Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Január 23.   Zelma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Megérintett a halál”

Gyászfeldolgozás Covid idején a pszichológus szemével

Turai Laura

2021.12.05. 16:15

Covid-árvákról beszélünk, családok élete borul gyászba nap mint nap, mégis sokan „tagadással védekeznek” – Csernák Krisztina gyászfeldolgozás módszer specialista egészségszakpszichológusként egyedül tartja a frontot kórházban, áldozatsegítő központban – s magánpraxisában is hosszas a várólista. A tapasztalt szakember bölcsességével, mégis gyakorlatias tanácsokkal szolgál számunkra.  

– Hogyan érkezett el a gyászfeldolgozás, veszteségfeldolgozás problematikájáig? 

– Nagyon fontos, hogy feldolgozzuk személyes traumáinkat. Mikor GYES-en voltam a gyerekekkel, elindultam az önismeret, önfejlesztés útján, a betegségek felől az egészség felé. Családunkban nagyon sok testi betegség előfordult, lelki problémák is. Generációkon keresztül az önrombolás uralkodott. Ezt a láncot akartam megszakítani. Akkor találtam rá az egészségpszichológiára. Azért tetszett meg, mert az emberre nem a betegségen keresztül tekint, hanem az egész embert szemléli. A szülés után életmódváltás is lejátszódott az életemben, majdnem 30 kilót adtam le. Nem dohányzom, nem iszom kávét, alkoholt. Próbálom a magánéletemben is keresztülvinni, amit képviselek. Ezt szerettem volna professzionálisabban művelni.

– Kecskeméten egyedüli szakemberként foglalkozik veszteségfeldolgozással, jól tudom?

– Fiatal képzés, de azt gondolom, hogy ránk nagyon nagy szükség van, mert sokba kerül a társadalomnak a betegségeket kezelni. Az egészségpszichológusnak a prevencióban is nagy szerepe van. Mi voltunk a 3. végzett évfolyam Szegeden.

– A járvány alatt megnőtt a segítséget kérők száma?

– Drasztikusan. Most ebben a szakaszban, a járvány alatt rengeteg a munka, hatalmas a terhelés a munkahelyemen. Minden fázisban fordulnak hozzám. Amivel dolgozom – a gyászfeldolgozás módszer – pont azt üzeni, hogy bármikor elkezdhetjük ezt a munkát.

– Van ennek befejezése? Fel lehet dolgozni a gyászt vagy életen át tartó munka, folyamat?

– Azt tartjuk, hogy sokat lehet rajta dolgozni, nagyon sokat lehet könnyíteni. Én inkább veszteségfeldolgozásnak nevezem. Támasz vagyok, óvatos vezető. Azért kezdtem el gyászolókkal foglalkozni, mert jöttek hozzám. Általában váratlan veszteség, nagy betegség miatt, és pszichológusként nagyon keveset tanultam erről, így érzésből is próbáltam segíteni. Láttam, hogy jobban lesznek, de szerettem volna ebben biztosabb lenni – akkor indultam el megtanulni ezt a módszert.

– Ez még a járvány előtt volt…

– Ez a járvány előtt történt. Egy Amerikából jött önsegítő módszerről van szó. Megalkotói John W. James, Russel Friedman nem szakemberek voltak, hanem közeli hozzátartozójukat veszítették el. Ami nagyon fontos ebből a szellemiségből, hogy a gyásznak nincsenek szakaszai. Valójában a gyászfolyamatokon a haldoklók mennek keresztül: düh, alkudozás, belenyugvás. A módszernek éppen ez az egyik úttörő gondolata, hogy hullámzunk benne. Lehetünk nagyon dühösek a történésre, de akár arra az emberre is, akit elveszítettünk. Máskor a teljes belenyugvás van jelen. Viszont nem csak konkrét haláleseti gyásznál érezhetjük ezeket az érzéseket, hanem bármilyen veszteségnél: költözés, háziállat elvesztése… több mint negyvenféle veszteségérzést sorol fel a könyv.

– Eszébe jut az embereknek, hogy ilyen jellegű veszteséggel – költözés, háziállat elvesztése – pszichológushoz forduljanak?

– Ez ritkább. Ami gyakori dolog, hogy kisbaba elvesztésekor, párkapcsolati veszteségeknél, haláleseteknél. Nagyon gyakran nem tudják megfogalmazni. Ja, egy daganatos betegség? Az tulajdonképpen egy veszteségállapot. Ezzel akkor kezdjünk el dolgozni! Nem csak rossz kimenetelű betegségnél kezdek el velük dolgozni, hanem például mikor meggyógyul a páciens, de ott vannak a nyomai (például emlőműtét). Az egészségünket, a testünk egész-ségét veszítjük el ilyenkor. Az enyhébb veszteségek sem annyira gyengék, mert ugyanazok az érzések menet közben derülnek ki. Azt szoktam kérni, hogy csináljanak sorra a születéstől fogva egy veszteségdiagramot. Ilyenkor kerülnek felszínre, hogy például „Úristen! Mikor elveszítettem a kiskutyámat, az jobban megrázott, mint mikor a nagymamámat…”

– Könnyebb helyzetben van-e, akinek van istenhite?

– Ez egy nagyon fontos kérdés. Tulajdonképpen a veszteség egy krízis, és négy szinten tudja az ember életét megrendíteni: biológiailag, pszichésen, szociális szinten, negyedik a spirituális szint, ami mindig krízis is, mert gyakorlatilag fölülvizsgáljuk azt, hogy „vajon miért tette ezt velem «ez a Felsőbb Erő»”? Egyáltalán, hogyan tovább? Személy szerint engem mindig egy nagyon erős hit vitt odébb. Gyerekkorom legfontosabb olvasmánya volt a koncentrációs tábort megélt Viktor Frankl könyve, aki azt mondja, hogy nagyon nehéz helyzetekben is mindig van döntési lehetőségünk: beállunk-e a szenvedők oldalára, föladjuk-e, vagy pedig abból a nagyon-nagyon nehéz helyzetből kihozom-e a legjobbat? Meglátom-e, teszem azt, „a koncentrációs tábor vasán túl a napot?”

– Van-e olyan eset, amit megosztana, ami különösen nagy hatást gyakorolt önre?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Az, amikor felnőtt gyermeket veszít el valaki. Ilyenkor egyfajta generációs csere történik. Kilép az élete medréből, és nem ő a soros. Nagyon megrázó, de egyben nagyon szép feladat velük dolgozni. Ebben vannak sikereim. Vagy: igazi öröm, amikor több kisbaba elvesztése után meg tud születni egy egészséges. Sok ilyen példa van, hogy jön az anyuka és leteszi mellém a pár hetes kisbabát. Nagyon mély munka van mögötte. Ezek csodálatos dolgok.

– Van olyan mondat, ami többször bevált?

– Sok ilyen mondat van, de inkább azt tudom mondani, hogy mik azok a mondatok, amiket nem mondunk. „Légy erős!” Az emberek 90 százaléka pedig ezt mondja a gyászolóknak. Másik: „Az idő mindent megold.”  (Nincs olyan, hogy letelt a gyászév, és akkor már jobban kell lenni.) Vagy: „majd könnyebb lesz egy hónap múlva”; „Gyászolj egyedül!”; „Ne sírj!” Hiszen ez az egyetlen egy marad, és hogyha ezeket az érzelmeket lezárjuk, akkor a gyászoló egyedül marad. Azért mondják ezeket a rossz mondatokat, mert kikerült otthonról a gyász, és egyszerűen az emberek nem tudják kezelni. Régen sokkal természetesebb volt, amikor sok generáció élt együtt, és otthon haltak meg. Ma már a haldokló otthon szeretne meghalni, a hozzátartozóknak biztonságosabb, hogyha kórházban.

– A járvány tükrében hol tartanak az emberek? Mi változott?

– Szerintem még nem változott, de rá fogunk kényszerülni. Ahogy az emberek a Covid ellen is védekeznek: maszkkal, védőoltással, védőmaszkokkal, úgy pszichésen is, és ugye sokszor a legjobb védekezés a tagadás. Eleve már az, hogy nincs is Covid. Vagy, hogy: „velem ez nem történhet meg”. Más családokban meghalnak az emberek, de a mi családunkban ez nem történhet meg! És amikor mégis megtörténik, akkor jön a nagy összeomlás, krízis. Azt látom, hogy nagyon nagy a segítségkérési hajlandóság. Pozitív, hogy elindultak az emberek. Most megint robban az egész. Nem beszélve arról, hogy a Covid összezárja a családokat, és ahol baj volt, ott fölerősödnek a párkapcsolati problémák, gyerekek tünetei is. Ez egy nagyon mély probléma. 

– Milyen tanácsot adna azoknak, akik nem tudnak segítséghez folyamodni?

 –  Hogy ne maradjanak egyedül! A család fogjon össze abban a pillanatban, hogy ne maradjon egyedül a gyászoló! Üljenek össze, gondoskodjanak egymásról, legyen étel az asztalon! Nem mindig könnyű enni, de az alapszükségleteket tartsák be! Legyenek fizikailag együtt! Illetve, hogyha egy temetést meg kell szervezni, abban se maradjon a gyászoló egyedül, menjenek együtt intézkedni!

– Talán ebben az esetben nem is a szavak a legfontosabbak…

– A jelenlét a legfontosabb. Meg se kell szólalni. A tehetetlenség miatt tipikus reakció a gyászolótól való elhatárolódás. Nem rossz szándékról van szó, hanem az emberek félnek a gyásztól, a gyászolótól. Saját hozzátartozóink jutnak eszünkbe, akiket elveszítettünk, ezzel szembesít, saját halálfélelmünkkel.

– A hétköznapokban is mindig vidám, mosolygós. Honnan meríti az erőt?

– Azért én nagyon vigyázok magamra. Van olyan hely, ahol le tudom tenni a kétségeket, a sikertelenséget. Van egy szupervízorom. Folyamatosan képezem magam. A másik a pozitív szemlélet – és ez nem holmi „ezotéria”, hanem abban való hit, hogy a sok negatív dolog ellenére kivegyem azt, amibe kapaszkodni tudok. Higgyem, hogy van az életemnek értelme, van miért-kiért hazamenni, és vannak képességeim, melyek segítségével tudok másoknak segíteni. A sok-sok negatív dolog ellenére este mindig azzal fekszem le, hogy mi volt a jó ebben az egészben.

– Magénemberként is súlyos veszteséget szenvedett el az elmúlt időszakban. Ezt a mély és váratlan élettapasztalatot fel tudja-e használni szakmai pályáján?

– A férjemet veszítettem el most pár hónapja egy nagyon gyors lefolyású daganatos betegségben. Hét hónap alatt történt mindez velünk. Ahogy kiderült, hogy beteg, nekem megmondták az orvosok, hogy nincs remény. Neki még akkor nem mondták meg, de én tulajdonképpen abban a pillanatban lettem gyászoló. Átkerültem azoknak az oldalára, akiket segítek. Nagyon kemény trauma volt. El kellett kísérni a férjemet a haldoklásban. Mikor benne voltam, nem traumának éltem meg, az érzés akkor jött, miután már minden lezajlott. Nagyon tudatosan használtam az ismereteimet. Rögtön telefonáltam és elmentem segítséget kérni. Halála előtt három hónappal történt, hogy ő tudomásul vette, hogy meg fog halni. Elkezdtünk erről beszélgetni, tudtam, hogy mit kell csinálnom, mi az akarata. Akkoriban elkezdtem nagyon súlyos betegekkel foglalkozni a kórházban önkéntesen is, munkaidőn kívül. Éreztem, hogy bárki mellé oda tudnék állni, elkísérni a halálában, de a fölépülésében is – ha hosszútávon, akkor is benne vagyok! Szakszóval ezt nevezzük poszttraumás növekedésnek. Megérintett a halál – és hogy nagyon fontos az életünk, nagyon sok értelme van! Tulajdonképpen pályamódosítás történt, nagyon súlyos állapotú emberekkel is foglalkozom azóta. Januárban indul a következő veszteségfeldolgozó csoportom. Szeretettel várok bárkit, aki érintett a témában!  

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Éjszakai fürdőzések 2022-ben

Éjszakai fürdőzések 2022-ben

2022-ben is – január és szeptember kivételével – minden hónap második péntekén, 21 ór...

KTE HUFBAU: a Vác ellen is nyerni tudtunk

KTE HUFBAU: a Vác ellen is nyerni tudtunk

A KTE HUFBAU hétvégén két edzőmeccset is játszik, az elsőn szombaton a Vác FC volt az ellenfél. S...

Programdömping a Hírös Agórában a Magyar Kultúra Napján

Programdömping a Hírös Agórában a Magyar Kultúra Napján

A 40 éves KÉSZ Csoport K-ARTS Művészeti Gyűjteményének tárlata nyílt meg szombaton délu...

Éjszakai szaunázások 2022-ben

Éjszakai szaunázások 2022-ben

Februártól a normál nyitvatartáson túli, éjszakai szaunaesteket szerveznek a Kecskeméti Fürdőben....

Veretlenül várja a keddi folytatást a KTE-Piroska Szörp

Veretlenül várja a keddi folytatást a KTE-Piroska Szörp

Nem várt nehézséggel szembesült a KTE a mérkőzés előtti napon. Bencze József vezetőedző ...

A KTV stúdiójában: a Kecskeméti Mentőkért Alapítvány alapítói

A KTV stúdiójában: a Kecskeméti Mentőkért Alapítvány alapítói

A KTV stúdiójában a Kecskeméti Mentőkért Alapítvány alapítóival beszélgettünk az alapítvány felad...

300 résztvevő az Ötpróba Úszónapon Kecskeméten

300 résztvevő az Ötpróba Úszónapon Kecskeméten

Ma (szombat) reggel 8 órakor kezdődött el az Ötpróba Úszónap a Kecskeméti Fürdőben. A pontgyűjtő ...

Hétvégi retro jégdisco a műjégpályán - Videóval

Hétvégi retro jégdisco a műjégpályán - Videóval

A jégkorisok hétvégéje lesz a mostani Kecskeméten, ugyanis a Kecskeméti Műjégpálya retro discoval...

Elismerésben részesültek az INTER TAN-KER Zrt. autóbuszvezetői

Elismerésben részesültek az INTER TAN-KER Zrt. autóbuszvezetői

Január 20-án azokat a kecskeméti autóbuszvezetőket díjazta az Inter Traction Electrics, akik ...

A jövő focistái küzdenek ma Kecskeméten

A jövő focistái küzdenek ma Kecskeméten

Szombaton reggel 8 órakor kezdődött az I. Hájer Sándor Emléktorna Messzi István Sportcsarnokban, ...

Rablás szemtanúit keresi a rendőrség

Rablás szemtanúit keresi a rendőrség

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a történtek minden részletre kiterjedő felderít...

Központi felvételi vizsga szombaton

Központi felvételi vizsga szombaton

Felkészülten várják a felvételi vizsgára a középiskolába készülőket a kecskeméti középiskolák. Sz...

Esti Gyors - A nap hírei egy percben!

Esti Gyors - A nap hírei egy percben!

Tekintse meg itt a nap híreit, egy percben!

Visszavágott az Alba a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Visszavágott az Alba a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Azonos mérleggel várhatták a péntek esti összecsapást az együttesek, így már előzetesen is szoros...

Utolsó útjára kísérték Bazán Vladimirt

Utolsó útjára kísérték Bazán Vladimirt

Eltemették Bazán Vladimirt ma délután a kecskeméti Köztemetőben. A festőművész 66. évében hosszú ...

Kiállítás nyílt Kadafalván, a Magyar Kultúra napja alkalmából

Kiállítás nyílt Kadafalván, a Magyar Kultúra napja alkalmából

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében pénteken délelőtt 9 órakor nyitott...

Megérkeztek az acélszobrok - Videóval

Megérkeztek az acélszobrok - Videóval

Pénteken megérkeztek a többtonnás acélszobrok a Deák Ferenc térre. Az alkotások szállításának ide...

Hamarosan bemutatják a Rigócsőr királyt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban - Videóval

Hamarosan bemutatják a Rigócsőr királyt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban - Videóval

Jövő héten mutatják be a legújabb mesemusicalt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az ...

Szombaton XXIV. SC HÍRÖS-ÉP Kupa Kecskeméten

Szombaton XXIV. SC HÍRÖS-ÉP Kupa Kecskeméten

Nagy élet költözik szombaton a Messzi István Sportcsarnokba, hiszen egy nap két hazai rendezésű t...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies