Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2018. Május 27.   Hella

Időjárás 18°C / 29°C

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Ne féljünk továbbtanulni, a Neumann János Egyetemen mindenki tiszta lappal indul

2018.01.26. 12:18

Neumannos közgazdász diplomával a zsebben átlagosan akár évi négymillió forinttal magasabb fizetésre számíthatnak a hallgatók – mondta el Pázmándi Kinga, a Neumann János Egyetem új gazdaságtudományi karának dékánja a Makronómnak.

Makronóm

Neumannos közgazdász diplomával a zsebben átlagosan akár évi négymillió forinttal magasabb fizetésre számíthatnak a hallgatók – mondta el Pázmándi Kinga, a Neumann János Egyetem új gazdaságtudományi karának dékánja a Makronómnak. Az egyetemen épül az ország legmodernebb egyetemvárosa, de emellett a gazdaságtudományi képzés is fejlődési pályára állt. A kecskeméti SMART Campus valódi XXI. századi „okosegyetem” lesz, ami számos szempontból nagyon kedvező továbbtanulási választás lehet. Csúcsmodern oktatási helyszín, tapasztalt oktatók, jó ösztöndíjak, egy emberléptékű és dinamikusan fejlődő városban – többek között ezeket említette a dékán a Makronómnak.

Mi történik most Kecskeméten? 

Kecskeméten nagyon jól érezhető fejlődésnek vagyunk tanúi – és mi a kollégáimmal egyben résztvevői is. Az egyetemi vezetés régóta dédelgetett terve történelmi fordulóponthoz érkezett: az évekkel ezelőtt indult gazdálkodási és menedzsment alapszak mellett további két népszerű üzleti alapszakkal és két mesterszakkal, önálló kari keretek közt folyik a gazdasági képzés 2018-tól. Aki a Neumann Egyetem kecskeméti Gazdaságtudományi Karán kezdi meg tanulmányait, ideális körülmények között tanulhat majd. Talán nem túlzás, hogy az egyik legizgalmasabb  hazai oktatási beruházás zajlik itt, egy

teljesen új, ultramodern egyetemváros épül, ami 2018 szeptemberétől otthont ad az új gazdasági képzéseinknek.

A régió történetének eddigi legnagyobb felsőoktatási projektjével a Neumann János Egyetemnek jó esélye lesz arra, hogy az ország egyik meghatározó gazdasági képzőhelyévé váljon. Az oktatási létesítmény adottságairól elmondható, hogy az több mint ideális: vizualizációs teremmel, stúdióval és egy tőzsdetojásnak elnevezett pénzügyi elemzőközponttal is rendelkezünk majd az összesen 226 helyiségből álló épületben. A „SMART CAMPUS” valódi 21. századi okosegyetem lesz, digitális tudástárral, ingyenes wifivel és okoseszközökkel, ötszáz fős nagyelőadó-teremmel. Ennek és a virtuális tereknek köszönhetően pedig könnyen megvalósíthatóvá válik a munka melletti tanulást segítő módszerek könnyed alkalmazása is. Zöld kampuszról van szó, amely a szabadtéri USB-portok működtetésénél például már a napenergiára támaszkodik majd. 

Mit lehet tanulni majd az új gazdasági karon?

A gazdaságtudományi szakok ismertek és töretlenül népszerűek. Azt természetesen sokkal nehezebb elmagyarázni a felvételizőknek, hogy a szakok közt például mi a valódi különbség. A legnépszerűbb, legáltalánosabb üzleti alapszakhoz, a gazdálkodási és menedzsment szakhoz képest a pénzügy és számvitel, vagy a nemzetközi gazdálkodás alapszak sokkal speciálisabb, de igyekszünk ebben a lehető leginkább a felvételizők és a hallgatóink segítségére lenni. Az alapszakok „átjárhatóságát” az első néhány félévben oktatásszervezési módszerekkel biztosítjuk, a későbbi félévektől válnak inkább speciálissá a különbözó szakjaink. Az a tapasztalatunk, hogy

ez nagy segítség a rugalmas karriertervezésben, és abban, hogy mindenki megtalálja nálunk az igazán neki való irányt.

A gazdaságpolitikától, egy ország gazdasági irányításában való részvételtől az alapvető menedzsment ismereteken át a pénzügyekig, a vállalatalapítás gazdasági és jogi összefüggéseitől a meggyőzés és érvelés mesterfogásaiig rendkívül széles a paletta, amit a tantárgyakon keresztül elsajátíthat nálunk egy jó közgazdász. Az elemző szemléletű hallgatók és az üzleti világ iránt érdeklődők egyaránt megtalálhatják nálunk a számításukat. A kurzusok többsége gyakorlatias és elsősorban a készségeket, a tanulás és az alkalmazkodás képességét fejleszti a szakmai tudás átadása mellett. Nagyon fontos a nyelvi készségek fejlesztése mivel a nemzetközi üzlet nyelve az angol, de a régióban a német nyelv is komoly hasznára válik a hallgatóinknak, elég ha csak a legnagyobb multinacionális partnereinkre, a Mercedesre, vagy a Knorr Bremse-re gondolunk. 

Úgy tűnik, karakteres átrendeződés zajlik a hazai gazdaságtudományi felsőoktatásban. A kecskeméti GTK oktatóiról is azt hallani, hogy többségükben összeszokott, tapasztalt egyetemi emberekről, tanárokról van szó. Igaz a hír?

A hír igaz. Kecskeméten csak a Gazdaságtudományi Kar új, a mögötte álló oktatói gárda több évtizedes tapasztalattal rendelkező, többségükben doktori fokozattal rendelkező vezető oktatókból, egyetemi tanárokból áll. Az is igaz, hogy

összeszokott csapatról van szó, ami egyben azt is jelenti, hogy jól megértjük egymást, kiérlelt módszereink vannak az általunk sikeresnek tartott képzési elvek és célok megvalósítására.

Nem titok, hogy többségünk a fővárosi nagyegyetemeken töltötte eddigi pályafutását, nagyrészt a BME-ről, a Corvinusról, az ELTE-ről érkeztünk. Sokan közülük hosszú évekig vállalati felsővezetőknek tartottak képzéseket, ők oktatták az elmúlt két évtizedben az MBA (Master of Business Administration) programban végzettek több, mint kétharmadát. Szerettük, és – a leghitelesebb kritikusaink, a hallgatóink szerint – eddig is jól csináltuk amit csináltunk. Többen szerepeltek közülünk az intézményi oktatói toplistákon, ami óriási dolog, hiszen ezek a toplisták a hallgatói vélemények alapján készülnek. Van mire büszkének lennünk, én az is vagyok.

Milyen külföldi kapcsolatokkal rendelkezik az egyetem?

A Neumann János Egyetem öt egyetemi karból áll, a karok kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert ápolnak. A hallgatók ERASMUS mobilitására igyekszünk óriási hangsúlyt fektetni, hiszen egy külföldön töltött félév jóval több, mint egyszerű kaland. Aki megfordul külföldön úgy, hogy kicsit hosszabb időt eltölt ott, az a szakmai épülésen és a nyelvi készségek fejlődésén túl életre szóló kulturális útravalóval tér haza. A gazdaságtudományi képzésekben nem lehet túlhangsúlyozni ennek a jelentőségét. 

Az intézménynek egyébként jó híre van külföldön. Jó példa erre, hogy az MBA képzést illetően az egyetem ambiciózus terveket dédelget,

a világ negyvenedik legjobb egyeteme, a kínai Fudan Egyetem épp a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást a Neumann János Egyetemmel egy nemzetközi MBA képzés létrehozásáról,

ami önmagában is óriási elismerés.

A kecskeméti duális képzésnek országos híre van, ami nem is csoda, hiszen Kecskemét kiemelt járműgyártási központ. A duális képzési formáról azt képzelné az ember, hogy a mérnököknek találták ki. Van ilyen lehetőség közgazdászhallgatók számára is?

Hirdetés

Duális képzésre a hallgatóink gazdaságtudományi alapszakokon is jelentkezhetnek, ha teljesítik annak feltételeit. A gazdálkodási és menedzsment hallgatóink közül most is többen vesznek részt duális képzésben, többségük a Magyar Nemzeti Bankban, de más cégeknél is. Ez a képzési forma tehát a közgazdászhallgatók számára is elérhető, és aki vállalja az ezzel járó többletterheket, annak sikeres stratégia lehet. A duális képzés lényege, hogy a diákok már egyetemi éveik alatt dolgoznak a duális partnercégeknél, így értékes munkatapasztalatot szereznek, beilleszkednek egy vállalat működésébe,

nagy eséllyel már a diplomaszerzés előtt állásajánlatot kaphatnak, és természetesen az ösztöndíjuk mellé fizetés is jár.

Cserébe persze a duális hallgatóink a vizsgaidőszakokban dolgoznak, lényegében összesen két hétnyi szabadságuk van az évben, és feszes munkarend szerint teljesítik a tanulmányi kötelezettségeiket is a szorgalmi időszakban. A duális képzés nem való mindenkinek, de a szakmai gyakorlat minden hallgatónk számára kötelező eleme a képzésnek, amit – a jó vállalati kapcsolatoknak köszönhetően – hasznosan tölthetnek a hallgatóink. 

Ha már ösztöndíjak, kevés intézményben látni olyan nagyvonalú ösztöndíjakat, mint a Neumann Egyetemen.

Tudjuk, hogy a felsőoktatás jelentős anyagi terhet jelenthet, különösen ha valaki önköltséges formában tanul, ami a gazdaságtudományi képzések esetében gyakori. A PADMA (Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány – a szerk.) jóvoltából a kecskeméti gazdaságtudományi alapszakokra jelentkezők önköltségi terheit innovatív ösztöndíjprogram segíti. Az ECO alap, és ECO kiemelt ösztöndíj lényege, hogy a pályázati feltételeket teljesítő hallgatók automatikusan ösztöndíjasok lesznek, azaz aki a felvételi során legalább négyszáz pontot elért, ECO alap ösztöndíj támogatásban részesül, és félévente 120 ezer forinttal csökken az önköltségi díja. Ez lényegében felezi a képzési önköltséget.

Ha valaki 425 pontot ér el, akkor az ECO kiemelt ösztöndíj keretében államilag finanszírozott hallgatóként is jogosult egy félévben 30 ezer forint támogatásra, önköltségesként pedig 150 ezer forintra nő az ösztöndíja (ami a képzési költségeit jelentősen csökkenti). 

Miért érdemes Kecskemétet választani? Milyen lesz az élet a kecskeméti kampuszon?

Az egyetemi évek nem csak a tanulás, hanem a szocializálódás, a felnőtt értelmiségivé válás évei is. Az egyetem kecskeméti hallgatói ebben is kapnak segítséget. Számos közösségi tér épül az egyetemen. Egy futballpályányi területen fekszik majd a következő ütemben felépülő Tudástárunk, amelyben a hallgatók a gazdasági szakirodalomhoz férnek majd hozzá. De lesznek itt csoportos tanulószobák, hogy már a tanulás is együtt, egymás támogatásával történhessen. Jellemző a kampuszra az is, hogy az új Tudástár legfelső szintjén tetőteraszos kávézó várja a hallgatókat.

Kecskemét élhető, emberi léptékű város, ahol a nyugodtabb légkör és környezet jó életminőséget kínál a diákoknak. Ugyanakkor a karrierépítési lehetőségek miatt sem kell aggódni, hiszen autóipari és feldolgozóipari központról van szó, a régiónak, magának a városnak, és a vállalati környezetnek is fontos az itt tanuló fiatal értelmiség. Bács-Kiskun az ország egyik leggyorsabban növekvő megyéje, a folyamatosan betelepülő cégeknek pedig egyre nagyobb szüksége lesz gyakornokokra, majd fiatal vezetőkre is. Kecskemét emellett Budapest gazdasági vonzáskörzetében fekszik, közvetlen autópálya-összeköttetéssel. Ideális helyszíne a karriertervezésnek.

Mit mondana azoknak a szülőknek és diákoknak, akik szociális helyzetük miatt, esetleg önbizalomhiányból „félnek” egyetemre menni? 

Az a tapasztalatunk, hogy manapság sokkal kevesebben választják az egyetemi tanulmányokat, mint amennyien megtehetnék, aminek sok oka lehet. Az egyik egészen biztosan az anyagi bizonytalanság, a képzési költségek finanszírozásával kapcsolatos félelem. A másik pedig bizonyára a kishitűség. Egyik sem jó tanácsadó.  

Ami a kishitűséget illeti, Tanács János tanszékvezető kollégám azt szokta mondani, hogy a motivált hallgató az ideális hallgató.

Az egyetemen mindenki tiszta lappal indul: nem számít, ha a középiskolában nem teljesített kiemelkedően.

Az egyetem egészen más, mint a középiskola, sokak számára az itteni elvárásrendszer, a tanulás módszerei, a tudásanyag jellege egészen új dimenziókat nyit. Az a tapasztalatunk, hogy a középiskolai eredmények sokszor keveset árulnak el arról, kiből lesz „prémium hallgató” az egyetemen. A tehetséggondozás lényege, hogy mi oktatóként segítsük a hallgatói készségek és képességek kibontakozását. 

Vannak, akik az anyagi szempontok miatt aggódnak a leginkább.

A  gazdaságtudományi képzések jellemzően önköltséges volta is fenyegetőbb, mint amilyen valójában. Én ugyan jogász alapvégzettségű vagyok, de miután több, mint huszonöt évet töltöttem a gazdaságtudományi felsőoktatásban és gyakorló jogászként közgazdászok közt, így megbocsátható ha közgazdász hasonlattal élek: az egyetemi diploma életre szóló befektetés rövid megtérüléssel. Nézzük először a „kiadás” oldalt: az önköltségi díjak az ECO ösztöndíjjal mérsékelhetők, az állami ösztöndíjasoknak ilyen kiadásuk nincs. Az egyetemi tanulmányok költségeihez természetesen az élet- és szállás költségek is hozzájárulnak, de Kecskeméten kedvezőek a kilátások ezügyben is.

A kollégiumi térítési díjak átlagosak, önköltséges hallgató számára ugyan 25 000 forint a kollégium havi díja, de miután ebben a teljes lakás- és rezsiköltség benne foglaltatik, internettel, kollégiumi szolgáltatásokkal, ez így is jóval kedvezőbb mint az albérlet. Az állami hallgatók kollégiumi támogatást is kapnak, ami a kollégiumi térítési díjakat 15 000 forintra vagy az alá mérsékli. A lehetséges „hozam” pedig egyértelműen a diploma mellett szól. A statisztikák ugyanis arról tanúskodnak, hogy a diploma stabilizálja és megsokszorozza a munkapiaci esélyeinket, és a lehetséges jövedelmi várakozásokat. A hazai jövedelmi statisztikák alapján igazolható, hogy a

Neumannos gazdasági alapdiplomával akár évi bruttó 2,26 millió forinttal többet lehet keresni, mint középfokú végzettséggel. Mesterszintű diplomával ez több, mint bruttó 4 millió forintot jelenthet évente. 

Fotó és szöveg: Makronóm

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A szamóca uralja a piacot

A szamóca uralja a piacot

A hétvégi piaccsarnokban még mindig a szamóca a legnagyobb sláger – egyelőre még az ára is ...

2018.05.26. 18:30

16 kép

eper, Kecskemét, Kecskeméti Piaccsarnok

Családi majálissal ünnepelték a Főegyházmegye jubileumát

Családi majálissal ünnepelték a Főegyházmegye jubileumát

Ünnepi mise után invitált mindenkit ebédre és piknikre a Mária kápolnához a Kalocsa-Kecskeméti Fő...

50 éves érettségi találkozót tartottak a Katonában

50 éves érettségi találkozót tartottak a Katonában

Ötven kerek éve érettségiztek azok a diákok akik egybegyűltek május 26-án, szombaton, a Katona Jó...

Két súlyos és két könnyű baleset történt az elmúlt 24 órában

Két súlyos és két könnyű baleset történt az elmúlt 24 órában

Megyénkben az elmúlt 24 órában két súlyos és két könnyű sérüléssel járó, valamint nyolc anyagi ká...

Oroszlánketrecbe zárták Kecskeméten az Intim Torna Illegál együttest

Oroszlánketrecbe zárták Kecskeméten az Intim Torna Illegál együttest

Dorogi Petiék a Richter Cirkuszban haverkodtak az állatok királyával. Új klipjükhöz nem mindennap...

Közkívántra! Újra kézműves sörfesztivál

Közkívántra! Újra kézműves sörfesztivál

2018. június 8-10. között a Hírös Város Turisztikai Központ szervezésében immár második alkalomma...

Elindult a lomtalanítás

Elindult a lomtalanítás

Ma reggel elindult a lomtalanítási akció Kecskeméten. A szolgáltató cég 195 dolgozóval és 54 kuká...

Nem érinti a lakosságot az Ipoly utcai víztoronyban történt meghibásodás

Nem érinti a lakosságot az Ipoly utcai víztoronyban történt meghibásodás

A kecskeméti Ipoly utcai víztorony mellett elhaladók ma – május 25-én, pénteken – reg...

Mesekuckót adtak át a könyvtárban

Mesekuckót adtak át a könyvtárban

A Bocskai Utcai Óvoda Katica és Süni csoportjának ovisai avatták fel pénteken délelőtt a Bács-Kis...

Alsószéktói Családi Nap a Melinda Parkban

Alsószéktói Családi Nap a Melinda Parkban

Május 26-án szombaton reggel 8 órától tartják az Alsószéktói Családi napot Kecskeméten a Melinda ...

Arany(os) hadiutak határtalanul

Arany(os) hadiutak határtalanul

A csíkszeredai Johannes Kajoni középiskola és a kecskeméti Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium 4...

Ingyenes Spirituális Est Kecskeméten

Ingyenes Spirituális Est Kecskeméten

Meditatív spirituális estet szervez az Eyva Házban az Egységszív Alapítvány. Május 26-án (szombat...

Kerekasztal beszélgetést tartott a Bagoly Egészségház szakmai közössége

Kerekasztal beszélgetést tartott a Bagoly Egészségház szakmai közössége

Eszköz és infrastrukturális fejlesztések, jövőbeni tervek, közös feladatok hangzottak el a Bagoly...

2018.05.25. 10:00

26 kép

Bagoly Egészségház, Kecskemét, kerekasztal, fórum

Új laboratóriumot létesít a BÁCSVÍZ

Új laboratóriumot létesít a BÁCSVÍZ

Május 24-én tartották a BÁCSVÍZ Zrt. évi közgyűlését, ahol a tulajdonosok elfogadták a 2017-...

Megrúgta és fojtogatta a rendőröket, felelnie kell érte

Megrúgta és fojtogatta a rendőröket, felelnie kell érte

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádat em...

Ömlik a víz az Ipoly utcai víztoronyból

Ömlik a víz az Ipoly utcai víztoronyból

Egy olvasónktól kaptuk a hírt, hogy jelenleg is ömlik a víz Kecskeméten, az Ipoly utcán található...

2018.05.25. 08:57

15 kép

Kecskemét, Bácsvíz, víztorony, Ipoly utca, csőtörés

Újra kisállatvásár lesz Kecskeméten

Újra kisállatvásár lesz Kecskeméten

Május utolsó hétvégéjén gazdag programkínálat várja a családokat Kecskemét több pontján. A legtöb...

Intenzív útfelújítások város szerte

Intenzív útfelújítások város szerte

Nagy erőkkel zajlik az önkormányzati utak felújítása Kecskemét több pontján. A meleg aszfaltos ká...

2018.05.24. 18:31

útfelújítás, Kecskemét

Flashmobbal emlékeztek meg a Móra Ferenc Általános Iskola 40 éves születésnapjáról

Flashmobbal emlékeztek meg a Móra Ferenc Általános Iskola 40 éves születésnapjáról

​Gyermeknappal egybekötve ünnepelték ma a Móra Ferenc Általános Iskola fennállásának 40. jubileum...

Lassabb tempó – jobb életminőség

Lassabb tempó – jobb életminőség

A „SlowFood-CE: Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem” közép-európai projek...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies