Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Június 25. Szombat  Vilmos

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Nincs olyan erő, ami megállíthatná Kecskemét fejlődését

2021.12.05. 12:18

2021 Kecskeméten már az újrakezdésről szólt. A város az élet minden területén visszatérhetett a korábbi fejlődési pályájára, aminek kézzelfogható eredményei vannak a mindennapokban. Biztonságban a családok élete, az emberek munkahelye, gyermekeink jövője. Évértékelő interjú városunk polgármesterével, Szemereyné Pataki Klaudiával.

 – A 2021-es évre is rányomta bélyegét a Covid-járvány. Mi mindent tudott tenni a város vezetése annak érdekében, hogy segítse a kecskemétieket ebben a helyzetben?

– Nehéz, de sikeres évet zárunk. Az oltásoknak köszönhetően ez az év már jobb volt, mint a tavalyi. A védekezés helyett az újrakezdésről szólt. Kecskemét minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a családok és a vállalkozások visszazökkenjenek a normális kerékvágásba. Kiterjesztettük a város védőszárnyait, mindenhol ott tudtunk lenni, ahol szükség volt a segítségünkre. A vírus azonban még itt van. Résen kell lennünk. A legjobb szakembereinket tömörítő helyi operatív törzs folytatja a munkát, hogy védje az egészségünket. Közben újabb oltási kampányokra számítunk, mert az oltásnál semmi sem ad nagyobb védelmet most.

– A koronavírus-járvány sok családot nehéz helyzetbe hozott. Hogyan tudott segíteni a város vezetése nekik?

– Kecskemét egy gondoskodó város. Minden bajbajutotton segíteni tudtunk, köszönhetően az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak. Hálásak vagyunk áldozatos munkájukért! A családokat különösen próbára tette ez az év, sajnos tragédiák is történtek. Nem hagytunk senkit sem magára. Egy év alatt rengeteg emberrel kerültek kapcsolatba a városi segítő szervezetek, és több száz millió forintos nagyságrendben fordítottunk arra, hogy gyorsan, a lehető leghatékonyabb segítséget adhassunk. Ma Kecskemété az egyik legerősebb szociális háló az országban, és ezt bizonyítottuk a járvány alatt. Mindez a szociális szférában dolgozó, elhivatott szakembereinknek köszönhető. Ők a mi hőseink. Örülök annak, hogy végre ők is megkapják azt az anyagi elismerést, ami jár nekik. Jövőre egy komoly béremeléssel számolhatnak, amiért külön köszönet két országgyűlési képviselőnknek, akik ezt a béremelést teljes mellszélességgel támogatták a Parlamentben.

– A családok számára mindig az a fontos, hogy a gyermekeiket olyan oktató-nevelő intézményekbe írathassák be, ahol biztonságban, szeretetben nevelkedhetnek, illetve később versenyképes tudást szerezhetnek. Hogyan fejlődtek idén az oktató-nevelő intézmények?

– Járvány ide vagy oda, a hosszú távú céljainkból nem engedhetünk. A víruson túl is van ugyanis élet, amelynek középpontjában a gyermekeink vannak. Bölcsődétől egészen az egyetemig felelősséggel tartozunk értük. Édesanyaként és városvezetőként is azt mondom: gyermekeinkért itt és most minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk. Az eredményeinket elnézve, 2021-ben meg is tettünk. Rengeteg bölcsőde, óvoda és iskola fejlesztése indult meg, új intézményeket is építettünk, a középiskoláink közül egyben elkezdtük, egy másikban pedig befejeztük egy modern sportcsarnok építését, valamint a város több pontján megújulhattak játszótereink.

A gyermekeknél nincs fontosabb Kecskeméten – ezt nemcsak mi gondoljuk így, hanem a helyi vállalatok és a magyar kormány is.

Erős szövetségeseink vannak, akik a társasági adókedvezmény rendszerén keresztül soha nem látott mértékű beruházások elindításában és véghezvitelében voltak a partnereink. Rengeteg lehetőséget nyitottunk tehát a családjaink, gyermekeink számára, biztonságba helyezve a jövőjüket. Nincs olyan erő, amely miatt lemondanánk gyermekeink jövőjéről, és leállítanánk ezeket a fejlesztéseket.

– Az egyetem idén milyen úton fejlődhetett tovább?

– Magyarország, a magyar gazdaság az elmúlt egy évtizedben gyökeres átalakuláson ment keresztül. Ennek az átalakulásnak köszönhetően nemzetközi nagyvállalatok jöttek ide, gyorsan fejlődő magyar vállalkozások születtek, egyszóval olyan piaci szereplők jelentek meg, akiknek szüksége van a jól képzett szakemberekre. Lehet utakba és betonba önteni a pénzt, nekem viszont az a meggyőződésem, hogy hosszabb távon jövedelmezőbb a szellemi tőkébe fektetni. Ezért kezdtünk bele egyetemünk megújításába, építésébe, amely munkában idén újabb mérföldköveket értünk el. Az eddig elvégzett és idén átadott infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően egy teljesen új intézmény született meg. Magyarország legmodernebb alkalmazott tudományokat tanító, műszaki egyeteme a miénk, amely egyre népszerűbb a fiatalok körében, folyamatosan emelkedik a hallgatói létszám, ami kivételes a magyar felsőoktatásban. Fontosnak tartom kiemelni, hogy mindeközben az egyetem mögött kialakult egy szövetségi háló, amelyben olyan komoly szereplők vesznek részt, mint a Mercedes-Benz, a Knorr-Bremse, a KÉSZ, az Univer és nem utolsó sorban a Magyar Nemzeti Bank. Az idei év tehát sorsfordító volt az egyetem életében, amellyel a térségben élő fiatalok előtt is nagyon komoly lehetőségeket nyitottunk.

– Ha az elmúlt évekre visszanézünk, minden év vonatkozásában elmondhatjuk, hogy fontos fejlesztések, beruházások történtek Kecskeméten. Idén pedig az első teljes mértékben elektromos autó is legurulhatott a Mercedes gyártósoráról, amivel első lett Kecskemét az országban.

– A gazdaság nem állt le. Csak megtorpant egy pillanatra. Idén ismét dinamikus növekedést könyvelhetünk el, aminek két fontos eredménye volt. Az egyik, hogy meg tudtuk védeni a munkahelyeket, amelyeket pedig elvitt a járvány, azok helyett újakat hoztunk létre. Tehettük, mert vonzó hely vagyunk a gazdasági szereplők szemében. A másik fontos eredményünk, hogy járvány ide, gazdasági kihívások oda, újabb beruházásokat hoztunk városunkba. A harmadik nem elhanyagolható pozitívuma a gazdaság újraindításának, hogy idén újra tudtunk fordítani az infrastruktúránk megújítására, építésére. Gazdasági szempontból is a fejlődés és a növekedés jegyében telt tehát az évünk. Természetesen nem ülhetünk a babérjainkon, rengeteg kihívás fog bennünket a jövőben is érni. Fel kell vérteznünk magunkat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Kecskemét az elmúlt tíz-tizenöt évben az ország egyik kiemelkedő ipari központjává vált. Hogyan tudja folyamatosan fenntartani és biztosítani Kecskemét városa azt a környezetet, amely kedvez a befektetők számára?

– Az első és talán legfontosabb, hogy jó kapcsolatot ápolunk a gazdasági szereplőkkel, odafigyelünk rájuk. Ez az, amiért igazán otthonosan érzik magukat nálunk, és folyamatosan fejlesztenek, bővítenek. Ennél is fontosabb, hogy egy versenyképes környezetet teremtettünk számukra. Alacsony adók, modern szakképzés, fejlett szolgáltatások és egy élhető, egészséges város. Gazdasági szempontból is egyedülállóan jó környezetet teremtettünk. Ez a környezet pedig a városnak rengeteget hoz. Munkahelyeket, fejlesztéseket, és ami az egyik leglényegesebb, pénzügyi tartalékot. A korábbi években felhalmozott tartalékjaink életmentőnek bizonyultak a járvány alatt. Nemcsak a túlélésünket segítették, hanem a gyors újraindítást is. Idén ezt a tartalékot tudtuk ismét feltölteni. Felvérteztük magunkat a jövőt illetően is.

– Idén Kecskemét városa a Hild-díjat is megkapta, ami a településfejlesztési törekvések legrangosabb hazai kitüntetése. Milyen eredményeket ismer el ez a díj?

– Az egyik legnagyobb elismerés, amit kaphattunk a Hild-díj. Csak a legjobbak nyerhetik el, kétszer pedig igazán keveseket részesítenek benne. Kecskemét története során másodszor kapta meg. A Hild-díj a városé, együtt dolgoztunk meg érte, együtt érdemeltük ki. Van mire büszkének lennünk.

– A város kulturális intézményei is sorra újulnak meg.

– Kecskemétinek lenni egy életérzés. Egy életérzés, amelynek az origójában a közösség áll. Ezt a közösséget a kultúra őrzi nekünk, közvetíti számunkra.

Felbecsülhetetlenül fontos szerepe van az életünkben a kulturális intézményeinknek. Csodálatos érzés, hogy idén már a 125. születésnapját ünnepli városunk ékköve, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Több mint egy évszázada élteti a kultúrát, őrzi városunk identitását. Szívünkön viseljük a sorsát. Ahogy a Kodály Intézetét is. Egy messze földön híres intézményről van szó, amelynek a világ minden tájáról a csodájára járnak, köszönhetően az ott felhalmozott szaktudásnak. Igazán büszkék vagyunk az intézet minden munkatársára. A Hírös Agórát is meg kell említenem, nagyon sokat köszönhetünk az ott dolgozóknak azért, hogy a járvány alatt és után is erősítették a közösségünket. Kultúra nélkül elképzelhetetlen az élet Kecskeméten. Kiemelt fontosságúnak tartjuk intézményeink biztonságos működését és fejlesztését, amiben szintén nem vagyunk egyedül. A magyar kormányra minden körülmények között számíthatunk. A kecskeméti kultúra a fénykorát éli, a városnak az az érdeke, hogy ez a jövőben se legyen másként. A közösségünk jövőjéről van ugyanis szó.

– A város már ünnepi fényekben pompázik, mire törekedtek az adventi programok összeállításakor?

– Mindannyiunkat próbára tett ez az év. Minden korábbinál nagyobb szükségünk van a reményre, a jövőbe vetett hitre. Adventtel beköszöntött az évnek az az időszaka, amikor erőt meríthetünk a reményhez, megerősíthetjük a jövőbe vetett hitünket. Idén is minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a kecskemétiek szívébe melegség költözzék, erőt meríthessenek egymásból, és olyan karácsonyuk legyen, amilyet elképzeltek maguknak. A legszebb családi ünnepünkre készülünk. Mint minden családban, úgy nálunk is megvannak a hagyományok, az elmaradhatatlan szokásaink. Adventi koszorút készítünk, mézeskalácsot sütünk, a karácsonyi asztalról pedig soha nem maradhat el a töltött káposzta, amelyet a férjemmel együtt készítünk helyi termelők alapanyagaiból. Ezek a pillanatok összehozzák a családot, és még közelebb kerülhetünk egymáshoz az ünnep idején.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Somodi Ferenc volt a Kiemelő vendége

Somodi Ferenc volt a Kiemelő vendége

Huszonnyolc taggal alakult meg a Kecskeméten és környékén gazdálkodókat tömörítő Kecskeméti Gazda...

2022.06.24. 21:48

Ittas lehetett a sofőr, aki baleset okozott Kecskemétnél

Ittas lehetett a sofőr, aki baleset okozott Kecskemétnél

Ittasság miatt előállították azt a sofőrt, aki balesetet okozott a 44-es főúton, a kecskeméti rep...

2022.06.24. 20:37

14 kép

Bolygóközi kalandok a múzéjen - videóval

Bolygóközi kalandok a múzéjen - videóval

​Bolygóközi kalandok, előadások, asztro lézershow és a közelmúltban elhíresült bolygó sor megfigy...

2022.06.24. 19:11

Hármas karambol történt a 44-es főúton

Hármas karambol történt a 44-es főúton

Egy nyerges vontató és két kisteherautó karambolozott a 44-es főút 9-es kilométerénél, forgalmi a...

2022.06.24. 18:38

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

2022.06.24. 18:11

FESTIVÁL a Street Food Street Art és Borsétányon

FESTIVÁL a Street Food Street Art és Borsétányon

A Deák Ferenc tér NYITOTT MŰTEREMmé alakult át a Street Food Street Art és Borsétány keretein bel...

2022.06.24. 13:50

24 kép

„Nyárköszöntő pénteket” tartottak a Budai utcai Piacon

„Nyárköszöntő pénteket” tartottak a Budai utcai Piacon

Múlt hét pénteken, 2022. 06. 17-én került sor a 7 részből álló Bohém Piac rendezvénysorozat harma...

2022.06.24. 12:38

Bozsó János a KTV stúdiójában beszélt a Múzeumok Éjszakájáról - Videóval

Bozsó János a KTV stúdiójában beszélt a Múzeumok Éjszakájáról - Videóval

Kecskeméten igazi programkavalkád várható június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. 30 helyszínen várj...

2022.06.24. 09:39

Verekedésbe torkollt a vasúti várakozás Kecskeméten

Verekedésbe torkollt a vasúti várakozás Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség csoportosan elkövetett garázdaság miatt emelt vádat abban az ügyben...

2022.06.24. 08:32

Búvárúszás: Szili Ágnes Európa-bajnok

Búvárúszás: Szili Ágnes Európa-bajnok

Hatalmas versenyzéssel a 4x100 méteres uszonyos gyors mix váltó tagjaként Európa-bajnoki címet sz...

2022.06.23. 21:52

A KTE LA NB III-as tartalékcsapata hétfőn kezdi a felkészülést

A KTE LA NB III-as tartalékcsapata hétfőn kezdi a felkészülést

A KTE HUFBAU nyáron lehetőséget kapott arra, hogy tartalékcsapatot indítson a harmadosztályban, a...

2022.06.23. 18:27

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

2022.06.23. 17:58

Az Alföld ismét vendégül látta az ország legkitartóbb kerékpárosait

Az Alföld ismét vendégül látta az ország legkitartóbb kerékpárosait

Szombaton rendezték meg Kecskeméten - az előző évben nagy sikerrel debütált - „Tour de Alfö...

2022.06.23. 17:07

13 kép

Mindenki ellenőrizze okmányai érvényességét! - Videóval

Mindenki ellenőrizze okmányai érvényességét! - Videóval

​Már csak egy hete maradt a megújításra azoknak, akiknek a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt...

2022.06.23. 16:06

Közmeghallgatás lesz július 28-án

Közmeghallgatás lesz július 28-án

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése július 28-án 16.30-17.30 óráig közmeghallgatást ...

2022.06.23. 15:03

Nagy lendülettel startolt a streetfood-fesztivál - Videóval

Nagy lendülettel startolt a streetfood-fesztivál - Videóval

Nagy érdeklődés mellett színes forgataggal és kellemes illatokkal startolt az első Stre...

2022.06.23. 14:23

12 kép

Rendőrfalu közlekedéséről tartottak lakossági fórumot - Videóval

Rendőrfalu közlekedéséről tartottak lakossági fórumot - Videóval

Rendőrfalu közlekedése volt a fő témája egy szerda délutáni lakossági fórumnak. A Damja...

2022.06.23. 14:05

12 kép

Kecskeméti művészházaspár kiállítása a fővárosi Ady 25 Galériában

Kecskeméti művészházaspár kiállítása a fővárosi Ady 25 Galériában

A Rózsadombon található villaépület földszintjén, az Ady 25 Galériában látható a hónap elejé...

2022.06.23. 13:36

19 kép

Carmina Burana flashmob a főtéren - Videóval

Carmina Burana flashmob a főtéren - Videóval

A Carmina Burana híres bevezető dallama csendült fel csütörtökön délelőtt Kecskemét főterén. ...

2022.06.23. 13:23

22 kép

Magas szakmai elismerésben részesült dr. Gera László

Magas szakmai elismerésben részesült dr. Gera László

A hazai traumatológia területén kifejtett több évtizedes áldozatos munkájáért, a traumatológiai s...

2022.06.23. 13:07

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies