Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Május 15. Szombat  Zsófia

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Láthatatlan segítség

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. Virtuális Távhőszolgáltatás napi rendezvénye

2021.04.16. 15:32

A klímatudatos energiatermelés és a TERMOSTAR Kft. évi 25.500 tonna CO2 megtakarítást eredményező átfogó fejlesztése kapta a főszerepet Kecskeméten, az április 16-án megrendezett Távhőszolgáltatás napján. A LÁTHATATLAN SEGÍTSÉG címmel megtartott konferencia ráirányította a figyelmet azoknak a munkájára, akik megbízható távhőszolgáltatással mintegy 40.000 ember biztonságos mindennapjaihoz nyújtanak láthatatlan segítséget a hírös városban.

A nagy érdeklődés mellett zajlott konferencia résztvevőit dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntötte, aki elmondta:

A távhőszolgáltatás a fogyasztók ellátása mellett az éghajlatvédelemben is egyre fontosabb szerepet játszik. A globális felmelegedés miatt elengedhetetlen az üvegházhatásúgáz-kibocsájtás csökkentése, aminek legfontosabb területe a klímatudatos energiatermelés. A távhő ebben kap fontos szerepet, nem utolsó sorban azért, mert a településeken az egészségre is káros szennyezőanyagok jelentős része a fűtési időszakban a helytelen lakossági tüzelési módok miatt kerül a levegőbe. A klímaváltozás hosszútávú, fenntartható megoldások megvalósítására kényszeríti az országokat. Magyarország vállalása, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, amiből a TERMOSTAR Kft. is kiveszi részét a klímatudatos energiatermelés érdekében megvalósuló átfogó fejlesztésével. Külön öröm, hogy egy olyan cégről beszélünk, amely a társadalmi felelősségvállalás területén is nagyon aktív – gondoljunk csak az ’Ültess fát!’ programra, amelyben civilek, intézmények, magánszemélyek több mint 650 fát ültettek el, zöldebbé téve Kecskemétet. Összegezve: a klímatudatos távhő és az azt biztosító TERMOSTAR Kft. része a 21. századi fenntartható, környezettudatos világnak – mondta dr. Salacz László országgyűlési képviselő.

A konferencia első előadás témája a TERMOSTAR Zöld Távhő Fejlesztési Projektje volt, amelyről Horváth Attila ügyvezető igazgató tartott tájékoztatót. A TERMOSTAR Kt. vezetője elmondta: a pandémiára való tekintettel a TERMOSTAR csapata fokozott óvintézkedések mellett végezte tevékenységét az elmúlt egy évben. Kecskemét kiemelt közszolgáltatójánál szigorú biztonsági előírások szabályozták a munkafolyamatokat – a műszaki terület, az ügyfélszolgálat és az adminisztratív munkatársak esetében egyaránt. A pandémiás protokoll akkor sem lazulhatott, amikor csillapodni látszott a járvány. Hiszen közszolgáltatóként a TERMOSTAR Kft. 40.000 ember ellátásáról gondoskodik a hét minden napján, a nap 24 órájában. Ennek eredménye, hogy a járvány valamennyi hulláma alatt stabil volt az üzembiztonság, az ügyfélszolgálat néhány hét kivételével végig a fogyasztók rendelkezésére állt, és a TERMOSTAR szakemberei magas színvonalú ellátást biztosítottak a veszélyhelyzet idején, láthatatlan segítséget nyújtva a kecskeméti családok mindennapjaihoz.

Horváth Attila elmondta: a pandémia idején zavartalanul folytatódott a TERMOSTAR Zöld Távhő Fejlesztési Projektjével kapcsolatos munka. A klímatudatos távhőtermelés megvalósítását szolgáló beruházás eredményeképp a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőmennyiség jelentős része helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás felhasználásával kerül majd előállításra. A projekt a környezetvédelmi szempontok mellett erősíti az ellátásbiztonságot is: a helyi megújuló energiaforrás garanciát jelent arra, hogy – történjék bármi – télen melegek lesznek a radiátorok a kecskeméti távhős lakásokban.

A fejlesztés meghatározó eleme a város déli iparterületén létrejövő fűtőmű, valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő egységes, energiatakarékos távhőhálózat, amely jelentősen javítja a kecskeméti távhőrendszer hatékonyságát.

A TERMOSTAR Kft. új, Mindszenti krt.-i telephelyén üzembe álló, 20+5 MW teljesítményű kazánok faapríték, városi zöld biomassza, valamint napraforgóhéj hasznosításával állítanak elő hőenergiát. A projekt előkészítése során a TERMOSTAR Kft. külső szakértők bevonásával megvizsgálta valamennyi szóba jöhető megújuló energia (geotermia, szél- és napenergia) felhasználásának lehetőségét. Ennek során világossá vált, hogy Kecskemét adottságait figyelembe véve, a mintegy 40.000 ember biztonságos és folyamatos ellátásához szükséges ipari méretű energiatermeléshez az egyetlen felelős megoldás a zöld-biomassza fűtőmű üzembe állítása. A gazdaságos működéshez szükséges fűtőanyag a Kecskeméten szelektíven gyűjtött fásszárú városi biomasszából, és a KEFAG Zrt. erdészeteiben keletkező vágástéri apadékból (gyökér, háncs, vékony ágak) valamint napraforgóhéjból biztosítható. A projekt pozitív „mellékhatása”, hogy Kecskemét környékén mintegy 10%-kal megnő az erdősíthető földterület. Ugyanis felszabadul az a terület, amelyet a földeken hagyott vágástéri apadék foglal el jelenleg.

A fejlesztés részekén megépülő összekötő távvezeték új fogyasztók bekapcsolását teszi lehetővé - többek között - a Nyugati Városkapu területén, ahol jelentős érdeklődés van a megújuló energia alapú távhő iránt. A sikeres skandináv és nyugat-európai gyakorlat azt mutatja, hogy a korszerű biomassza fűtőművek üzembe állása és a távhős fogyasztók számának növekedése pozitív hatással volt a levegőminőségre. A fűtőművek működését ugyanis szigorú emissziós paraméterek szerint szabályozzák – szemben a háztartások gyakran helytelen fűtési megoldásával. Így minél többen csatlakoznak a rendszerhez, annál tisztább lesz a levegő.

Horváth Attila elmondta: a kecskeméti távhőfejlesztési projektre mindez fokozottan igaz. Kecskeméti szolgáltatóként a szigorú környezetvédelmi szabályok betartása a TERMOSTAR Kft.-nek nem pusztán kötelessége, de saját érdeke is.

Az ügyvezető előadását követően Nagy Krisztina gazdasági igazgató, az esemény házigazdája Pék Gáspár főmérnöknek adta át a szót, aki a társasházak számára elérhető energiakorszerűsítési lehetőségekről tartott tájékoztatót. A TERMOSTAR Kft. szakmai támogatást nyújt azoknak a lakóközösségeknek, amelyek a fejlesztés mellett döntenek. Erre most is jó lehetőség van, hiszen ismét igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás távhős lakások fűtéskorszerűsítésére! A lakásonként akár 400 ezer forintos összegre augusztus 31-éig pályázhatnak a társasházak és a lakásszövetkezetek. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. 3 milliárd forint keretösszegű pályázatán az elszámolható bruttó költségek 50%-a nyerhető el, egy-egy lakásra akár 400 ezer forint.

Farkas-Barta Katalin, a 10 Millió Fa Egyesület elnöke előadásában az ’Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet!’ TERMOSTAR Lakossági Fásítási Programot értékelve elmondta:

A program egyik fontos eleme volt az egykori Centrum áruház környékének zöldítése, amelyhez a TERMOSTAR Kft. biztosította a fákat, és ahol országosan példaértékű megoldás született. Sikerült jelentősen nagyobb zöld felületet kialakítani úgy, hogy teljes összefogás alakult ki a jó ügy érdekében: az önkormányzat, civil szervezetek, közéleti szereplők, vállalkozások, magánszemélyek teljes együttműködésével jött létre az új zöld tér Kecskeméten. Az egyesület elnöke elmondta: az ’Ültess fát!’ program keretében elültetett 651 csemetének fontos szerepe van a város zöldítésében, hiszen 15 év alatt mintegy 30%-kal csökkent a zöld felület, jelentős részben a lakossági fakivágások és a különböző beruházásokkal kapcsolatos munkálatok miatt. Márpedig a fák nyáron hűtik a levegőt, oxigént termelnek és megkötik a szennyező anyagokat, tehát aktív szerepet játszanak a városban az egészséges, élhető környezet fenntartásában.   

Az egyesület elnöke kiemelte: A társadalmi felelősségvállalás, és ezen belül a zöld ügy mára olyan fontossággal bír, ami nem merülhet ki abban, hogy egy adott cég elültet egy-két fát. A zöld elkötelezettség tudatos vállalás, amely minden területre hatással kell legyen. Kecskeméten jó példa erre a TERMOSTAR Kft., ahol a jövőbe helyezett befektetésnek tekintik ezt a tevékenységet.

A konferencia befejező részében a szervezők virtuális gyárlátogatásra hívták a résztvevőket, majd dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármester zárszavával ért véget az esemény.

Az alpolgármester elmondta: az önkormányzat kiemelten kezeli a távhőszolgáltatással kapcsolatos ügyeket, hiszen a távhő modern, környezettudatos és gazdaságos szolgáltatást biztosít a fogyasztóknak. Az elmúlt évtizedekben végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően Kecskeméten sikerült elkerülni azt a helyzetet, hogy a cég számára az egyetlen menekülő út a külföldi tőke bevonása legyen. A TERMOSTAR Kft. azon kevés hazai távhőszolgáltató egyike, amely magyar, mégpedig zömmel önkormányzati tulajdonban maradt, és így tud a korszerű szolgáltatás mellett a klímapolitikai célok megvalósításához is hozzájárulni. Az alpolgármester egyúttal megköszönte a TERMOSTAR Kft. csapatának, hogy a virtuális térben is vállalkoztak a rendezvény megszervezésére, és sok értékes információval szolgáltak a ’Láthatatlan segítség’ elnevezésű konferencián.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kulturális közösségépítő erejéről tett tanúbizonyságot a hatéves KönyvtárMozi

Kulturális közösségépítő erejéről tett tanúbizonyságot a hatéves KönyvtárMozi

A pandémiás helyzetre való tekintettel online térben rendezték meg az idén hatodik születésnapját...

2021.05.15. 14:26

Forgalomterelés a „repülős körforgalom” lezárása miatt

Forgalomterelés a „repülős körforgalom” lezárása miatt

A „repülős körforgalom” vasárnap nyolc órásra tervezett lezárása befolyásol...

2021.05.15. 07:43

Eltűnt kecskeméti asszonyt keres a rendőrség

Eltűnt kecskeméti asszonyt keres a rendőrség

A Kecskeméti Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat Lapétáné Pintér Tünde 42 éves kecskeméti...

2021.05.14. 20:23

A gyalogosokat is figyelmeztették a háromnapos akcióra - Videóval

A gyalogosokat is figyelmeztették a háromnapos akcióra - Videóval

Három napon keresztül figyelték megkülönböztetett figyelemmel a zebrákat, a rendőrök Kecskeméten....

2021.05.14. 17:19

Merre jár majd a kecskeméti városnéző kisvonat? - Videóval

Merre jár majd a kecskeméti városnéző kisvonat? - Videóval

​Május utolsó hétvégéjén debütál a SI HU névre keresztelt kecskeméti városnéző kisvonat. Most már...

2021.05.14. 14:09

Megsérült a kadafalvi iskola tetőszerkezete

Megsérült a kadafalvi iskola tetőszerkezete

Vihar rongálta meg néhány napja a Kadafalvi Általános Iskola tetőszerkezetét.   A Kecsk...

2021.05.14. 13:27

6 kép

Nem szabad teherként kezelni a hétfői meccset

Nem szabad teherként kezelni a hétfői meccset

Nagy lehetőség kapujában van a hétfői 7-5-ös, DEAC elleni győzelem után az SG Kecskemét Futsal eg...

2021.05.14. 13:25

Benkő Tibor a koronavírus elleni védekezésről és a repülőnapról

Benkő Tibor a koronavírus elleni védekezésről és a repülőnapról

Benkő Tibor volt az M1 csatorna péntek reggeli műsorának vendége. A honvédelmi min...

2021.05.14. 11:48

Hrenkó Norbert, az MKB Cycling Team versenyzője a Tour de Hongrie-n

Hrenkó Norbert, az MKB Cycling Team versenyzője a Tour de Hongrie-n

Áprilisban bronzérmes lett a Hegyi OB felnőtt mezőnyében, májusban pedig a nemzeti válogatott tag...

2021.05.14. 10:43

Minden gyermeket felvettek a kecskeméti óvodákba - Videóval

Minden gyermeket felvettek a kecskeméti óvodákba - Videóval

​Minden felvételiző gyermeket felvettek az óvodákba. A 2021/2022-es nevelési évet 1036 hároméves ...

2021.05.14. 09:16

Mi a véleménye a helyi közösségi közlekedésről?

Mi a véleménye a helyi közösségi közlekedésről?

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata elkezdte az Integrált Településfejlesztési Stratégiáján...

2021.05.14. 06:39

Birkózás: Majer Barnabás serdülő válogatott

Birkózás: Majer Barnabás serdülő válogatott

Jövő héttől a serdülő válogatottal folytatja a felkészülést Majer Barnabás, a Csepel - Kesi Kecsk...

2021.05.13. 21:24

Beszélgessünk! HÍRÖS KECSKEMÉTIEKKEL

Beszélgessünk! HÍRÖS KECSKEMÉTIEKKEL

A „Hírös kecskemétiek” című pódiumbeszélgetés következő, élő előadását rend...

2021.05.13. 19:37

Letartóztatásban a lopással és rablással gyanúsított férfi

Letartóztatásban a lopással és rablással gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 29 éves lajosmizsei férfi letartóztatását, a...

2021.05.13. 18:13

Lassan, de folyamatosan nő a turisták száma Kecskeméten - Videóval

Lassan, de folyamatosan nő a turisták száma Kecskeméten - Videóval

​Érezhetően megnőtt a szállásfoglalások száma Kecskeméten is májusban, azonban a vendégéjszakáké ...

2021.05.13. 17:19

Elkezdődött a tinédzserek oltása - Videóval

Elkezdődött a tinédzserek oltása - Videóval

​Elkezdődött a regisztrált 16 és 18 év közöttiek oltása hazánkban. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókór...

2021.05.13. 14:37

Újabb képviselőjelöltjét mutatta be Kecskeméten a Mi Hazánk Mozgalom

Újabb képviselőjelöltjét mutatta be Kecskeméten a Mi Hazánk Mozgalom

Faragó Dániel mellett Erős Erzsébetet indítja egyéni képviselőjelöltjeként a 2022-es or...

2021.05.13. 13:11

Telefonos fogadóórát tart dr. Tóth Szilárd

Telefonos fogadóórát tart dr. Tóth Szilárd

Dr. Tóth Szilárd, a 7. sz. egyéni választókerület, a Vacsi közi-, Külső-Bethlenvárosi térség...

2021.05.13. 12:49

Virtuális gyárlátogatás a TERMOSTAR-nál

Virtuális gyárlátogatás a TERMOSTAR-nál

Filmet forgatott és az online térbe költöztette fiataloknak szóló szakmai programját a TERMOSTAR ...

2021.05.13. 11:54

Burkolatfelújítás az M5-ösön - Videóval

Burkolatfelújítás az M5-ösön - Videóval

Pályafelújítási munkálatok kezdődtek az M5-ös autópályán Kecskemét közelében. 

2021.05.13. 06:50

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies