Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Április 23. Péntek  Béla

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

2021.01.30. 12:41

Hogyan vészelte át a járványt a hazai autóipar és milyenek most a kilátások? Többek között erről kérdezte a novekedes.hu a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary és a Magyar Suzuki autógyártókat.

A hazai iparban megvalósult a „V” alakú kilábalás. A koronavírus második hullámának ellenére 2020 novemberében az ipari termelés volumene 3,5 százalékkal nőtt éves alapon.

Bíztatóan alakult a megrendelés állomány is. Az új belföldi rendelések 7,7, az új exportrendelések 10,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány november végén 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Központi Statisztikai Hivatal adatközlése alapján tavaly novemberben a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás teljesítménye 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 5,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 9,9 százalékkal nőtt.

A hazai autóipar viszonylag gyorsan talpra állhatott a koronavírus okozta sokkból. Az aktuális iparági folyamatokról kérdeztük a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary-t és a Magyar Suzuki-t.

2020

2020 tavaszán a Mercedes-Benz kecskeméti gyára is a legtöbb területen megszakította a munkát a járványveszély miatt, amelyet azonban a közel egy hónapos szünet után fokozatosan újraindított, augusztusra pedig újra a megszokott ütemben folyt a termelés.

Bár a koronavírus okozta járvány és annak következményei jelentős kihívást jelentettek, a kecskeméti Mercedes-Benz gyár továbbra is Magyarország meghatározó vállalata maradt és tovább erősítette szerepét a Mercedes-Benz nemzetközi termelési hálózatában.

A terveknek megfelelően 2020-ban indult két plug-in hibrid modell, a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake gyártása. Bejelentették az első elektromos modell sorozatgyártásnak a kezdetét. Decemberben pedig bejelentették az első tisztán elektromos modellük, az EQB sorozatgyártásnak a kezdetét. Mindezek mellett, tavasszal jelezték egy új présüzem építését, több mint 100 millió eurós beruházás keretében.

14 783 regisztrált személygépkocsival a Suzuki 11,55 százalékos részesedést ért el a hazai személyautó-piacon 2020-ban. A márka elsősorban a hazai gyártású hibrid Vitara és SX4 S-CROSS modelleknek köszönhetően immár ötödik éve vezeti a hazai új személygépjármű értékesítést.

Az Európai Uniós fenntartható autózási törekvésekkel összhangban 2019 decemberében megkezdte a Magyar Suzuki a Vitara és SX4 S-CROSS modellek hibrid változatának sorozatgyártását az EU piacai számára. A 2020-as gyártásuk több mint 65 százaléka már hibrid gépjármű volt.

A járvány több szempontból is átalakította a piaci szereplők működését, ez alól a Suzuki sem volt kivétel.

A tervezetthez képest a vírushelyzet okozta leállás, illetve a belföldi és külföldi korlátozó intézkedések következtében hozzávetőlegesen 30 százalékkal csökkent a termelésük 2020-ban.

Kilátások

A Kecskeméten gyártott termékek – különösképp a kompakt modelljeink AMG és plug-in-hibrid verziói – iránti stabil nemzetközi keresletnek köszönhetően szerencsére már most is csaknem telített a kecskeméti Mercedes gyár 2021-es termelési naptárja.

A gyárban készülő modellek számának bővítését igazolják a csillagos plug-in hibrid modellek iránti érdeklődés és megrendelések növekvő száma is.

Ahogy általános működés esetén, jelenleg is, folyamatosan, figyeli és elemzi a Magyar Suzuki a piaci helyzetet, amelyben - az oltóanyagok megjelenése ellenére - továbbra is számos bizonytalansággal kell számolni. Rendkívül gyorsan változik a piaci környezet, ehhez az autógyártónak is rugalmasan kell alkalmazkodnunk. Az idei évre vonatkozó terveik mindezek miatt még korántsem véglegesek.

Mindazonáltal amennyiben a vírushelyzet nem befolyásolja már számottevően a piacot, akkor úgy gondolja a menedzsment, hogy idén már meg tudják közelíteni a 2019-es szintet, illetve 2022-re elérnénk azt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Foglalkoztatottság

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban sikeresen megszervezték a vírus elleni védekezést. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. több mint 4400 munkavállalót foglalkoztat, így különösen fontos, hogy mindent megtegyen a vezetőség a közösség egészségének megőrzése végett. Ennek érdekében a vállalat több mint 120, járvány elleni intézkedést vezetett be a munkatársak védelme érdekében, melyek jelenleg is érvényben vannak.

A legfontosabb, hogy a társaságnál nem történt elbocsátás a világjárvány kitörésével összefüggésben. A Mercedes gyár célja továbbra is az, hogy a dolgozók munkahelyét és bérét hosszútávon biztosítani tudja.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár a szakszervezetekkel kötött bérmegállapodás keretében vállalta, hogy 2022 végéig a foglalkoztatási szint megtartását is biztosítja. Ez azt jelenti, hogy a vállalat garantálja a jelenlegi foglalkoztatotti létszámot.

A tavalyi évben a saját állomány erősítésére helyezte a vezetőség a hangsúlyt, mely a Magyar Suzuki és a munkavállalók számára is nagyobb biztonságot, és a vállalati kultúrához közelebb álló, stabilabb csapatot, illetve működést jelent.

Valójában a jelenlegi vírushelyzettől függetlenül is évek óta dolgoztak azon, hogy a kölcsönzött munkaerőállományukat saját kötelékükbe vehessék át. Jelenleg 2800 főt foglalkoztat a vállalat. Partnereinek, beszállítóinak, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően hozzávetőlegesen 10.000 munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá a Magyar Suzuki.

Beszállítói lánc

Csapatmunkában működött partnereivel és a régióval a vírushelyzet alatt a Magyar Suzuki. A vállalat megosztotta beszállítóival a saját maga számára kidolgozott biztonsági intézkedéseket. Többségben digitalizálták a partnereikkel történő közös munkát.

A folyamatos együttműködésnek és egymás segítésének köszönhetően nem tapasztalt a Magyar Suzuki jelentős fennakadást a beszállítói láncban 2020 során.

Jelenleg a globális chip, félvezető hiány jelentős problémát jelent az autóipari elektronikai beszállítóknak, ezáltal az autógyártó cégeknek, beleértve a Magyar Suzuki Zrt-t is. A vállalatnál ez még nem okozott fennakadást. A beszállítóikkal együtt jelenleg is azon dolgozik a Suzuki, hogy továbbra is folyamatos legyen a gyártás ellátása.

Uralkodó autóipari trendek

A járműgyártás egy olyan iparág, amelynek mindennapjai közé tartozik a folyamatos megújulás, az állandóan változó technológiai és piaci környezethez való alkalmazkodás. A Mercedes-Benz Cars globális gyártási hálózatának rugalmasságát mutatja, hogy a tisztán elektromos hajtású autók gyártásánál az egyes gyártóhelyszíneken a már meglévő infrastruktúrára támaszkodik. Ezzel a korábbi, a hatékonyságot és a jövőbe mutató, digitális ipar 4.0-megoldásokat megcélzó befektetések megtérülnek.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában például már a mindennapokban sikeresen alkalmazza a vállalat az ipar 4.0 hatékonyságot növelő megoldásait.

Erre jó példa az MO360 (Mercedes-Benz Operations 360) nevű digitális folyamatirányítási rendszer, amely egy egész applikációs családot foglal magában, és amelyben az alkalmazások egységes felhasználói felülettel vannak összekötve.

HARSÁNYI PÉTER

forrás: https://novekedes.hu/elemzesek/mennyire-valsagallo-a-hazai-autoipar?fbclid=IwAR2rf1qKvKyiEbe_xrW3bS24fo1SMdL-dxrqic2rikb8x6uu6XBE0RqrWEM

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Fát ültettek a kadafalvi civilek - Videóval

Fát ültettek a kadafalvi civilek - Videóval

A Föld napja alkalmából a kadafalvi civilek is összefogtak, hogy szebbé tegyék környezetüket...

Indul nyáron a táborozás

Indul nyáron a táborozás

Idén nyáron is lesznek táborok Kecskeméten, már online is jelentkezhetnek a gyermekek s...

Kecskeméten is búcsút vehetünk Látó Richárdtól

Kecskeméten is búcsút vehetünk Látó Richárdtól

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Magyar Bronz Érdemkereszttel kitüntetett karmesterét, ...

A Wojtylában is megünnepelték a Föld napját - Videóval

A Wojtylában is megünnepelték a Föld napját - Videóval

A mai Föld napja alkalmából mutatta be a Wojtyla Barátság Központ környezetvédelmi programját. A ...

Jól haladnak az oltások Kecskeméten - Videóval

Jól haladnak az oltások Kecskeméten - Videóval

Megyénkben a felnőtt lakosság több mint egyharmada felvette már az első koronavírus elleni oltásá...

Államilag elismert sportakadémiai címre pályázhat a KESI röplabdaszakosztálya

Államilag elismert sportakadémiai címre pályázhat a KESI röplabdaszakosztálya

A Kecskeméti Sportiskola röplabdacsapatai az ország élvonalába tartoznak, köszönhetően a kimagasl...

Megölte a nagymamáját, életfogytiglant kapott

Megölte a nagymamáját, életfogytiglant kapott

A Kecskeméti Törvényszék emberölés, kifosztás és kábítószer birtoklása miatt életfogytig tartó fe...

Kecskeméten folytatódik az elektromos buszok tesztelése

Kecskeméten folytatódik az elektromos buszok tesztelése

Mától május 20-ig nyílik lehetőség kipróbálni Kecskeméten a Zöld Busz Program mintaprojektjének e...

Még lehet csatlakozni! Kerékpáros hulladékszedés a Föld napján

Még lehet csatlakozni! Kerékpáros hulladékszedés a Föld napján

A Föld napja alkalmából kerékpártúrával egybekötött hulladékszedési akcióra hívta a CédrusNe...

14 milliót csalt ki cégvezetőktől a kecskeméti férfi

14 milliót csalt ki cégvezetőktől a kecskeméti férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 45 éves kecskeméti férfi letartóztatását, ak...

Társkereső oldalon szedte áldozatait a kecskeméti nő

Társkereső oldalon szedte áldozatait a kecskeméti nő

A Bajai Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy különös visszaeső n...

Mától elektromos busz közlekedik Kecskeméten

Mától elektromos busz közlekedik Kecskeméten

Csütörtöktől a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében egy hónapig, elektromos b...

Pécsen is nyerni tudott a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Pécsen is nyerni tudott a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Magabiztosan nyert Pécsen is a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, és őrzi első helyét a play-out szakas...

Mi a különbség a Covid és a légúti allergia tünetei között?

Mi a különbség a Covid és a légúti allergia tünetei között?

Nem nehéz elhatárolni egymástól a Covid-fertőzésre és a légúti allergiára utaló tüneteket, mégis ...

Tervezik a Luther-palota felújítását

Tervezik a Luther-palota felújítását

Az evangélikus egyház tanácstermében folytattak megbeszélést ma (szerdán) a szecessziós Luth...

Még idén nyáron megépül a kondipark Kadafalván - videóval

Még idén nyáron megépül a kondipark Kadafalván - videóval

Nem csupán a jövőre elkészülő játszótér lesz az egyetlen szórakozási lehetőség Kadafalván. L...

Játszóteret kap Kadafalva

Játszóteret kap Kadafalva

Egy új játszóteret alakítanak ki a kadafalvi buszfordulónál. A téren a nagyobb gyermekek számára ...

Szombaton ismét Kisállatvásár

Szombaton ismét Kisállatvásár

Kissé megváratta közönségét, de végre megnyitja kapuit a Szent László körúti vásártér a Kisállatv...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies