Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 21. Kedd  Ágnes

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Nem érinti őket közvetlenül a tűz, mégis ezzel kelnek, ezzel fekszenek

Interjú Ausztráliában élő kecskemétiekkel

Tombolnak a bozóttüzek Ausztráliában. De mit jelent az, hogy két „belgiumnyi” terület égett le? Mennyire szokatlan ez a helyzet, és hogyan érinti az ott élőket? Olyan Kecskemétről származó embereket kérdeztünk erről, akik most a kontinensen élnek.

Tűzoltó és koala néz farkasszemet a lángokkal (Forrás: Eden Hills Country Fire Service Facebook-oldala)

Csütörtök éjjel arra riadt, hogy füstszag van a házban – kellett pár perc, mire Gárdonyi Noémi Polla fejében összeállt a kép, hogy nem Adelaide-i otthonuk gyulladt ki, hanem a tőlük bő száz kilométerre pusztító bozóttüzek füstje érte el a várost. Már nem először, hiszen a múlt hétvégén is jutott nekik a Kenguru-szigetről származó hamuból és pernyéből, igaz, az az élmény nem volt olyan ijesztő, mint a mostani.

Dél-Ausztrália állam fővárosában, ahol a Kecskemétről származó Noémi él családjával, nincsenek nagy kiterjedésű bozótos területek, így nem voltak és most sincsenek tüzek. A tőlük keletre elterülő, alig félórányi autózással elérhető, szőlő- és gyümölcsültetvényekben gazdag Adelaide Hills-i régióban azonban a karácsony előtti napokban emberéletet is követelő tűz ütött ki. A már említett Kenguru-szigetnek pedig mostanra több mint az egyharmada leégett, két ember meghalt, rengeteg állat, köztük koalák pusztultak el, és a sziget híres mézeit adó méhészetek is a tűz martalékaivá váltak.

Tűz előtt, tűz után – Kenguru-sziget (Fotó: Kayne Lewis CFS önkéntes)

Bár Noémiék nem érintettek közvetlenül a katasztrófában, mégis ezzel kelnek, ezzel fekszenek. Minden hírcsatorna, közösségimédia-felület ezzel foglalkozik, óráról-órára követik a történéseket.

– Állandóan látjuk és halljuk a vészjelentést, míg rá nem kérdezett, hogyan érint ez engem, fel sem fogtam, mennyire az események hatása alatt voltam, vagyok. – Ezek már a huszonöt éve Ausztráliában élő Varga Piroska szavai.

A Kodály iskola volt énektanára úgy fogalmaz, a bozóttűz itt alapvetően az élet természetes, megszokott része, évente menetrendszerűen jelentkezik – azt azonban aggodalommal figyelik az emberek, hogy nem ilyen korán szokott „beköszönni”, és az igazán forró nyár majd még csak ezután következik…

Ő a maga részéről nem emlékszik ilyen hatalmas méretű és intenzitású bozóttűzre. Mint mondja, korábban például soha nem volt még szükség arra, hogy a haditengerészet hajóit is bevonják a mentésbe, és az is először fordult elő, hogy katonai helikopterekkel emelték ki a halálosan fáradt tűzoltó egységeket a munkából, hogy friss csapattal váltsák fel őket.

Varga PiroskaPiroska Noble Parkban, Melbourne elővárosában él, 400 kilométerre, mintegy négyórányi autóútra – ausztrál mértékkel mérve a „szomszédban” – a Victoria államban égő tűztől.

– Több ismerősöm él a veszélyben lévő körzetben, sőt egy volt tanítványomnak, Philnek háza van Mallacootában, és minden hétvégén ott szokott pecázni. Próbáltam vele kapcsolatot teremteni, hogy biztonságban van-e és a háza megvan-e, de miután nincs áram, internet a körzetben, nem tudunk róla semmit egyelőre. Új-Dél-Wales államban pedig az egész tűzzel érintett dél-keleti tengerpart nagyon kedves a szívemnek. Abban a hét évben, amíg Canberrában, az Ausztrál Nemzeti Egyetemen tanítottam, rengetegszer túráztunk, kempingeztünk, nyaraltunk azon a szakaszon a barátaimmal és kórustársaimmal. Így nagyon megérint minden kép, minden hír, ami az ottani helyzetről tudósít.

Piroska csütörtökön még abban látta a helyzet kritikusságát, hogy a Victoria és Új-Dél-Wales államokban tomboló tüzeket alig néhány kilométer választotta el egymástól. Pénteken ezek egyesültek, és egy hatalmas, 500 ezer hektáros gigatűzfészekké álltak össze, és a hatóságok 220 ezer embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására…

Az elmúlt pár napban egyébként lehűlt az idő és eső is volt. A tűzfészkek egyesültek ugyan, de mint megtudtuk, a szombati hírek már csak két nagyobb tűzről számoltak be, nem százról, mint az előző napokban. Mindazonáltal a klímaváltozással kapcsolatos lépések követelése a kormánytól erősebb, mint valaha!

Arra a kérdésre, hogy miként kommunikálja a kormány az eseményeket, milyen intézkedéseket, vészforgatókönyveket vezettek be, Noémi nem szeretett volna válaszolni. Nem követi szorosan a politikai életet, így nem biztos abban, hogy hiteles képet tudna adni. Azt azért megjegyezte, hogy az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison népszerűségén jókora sebet ejtett, hogy éppen Hawaii-n vakációzott, amikor decemberben már tombolt a tűz Új-Dél-Wales államban, azaz távol volt, amikor a jelenléte kulcsfontosságú lett volna, és ezt nehezen bocsátják meg neki az emberek.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Tasmán tűzoltók indulnak Új-Dél-Walesbe (Forrás: Bridport Fire Brigade Facebook-oldala)– Az, hogy a helyzet súlyosabb, mint volt bármikor korábban, nyilván kihívás elé állított mindenkit, a kormányt, a tűzoltóságot, a tengerészetet és a katonaságot egyaránt – fogalmaz Piroska. – Ugyan van és volt egyet nem értés és egymásra mutogatás, de az én személyes véleményem szerint fantasztikusan jól szervezett és végrehajtott mentéseket és segélynyújtásokat valósítottak meg. Az ország lakói pedig egy emberként fogtak össze, hogy segítsenek. A nemzetközi adományozás és az amerikai, kanadai, angol, új-zélandi tűzoltók segítsége hihetetlen gyorsan megérkezett. Milliók folynak adományként.

A gyűjtésekhez hírességek is csatlakoztak: a több mint hat és fél millió Instagram-követővel rendelkező Celeste Barber ausztrál humorista által indított adakozásra például néhány nap alatt 50 millió ausztrál dollár (10 milliárd forint) érkezett. Rendezvények – így például az Australian Open (ausztrál nyílt teniszbajnokság) – ajánlják fel bevételeiket a károsultak javára.

Noémi szerint felemelő látni és megtapasztalni az összefogás mértékét:

– Ausztrália mai arculatát a bevándorlók formálják, szinte mindenki jött valahonnan. Ez a sokféle nemzeti és vallási hovatartozású ember nyugodtan él egymás mellett, és ha kell, összefog. Az önkéntességnek egyébként is fontos szerepe van az emberek életében, szinte mindenki ténykedik valahol ilyen módon. Rengeteg lehetőség van rá, számtalan területen. Most a helyreállításban, az újjáépítésben, az adományok elosztásában, a sérült állatok ellátásában is rengeteg önkéntesre van szükség.

Ausztrália térképe Európa felett (forrás: https://hu.maps-australia.com)Noémi azért válaszolt szívesen a kérdéseinkre, mert úgy hallotta, a hazai sajtóban felemás és téves hírek jelennek meg az ausztrál helyzetről.

– Amikor az egyik magyarországi kereskedelmi televízió híradója lehozta, hogy egész Ausztráliát evakuálják, azért felkaptam a fejem, hogy mégis hová?! Meglátásom szerint otthon alapvetően azt nem kommunikálják kellően, hogy ez az ország hatalmas, Európánál is nagyobb területen fekszik, és azért, mert egyes helyeken tombolnak a bozóttüzek, attól még a több száz kilométer távolságban fekvő városokban az élet a normál kerékvágásban zajlik.

Mint mondja, náluk a hangulat nyugodt, mint mindig. Az emberek alapvetően igyekeznek pozitívnak maradni, bár nagyon mélyen érint mindenkit ez a soha nem látott pusztítás. Mivel az iskolákban még nyári szünet van, sokan vannak a tengerpartokon is.

Gárdonyi Noémi Polla és családjaNoémiék öt éve egy nyaralás alkalmával jártak először Ausztráliában, amikor szintén Adelaide-ben élő barátaikat látogatták meg. Bár itthon is jó életük volt – férjével mindketten felsővezetőként dolgoztak –, erős hívást éreztek a váltásra. Meg akarták mutatni a gyermekeinknek, hogy milyen az élet egy másik kontinensen. 2017 júliusában állandó lakosi vízummal érkeztek Ausztráliába.

– Azonnal beleszerettünk ebbe a gyönyörű, tiszta, élhető országba, ahol az emberek mosolyognak, az oktatás élményalapú és a gyerekek szeretnek iskolába járni, erős a gazdaság és a szociális háló, és aki dolgozik, az magasabb színvonalon tudja élvezni az életet, mint otthon. Fantasztikus a természet és az állatvilág, a mai napig nem lehet megunni a delfinek, koalák, kenguruk, kakaduk és a kertünk felett repkedő színes papagájok látványát. Óriási élmény, hogy munka után kimegyünk az óceánpartra, legyen tél vagy nyár. A gyerekeink angol nyelvtudása két és fél év után elképesztő, imádják az iskolát. Tetszik ez a színes forgatag, a multikulturális környezet, a magyarokon és az ausztrálokon kívül brazil, portugál, új-zélandi, kazahsztáni barátaink is lettek. A kettős állampolgárság megszerzésének céljával jöttünk ki; annak megszerzése után majd a jövő dönti el, hogy maradunk vagy hazamegyünk. Addig igyekszünk a legtöbbet kihozni az ausztrál kalandból.

– Hazaköltözni? – kérdez vissza Piroska, amikor felvetem, a történések nyomán megfordult-e a fejében az, hogy máshol éljen. – Nem. Huszonöt év alatt az ember felépít egy életet magának; én már ide tartozom. Arról nem beszélve, túl sok dolgom van. Nemcsak zenetanárként, hanem festőként is; ez évben három kiállításra is készülök. És épp most kaptam egy e-mailt arról, hogy a tűzkárosultak javára rendeznek aukciót Gippsland körzetben, ahol a legnagyobb tüzek pusztítanak. Több mint 200 művész jelzett vissza, hogy küldik a festményeket az árverésre, hogy minél több pénzt tudjanak a károsultaknak adományozni. Ez a felhívás is alkotásra ösztönöz. Legújabb képemen a feketére égett fákat örökítem meg – és azt, ahogy új hajtás fakad belőlük és életre kelnek. Örülök, hogy a pénzadományon felül ilyen módon is segíteni fogok!

A segítségre pedig továbbra is szükség lesz. A bozótosok égnek, újra hőség várható, jön a forróság, és elég egyetlen szikra vagy villámlás, hogy új területek kapjanak lángra…

A kunfehértói származású Kondás Andrea Melbourne-ben él. Tűz náluk sincs, de a füst hozzájuk is elér, ha úgy fordul a viharos forró szél. A klímaváltozás állhat a soha nem látott mértékű bozóttüzek hátterében vagy emberi/politikai felelőtlenség is felvetődik, kérdeztük tőle is:

– Az okok között csak egy pont a klímaváltozás. A tűzoltóság költségkeretét az utóbbi években nagyon megnyirbálta a kormány – amely egyébként nem gondolkodik klímaváltozásban –, így a kontrollált égetések, amelyeket ősszel vagy tavasszal szoktak megejteni, ezúttal elmaradtak. Most olyan a talaj és az aljnövényzet, hogy nagyobb hő hatására azonnal belobban. Felröppentek a hírek, hogy a „zöldek” is szándékosan gyújtogattak, hogy nyomatékot adjanak a klímaváltozás demonstrálásának. És persze emberi mulasztások is történtek: több helyen felelőtlen gazdák és fiatalok gyújtottak tüzet, amit aztán nem tudtak eloltani…
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Fontos témák kerülnek terítékre a lakossági fórumon

Fontos témák kerülnek terítékre a lakossági fórumon

2020. január 24-én pénteken 17 órától lakossági fórumot tart a Kecskeméti Ifjúsági...

Lezárult a Mátyás iskola energetikai korszerűsítése

Lezárult a Mátyás iskola energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A projekt a ...

Kéjsóvár kukkoló: lyukakakat égetett a redőnyükbe, hogy meglesse, levideózza őket

Kéjsóvár kukkoló: lyukakakat égetett a redőnyükbe, hogy meglesse, levideózza őket

Egy 31 éves kunszentmiklósi férfi úgy elégített ki szexuális vágyait, hogy kiszemelt áldozatainak...

Zrínyisek a Katona József Színház színpadán

Zrínyisek a Katona József Színház színpadán

A kecskeméti Katona József Színházban játszották újra karácsonyi műsorukat a Zrínyi Ilona Általán...

Bozidar Simic: Küzdeni fogunk a végsőkig

Bozidar Simic: Küzdeni fogunk a végsőkig

Vasárnap megérkezett Kecskemétre a téli átigazolási szezon második szerzeménye. Bozidar Simic a s...

Teltház volt a hétvégén is az Akadémián

Teltház volt a hétvégén is az Akadémián

A hétvégén a pályákon és a nézőtéren is telt ház volt az Mercedes-Benz Sport Akadémián. Szombaton...

Anyakönyvi hírek - 3. hét

Anyakönyvi hírek - 3. hét

2020. harmadik hetének anyakönyvi hírei.

Két év börtönt kaptak dizájner drogok árusításáért

Két év börtönt kaptak dizájner drogok árusításáért

Két év börtönbüntetésre ítélt hétfőn a Kecskeméti Járásbíróság három vádlottat, akiket tizenegy t...

Koós Károly sikeres edzői vizsgát tett

Koós Károly sikeres edzői vizsgát tett

Az MLSZ legmagasabb szintű futsal képzését végezte el  az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője, ...

Sok helyen még mindig akadozik az áramszolgáltatás

Sok helyen még mindig akadozik az áramszolgáltatás

Bár vasárnap délutánra az NKM kijavította a középáramú vezetékeket, a télies idő miatt ...

Nemzetközi hallgatók szakmai találkozója a Mercedes-Benz gyárban

Nemzetközi hallgatók szakmai találkozója a Mercedes-Benz gyárban

A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36 hallga...

Hagyományőrző disznótort tartanak Katonatelepen

Hagyományőrző disznótort tartanak Katonatelepen

Február 8-án, szombaton a hagyományos húsfeldolgozás módszereivel és eszközeivel ismerkedhetnek m...

Áfával trükköztek, több mint 270 millió forint adót csaltak el

Áfával trükköztek, több mint 270 millió forint adót csaltak el

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vá...

Csoportelső lett a megyei tornán a Scoregoal U17 és az U20-as csapata

Csoportelső lett a megyei tornán a Scoregoal U17 és az U20-as csapata

Szombaton egésznapos tornán szerepeltek U17-es és U20-as csapataink a Messzi István sportcsarnokb...

Megjavították az eddig megsérült főbb vezetékeket

Megjavították az eddig megsérült főbb vezetékeket

Az NKM Áramhálózati Kft. vasárnap délután 6 órára végzett a középáramú vezetékek javításával. A t...

Ezer futó a Violin Maratonon

Ezer futó a Violin Maratonon

Vasárnap negyedik alkalommal rendezték meg az immár hagyományos futóversenyt, a Violin Maratont. ...

Pál apostol hajótörésének történetére épül az idei ökumenikus imahét

Pál apostol hajótörésének történetére épül az idei ökumenikus imahét

Az emberséges bánásmód áll az idei ökumenikus imahét középpontjában. A Krisztus-hívők egységéért ...

Január végén mutatják be a Mélymerülés Utcalap első számát

Január végén mutatják be a Mélymerülés Utcalap első számát

Január 27-én (hétfőn) 17 órakor rendezik meg a Mélymerülés Utcalap első számának bemutatóját...

Nagy erőkkel dolgoznak az áramhálózati problémák elhárításán

Nagy erőkkel dolgoznak az áramhálózati problémák elhárításán

Komoly áramkimaradások, tartós áramszünetek jelentkeztek a hétvégén Kecskemét külterületi részein...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies