Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Pásztor Andrea

2021.05.24. 08:34

Nehéz időszakon van túl a Kecskeméti Vadaskert. Bár önkormányzati intézményként működése nem került veszélybe, nagy bevételkiesést jelentett a pandémia miatti zárás. Van-e esély arra, hogy behozzák a hátrányt? Milyen tervei vannak a városnak az állatkerttel? Többek között erről is beszélgettünk Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterrel.

– Több korszakot is megélt már a Kecskeméti Vadaskert, voltak zűrzavaros időszakok. Az elmúlt években azonban csak a látogatói rekordokról és a fejlesztésekről lehetett hallani. Minek köszönhető ez a siker?

– 2014–15-ben komoly személyi ellentétek feszítették a kuratóriumot, ezért az tűnt a legjobb megoldásnak, hogy leváltsuk a teljes testületet. Többpárti konszenzussal született meg az új kuratórium. Mindenki delegált tagot, de nem pártpolitikai, hanem szakmai alapon. Ekkor lett az intézmény vezetője Tokovics Tamás. Jó döntésnek bizonyult a változás, hisz ettől kezdve látványos fellendülés indult az intézményben. Négy-öt év alatt közel megduplázódott a látogatók száma, ami óriási eredmény. Pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból folyamatos fejlesztések valósultak meg, az állatkerti együttműködéseknek köszönhetően új állatok érkeztek és érkeznek azóta is, valamint szakmailag is nagyon sokat fejlődött a létesítmény.

– Milyen háttér biztosítja a működés, a fejlesztés feltételeit?

– Még 1993-ban hozták létre a vadaskert alapítványát, amelynek legfőbb támogatója az önkormányzat. Az alapítvány pedig 2009-ben létrehozott egy kft.-t, ez működteti az állatkertet. Erre az átalakításra elsősorban a pályázati lehetőségek maximális kihasználása miatt volt szükség. Ennek köszönhetően a nonprofit és gazdasági szereplőknek kiírt pályázaton egyaránt indulhat a vadaskert, ugyanakkor ezzel a konstrukcióval bizonyos fokú önállóságot élvez az intézmény.
A színvonal növekedésével árakat is növeltünk, így a bevétel is folyamatosan emelkedett, ami nem csak a létesítmény, hanem a fenntartó számára is fontos. Ennek ellenére az önkormányzati támogatás nem csökkent, inkább növekedik a folyamatos fejlesztések miatt. De ezzel párhuzamosan a bevételek is egyre nőttek.

– Az elmúlt évtizedekben többször felmerült a vadaskert bővítésének terve. Ön hogyan látja ezt a kérdést?

– Miénk az ország legkisebb állatkertje, így természetes, hogy rendszeresen napirendre kerül a bővítés terve. Ebben van vita a városvezetés és a kuratórium között, hisz ők folyamatosan fejlődni akarnak. Én amellett vagyok, hogy a meglévő területet fejlesszük. A terjeszkedés vagy a vadaskert előtti játszótér rovására menne, vagy a művészteleppel kerülnénk konfliktusba. Úgy gondolom, hogy egy ilyen színvonalas vadaskert megfelel a kecskemétiek és a környékbeliek igényeinek. Aki nagyobb állatkertben szeretne barangolni, az Budapesten vagy Szegeden talál ilyet. Persze, ha nagyon sok pénzünk lenne, akkor szóba kerülhetne egy nagy állatkert létrehozása, azt azonban valószínűleg egy új helyszínen valósítanánk meg.

– 2019 decemberében arról adhattunk hírt, hogy százezer látogatót vonzott a vadaskert, azután ránk szakadt a koronavírus-válság. Hogyan érintette a világjárvány a vadaskertet?

– A tavalyi évben sajnos megtorpant az a dinamikus növekedés, ami 2019-ig jellemezte a vadaskertet. A vírushelyzet miatt már másodszor kellett bezárniuk, az állatkerteket pedig talán még súlyosabban érintette a karantén, mint más létesítményeket. Itt ugyanis nem állhatott le a munka, nem mehettek home office-ba a dolgozók. Amikor nincs látogató, nincs bevétel, az állatokra akkor is figyelni kell a nap 24 órájában. Ez állandó költséget jelentett a fenntartói oldalról is. Nem volt könnyű átvészelniük ezt az időszakot, nagy bevételkiesést jelentett, de szerencsére a bezárás nem vetette vissza az intézmény fejlődését. Ez elsősorban a vadaskert kiváló közönségének köszönhető. Az itt dolgozók teljesen elkötelezettek az állatok, a természetvédelem iránt. Szinte megszállottként, elhivatottságból végzik ezt a munkát, amit igyekszünk ugyan anyagilag is elismerni, de úgy gondolom, hogy ezt nem lehet eléggé, hisz valójában megfizethetetlen. Egy olyan csapat áll a vadaskert mögött, amelyre büszke lehet az egész város.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Május 1-jén nyitottak újra az állatkertek, amelyeket csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek és gyermekeik látogathatnak. Behozható még a négy hónapos kiesés?

– A 2019-es csúcsot biztosan nem tudják megdönteni, de azért bizakodóak vagyunk. A március és az április általában a legerősebb hónapok az állatkertekben, amikor most zárva voltak. Ha májusban jó idő lenne, kicsit behozhatnák a lemaradást. Természetesen kalkulálnak azzal, hogy kevesebb lesz a látogató a szigorú szabályok miatt, viszont a védettségi igazolvánnyal rendelkezők maszk nélkül sétálhatnak a parkban, ami a hosszú bezártság után külön élmény. A nyitás óta nem volt túl jó az idő, de bízunk abban, hogy a vírushelyzet javulásával remélhetőleg egyre több lesz a vendég, és akkor talán néhány év alatt helyreállnak a látogatói számok. Ennek érdekében mindent meg is tesznek. Most a szibériai kistigrisek jelentik a fő attrakciót, de szinte mindig számíthatnak új meglepetésekre a látogatók.

Az újranyitás után a polgármester is kilátogatott családjával a vadaskertbe

– A kecskeméti kisgyermekesek kedvenc helye a vadaskert, és sokan járnak ide a környező településekről is. Lát-e esélyt arra, hogy a város idegenforgalmában is nagyobb szerepet töltsön be a park?

– Kecskemét ifjúsági turizmusában óriási potenciálok vannak. Úgy gondolom, hogy kiegészítő programként kiváló lehetőség a vadaskert meglátogatása mondjuk a planetárium, a hangszergyűjtemény, a Szórakaténusz vagy a rajzfilmstúdió felkeresése után. Így akár többnapos osztálykirándulások, táborozások célpontja is lehet a város. Erre persze komoly marketinget kell építeni, de nagy lehetőséget látok ezen a téren.

– Alpolgármesterként mindent tudnia kell a vadaskertről. Kipróbálta-e már családapaként is, mitől vonzó ez a hely?

– Múlt héten kisfiammal elkísértük a polgármestert és családját egy vadasparki látogatásra. Ez egyszerre volt kikapcsolódás és szakmai tájékozódás. Bár tavaly is jártunk már itt családommal, most az újdonság erejével hatott négyéves kisfiamra. Megismerkedett a kistigrisekkel és a gyűrűsfarkú maki kölykökkel, nagyon élvezte az állatsimogatót, de a medvék látványetetése is hatalmas élmény volt számára. A járvány előtt készült el a vadaskert új játszótere, természetesen azt is kipróbáltuk. Nagyon jól éreztük magunkat, úgy tűnik, – sok más családhoz hasonlóan – ezentúl mi is törzsvendégek leszünk majd Kecskemét állatkertjében.

A vírushelyzet ideje alatt is sokat fejlődött a Kecskeméti Vadaskert – tudtuk meg Tokovics Tamás igazgatótól. Közös kifutót kaptak a dám vadak és a muflonok, utóbbiaknak két báránya is született a közelmúltban. Megújult a makákók háza, és új helyre költözhettek a szárazföldi teknősök is. Karámfás szép új kifutót kaptak a szamarak, az év végén pedig egy új kárpáti hiúz pár költözött a vadaskertbe.
Terveik között szerepel egy új oktató épület kialakítása, erre már készülnek a tervek, hogy a jövőben kiaknázhassák a pályázati lehetőségeket. A zárás alatt egy jelentős technikai fejlesztést is végrehajtottak az állatkertben. Hangszóró-és kamerarendszert építettek ki, mobil hangfalakkal és mikro portokkal.  Így jelenleg 45 kamera figyeli az álatokat. Amint a vírusvédelmi szabályok engedik, programokkal is kedveskednek látogatóiknak. Szeptembertől tíz rendezvénnyel készülnek. A vadaskerti tábort idén nyolc turnusban szervezik meg, a jelentkezések egy hónapon belül beteltek. Már várólistás a város talán legnépszerűbb nyári tábora – árulta el Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Az adventi időszak alatt, december 1-től, egészen 25-ig nem látogatható az a Kecskeméti Arborétum...

2021.11.30. 18:43

A vízórák védelmére figyelmeztet a BÁCSVÍZ

A vízórák védelmére figyelmeztet a BÁCSVÍZ

Nem lehet megnyitni a csapot, kinyitás után nincs víz, irreálisan magas lesz a vízszámla. Ezek a ...

2021.11.30. 18:29

Családfakutatás az egyházi levéltárakban

Családfakutatás az egyházi levéltárakban

Az egyházi levéltárakban történő családfakutatásba nyerhettek betekintést hétfőn délután a Kecske...

2021.11.30. 17:05

7 kép

Winter Kúp V.3 - Jön a Nyíri kör

Winter Kúp V.3 - Jön a Nyíri kör

Harmadik fordulóhoz érkezett a WINTER KÚP, a régió legkeményebb terepkerékpárverseny-so...

2021.11.30. 15:46

Új parkolók az Árpádvárosban

Új parkolók az Árpádvárosban

Több parkolót felújít és burkolati jeleket is javít a Városgazdasági Kft. az Árpádvárosban. Az ér...

2021.11.30. 15:24

Minden, amit az óriáskerékről tudni kell

Minden, amit az óriáskerékről tudni kell

Olyan sok kérdés érkezett hozzánk olvasóinktól a hétvégén elindult óriáskerékkel kapcsolatban, ho...

2021.11.30. 12:36

Maradandó sérülést szenvedett az ittas nő utasa

Maradandó sérülést szenvedett az ittas nő utasa

Maradandó fogyatékosságot okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási...

2021.11.30. 08:23

Decemberi szaunaprogramok a Kecskeméti Fürdőben

Decemberi szaunaprogramok a Kecskeméti Fürdőben

Minden csütörtökön, pénteken, szombaton, és vasárnap 18 órától szaunaprogramokra várják a ve...

2021.11.30. 07:12

Szabó István szerint a játék rendben volt

Szabó István szerint a játék rendben volt

A KTE HUFBAU hétfő este 1-0-ra kapott ki hazai pályán a Szombathelyi Haladástól. A mérkőzés után ...

2021.11.30. 07:07

KTE HUFBAU: szerencsés góllal vitte el a pontokat a Haladás

KTE HUFBAU: szerencsés góllal vitte el a pontokat a Haladás

A Merkantil Bank Liga 18. fordulójában a KTE HUFBAU a Szombathelyi Haladást fogadta a Széktói Sta...

2021.11.30. 07:04

Nemzetközi versenyen remekeltek a kecskeméti búvárúszók

Nemzetközi versenyen remekeltek a kecskeméti búvárúszók

Összesen 9 nemzet közel 250 versenyzője állt rajthoz a Fiatal Uszonyosúszók VII. Világtalálkozója...

2021.11.29. 20:43

Stúdióbeszélgetés Rideg Lászlóval

Bács-Kiskun megye híres irodalmi alakjairól, a költőkről és művészekről. Ha költőkről beszélünk, ...

2021.11.29. 20:21

Segítőket várnak avargyűjtésre a Hunyadivárosban

Segítőket várnak avargyűjtésre a Hunyadivárosban

Önkéntes avargyűjtési akció indul a Hunyadivárosban is, ahogy az már több városrészben is me...

2021.11.29. 19:31

Esti gyors - A nap hírei egy percben

Esti gyors - A nap hírei egy percben

Nézze meg itt a nap legfontosabb kecskeméti híreit röviden!

2021.11.29. 19:27

Fantasztikus a kilátás az óriáskerékről - Videóval

Fantasztikus a kilátás az óriáskerékről - Videóval

Vasárnap délután elindult Kecskemét belvárosában a 35 méteres óriáskerék. A Hírös Agóra álta...

2021.11.29. 18:25

28 kép

Bemutatkozott a Leonce és Léna a Rusztban

Bemutatkozott a Leonce és Léna a Rusztban

Élő zenés kisszínházi darabbal folytatódott a bemutatók sora a Kecskeméti Nemzeti Színházban: a R...

2021.11.29. 17:11

Országossá vált az 5letből jövő! középiskolás start-up vetélkedő

Országossá vált az 5letből jövő! középiskolás start-up vetélkedő

Az elmúlt 5 évben 3 országból, 21 városból, 194 csapat, azaz összesen több mint 800 diák választo...

2021.11.29. 16:33

Visszakerült a kereszt a Nagytemplom  tornyára - Videóval

Visszakerült a kereszt a Nagytemplom tornyára - Videóval

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nagytemplom felújítása. Helyére került a keresztény vallás legfonto...

2021.11.29. 14:29

35 kép

Elgázolt kutya miatt volt baleset Kecskemét közelében - Videóval

Elgázolt kutya miatt volt baleset Kecskemét közelében - Videóval

Egy személyt szállítottak kórházba, amikor kisteherautó és személygépkocsi ütközött össze Kecskem...

2021.11.29. 13:31

16 kép

Balatonbogláron folytatná a pontgyűjtést a KTE-Piroska Szörp

Balatonbogláron folytatná a pontgyűjtést a KTE-Piroska Szörp

A legutóbbi fordulóban a KTE végre megtörte a jeget, és a Dabas ellen megszerezte első pontjait a...

2021.11.29. 12:41

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies