Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Január 23.   Zelma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Nincs olyan erő, ami megállíthatná Kecskemét fejlődését

2021.12.05. 12:18

2021 Kecskeméten már az újrakezdésről szólt. A város az élet minden területén visszatérhetett a korábbi fejlődési pályájára, aminek kézzelfogható eredményei vannak a mindennapokban. Biztonságban a családok élete, az emberek munkahelye, gyermekeink jövője. Évértékelő interjú városunk polgármesterével, Szemereyné Pataki Klaudiával.

 – A 2021-es évre is rányomta bélyegét a Covid-járvány. Mi mindent tudott tenni a város vezetése annak érdekében, hogy segítse a kecskemétieket ebben a helyzetben?

– Nehéz, de sikeres évet zárunk. Az oltásoknak köszönhetően ez az év már jobb volt, mint a tavalyi. A védekezés helyett az újrakezdésről szólt. Kecskemét minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a családok és a vállalkozások visszazökkenjenek a normális kerékvágásba. Kiterjesztettük a város védőszárnyait, mindenhol ott tudtunk lenni, ahol szükség volt a segítségünkre. A vírus azonban még itt van. Résen kell lennünk. A legjobb szakembereinket tömörítő helyi operatív törzs folytatja a munkát, hogy védje az egészségünket. Közben újabb oltási kampányokra számítunk, mert az oltásnál semmi sem ad nagyobb védelmet most.

– A koronavírus-járvány sok családot nehéz helyzetbe hozott. Hogyan tudott segíteni a város vezetése nekik?

– Kecskemét egy gondoskodó város. Minden bajbajutotton segíteni tudtunk, köszönhetően az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak. Hálásak vagyunk áldozatos munkájukért! A családokat különösen próbára tette ez az év, sajnos tragédiák is történtek. Nem hagytunk senkit sem magára. Egy év alatt rengeteg emberrel kerültek kapcsolatba a városi segítő szervezetek, és több száz millió forintos nagyságrendben fordítottunk arra, hogy gyorsan, a lehető leghatékonyabb segítséget adhassunk. Ma Kecskemété az egyik legerősebb szociális háló az országban, és ezt bizonyítottuk a járvány alatt. Mindez a szociális szférában dolgozó, elhivatott szakembereinknek köszönhető. Ők a mi hőseink. Örülök annak, hogy végre ők is megkapják azt az anyagi elismerést, ami jár nekik. Jövőre egy komoly béremeléssel számolhatnak, amiért külön köszönet két országgyűlési képviselőnknek, akik ezt a béremelést teljes mellszélességgel támogatták a Parlamentben.

– A családok számára mindig az a fontos, hogy a gyermekeiket olyan oktató-nevelő intézményekbe írathassák be, ahol biztonságban, szeretetben nevelkedhetnek, illetve később versenyképes tudást szerezhetnek. Hogyan fejlődtek idén az oktató-nevelő intézmények?

– Járvány ide vagy oda, a hosszú távú céljainkból nem engedhetünk. A víruson túl is van ugyanis élet, amelynek középpontjában a gyermekeink vannak. Bölcsődétől egészen az egyetemig felelősséggel tartozunk értük. Édesanyaként és városvezetőként is azt mondom: gyermekeinkért itt és most minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk. Az eredményeinket elnézve, 2021-ben meg is tettünk. Rengeteg bölcsőde, óvoda és iskola fejlesztése indult meg, új intézményeket is építettünk, a középiskoláink közül egyben elkezdtük, egy másikban pedig befejeztük egy modern sportcsarnok építését, valamint a város több pontján megújulhattak játszótereink.

A gyermekeknél nincs fontosabb Kecskeméten – ezt nemcsak mi gondoljuk így, hanem a helyi vállalatok és a magyar kormány is.

Erős szövetségeseink vannak, akik a társasági adókedvezmény rendszerén keresztül soha nem látott mértékű beruházások elindításában és véghezvitelében voltak a partnereink. Rengeteg lehetőséget nyitottunk tehát a családjaink, gyermekeink számára, biztonságba helyezve a jövőjüket. Nincs olyan erő, amely miatt lemondanánk gyermekeink jövőjéről, és leállítanánk ezeket a fejlesztéseket.

– Az egyetem idén milyen úton fejlődhetett tovább?

– Magyarország, a magyar gazdaság az elmúlt egy évtizedben gyökeres átalakuláson ment keresztül. Ennek az átalakulásnak köszönhetően nemzetközi nagyvállalatok jöttek ide, gyorsan fejlődő magyar vállalkozások születtek, egyszóval olyan piaci szereplők jelentek meg, akiknek szüksége van a jól képzett szakemberekre. Lehet utakba és betonba önteni a pénzt, nekem viszont az a meggyőződésem, hogy hosszabb távon jövedelmezőbb a szellemi tőkébe fektetni. Ezért kezdtünk bele egyetemünk megújításába, építésébe, amely munkában idén újabb mérföldköveket értünk el. Az eddig elvégzett és idén átadott infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően egy teljesen új intézmény született meg. Magyarország legmodernebb alkalmazott tudományokat tanító, műszaki egyeteme a miénk, amely egyre népszerűbb a fiatalok körében, folyamatosan emelkedik a hallgatói létszám, ami kivételes a magyar felsőoktatásban. Fontosnak tartom kiemelni, hogy mindeközben az egyetem mögött kialakult egy szövetségi háló, amelyben olyan komoly szereplők vesznek részt, mint a Mercedes-Benz, a Knorr-Bremse, a KÉSZ, az Univer és nem utolsó sorban a Magyar Nemzeti Bank. Az idei év tehát sorsfordító volt az egyetem életében, amellyel a térségben élő fiatalok előtt is nagyon komoly lehetőségeket nyitottunk.

– Ha az elmúlt évekre visszanézünk, minden év vonatkozásában elmondhatjuk, hogy fontos fejlesztések, beruházások történtek Kecskeméten. Idén pedig az első teljes mértékben elektromos autó is legurulhatott a Mercedes gyártósoráról, amivel első lett Kecskemét az országban.

– A gazdaság nem állt le. Csak megtorpant egy pillanatra. Idén ismét dinamikus növekedést könyvelhetünk el, aminek két fontos eredménye volt. Az egyik, hogy meg tudtuk védeni a munkahelyeket, amelyeket pedig elvitt a járvány, azok helyett újakat hoztunk létre. Tehettük, mert vonzó hely vagyunk a gazdasági szereplők szemében. A másik fontos eredményünk, hogy járvány ide, gazdasági kihívások oda, újabb beruházásokat hoztunk városunkba. A harmadik nem elhanyagolható pozitívuma a gazdaság újraindításának, hogy idén újra tudtunk fordítani az infrastruktúránk megújítására, építésére. Gazdasági szempontból is a fejlődés és a növekedés jegyében telt tehát az évünk. Természetesen nem ülhetünk a babérjainkon, rengeteg kihívás fog bennünket a jövőben is érni. Fel kell vérteznünk magunkat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Kecskemét az elmúlt tíz-tizenöt évben az ország egyik kiemelkedő ipari központjává vált. Hogyan tudja folyamatosan fenntartani és biztosítani Kecskemét városa azt a környezetet, amely kedvez a befektetők számára?

– Az első és talán legfontosabb, hogy jó kapcsolatot ápolunk a gazdasági szereplőkkel, odafigyelünk rájuk. Ez az, amiért igazán otthonosan érzik magukat nálunk, és folyamatosan fejlesztenek, bővítenek. Ennél is fontosabb, hogy egy versenyképes környezetet teremtettünk számukra. Alacsony adók, modern szakképzés, fejlett szolgáltatások és egy élhető, egészséges város. Gazdasági szempontból is egyedülállóan jó környezetet teremtettünk. Ez a környezet pedig a városnak rengeteget hoz. Munkahelyeket, fejlesztéseket, és ami az egyik leglényegesebb, pénzügyi tartalékot. A korábbi években felhalmozott tartalékjaink életmentőnek bizonyultak a járvány alatt. Nemcsak a túlélésünket segítették, hanem a gyors újraindítást is. Idén ezt a tartalékot tudtuk ismét feltölteni. Felvérteztük magunkat a jövőt illetően is.

– Idén Kecskemét városa a Hild-díjat is megkapta, ami a településfejlesztési törekvések legrangosabb hazai kitüntetése. Milyen eredményeket ismer el ez a díj?

– Az egyik legnagyobb elismerés, amit kaphattunk a Hild-díj. Csak a legjobbak nyerhetik el, kétszer pedig igazán keveseket részesítenek benne. Kecskemét története során másodszor kapta meg. A Hild-díj a városé, együtt dolgoztunk meg érte, együtt érdemeltük ki. Van mire büszkének lennünk.

– A város kulturális intézményei is sorra újulnak meg.

– Kecskemétinek lenni egy életérzés. Egy életérzés, amelynek az origójában a közösség áll. Ezt a közösséget a kultúra őrzi nekünk, közvetíti számunkra.

Felbecsülhetetlenül fontos szerepe van az életünkben a kulturális intézményeinknek. Csodálatos érzés, hogy idén már a 125. születésnapját ünnepli városunk ékköve, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Több mint egy évszázada élteti a kultúrát, őrzi városunk identitását. Szívünkön viseljük a sorsát. Ahogy a Kodály Intézetét is. Egy messze földön híres intézményről van szó, amelynek a világ minden tájáról a csodájára járnak, köszönhetően az ott felhalmozott szaktudásnak. Igazán büszkék vagyunk az intézet minden munkatársára. A Hírös Agórát is meg kell említenem, nagyon sokat köszönhetünk az ott dolgozóknak azért, hogy a járvány alatt és után is erősítették a közösségünket. Kultúra nélkül elképzelhetetlen az élet Kecskeméten. Kiemelt fontosságúnak tartjuk intézményeink biztonságos működését és fejlesztését, amiben szintén nem vagyunk egyedül. A magyar kormányra minden körülmények között számíthatunk. A kecskeméti kultúra a fénykorát éli, a városnak az az érdeke, hogy ez a jövőben se legyen másként. A közösségünk jövőjéről van ugyanis szó.

– A város már ünnepi fényekben pompázik, mire törekedtek az adventi programok összeállításakor?

– Mindannyiunkat próbára tett ez az év. Minden korábbinál nagyobb szükségünk van a reményre, a jövőbe vetett hitre. Adventtel beköszöntött az évnek az az időszaka, amikor erőt meríthetünk a reményhez, megerősíthetjük a jövőbe vetett hitünket. Idén is minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a kecskemétiek szívébe melegség költözzék, erőt meríthessenek egymásból, és olyan karácsonyuk legyen, amilyet elképzeltek maguknak. A legszebb családi ünnepünkre készülünk. Mint minden családban, úgy nálunk is megvannak a hagyományok, az elmaradhatatlan szokásaink. Adventi koszorút készítünk, mézeskalácsot sütünk, a karácsonyi asztalról pedig soha nem maradhat el a töltött káposzta, amelyet a férjemmel együtt készítünk helyi termelők alapanyagaiból. Ezek a pillanatok összehozzák a családot, és még közelebb kerülhetünk egymáshoz az ünnep idején.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Éjszakai fürdőzések 2022-ben

Éjszakai fürdőzések 2022-ben

2022-ben is – január és szeptember kivételével – minden hónap második péntekén, 21 ór...

11 órakor rajtolt az idei Violin Maraton

11 órakor rajtolt az idei Violin Maraton

Elindult az idei jótékonysági Violin Maraton Kecskeméten. A szervezők a járványhelyzet miatt...

KTE HUFBAU: a Vác ellen is nyerni tudtunk

KTE HUFBAU: a Vác ellen is nyerni tudtunk

A KTE HUFBAU hétvégén két edzőmeccset is játszik, az elsőn szombaton a Vác FC volt az ellenfél. S...

Programdömping a Hírös Agórában a Magyar Kultúra Napján

Programdömping a Hírös Agórában a Magyar Kultúra Napján

A 40 éves KÉSZ Csoport K-ARTS Művészeti Gyűjteményének tárlata nyílt meg szombaton délu...

Éjszakai szaunázások 2022-ben

Éjszakai szaunázások 2022-ben

Februártól a normál nyitvatartáson túli, éjszakai szaunaesteket szerveznek a Kecskeméti Fürdőben....

Veretlenül várja a keddi folytatást a KTE-Piroska Szörp

Veretlenül várja a keddi folytatást a KTE-Piroska Szörp

Nem várt nehézséggel szembesült a KTE a mérkőzés előtti napon. Bencze József vezetőedző ...

A KTV stúdiójában: a Kecskeméti Mentőkért Alapítvány alapítói

A KTV stúdiójában: a Kecskeméti Mentőkért Alapítvány alapítói

A KTV stúdiójában a Kecskeméti Mentőkért Alapítvány alapítóival beszélgettünk az alapítvány felad...

300 résztvevő az Ötpróba Úszónapon Kecskeméten

300 résztvevő az Ötpróba Úszónapon Kecskeméten

Ma (szombat) reggel 8 órakor kezdődött el az Ötpróba Úszónap a Kecskeméti Fürdőben. A pontgyűjtő ...

Hétvégi retro jégdisco a műjégpályán - Videóval

Hétvégi retro jégdisco a műjégpályán - Videóval

A jégkorisok hétvégéje lesz a mostani Kecskeméten, ugyanis a Kecskeméti Műjégpálya retro discoval...

Elismerésben részesültek az INTER TAN-KER Zrt. autóbuszvezetői

Elismerésben részesültek az INTER TAN-KER Zrt. autóbuszvezetői

Január 20-án azokat a kecskeméti autóbuszvezetőket díjazta az Inter Traction Electrics, akik ...

A jövő focistái küzdenek ma Kecskeméten

A jövő focistái küzdenek ma Kecskeméten

Szombaton reggel 8 órakor kezdődött az I. Hájer Sándor Emléktorna Messzi István Sportcsarnokban, ...

Rablás szemtanúit keresi a rendőrség

Rablás szemtanúit keresi a rendőrség

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a történtek minden részletre kiterjedő felderít...

Központi felvételi vizsga szombaton

Központi felvételi vizsga szombaton

Felkészülten várják a felvételi vizsgára a középiskolába készülőket a kecskeméti középiskolák. Sz...

Esti Gyors - A nap hírei egy percben!

Esti Gyors - A nap hírei egy percben!

Tekintse meg itt a nap híreit, egy percben!

Visszavágott az Alba a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Visszavágott az Alba a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Azonos mérleggel várhatták a péntek esti összecsapást az együttesek, így már előzetesen is szoros...

Utolsó útjára kísérték Bazán Vladimirt

Utolsó útjára kísérték Bazán Vladimirt

Eltemették Bazán Vladimirt ma délután a kecskeméti Köztemetőben. A festőművész 66. évében hosszú ...

Kiállítás nyílt Kadafalván, a Magyar Kultúra napja alkalmából

Kiállítás nyílt Kadafalván, a Magyar Kultúra napja alkalmából

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében pénteken délelőtt 9 órakor nyitott...

Megérkeztek az acélszobrok - Videóval

Megérkeztek az acélszobrok - Videóval

Pénteken megérkeztek a többtonnás acélszobrok a Deák Ferenc térre. Az alkotások szállításának ide...

Hamarosan bemutatják a Rigócsőr királyt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban - Videóval

Hamarosan bemutatják a Rigócsőr királyt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban - Videóval

Jövő héten mutatják be a legújabb mesemusicalt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az ...

Szombaton XXIV. SC HÍRÖS-ÉP Kupa Kecskeméten

Szombaton XXIV. SC HÍRÖS-ÉP Kupa Kecskeméten

Nagy élet költözik szombaton a Messzi István Sportcsarnokba, hiszen egy nap két hazai rendezésű t...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies