Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Most nagyon jól jön, hogy már nem szorulunk rá a külföldi devizahitelekre

2020.03.30. 14:26

Válság idején nagyon jól jön, hogy Magyarország nem szorul rá külföldi devizahitelre, mint 2008-ban, de a sérülékenységünknek nem tesz jót, hogy még mindig nagy a függés a külföldi tőkebefektetésektől az autóiparban és a gépgyártásban - mondta a növekedés.hu-nak Becsey Zsolt.

magyarhirlap.hu

A Magyar Közgazdasági Társaság európai szakosztályának elnökségi tagját arról is kérdezte a portál, hogyan léphet fel az EU és az EKB a legnagyobb bajba jutott tagországok segítésére.

Bár ezt most még nehéz megítélni, az látszik, hogy nem komolyabb válság elé nézünk. Nálunk milyen mértékű visszaesésre lehet számítani? Több befolyásos közgazdász már a kétszámjegyű recessziót sem zárja ki.

Egyelőre béljóslásnak látom azt, hogy mekkora mértékű lesz és főleg milyen hosszú a visszaesés. Magyarország az átlagnál sérülékenyebb, hiszen nagyon FDI-függő az exportja és a beruházási szintje, még regionális összehasonlításban is. Ugyanakkor nem szorult rá eddig - részben a relatíve nagy EU nettó transzfer miatt - külső devizahitelre mint 2008-ban. Szerintem a folyó fizetési mérleget is nagyrészt tartani tudjuk, hiszen a fogyasztási import biztos, hogy visszaesik, nem csak az export. Itt még van bennünk tartalék. De szerkezetileg is túl nagy az autóipari és gépgyártási függés az FDI hozta értékláncokban, ami ilyenkor rossz lehet. Gond a turizmus és a fuvarozás visszaesése, hiszen ezek a döntően nemzeti tulajdonú ágazatok. A kiskereskedelemben a multik könnyebben túlélnek, mint a kicsi magyarok.

Mégsem várok éves szinten két számjegyű visszaesést- negyedéves keretben igen-, sőt remélem, hogy minél csekélyebb egyszámjegyű lesz az idén.

De azt látni lehet, hogy a közgazdászok figyelmeztetései nem ellenséges huhogások voltak, amikor a jó időkben módosítást javasoltak, a túlzott csavarhúzó (összeszerelési) effektust,a külföldi multik pénzelését (a rövidtávú kommunikáció céljából) vagy az államháztartási egyensúly nagyon lassú kialakulását emlegették sokan.

Európában mekkora recesszió jöhet?

Például a németeknél lehet, hogy könnyebb lesz a válságkezelés a jó évek alatti felhalmozás miatt, és nagy visszaesés nélkül megoldják, mint ahogy láttuk a lengyelek esetében 2009-ben. A régióban most is a lengyelektől,a csehektől és a szlovénoktól várom a legjobb teljesítményt, majd meglátjuk. Az olaszok, akik egyébként is gyengék gazdaságilag, nagyon meg fogják érezni ezt a válságot. A spanyolok jól muzsikáltak eddig, de a válság java még most jön náluk. Aki ma Európában szolidáris, az a válság után majd ilyen helyre megy nyaralni.

Az Európai Uniótól milyen segítséget várhatnak a nagyobb bajba jutott országok? Éles vita zajlik a közös segítségről az euróövezet tagországain belül. 

A Bizottság már jó tíz napja tett egy javaslatot, de csak abban tudott fellépni, amiben hatásköre van. Elsősorban a gazdasági területen tehet sok lépést, ami az előző válság kezelésének palettáján is megjelent. Lehet szidni őket, de új pénzt beszedni valahonnan vagy a költségvetést eladósítani nem lehet. Jacques Delors a TEN-kötvényekkel 1993-ban akarta, de a tagállamok hallani sem akartak róla-, ezért csak azt tudja csinálni, mint eddig az előző válság idején.

Meglévő kohéziós költségvetési forrásokat átcsoportosít, illetve felajánl, ilyenek a korábban uniós szinten nem nagy összeggel létrehozott globalizációs és/ vagy szolidaritási alapok, de

a lényeges lépés az volt, hogy tagállamoknak a még visszafordíthatóan le nem kötött vagy visszamaradó felzárkózási forrásokat felszabadítja. 37 milliárd eurót számol rá, ami ránézésre sok pénz.

Ebből elsősorban vállalkozások megsegítésére lehet fordítani pénzt, az EU nem preferál forrásaiból közvetlen bérfizetést. Ugyanakkor sok szabály feloldását javasolja kárvallottak részére. (Példa erre a résidők bizonyos szintű igénybevételére vonatkozó kötelezettséget a légitársaságok részére törli.) Itt az a helyzet, hogy nem csak néhány ország került nehéz helyzetbe, hanem gyakorlatilag mindenki, még ha nagyon különböző mértékben is. (Ezért nem olyan nagyok a rendkívüli alapok egy tagállamara nézve, nem így konstruálták őket, de most már elindítottak egy közös közvetlen maszk-kesztyű és lélegeztető gép tendert is, magukhoz képest gyorsan lezárják majd, de ez ne  oldja meg minden uniós polgár gondját. )

Azon kívül segít abban is, hogy nagyon rugalmassá teheti a versenyszabályok közül az állami támogatásra vonatkozó részt, lényegében felszabadította e téren a tagállamokat.

Nem csoportosított át más nagy összegű fejezetekből (pl. az agrárbüdzséből, ami óriási felzúdulást okozna több haszonélvező államban, így nálunk is, ehhez apokalipszis kell ), de szerintem a kutatási pénzek felhasználását tolja a vírus elleni szerek irányába. Integráltan ennyit tud tenni, ami nem kevés, ha a tagállamok ezekkel a lehetőségekkel élni tudnak. A válság után majd tudnak foglalkozni a polgári katasztrófavédelmi rendszer összehangolásával is, de ehhez a tagállamok kellenek. Nem lesz könnyű,hiszen van, aki korainak tartotta a belső határok lezárását, van, aki nagyon kifogásolja a tagállami exporttilalmak bevezetését, van, aki ezt a szubszidiaritás és a legitimitás alapján tagállami hatáskörnek tartja, akár egyedileg döntve.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Mennyire volt szükségszerű az államháztartási hiányra vonatkozó küszöb átmeneti eltörlése? 

Ilyen esetben abszolút szükségszerű. Alapesetben, 2010 után egy olyan rendszert épített ki az Unió, melynél nemcsak a 3 százalékos túlzott deficit eljárásra figyelt - megjegyzem, még senkit nem büntettek meg 1999 óta-, hanem arra is, hogy a tagállamok haladjanak a saját középtávú hiánycéljaik felé, és lehetőleg egyensúlyi vagy szufficites költségvetéssel csökkentsék rendesen az államadósságaikat.

Volt is eredmény, az amerikaiakkal ellentétben nagymértékben tudta a legtöbb tagállam csökkenteni az adósságát az utóbbi években, ha kisebb gazdasági növekedés révén is. Ezt a szigort most lazítani kell.

A legutóbbi válság is megmutatta, hogy ilyenkor ellengázt kell adni a beruházásnak és a fogyasztásnak anticiklikus- visszaesést tompító- nemzeti szintű fellépéssel.

Most mutatkozik újra meg La Fontaine meséjének igazsága: sok múlik azon, hogy melyik tagállam mekkora tartalékkal rendelkezik az elmúlt jó évekből felhalmozva ahhoz, hogy most költsön, és a foglalkoztatástól kezdve a kkv-k életben tartásán át az egészségügyi helyzetre mekkora forrásokat tud fordítani.

Egyébként az uniós kompetenciák határait eddig is és most is a tagállamok összessége húzta meg, nem az úgynevezett "Brüsszel". Ezért, aki pluszos költségvetési struktúrát épített ki - komolyan vette a bő évekre vonatkozó bibliai tanítást-, az most jobban a zsebébe nyúlhat, és erősebben tompítja a visszaesését, aki nem így tett, az nem tud.

Nem az Unió szabályai jelentik a fő kerítést, hanem a piac ítélete, vagyis, hogy kinél mekkora költségvetési eleresztést hagy jóvá reakció nélkül, vagy elkezdik emelni a szuverén kötvényfelárakat és rontani a banki besorolásokat. Mi magyarok is ebben mérettetünk meg.

Ha nem akarjuk, hogy ez elszálljon, nem tudunk végtelen sok költségvetési pénzt a gazdasági ellengőzre költeni, az egészségügyi kezelésre természetesen igen, ahhoz jók a fundamentumok.

Az Európai Központi Bank most gyorsabb válságkezelő lehet? Lesz-e közös eurókötvény, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt, és ami most mélyen megosztja az euróövezetet?

Nagy válság mindig kibillenthet egy vitát a holtpontról, főleg az EU-ban. Eddig az eurókötvény tabu volt, 2008-10-ben sem volt államadósságra közös kötvény kibocsátás. Emlékszem, Soros György javasolta ezt akkor az Financial Times hasábjain, hiszen ettől lett volna például az euró komolyabb pénz. Most ez nehéz ügy még.

Ugyanakkor az jó, hogy az EKB és az övezeten kívüli jegybankok- így az MNB – azonnal figyelnek és lépnek a pénzügyi rendszer likviditási gondjaira és arra, hogy a kereskedelmi bankok és más pénzintézetek ilyenkor a nem fizető adósok vagy fizetési halasztás elrendelése miatt ne boruljanak be, magukkal rántva reálszféra egy részét.

Kívülállóként is dicséretesnek tűnik jegybankunk gyors reakciója e téren. Én még mindig olyan erősnek látom a tagállami öngondoskodás és felelősség igényét a németek részéről, hogy nem tudom,lesz-e klasszikus eurókötvény. Más kérdés, hogy tagállami fizetési zavarra a közösségi költségvetés garanciájával lehet a Bizottságnak hitelt felvennie, az Európai Stabilitási Mechanizmus is erre jó az eurózóna tagok esetében Erre van közös garancia a tagállamok felé, de remélem, erre a tagállamok egyikénél sem kerül sor.De ez nem közös adósságkötvény. Kíváncsi vagyok, egy elhúzódó válság bármit kihozhat ezen a téren is.

(novekedes.hu)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt...

A szabadságharcos Kecskemét

A szabadságharcos Kecskemét

Az 1848-49-es szabadságharc emlékei a Kecskeméti Katona József Múzeumban korabeli eseményekre uta...

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

A Slow Food mozgalom egyik irányvonala a „Slow Travel”, azaz lassú utazás. Ez a rohan...

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart május 28-án, csütörtökön, erről tájékoztatta ...

Idén is mestermunkákat vár a kamara

Idén is mestermunkákat vár a kamara

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdeti „MESTERMUNKA”...

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

A kecskeméti piacok pünkösdi nyitva tartásáról adott ki közleményt az Intézmény- és Piacfenn...

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

A Kecskeméti Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt tárgyalás nélkül - bünte...

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent...

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Megérkezett a várva várt jó hír: STARTOLHATNAK TÁBOROK. Válasszon hasznos, élménydús nyári p...

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Közel 200 darab mosható maszkot osztott ki dr. Tóth Szilárd a Vacsiközben hétfő délután. A városr...

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Szakemberek összefogásával elindult Kecskeméten az a magánlaboratóriumi szolgáltatás, amelynek ke...

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Megkaptuk, a Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló online Országos Gyermeknap részlete...

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Újabb két évre kötelezte el magát az SG Kecskemét Futsal kötelékébe Koós Károly. A klub vezetőség...

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Még a héten elindul a Piszekút tér rekonstrukciója a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében. A munkála...

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Május utolsó hetében Kecskemét több pontján is számíthatnak a fogyasztók áramszünetekre.  A ...

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Kifosztással gyanúsítják a 25 éves kecskeméti nőt, aki előbb megharapta időskorú áldozatát, majd ...

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedni minden életkorban szórakoztató kikapcsolódás és egyben az egyik leghasznosabb szabad...

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

„Hogyan éljünk egészségesen? Mit jelent az egészségtudatos életmód?” Online rajzpályá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies