Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. November 30. Szerda  András, Andor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Pásztor Andrea

2019.09.24. 11:02

Klímaváltozás, klímaválság, klímakatasztrófa – nevezhetjük bárhogyan, de mára senki sem kérdőjelezheti meg, hogy nagy változások zajlanak a Föld éghajlatában. Bár a nagyhatalmak, a távoli országok ezzel kapcsolatos döntéseire nincsen ráhatásunk, mi magunk is tehetünk azért, hogy élhetőbb legyen a környezetünk. Többek között erről is beszélgettünk Kanalas Imrével, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. stratégiai és városfejlesztési csoportvezetőjével.

– Kecskemét elindult a nagyvárossá válás rögös útján, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a klímaváltozás kiemelten érinti a Duna-Tisza-közi Homokhátságot. Nincs egyszerű helyzetben városunk sem, hiszen földrajzi elhelyezkedése, a térségre jellemző szélsőséges időjárási helyzetek, s talaja adottságai miatt (rossz vízmegtartó képességű homoktalajok), már napjainkban is számos kihívással kell szembenéznie. Ezért a városvezetésnek, a szakembereknek és az itt élőknek fokozottan kell figyelniük a város hosszú távú élhetőségére, a környezettudatos gondolkodásra, a klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodásra. Érdekes tény, hogy 2011 és 2017 között – például az ipari beruházások, közút- és közműfejlesztések, parkolók és a lakó ingatlanok építése miatt – 4,1 millióról 3 millió m2-re esett vissza az önkormányzati zöldfelületek kiterjedése a városban, a KSH adatai szerint. Ezeket a területeket mindenképp pótolni kell, ami jelentős feladat fejlődő városunk számára.

– Érezhető-e már a város éghajlatában változás?

– A meteorológiai adatok szerint növekednek az időjárási szélsőségek. Növekszik az átlaghőmérséklet és a szélsebesség, amely a homoktalajok miatt növeli a kiporzást. Növekedett emellett a száraz napok száma, mint ahogyan az aszályhajlam is. Érdekes ugyanakkor, hogy – a hosszú idősorok átlagai alapján – az éves csapadékmennyiség  eloszlása jelentősen megváltozott. Kevesebb a csapadékos napok száma, de a csapadék intenzitása jelentősen növekedett. Ez problémát jelent, mert a hirtelen lezúduló csapadék nem tud beszivárogni és hasznosulni a talajban. Ennek legfőbb oka burkolt felületek arányának növekedése és a csapadékvíz elvezetésének jelenlegi gyakorlata. Bár a száraz időszakokban zöldterületeink szomjaznak és térségünk folyamatosan szárazodik, ennek ellenére a városra lehulló csapadékvizet továbbra is a lehető leggyorsabban levezetjük a Csukás-éren keresztül a Tiszába.

– A szárazodás az életminőségünkre is hatással lehet?

– Egészséges természeti környezet nélkül nem lehet egy település hosszú távú élhetőségét biztosítani. Sajnos a térségünkben egyre nagyobb a természetes eredetű porszennyezés (homoktalajok deflációja). A nem megfelelő anyagokkal történő lakossági fűtés és a növekvő gépjárműforgalom pedig a levegőminőségre van kedvezőtlen hatással. Emiatt értékelődik fel a zöldfelületek környezet-egészségügyi hatása, hiszen a zöldfelületek oxigént biztosítanak, széndioxidot kötnek meg, emellett párologtatnak, a páradús levegő pedig meg tudja kötni a légszennyező anyagokat és a polleneket is. A fák és az erdők árnyékot adnak, segítenek a városok átszellőztetésében, így mikroklíma-befolyásoló hatásuk is van. Ezért a városok területén a zöldfelületeket védeni és óvni kell!

– Mit tehetünk ennek érdekében?

– Szemléletet kell váltanunk! Sajnos napjaink embere egyre inkább elszakad a természettől, kényelmessé válik, más értékrendet követ. Modernkori társadalmunk még több kényelmet, nagyobb házakat, új utakat és parkolókat követel. Városainkat átalakítjuk, kiszorítva belőle a zöldet. Magánemberként dacolunk a zöldfelületi arányra vonatkozó szabályozási előírásokkal, a fákat ültető szomszédokkal, mert a falevél bepiszkítja burkolt felületeinket. Abba azonban nem gondolunk bele, hogy ezek a növények biztosítják számunkra az oxigént, a jó levegőt, a nyári árnyat, a kellemes kikapcsolódást és megnyugvást. Érdekes, hogy elődeink az alföldi tájon milyen figyelmet fordítottak arra, hogy harmóniában éljenek természeti környezetükkel, nekünk is vissza kellene találni erre az útra.

Ha valaki a városi „betondzsungel” helyett kertes-családiházas övezetbe költözik, adjon helyet a zöldnek, ültessen fát, gyűjtse a csapadékvizet, öntözzön, s ha burkolni szeretne, akkor tegye ezt gyepráccsal, vízáteresztő burkolattal, hogy hasznosulni tudjon a csapadékvíz a növények számára.

– Sajnos azonban vannak városrészek, ahol még mindig divat az udvar teljes lebetonozása.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Érthetetlennek tartom egy kertvárosi zöldövezetben az udvarok leburkolását, a növényzet minimalizálását. Az épített környezet is zöldbe ágyazva szép, de a házak hőháztartására is jótékony hatással van, ha növények veszik körül. Az épület melletti burkolt felület a ház hőháztartását jelentősen rontja, növelve ezzel a hűtésre szánt energiafelhasználást. A burkolás sajnos a csapadékvíz hasznosulását is akadályozza, emellett a jogszabályi előírásoknak sem felel meg.

– Léteznek a zöldítésre jó példák a városban?

– Szerencsére Kecskeméten is van már jó néhány követendő példa. A Kisfaludy Ház tetején van egy megvalósult zöldtető, a Malom tetején is találhatunk egy kis parkot, a Pólus program keretében pedig a kórház előcsarnok épülete kaphatott extenzív zöldtetőt. Ez ugyan nem járható, de nagyon szépen beállt növénytakaró alakult ki rajta, amely már gondozást sem igényel. A Csongrádi utcában található egy társasház, ahol szintén tetten érhető ez az innovatív gondolkodás. Itt egy tűzfalat változtattak zöld térfallá az aprócska belső udvaron, ami optikailag is kinyitotta a teret. Emellett a város több pontján is találkozhatunk a borostyánnal és vadszőlővel, melyek házakon és kerítéseken nyújtózkodva keltenek üdítő látványt. Városfejlesztőként fontosnak tartjuk, hogy ezekre a követendő példákra felhívjuk a kecskemétiek figyelmét. A jövőben a közintézmények, közparkok esetében is szeretnénk alkalmazni ezeket az előremutató, zöld megoldásokat.

– Akár panel épületek is kizöldühetnek?

– A zöldtetők kialakítása kapcsán statikai és üzemeltetési kérdések ugyan felmerülhetnek, de a panelek esetében is lehet ez egy megoldás a zöldesítésre. Ha az épület szerkezete mégsem tenné lehetővé a zöldtető kialakítását, akkor alternatív lehetőségként adódik a zöld térfal telepítése. Ez nem igényel nagy ültető közeget, akár a tetőre telepített kádakból, akár a talajszintről történő felfuttatással is meg lehet valósítani. Csak az ültető közeg víz és tápanyag pótlásáról kell gondoskodni, a kúszó növények pedig – a ház falától eltartott – futtató közegen képezhetnek egységes zöld felületet, amely biztosíthatja az épület kellemes megjelenését és megfelelő temperálását.

– Városi szinten milyen intézkedésekre lenne szükség?

– A zöldfelületi rendszer fejlesztése, növelése városunkban nem képzelhető el a vízgazdálkodás koncepcionális átgondolása és a csapadékvíz visszatartása és hasznosítása nélkül. A zöldfelületi fejlesztéseket és az öntözővíz biztosítását egy fejlesztési egységben kell kezelni. Ennek szellemében dolgozunk egy városi szintű csapadékvíz menedzsment rendszer kialakításán, amely nem csak a csapadékvíz gyűjtésének, tárolásának és hasznosításának műszaki feltételeit vizsgálja, hanem a fejlesztendő zöldfelületi rendszert is. Szakmai alapon támogatjuk a városökológiai kutatásokat, s figyeljük azokat az innovatív megoldásokat, melyek a környezettudatosság és a fenntartható városfejlesztést szolgálják. Tesszük mindezt, Kecskemét klímakitettségének csökkentése és hosszú távú élhetőségének biztosítása érdekében.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Adventi szavalóverseny az EGYMI-ben

Adventi szavalóverseny az EGYMI-ben

Adventi szavalóversenyt rendeztek szerdán a Kecskeméti EGYMI-ben. Az eseményt a sajátos nevelési ...

2022.11.30. 16:59

9 kép

Kecskemét , EGYMI, advent, Szavalóverseny

Hírös kecskemétiek: dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég

Hírös kecskemétiek: dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég

November 28-án a Kelemen László Kamaraszínházban megtartották a Hírös kecskemétiek című pódiumbes...

Újabb utcát aszfaltoztak Katonatelepen

Újabb utcát aszfaltoztak Katonatelepen

​Újabb utcát aszfaltoztak le Katonatelepen. Most az Irsai Olivér, illetve az azt átkötő Jegenyefa...

Csodás betlehem látható a kecskeméti kórház előcsarnokában

Csodás betlehem látható a kecskeméti kórház előcsarnokában

Életnagyságú betlehemi jelenet látható a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti székhelyének ...

December 1-jétől zárva lesz az arborétum

December 1-jétől zárva lesz az arborétum

Zárva lesz a Kecskeméti Arborétum december 1-től. A megnyitása óta minden évben a hónap első napj...

Rangos nemzetközi búvárúszó mezőny állt rajthoz Kecskeméti Fürdőben

Rangos nemzetközi búvárúszó mezőny állt rajthoz Kecskeméti Fürdőben

Kecskemét adott otthont a 2022.11.26-27.-én megrendezett Fiatal Uszonyosúszók IX. Világtalálkozój...

Scoregoal: három pont megszerzése a cél pénteken

Scoregoal: három pont megszerzése a cél pénteken

Sűrű a programja a kecskeméti NBI-es futsalosoknak, hiszen pénteken a távoli Nyírbátorban lépnek ...

Élelmiszer karácsonyra - Jótékonysági akció indul Kecskeméten

Élelmiszer karácsonyra - Jótékonysági akció indul Kecskeméten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete együttműködésben az önkormányzattal idén ...

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Építmény idei eladásakor nagyon fontos, hogy időben kössünk szerződést és nyújtsuk is be&nbs...

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

Eddig sem volt könnyű dolga Tóth Norbert legénységének, de pénteken igazi nagyvad látogat a Messz...

Városi Tehetségnap a Móra Ferenc Általános Iskolában - Videóval

Városi Tehetségnap a Móra Ferenc Általános Iskolában - Videóval

A tehetséges fiatalokat, és az ő képességeiket felismerő, tanárokat is jutalmazták ma délutá...

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Egy mell mulázst kapott a mai napon a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda egy pályázatnak köszön...

Az épülő tűzoltólaktanyában jártunk - Videóval

Az épülő tűzoltólaktanyában jártunk - Videóval

Folyamatosan zajlanak a munkálatok az új tűzoltólaktanya építése kapcsán. Az épület már áll és so...

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

Szemereyné Pataki Klaudia elődást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szemereyné Pataki Klaudia elődást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A digitalizáció szövi át a mindennapokat - mondta Szemereyné Pataki Klaudia a Helyi versenyképess...

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a regisztráció a Kecskeméti Városrendészetnél a jövő évi parkolóbérletek igényléséhe...

Jó formában utazik Kozármislenybe a KNKSE

Jó formában utazik Kozármislenybe a KNKSE

Fontos győzelmet szerzett legutóbb a kecskeméti női kézilabdacsapat; Berkes-Kaiser Melittáék a Pé...

Edu-Show kosárlabda kupa lesz Kecskeméten (videó)

Edu-Show kosárlabda kupa lesz Kecskeméten (videó)

Kecskemét 5. alkalommal ad otthont az Edu-Show kosárlabda kupának december 3-án. A szenior k...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies