Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Március 29.   Auguszta

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Kurultaj 2020: „a magyar emberek végre szabadon és méltón emlékezhetnek nagy történelemformáló őseikre”

Molnár H. Boglárka

2020.02.28. 15:26

Augusztus 14-e és 16-a között 7. alkalommal rendezik meg a Kurultáj-Magyar Törzsi Gyűlést. Amit már tudhatunk, hogy a számtalan hagyományőrző és sport program mellett Magyarország legnagyobb őstörténeti kiállítását és konferenciáját is a nagyszabású ünnepen tervezik megvalósítani. Bíró András Zsolt, antropológust, a szervező Magyar-Turán Alapítvány elnökét kérdeztük a közelgő eseményről.

Kurultaj 2020: „a magyar emberek végre szabadon és méltón emlékezhetnek nagy történelemformáló őseikre”

– Mi is ez pontosan? Miben rejlik a jelentősége ennek a két programelemnek? 

– A Magyar-Turán Alapítvány tudományos tagozatának kutatói a partner intézményeinkkel (múzeumok, kutató intézetek) közösen évek óta valósít meg a szabadtéri rendezvényeken is nagyszabású régészeti-antropológiai kiállításokat, amelyek központjában a sztyeppei lovasnomád civilizációk embertani és régészeti hagyatékának bizonyos elemeit mutatjuk be a nagyközönségnek. Kiemelt figyelmet szánva a honfoglaló magyarság, az avarok, valamint a hunok és szarmaták leleteinek, illetve az ezek alapján készült rekonstrukcióknak. Az idei tárlat a tavalyi nagyszabású hun kiállításunk továbbfejlesztése, amely a Kárpát-medencei hun leletek és rekonstrukciók mellett most a keleti (ázsiai) és kaukázusi hunok hagyatékával is bővül. A megvalósításban a fő partnerünk a hazai természettudományos őstörténet kutatás legnagyobb háttérintézménye a Magyar Természettudományi Múzeum. Lesznek azonban leletek és rekonstrukciók a Kaukázus régióból valamint Közép és Belső Ázsiából, Üzbegisztánból, Kazakisztánból, Tádzsikisztánból, Mongóliából és a Bajkál-vidékről is.

– Mivel készülnek még a Kurultájra?

– A Kurultáj-Magyar Törzsi Gyűlés Magyarország és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyen a magyarság ősi, keleti eredetű hagyományait mutatjuk meg különböző bemutatók és hagyományőrző sport vetélkedők során.

Lesz a honfoglalás, az avar,valamint a hun korszakot megidéző seregszemle, nagyszabású csatajelenet és nomád népi vonulás szekerekkel, háziállatokkal, több mint 1000 résztvevővel. A Kárpát medencei magyar összefogás mellett a Kurultáj a hun és türk tudatú népek legnagyobb közös ünnepe is, amelyen 14 országból több mint 25 nemzet képviselteti magát. A Kárpát-medencei magyar közösségek mellett, a keleti rokonnépek kiállítások, hagyományőrző és zenei programok keretében mutatják be saját kultúrájukat a közös ünnepen. mindezek mellett lesz hatalmas kézműves vásár, gyermek és családi programok, és nagyszabású őstörténeti konferencia is.

– A Kurultáj látogatószáma két évvel ezelőtt ismét rekordot döntött. Mi az oka annak, hogy egyre többen érkeznek Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepére?

– Valószínűleg az a legfontosabb, hogy itt a magyar emberek végre szabadon és méltón emlékezhetnek nagy történelemformáló őseikre, a valóságban, közösen átélhetik az összetartozás felemelő élményét a Kárpát-medence különböző régióiban élő magyar közösségek, és együtt ünnepelhetnek keleti rokonaikkal egy sok programot kínáló, színvonalas ünnepen, a nagy keleti sztyeppék hangulatát idéző bugaci pusztán.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– A Kurultájt a 11 éves Magyar- Turán Alapítvány szervezi, tehát tavaly jubiláltak. Hogyan értékeli az elmúlt évtizedet? 

– Egy hatalmas fejlődési utat járt be a szervezetünk, és az általa megvalósított rendezvények is páratlan népszerűségre tettek szert, a kitartó, következetes szervezőmunka révén, amely egy igazi Kárpát-medencei magyar, sőt nemzetközi, a hun és türk tudatú rokonnépeket összekötő összefogássá nőtte ki magát. 2008-ban a nemzetrontó Gyurcsány-kormányzat idején, még, mint egy ”ellenálló mozgalom”, a hagyományőrzők csoportosulásait összefogó Kurultáj szervező csoport valósította meg az első Magyar Törzsi Gyűlést-Kurultájt. Már erre a rendkívüli rendezvényre is több tízezer ember látogatott el, amely megadta a lendületet a további szervezéshez és tervezéshez is. Egy nagyszabású összefogás kezdete volt ez.

A 2009-es évtől azonban már tudatos szervezéssel, szervezet építéssel készültünk a jövőre. Célunk a magyarság valódi értékeinek bemutatása a hagyományőrző programok révén, valamint egy olyan nagy közös ünnep kialakítása, amely valódi összekötő kapcsokat jelent a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek között. 2009-ben megalakult a Magyar –Turán Alapítvány, amely létrehozott egy tudományos és egy hagyományőrző tagozatot is. Sok támadás, bomlasztó kísérlet kivédése és átvészelése után, az eredeti célokhoz hű szervezői mag nekilátott a 2010 évi bugaci Kurultáj megszervezéséhez, amely végül hatalmas sikerrel zárult. Erre a rendezvényre már, hazai hagyományőrző rendezvényeken eddig soha nem látott számú résztvevő és ünneplő tömeg látogatott el a Kárpát-medence minden részéből.

Valódi összmagyar összefogás alakult ki. 2010-től Lezsák Sándor író, rendszerváltó politikus, a Nemzeti Fórum elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke felvállalta a Kurultáj fővédnökségét. Mindezek mellett már több keleti rokonnépünk (kazakok, üzbégek, azerbajdzsánok, törökök, kirgízek, baskírok, ujgurok) delegációját is vendégül tudtuk látni a nagy közös ünnepünkön. A tudományos kutatások és hagyományőrző tevékenységek mentén egyre több csapat szervezet csatlakozott hozzánk, és egyre több nemzetközi kapcsolat alakult ki. 2011-ben az alapítványunk életre hívta a Magyar-Turán Szövetséget, amelyhez egyre több hagyományőrző és civil szervezet csatlakozott. 2019-ben a szövetségnek már több mint 110 csapat volt a tagja a Kárpát-medence minden magyar lakta régiójából és már több mint 50 partner szervezetünk van a Kaukázus régióban, Anatóliában, a Balkánon, Közép- Ázsiában és Szibériában. 2011-ben létre hoztunk egy új ünnepet az Ősök Napját, ahol a magyarság legnagyobb őseire emlékezünk, akiknek ezt a Hazát is köszönhetjük. Ez a kezdeményezésünk is fokozatosan egyre népszerűbbé vált, és a két évente megszervezett Kurultájok közötti évek legnagyobb magyar hagyományőrző ünnepévé növekedett a Kurultáj mellett.

A páratlan méretű összefogás és a színvonalas, méltó programok elhozták az elismertséget is. 2012-es évtől a nemzeti kormány is támogatni kezdte a legnagyobb magyar hagyományőrző ünnepet. A Kurultáj a világ egyik legnagyobb hagyományőrző és kulturális rendezvényévé vált, amelyre a rokon népek képviseletében miniszteri rangú delegációk érkeznek több mint tíz országból és számos országban vált közismerté Magyarország, valamint a sajátosan szép magyar kultúra. Mindezzel a Kurultáj és az Ősök Napja jelentősen növelte Hazánk elismertségét a nagyvilágban. A Magyar Turán Szövetség 2020-ra a Kápát-medencei magyarság legnagyobb, nemzetközileg ismert hagyományőrző és kulturális szövetsége lett. Több országban (Kazakisztán, Kirgizisztán) a nemzeti ünnepek valamint a jelentősebb nemzetközi hagyományőrző és sportesemények (Üzbegisztán, Türkmenisztán, Törökország, Azerbajdzsán) megvalósítója vagy társszervezője. De talán arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy rengeteg magyar ember szemében a Kárpát–medencei magyar összefogás egyik legjelentősebb szimbólumaivá váltak az ünnepeink, az Ősök Napja és a Kurultáj. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Letartóztatásban a rablással gyanúsított férfi

Letartóztatásban a rablással gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves nagykőrösi fér...

Illegális határátlépés, lopás, zaklatás, balesetek

Illegális határátlépés, lopás, zaklatás, balesetek

Mutatjuk az elmúlt 24 óra határrendészeti, bűnügyi és közlekedési eseményeit megyénkben. ...

Papírból volt a rendszáma

Papírból volt a rendszáma

A Készenléti Rendőrség járőrei egy ellenőrzés során vették észre, hogy a jármű rendszáma papírra ...

Egy szegedi motoros halt meg az M5-ösön történt balesetben

Egy szegedi motoros halt meg az M5-ösön történt balesetben

Ahogy megírtuk, halálos baleset történt pénteken délután az M5-ös autópályán, Kecskemét hatá...

Gyerekfelügyelet és étkeztetés a kecskeméti óvodákban, bölcsődékben - Videóval

Gyerekfelügyelet és étkeztetés a kecskeméti óvodákban, bölcsődékben - Videóval

Március 18-tól a legtöbb óvoda és bölcsőde bezárt a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet mia...

Ideiglenesen megszűnik az ,,SZTK megállóhely

Ideiglenesen megszűnik az ,,SZTK" megállóhely

A Bács-Kiskun Megyei Kórháznál található közúti csomópont átépítése miatt március 30-tól (hé...

Bezárnak-e az óvodák, iskolák?

Bezárnak-e az óvodák, iskolák?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján kérte a...

Több busz módosított menetrenddel közlekedik hétfőtől

Több busz módosított menetrenddel közlekedik hétfőtől

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a kialakult j...

Megérkeztek a fokozottabb védelmet nyújtó védőmaszkok  az önkormányzathoz

Megérkeztek a fokozottabb védelmet nyújtó védőmaszkok az önkormányzathoz

Megérkezett az önkormányzathoz az első, KN95 (FFP2) elnevezésű, fokozottabb védelmet nyújtó védőm...

Utoléréses baleset az 52-es főúton

Utoléréses baleset az 52-es főúton

Két gépkocsi szenvedett utoléréses balesetet Solton, az 52-es főút Kecskeméti úti szakaszán, a Tö...

Már vasárnap délelőtt adásba kerül a KTV vallási műsora

Már vasárnap délelőtt adásba kerül a KTV vallási műsora

Vasárnaponként – a veszélyhelyzet fennállásának ideje alatt – három felekezetből közv...

Kigyulladt egy épület a Homokbányán

Kigyulladt egy épület a Homokbányán

Tűz ütött ki egy romos épületben Homokbányán. Úgy tudjuk, hajléktalanok használták. ...

Perceken belül bezár a Decathlon

Perceken belül bezár a Decathlon

A kialakult helyzetben úgy döntöttek ma 15 órakor bizonytalan időre bezárják üzleteiket. A közlem...

Ezt látni kell!

Ezt látni kell!

Különleges évadbejelentésre készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

A térfigyelő kamera segített, hogy elfogják a rablót

A térfigyelő kamera segített, hogy elfogják a rablót

A kecskeméti rendőrök alig egy nap alatt elfogták azt a nagykőrösi lakost, aki kirabolt egy 76 év...

Karambol történt a hetényegyházi úton - Videóval

Karambol történt a hetényegyházi úton - Videóval

Két gépkocsi ütközött össze Kecskeméten, a hetényegyházi úton. A forgalmat elterelik.

Munkáltatói igazolással segít az önkormányzat

Munkáltatói igazolással segít az önkormányzat

A holnaptól életbelépő kijárási korlátozáshoz városunk önkormányzata a munkavállalók munkába járá...

Folyamatosan érkeznek az ajándékok, felajánlások a kórházhoz

Folyamatosan érkeznek az ajándékok, felajánlások a kórházhoz

Számtalan felajánlás, ajándék érkezik a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti székhelyére. M...

Felolvasósorozat III.: A farkastanya

Felolvasósorozat III.: A farkastanya

Új sorozat indult a Kecskeméti Televízióban. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatá...

Az Alföldről a Balaton mellé vitték a kecskeméti kisvasút egyik dízelmozdonyát

Az Alföldről a Balaton mellé vitték a kecskeméti kisvasút egyik dízelmozdonyát

Tíz éve még üzemképes volt az a dízelmozdony, amelyet egy személyvagonnal egyetemben kedden ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies