielégítően betöltse funkcióját. Rengeteg olyan gyom van belül, amely már most gondot okoz, nehéz lesz majd kiirtani, hiszen a széllel jön be a magjuk a környező szántókról – mondja Csaba, aki úgy véli, sok-sok idő és rengeteg munka még, mire látványos, ha kis mértékben is, de azért már bemutatható lesz a kert.

– Erre inkább csak vízióm, s határozott célom van. Úgy gondolom, hogy minimum 12-15 év kell ahhoz, hogy elérjük ezt a szintet – mondja. – Szakcéget kértem fel a botanikus kert megtervezésére. Hiába vagyok agrármérnök, a kertész-botanikus az egy külön szakma. Szakemberekre bíztam a kert kialakítását, a tájépítészeti, botanikai feladatokat, a látványelemek együttes átgondolását.

A cél ugyanis nem egy szokványos botanikus kert lesz. Ezért is az elnevezés, Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert. (Ez a név egyelőre a projektben használt munkanév, de talán meg is marad az utókornak.)

– Egyedülálló módon olyan elrendezést, megjelenést kívánok adni a kertnek, ami eltér a klasszikus, organikus kertépítési stílustól. Itt nem lesznek íves utak, romantikus faépítmények. Egyenes szakaszok osztják szét a kertet, határozott töréspontokkal. A cél az, hogy egy-egy útvonalon, belső sétaösvényen végighaladva mindig egy adott látvány táruljon elénk, azután egy éles váltással már egy teljesen más panorámában gyönyörködhessünk. Ez egy teljesen más megközelítést jelent, mint az organikus botanikus kerteké. Bár a tervezésnek ebben a szakaszában még korai részletekről beszélni, annyi biztos, hogy 21. századi megjelenést kívánok kialakítani. Ez meghatározza a növények összeválogatását, elrendezését, de a domborzat s az építmények kialakítását is.

Csaba nem látott még példát erre a modern stílusú kertre, de arról hallott, hogy egy évtizeddel ezelőtt Olaszországban megkezdődött egy hasonló létesítmény kialakítása. Ez azonban tudomása szerint csak kisebb részben valósult meg.

Bár ez egy magánberuházás, melyhez a kapcsolódó ingatlanberuházást, kert kivitelezést és szaktudást meg kell fizetni, a kertész-botanikus szakma képviselői már felajánlották tanácsadó segítségüket Csabának. Többen jelezték azt is, hogy csemeték, magvak és más szaporító anyagok ajándékozásával segítenék a gyűjtemény kialakítását.

Csaba azzal is tisztában van, hogy a kert valójában sohasem lesz befejezett. Ahogyan a természet is folyton változik, ez a kert is állandó változásban lesz. Vélhetően az évek során egyre gazdagabb és fejlettebb lesz a növényállomány, de mindig lesznek olyan fák, cserjék, amelyek kiöregszenek vagy megbetegednek és pótolni kell őket. Ez egy állandóan változó, fejlődő rendszer lesz, amiből az egész térség profitálhat. A kertnek fontos szerepe lesz a biológiai sokféleség megőrzésében, de egy 82.000 m2-es buja növényzet hatása már Kecskemét levegőjén is érezhető lesz.

– Ha beindul a kert, az uralkodó szélirány miatt Kecskemét levegőjének is nagyon jót tesz majd, párásabb, oxigéndúsabb lesz, s kevesebb por érkezik majd be a városba – mondja Csaba. Ez egy plusz ajándék lesz a kecskemétiek számára.

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Három ország, három érem: az MKB Bank Cycling Team sikerei idehaza és külföldön

Három ország, három érem: az MKB Bank Cycling Team sikerei idehaza és külföldön

Fehér trikó és összetett harmadik hely az U23-ban Székelyföldön, U19-es bronzérem Belgrádban, és ...

2022.08.17. 18:03

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.08.17. 17:27

Kanyó Ferenc szociofotói a Múzsa magazinban (videóval)

Kanyó Ferenc szociofotói a Múzsa magazinban (videóval)

Madárének címmel a Múzeumok Éjszakáján nyílt kiállítása Kanyó Ferenc Budapesten élő fotóművésznek...

2022.08.17. 16:19

Adomány indult Beregszászra - VIDEÓVAL

Adomány indult Beregszászra - VIDEÓVAL

Tartós élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel és takarókkal megtelt furgon indult útnak ma (szerd...

2022.08.17. 13:12

10 kép

Tóth Enikő grafikus mutatkozott be a KTV-ben (videóval)

Tóth Enikő grafikus mutatkozott be a KTV-ben (videóval)

Élete első önálló kiállítását rendezte meg Tóth Enikő grafikus a Hírös Agórában abból az alkalomb...

2022.08.17. 11:30

Scoregoal: Az U15-ös korosztály is elkezdi a felkészülést

Scoregoal: Az U15-ös korosztály is elkezdi a felkészülést

A tavaly a megyei U15-ös ligában ezüstérmet szerző együttes augusztus 19-én, pénteken belevág a f...

2022.08.17. 10:42

Palotás Gábor művésztanár a Múzsában (videóval)

Palotás Gábor művésztanár a Múzsában (videóval)

A KTV Múzsa című műsorában a kecskeméti művészeket bemutató sorozat következő...

2022.08.17. 09:01

Útjavítások miatt forgalomkorlátozások térségünkben

Útjavítások miatt forgalomkorlátozások térségünkben

A rekkenő hőség ellenére a térség több útszakaszán is zajlanak útfelújítások. Mutatjuk a legfonto...

2022.08.17. 06:42

Pénteken Felcsúton játszik a Kecskeméti TE

Pénteken Felcsúton játszik a Kecskeméti TE

Az OTP Bank Liga 4. fordulójában pénteken 20:00-kor a Puskás Akadémia vendége lesz a Kecskeméti T...

2022.08.17. 06:22

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőszobában

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőszobában

Az egység mérgező gázt mutatott ki a levegőben, a Műkerti sétányon található lakásból egy embert ...

2022.08.16. 20:57

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten - Videóval

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten - Videóval

​Koszorúzással és a hagyományos kenyéráldással emlékezik meg Kecskemét augusztus 20-án az államal...

2022.08.16. 19:52

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.08.16. 18:33

Világkupán szerepelnek az MKB Bank Cycling Team junior bringásai

Világkupán szerepelnek az MKB Bank Cycling Team junior bringásai

Nyíregyházára utaztak az MKB Bank Cycling Team junior bringásai, ahol világkupán vesznek rés...

2022.08.16. 17:32

Segítsünk a kóbor állatokon! - Videóval

Segítsünk a kóbor állatokon! - Videóval

Több árva kutya és macska kerül utcára naponta, a legtöbb menhely tele van. Ma van a Hontalan Áll...

2022.08.16. 16:34

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Szeretetvendégségre várta a híveket a Máltai Szeretetszolgálat hétfőn este a Nagytemplom előtt. N...

2022.08.16. 15:05

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Egy busz és egy személyautó karambolozott kedden reggel az Izsáki úton. Az egyébként is sávlezárá...

2022.08.16. 14:06

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Izgalmas hete van a Wojtyla Ház sorsközösségének. Augusztus 20-ra készülve nap mint nap lélekemel...

2022.08.16. 13:59

Így ünnepelték Nagyboldogasszony napját Kecskeméten - Videóval

Így ünnepelték Nagyboldogasszony napját Kecskeméten - Videóval

Nagyboldogasszony napja, Szűz Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe. Aug...

2022.08.16. 13:40

29 kép

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022.08.16. 11:39

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

Helikopterek és repülőgépek gyakorolnak Szolnokon a Szent István napi budapesti légibemutató...

2022.08.16. 09:01

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies