Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Június 14. Hétfő  Vazul

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

2020.06.30. 12:08

Már gimnazistaként biztos volt abban, hogy felnőtt korában a természettel kapcsolatos munkát fog végezni. Így is történt: földtannal foglalkozó szakember, a világ természeti értékeit megbecsülő, széles látókörű geológus lett. Kiváló szegedi professzorainak is köszönhetően megszerzett szakmai tudását, felkészültségét évtizedeken át munkahelyein kamatoztatta – a Kiskunsági Nemzeti Park alapító tagja, több mint 30 éven át munkatársa, két időszakban igazgatója, azután egy ciklusban a hírös város alpolgármestere volt. S bár épp 10 éve immár főállású nyugdíjas, a természetvédelemtől nem szakadt el, tapasztalataira építve kuratóriumi elnökként most is segíti a KNP tevékenységét.

– Amikor nyugdíjas lett, megváltozott az élete?

– A nemzeti parknál szívmelengetőbb munkahelyet senkinek nem kívánok – persze értse ezt mindenki a saját irányultsága szerint –, onnan én sohasem kívánkoztam elmenni, és ez beosztástól függetlenül mindig így volt. Amikor az úgymond kiérdemesült korba értem, akkor sem merült föl bennem a távozás gondolata. Nyugdíjba mentem ugyan, de munkámat gyakorlatilag ugyanúgy folytattam tovább. 2006 nyarán azonban választanom kellett: a KNP igazgatóhelyetteseként dolgozom tovább vagy elfogadom többek bátorítását, és a Zombor Gábor vezetésével újjáalakuló közgyűlés egyik alpolgármestere leszek. A köztisztviselői törvény akkori előírásai szerint mindkettő feladatot egy időben nem lehetett végezni. S mivel úgy éreztem, hogy a kecskemétiek jóval nagyobb bizalommal vannak irányomban, mint a Kiskunsági Nemzetközi Park munkáltatói jogait gyakorló minisztérium akkori vezetői, az alpolgármesteri munkára mondtam igent. Négy évvel később azután úgy éreztem, hogy 66 évesen akár egy nyugodtabb életkorszakba is léphetek –  a túl sok közszereplés alkatilag egyébként is távol állt tőlem –, így 2010 óta a nap 24 órájában nyugdíjas vagyok.

– Kikkel tart még fenn szakmai vagy baráti viszonyt?

– Kapcsolatom egykori munkahelyemmel napjainkban is élő, így például a KNP alapítványának kuratóriumi elnöki teendőit mind a mai napig ellátom. Nem nagy szervezet ez, nem rendelkezünk hatalmas összegek felett, de igyekszünk hatékonyan dolgozni. Többek között kiadványokat, könyveket adunk ki, ismeretterjesztő anyagokat, játékkártyákat készítünk gyermekeknek stb. Természetesen a KNP szakmai és adminisztratív háttere nélkül nem lehetnénk eredményesek, ám segítségükre folyamatosan számíthatunk. Azt gondolom, hogy jó és kiegyensúlyozott a kapcsolatom a nemzeti park igazgatójával. Azokkal a kollégákkal – elsősorban a zoológusokkal, botanikusokkal, földtanosokkal, környezeti neveléssel foglalkozókkal és területi munkatársakkal – is baráti viszonyban vagyok, akiket még ismerek a jelentős arányban megújult nemzeti parki csapatból. Közülük néhányukkal minden évben egy-egy hetet együtt töltünk: jobbára a történelmi Magyarország tájait, Erdélyt, a Kárpátalját és a Felvidéket keressük fel közösen, de több első világháborús emlékhelyre is eljutottunk. Egykori munkatársaimmal egyébként nem csak a közös kirándulásokon találkozom. Az elmúlt években közülük többeknek tanulmányaik kiadásában is segédkeztem, idén tavasszal például egy geográfus kolléga kérésére természetföldrajzi vizsgálódásainak összegzésében működtem közre.

Több szakmai és civil szervezet – így például a vadaskert és a megyei könyvtár alapítványa kuratóriumának, a TIT megyei elnökségének és a város Értékmegőrzési Bizottsága –  munkájában is részt veszek. Állandó meghívottként az Önkormányzati Tervtanács üléseire is eljárok, hiszen a településföldrajz és a várostervezés mindig közel állt hozzám.

Korábbi osztálytársaimhoz is szoros kötelék fűz. Az utóbbi időben ez a kapcsolatrendszer „háromgenerációssá” vált: az általános iskolai kapcsolatokat is újjáélesztettük, a szeptember végi gimnáziumi osztálytalálkozókat már régóta szervezem, az egyetemi évfolyamtársaimmal meg idén épp Kecskeméten töltünk majd el három, remélhetőleg jó hangulatú napot.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Családi élete hogyan alakult?

– Feleségemet, Szalay Ibolyát Szegeden ismertem meg, ő biológia-földrajz szakon évfolyamtársam volt. Az egyetem befejezése utáni évben nem tudtunk egy településen elhelyezkedni, ezalatt én a fővárosban és Szolnokon gyakornokoskodtam. 1969-ben azután Kecskeméten mindketten kaptunk állást. Összeházasodtunk és immár több mint ötven éve sok örömöt átélve együtt vagyunk. Párom középiskolai tanárként dolgozott évtizedeken át, 2000-ben Kecskemét Városért Oktatási Díjjal tüntették ki. Két gyermekünk született. Judit fogorvos, Dorka jogász lett. Családjaikban öt egészséges, nyílt eszű és bennünket is vidámító unokát nevelnek. Az elmúlt hetek kivételével velük sok időt töltünk együtt. A járvány miatti „kényszerszünet” végét épp ezért már nagyon várjuk, a balatoni közös pihenést gőzerővel tervezzük.

– Mivel telnek a mindennapjai?

– A koronavírus-járvány hatását a napi teendőimben is érzem. Korábban minden második nap úszni jártam, most azt sem tudom, hogy van-e víz a medencében. A labdajátékok mérkőzéseit élvezettel követem, kosármérkőzésekre rendszeresen eljárok, jóllehet az utóbbi időben a veszélyhelyzet miatt sajnos ezt sem tehetik a sportkedvelők. A kertészkedés örömeit azonban ezekben a napokban, hetekben is lankadatlanul élvezem, és a kerékpáromra is gyakran felülök. Egyrészt tehát mozgékony, természetközeli életet élek, másrészt sokat olvasok. Arra törekszem, hogy a szakirodalomban változatlanul otthonosan mozogjak, az egyetemi államvizsga-bizottságokba sem hívnának meg különben.

– Tervei?

– A szellemi nyitottság megőrzése mellett a családi örömök folytatásában bízom. Annál komolyabb tervem ugyanis nincs, minthogy a feleségemmel még hosszú ideig jó egészségben, boldogan együtt tudjunk élni és hogy az unokáink életének szívderítő lépéseit végig tudjuk kísérni. Mindig csodálom a kertem fáinak növekedését. Rendszeresen járjuk a világ szép városait és tájait. A kirándulásokon élvezettel gyűjtöm – ahol ez megengedett – a szép kőzeteket és ásványokat, az pedig külön örömmel tölt el, ha egy hegyi túra kaptatóin változatlanul lépést tartok fiatalabb társaimmal. Adja Isten, hogy mindezekben a jövőben is részem lehessen!

Varga Géza

NÉVJEGY
Dr. Iványosi Szabó András geológus, a Kiskunsági Nemzeti Park korábbi igazgatója Eichendorfban született 1945. június 30-án. Általános és középiskoláit Kecskeméten végezte. 1968-ban Szegeden, a JATE-n geológus és középiskolai földrajz szakos tanár diplomát szerzett, 1984-ben doktori disszertációját is ott védte meg. Egyetemi oklevele átvétele után egy évig a Magyar Állami Földtani Intézetben dolgozott. 1969-ben költözött vissza Kecskemétre. Két évig a Duna–Tisza-közi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet tudományos segédmunkatársa, majd a KSH csoportvezetője volt. 1975-től – alapító tagként – több mint három évtizeden át a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa: előbb a KNP földtudományi felügyelője, azután igazgatóhelyettes-főmérnöke volt, míg 1991-től 1997-ig és 2005-ben az igazgatói feladatokat is ellátta. A rendszerváltás óta a kecskeméti közélet aktív szereplője, 1990 és 1994, illetve 2006 és 2010 között Máriaváros önkormányzati képviselője volt. Ez utóbbi ciklusban az általános alpolgármesteri feladatokat is ellátta. Több civil szervezet vezetésében tevékenykedik, így például a TIT megyei szervezetének elnökhelyettese, a Magyarhoni Földtani Társulat tagja, a Magyar Természettudományi Társulat földtudományi szakosztályának társelnöke. A Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány kuratóriumának elnökeként több évtizedes természetvédelmi tapasztalataira építhet. Szakmai és közéleti munkáját számos elismeréssel jutalmazták: Magyarhoni Földtani Társulat emlékgyűrűje (1994), Kecskemét Város Környezetvédelméért Díj (1997), Bács-Kiskun Megye Tudományos Díja (1998), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2004), Kada Elek-díj (2011), Pro Natura díj (2012).
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

A ,,Növényfitnesz – Ön is fitt lesz” nevet viseli Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi ...

2021.06.13. 14:12

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

A Széchenyi István Technikum két végzős szakácstanulója, Sebők Laura és Lőrincz Norbert jóvoltábó...

2021.06.13. 09:43

19 kép

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Véget ért a Dunszt Ferenc U13 OMB I. osztály nyolcas döntőjének első napja Dunaújvárosban. Mutatj...

2021.06.13. 08:54

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

 Két arany, három ezüst és hat bronzéremmel zárta a Kesi Birkózó Szakosztálya a&nb...

2021.06.12. 21:00

5 kép

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

3 csapatos U16-os fiú kézilabda felkészülési tornát rendeztek a Messzi István Sportcsarnokban ma ...

2021.06.12. 18:34

A jövő focistái rúgták a bőrt

A jövő focistái rúgták a bőrt

30 óvodás gyermek rúgta a bőrt ma (szombat) délelőtt a műkertvárosi focipályán. A jövő tehetségei...

2021.06.12. 16:44

21 kép

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

A kormány segít azoknak a mikrovállalkozásoknak és önfoglalkoztatóknak is, akik alkalmazott híján...

2021.06.12. 16:19

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

Döntött a Kormány, a péntek este megjelent határozat szerint a Budapest–Lajosmizse vasútvon...

2021.06.12. 14:00

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

Járai Márk, a Halott Pénz együttes énekese adott akusztikus szólókoncertet pénteken este a Belvár...

2021.06.11. 22:09

15 kép

Gyönyörű koncertet adott a Bagossy Brothers Company– videóval

Ismét Kecskeméten koncertezett a Bagossy Brothers Company. A gyergyószentmiklósi srácok dalait kö...

2021.06.11. 20:28

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést vehetett át péntek délután a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely. Az oklevelet Sz...

2021.06.11. 19:41

8 kép

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

Idén a KRE Petőfi Sándor Általános Iskola lett a Zrínyi Ilona Matematikaverseny legeredményesebb ...

2021.06.11. 18:47

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Pedagógusnap alkalmából kapott kitüntetést Ittzésné Kövendi Kata, a Kodály Iskola egykori neves p...

2021.06.11. 16:23

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

A télen jelentették be, hogy az 51-szeres válogatott Klacsák Bence az SG Kecskemét Futsal együtte...

2021.06.11. 14:45

Újra találkozhattak a gyermekszínjátszók – videóval

Újra találkozhattak a gyermekszínjátszók – videóval

Másfél év szünet után pénteken újra találkozhattak a város gyermekszínjátszó csoportjai a Weöres ...

2021.06.11. 13:34

47 kép

Keresik Vajda Józsefet

Keresik Vajda Józsefet

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a 68 éves Vajda József megtalálása érdekéb...

2021.06.11. 13:10

Természetvédelem határok nélkül - Jön az újabb rész – videóval

A 19. résszel folytatódik a Természetvédelem határok nélkül magazinműsor. A június 12-i adásban a...

2021.06.11. 12:16

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Június 11-én megkezdődött a Szolnoki út 14. szám és Lidl áruház közötti járdaszakasz felújítása. ...

2021.06.11. 12:08

Beszélgetés a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperáról - Videóval

Beszélgetés a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperáról - Videóval

Szent László, a lovagkirály címmel népi rockoperát mutat be július 9-én Izsákon a Nemzeti Lovassz...

2021.06.11. 10:37

Örök zarándokútra indul 11 elhagyott lélek – videóval

Örök zarándokútra indul 11 elhagyott lélek – videóval

Idén már második alkalommal temettetett el magányos, hozzátartozó nélküli személyeket a Karol Woj...

2021.06.11. 10:31

20 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies