Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. December 14. Szombat  Szilárda

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Nagyító alá vettük a térség nagyobb turisztikai célpontjait

2019.08.10. 13:38

Górcső alá vettük Békéscsaba, Szeged és Szolnok stratégiáját és turisztikai kínálatát. S bár nem csak ezen lehet lemérni az ágazat sikerességét, a KSH alapján megvizsgáltuk települések és Kecskemét szálláshelyeink vendégforgalmi adatait is.

Fotó: Ijjas Barbara

Békéscsaba

Fotó: Íjjas Barbara

A Viharsarok központi városában az önkormányzathoz tartozó Békéscsabai Turisztikai Egyesület rendelkezik turisztikai stratégiával és ennek alapján működtetik a városban a tourinform irodát. A város jelenleg legértékesebb turisztikai jellemzője, hívószava a hungarikumok listáján szereplő „csabai kolbász”, amely Békéscsaba imázsát elsődlegesen meghatározza. Az erre épülő, országosan és nemzetközileg is népszerű Békéscsabai Kolbászfesztivál ma Magyarország legnagyobb gasztronómiai nagyrendezvénye. A Békéscsabai Kolbászfesztivál 23 év alatt érte el azt a turisztikai attrakciószintet, ahol ma áll.

Persze, másra is büszke Békéscsaba. Például, hogy azon megyei jogú városok egyike, ahol a legtöbb zöldövezet található. Ligetekkel, virágokkal tarkított tereinek, az Élővíz-csatorna partján kialakított hangulatos sétányainak köszönhetően az ország legélhetőbb városai közé tartozik. Évszázados épületeinek, megújult városképének, rendezvényeinek köszönhetően egyre több turista látogat ide. Építészeti kincsestárából kiemelkedik Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, a Városháza, az Alföld első kőszínháza, a Jókai Színház és a Fiume Hotel patinás épülete is.

A kultúra területén a 175 éve született világhírű festőgéniusz, Munkácsy Mihály nevét őrző múzeum és emlékház várja egész évben a látogatókat. Évről évre megrendezik továbbá a Csabai Nyár rendezvénysorozatot, amely közel 100 színes kulturális programot kínál a Városházi Esték színházi műsoraitól a komoly- és könnyűzenei koncertekig. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a település és térsége turisztikai fejlesztését kiemelt célként kezeli. Ennek köszönhetően növekszik a településen a gasztronómiához kapcsolódó turizmus, valamint a kulturális, a sport- és az egészségturizmus potenciálja. Békéscsaba turizmusának fejlesztése komplex feladat – tudtuk meg a helyi önkormányzatnál. Úgy vélik, a vonzerőfejlesztés csak akkor iniciálhat bel- és külföldi keresletet, ha a látványosságok létrehozása mellett létrejön a megfelelő turisztikai infrastruktúra is. A fejlesztések tekintetében a város mind a TOP, mind a Modern Városok Program keretében a turizmus hosszú távú fejlődését biztosítani képes beruházások megvalósulását tűzte ki célul. Ennek a törekvésnek a két legmeghatározóbb eleme a Munkácsy- negyed, illetve a Wenckheim-kerékpárút kialakítása. Békéscsaba legjelentősebb kulturális, turisztikai emlékei Munkácsy Mihály nevéhez köthetők, ezért a kulturális kínálatban meghatározó szerepet kap a világhírű festő. A Munkácsy kulturális örökségét ápoló városfejlesztési beruházások célja egy egységes, karakteres, a város mindennapjait gazdagító kulturális negyed létrehozása.

A kultúra mellett Békéscsaba térségében az aktív turisztikai lehetőségek köre is igen széles. A kerékpározás kedvelőit célozza majd a megye meghatározó nemesi családjáról elnevezett Wenckheim-kerékpárút, amely közvetlen összeköttetést teremt négy Wenckheim-kastély  –  a szabadkígyósi, a gerlai, a pósteleki, valamint a gyulai  – között. A 22 km-es útvonal a Wenckheim-családhoz kapcsolódó építészeti és kulturális turisztikai attrakciókat mutatja be tematikusan.

Szeged

Fotó: Papdi BalázsSzeged önkormányzata több, 100 százalékos városi tulajdonban lévő turisztikai társasággal is rendelkezik, ezeken keresztül végzi turisztikai marketingtevékenységeit. Magas szintűek itt a banki, egészségügyi, vendéglátóipari és turisztikai szolgáltatások, a kereskedelmi szálláshelyek és vendéglátóhelyek tekintetében pedig a legjobban ellátott város az egész dél-alföldi régióban – olvasható a kérdésünkre kiadott városi közleményben.

A csongrádi megyeszékhely legjelentősebb természeti adottsága a Tisza és a város folyóparti helyzete. A Tisza és a folyóra épülő turisztikai szolgáltatásoknak (éttermek, szórakozóhelyek, sétahajózás, kajak-, kenu-, elektromoshajó- bérlési lehetőség, vitorlázási lehetőség stb.) is egyre nagyobb jelentősége. Szeged és térsége gazdag a természetes vizekben, így a horgászturizmus meghatározó, mint ahogy az összefüggő erdős területek miatt a vadászat. A környéken a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Fehér-tavi madárrezervátum is egyre nagyobb vonzerőt jelent, illetve a folyó menti természeti területek.

Az Europa Nostra-díjas belváros egységes képet mutat eklektikus, szecessziós palotáival, épületeivel, melyek főleg az 1879-es árvíz után épültek. Az épületek folyamatos felújításának, karbantartásának köszönhetően a belváros maga is turisztikai vonzerőt jelent.

Az elmúlt években rendezvényturizmus területén jelentős fejlődés figyelhető meg Szegeden. A szabadtéri rendezvények száma az elmúlt 10 évben megkétszereződött. A város jelenleg számos, a helyi adottságokat jól kihasználó, imázsteremtő eseményt jegyez. Ilyenek a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Borfesztivál, a Nemzetközi Halászléfőző Fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), a Nemzetközi Repülőnap. Az év során lassan nincs olyan hétvége, amikor nem történik valami a város utcáin, terein. A rendezvények színvonala évről évre egyre nő.

Szegeden jelentős a konferenciaturizmus, főként a Szegedi Tudományegyetemnek és a hozzá kapcsolódó intézményeknek köszönhetően.

A város 3-féle minősített gyógyvízzel rendelkezik, valamint két gyógy- és termálfürdővel, az Anna Fürdővel és a Napfényfürdő Aquapolissal. A gyógyturizmus jelentősége az elmúlt 10 évben felértékelődött Szegeden. Az idei év elején több jelentős turisztikai fejlesztés is kezdetét vette Szegeden. Majd 300 milliós támogatás mellett bővítik például a Partfürdő turisztikai szolgáltatásait. Ennek során új úszóművet létesítenek kishajókikötővel és vendéglátó funkcióval, horgászversenypályát, strandröplabdapályákat és tanösvényt alakítanak ki.

Felújítják továbbá a Móra Ferenc Múzeum és Várat is, a támogatás mértéke: 899 millió forint. Ebből megvalósul a tetőfedés cseréje, a helyiségek racionalizálása, egy tetőkilátó, akadálymentesítés, klímatechnika, légtechnika, homlokzatfelújítás. A várban látogatóbarát fejlesztéseket végeznek el, de mellette a várkert is megszépül, valamint újjászületik és bővül is az úgynevezett kőtár. A harmadik nagy beruházás a Belvárosi Mozi turisztikai és energetikai célú fejlesztése, majd 500 milliós támogatás segítségével. Az energetikai korszerűsítés mellett hang- és fénytechnikai fejlesztések, VR -technológia, színpadtechnikai átalakítás és az épület szinte teljes felújítása várható.

Szolnok Fotó: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata/ Lescsinszky Zoltán

Szolnok 2016-ban alkotta meg a városmarketing- és turisztikai stratégiáját, melynek nagy része mára megvalósult, így azóta további feladatokat is meghatározott a helyi közgyűlés.

A város egyik legkomolyabb brandje a helyi repülés hagyományaira alapozott RepTár – Szolnok város repülőmúzeuma –, amely egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelynek számít Kelet-Európában 2016. szeptember 1-je óta. A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A RepTár 2016-ban elnyerte „Az Év Tuisztikai Attrakciója” címet, 2018-ban pedig ezen a versenyen a 3. helyet sikerült elnyerni.

Szolnokot persze nem csak a repüléssel köti össze a köztudat. A Tisza és Zagyva folyók árterei, holtágai a horgászoknak, a kirándulóknak és a vízi sportok kedvelőinek a paradicsoma. Szolnokon nagy hagyománya van a vízilabdának, a kosárlabdának, a futballnak és a vízi sportoknak is. A Holt-Tiszán nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas kajak-kenu pályát alakítottak ki. Szolnok vezetése gyógyvizének turisztikai fontosságát is hangsúlyozza. A 900 méter mélyről feltörő hévízzel töltik fel egyrészt a Tisza Szálló és Gyógyfürdő, valamint a Liget - termálstrand és élményfürdő több medencéjét is. A városban páratlan látványosságként tartják számon a június végi tiszavirágzást, a kérészek násztáncát is. Ez ihlette a 2011-ben átadott Tiszavirág hídat, mely Szolnok új jelképé vált. A szolnoki Tabáni városrész egykor halászfalu volt, mely mára újjáépült, de őrzi az egykori falu szerkezetét, kanyargós, hangulatos utcácskáival. Az itt található, 1930-as években épült halászházból a Damjanich János Múzeum tájházat alakított ki, ahol az egykori halászati eszközöket mutatják be.

A Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai Központ mintegy 125 hektáros területen fekszik, ahol kiállítóhelyeket, tanösvényeket alakítottak ki. Sokakat vonz továbbá a Vadaspark, az 1902 óta működő Szolnoki Művésztelep, de a városban számos múzeum és kiállítás található, és vonzerejét olyan különlegességek is erősítik, mint az összes magyar őshonos rózsafajtát bemutató Rozárium, a tiszai sétahajózás, a tiszai halászlé vagy a szolnoki habos isler.

A város legnagyobb rendezvényei között említhető a Gulyásfesztivál, a zenei és gasztronómiai különlegességeket kínáló Tiszavirág Fesztivál; vagy a Csokoládéfesztivál, ahol a magyar kézműves édességek várják a látogatókat. A Tiszai Hal napjának célja a tiszai halászat és a horgászati tradíciók népszerűsítése. A kínálatban említésre méltó továbbá a Tisza-parti Nyár, az ARTjáró, az Őszi Szolnoki Művészeti Hetek, a Parti-Túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál, a Szolnok Napja, a Szolnoki csata – hadijáték, a Szolnoki Zenei Fesztivál és még számos rendezvénysorozat.

Helyi szakemberek szerint Szolnok városában az utóbbi egy évtizedben a vendégforgalom és a turizmusból származó bevételek egyenletes növekedést mutatnak. Mindez a folyamatos fejlesztéseknek, továbbá a tudatosan tervezett és felépített marketingtevékenységnek is köszönhető.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A négy város kereskedelmiszálláshely-adatai

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) táblázatai ugyanabban az időintervallumban – a 2008 és 2018 közötti időszakban – megmutatják, hogy az egyes városokban a kereskedelmi szálláshelyeken hogyan alakult a vendégéjszakák és a vendégek száma. Ezenkívül arra is választ adnak, hogy egy-egy évben a vendégek számában milyen arányt képviseltek a belföldi és a külföldi látogatók.

Fotók:
Békéscsaba - Ijjas Barbara,
Szeged - Papdi Balázs
Szolnok - Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata/ Lescsinszky Zoltán

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Átnevezte a megállóhelyeket a Kecskeméti Közlekedési Központ

Átnevezte a megállóhelyeket a Kecskeméti Közlekedési Központ

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy Kecskemét Meg...

Rudolf bőrbe bújt Mercedes-Benz CLA-ból kaptak ajándékcsomagot rászoruló gyermekek

Rudolf bőrbe bújt Mercedes-Benz CLA-ból kaptak ajándékcsomagot rászoruló gyermekek

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár ebben az évben is megszervezte dolgozói körében a mára már hagyom...

2019.12.13. 19:30

9 kép

Kecskemét, Mercedes-Benz CLA, adomány, karácsony

Kuckó Karácsony

Kuckó Karácsony

A rászoruló családokkal ünnepelte együtt a karácsony közeledtét a kecskeméti Kuckó Gyermekek Átme...

Befejeződött az Egyetértés utcai óvoda infrastrukturális fejlesztése

Befejeződött az Egyetértés utcai óvoda infrastrukturális fejlesztése

A Széchenyi 2020 program keretében megújult a kecskeméti Egyetértés utcai óvoda. Az Európai ...

Évet zárt a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület

Évet zárt a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület

Évet zárt a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület pénteken a Katona József Emlékházban. Délelő...

Matematika tehetségeket díjaztak a Kodály dísztermében

Matematika tehetségeket díjaztak a Kodály dísztermében

Pénteken délután a Kodály Iskola dísztermében tartották a MATEGYE megyei matematika verseny díjki...

Díjmentes lesz a parkolás szombaton

Díjmentes lesz a parkolás szombaton

Ingyenes lesz a parkolás a Kecskeméti Városrendészet által működtetett fizetős parkolóhelyeken de...

2019.12.13. 15:41

Kecskemét, parkolás, ingyenes, szombat

Előremutató lakossági fórum volt Vacsiközben

Előremutató lakossági fórum volt Vacsiközben

Lakossági fórumot tartott csütörtök este dr. Tóth Szilárd, a 7. számú egyéni választókerület képv...

Hiánycikk lett, de már újra kapható a szaloncukor Erős Pistával

Hiánycikk lett, de már újra kapható a szaloncukor Erős Pistával

Pillanatok alatt elkapkodták a boltokból, de péntektől újra kapható a karácsonyi szezon slágerter...

A szélesedő 54-es és a Kecskemét környéki gazdák

A szélesedő 54-es és a Kecskemét környéki gazdák

Közmeghallgatást tartottak csütörtökön a Városházán, ahol ezúttal is a város életével kapcsolatos...

Fejlesztések indulnak Kadafalván

Fejlesztések indulnak Kadafalván

A következő öt évben minden eddiginél nagyobb arányú fejlesztések indulhatnak el Kadafalván. Erre...

Szociális intézmények javára gyűjtöttek a kormányhivatal munkatársai

Szociális intézmények javára gyűjtöttek a kormányhivatal munkatársai

Összesen 150 doboznyi ajándékot, könyvet, játékot, és tartós élelmiszert adott át a Bács-Kiskun M...

Engert Jakabné volt a Közélet vendége – VIDEÓ

Engert Jakabné volt a Közélet vendége – VIDEÓ

Engert Jakabné alpolgármester volt a Kecskeméti Televízió csütörtök esti Közélet című műsorának v...

Vélemények Kecskemét 2020-as költségvetéséről – VIDEÓ

Vélemények Kecskemét 2020-as költségvetéséről – VIDEÓ

Csütörtöki ülésén tárgyalta Kecskemét Önkormányzata a megyeszékhely 2020-as költségvetését. Jólle...

Új mestereket avattak az Iparkamarában

Új mestereket avattak az Iparkamarában

Négy szakma összesen harminchárom képviselője vehetett át mesterlevelet csütörtökön délután ...

10 milliós támogatás az új sportcsarnok építésére

10 milliós támogatás az új sportcsarnok építésére

937 millió forintból épül tornacsarnok a Katona József Gimnázium udvarán. Az összeg 656 millió fo...

Hogy áll a tárgyalás a Volánnal?

Hogy áll a tárgyalás a Volánnal?

A Kecskeméti Közlekedési Központ 2019. évi finanszírozási szerződésének módosítása kapcsán volt s...

Formás hátsó Kecskemétről: Mercedes CLA 200

Formás hátsó Kecskemétről: Mercedes CLA 200

Megújult a száz százalékban a hírös városban, Kecskeméten gyártott Mercedes CLA. Hosszabb és szél...

Durányik Lászlót ünnepelték a Kodály Iskolában

Durányik Lászlót ünnepelték a Kodály Iskolában

Az idei megyei Prima-díj egyik kitüntetettjét, Durányik László karnagyot ünnepelték csütörtök dél...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies