Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 25. Hétfő  Pál

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Nyugdíjba vonul Mező doktor

„Annyi mindent mulasztottam az életben, hogy valamit be kell hoznom belőle”

Pásztor Andrea

2020.12.04. 14:24

Nevelt otthon páviánt, struccot, sőt tigriskölyköt is. Több ezer malacot, borjút segített a világra, sokat tett az állatvédelemért, és részt vett a száj- és körömfájás leküzdésében is. Mező Tibor mégsem ettől vált Kecskemét legendás állatorvosává. Minden pácienséért – legyen az szőrös, tollas vagy pikkelyes – úgy küzdött, mintha a saját kedvence volna. Azért a múlt idő, mert decembertől – 46 év munka után – nyugdíjba vonul. Ebből az alkalomból beszélgettünk Kecskemét egyik legnépszerűbb állatorvosával. Bocsássa meg az olvasó a tegezést, de mit tehet az újságíró, akinek az állatait húsz éve ő istápolja.

– Egyértelmű volt, hogy állatorvosi pályára lépsz?

– Nagyszüleim gyomai tanyáján fertőződtem meg egy életre a természet, az állatok szeretetével. Kisgyerekként sok időt töltöttünk ott, olyankor a jószágok körül forgott az életünk. Ha éjszaka született egy kisbárány vagy fialt a malac, mindig ott kuporogtunk mellette. Mi szedtük össze a tojást, behajtottuk az anyadisznót a tarlóról a malacaival. A családban mindenki inkább műszaki beállítottságú, én azonban a gyomai élmények hatására mindenképp a természet közelségében képzeltem el a jövőmet. Az azonban nem volt olyan egyértelmű, milyen területen. Gimnázium végén jelentkeztem édesvízi halászatra Lengyelországba, kertészeti egyetemre tájépítésznek, de az Iparművészeti Egyetem belsőépítészet szaka is szóba jött. Természetesen az állatorvosit jelöltem meg elsőként, és szerencsére fel is vettek. Az előfelvételi után egy évig voltam katona, ekkor szereztem tíz olyan jó barátot, akikkel együtt végeztem el az állatorvosi egyetemet, és azóta is tartjuk a kapcsolatot.

– Hogy kezdődött a pályád?

– Volt egy röpke hónapom az állami gazdaságban, majd 1981 januárjában a Magyar–Szovjet Tsz-be kerültem, ahol főállásban dolgoztam egészen az utódszövetkezet megszűntéig. Rögtön bedobtak a mély vízbe. A téesznek volt 200 versenylova, ezeket hajtotta Fülöp Sándor négyesfogat-világbajnok, ő volt a főállattenyésztőnk. A lovakon kívül ezer hízó marha, ezer fejős tehén, 200 ezer liba és két keltető tartozott hozzám, egy év után már teljesen egyedül feleltem az állomány egészségéért. Ez volt a pályám hőskora. Nagyon szép időszak volt, éjjel-nappal, hóban-fagyban, kánikulában hajnaltól napestig dolgoztam, mégis nagyon szerettem. 4-kor már kint kellett lennem a tehenészetben a fejésnél, este 7-kor pedig a lótelepen volt jelenésem, amikor kifogták a fogatokat. Nagy áldás volt, hogy kicsi a kezem, nem volt szükség műtétre, ha gond volt, egyszerűen ki tudtam húzni az újszülött állatokat a kocából, tehénből, ezért nagyon sok helyre hívtak. Általában az is nagy kaland volt, míg kiértem a helyszínre egy-egy beteg állathoz. Emlékszem, volt, hogy mindössze annyi útbaigazítást kaptam az üzenetrögzítőn: „jöjjön ki, beteg a tehén, ott, ahol tavaly a traktor felborult”.

– Akkoriban még nem volt állatorvosi magánrendelő Kecskeméten. Hogyan született meg az első?

– Sokáig nem kaptam magánkörzetet. Végül a mai Kósafalu lett a körzetem, ahol magánállatorvosként is dolgozhattam. Később bővült a területem, Kadafalva, Talfája, Szeleifalu és Katonatelep is hozzám tartozott a 80- as évek végére. 1991-ben pedig Fáy Józseffel megnyitottuk az első kecskeméti magánrendelőt a Dömötör utcában, ezért lett a rendelőnk neve is Dömötör. 1993-ban költöztünk át a Báthory utcára. Később különváltak útjaink, mert szakmai elképzeléseink nem egyeztek. Én ekkor már háromgyerekes apa voltam, a nagy befektetéseket nem vállalhattam a családom mellett.

– Ehelyett azonban felvállaltad az állatvédelem ügyét, civil szervezeteket és magánembereket segítve. Hogy látod, mennyit fejlődött az állatvédelem?

– A Mentsvár az Állatokért Alapítványnál nagyon sokáig dolgoztam, őszig a kuratórium tagja is voltam. Örömmel láttam a munkám során, milyen sokat fejlődött az állatvédelem az elmúlt húsz évben, de azért még mindig sok a tennivaló, nem árt az emberek tudatát tréningezni.

Az alapítványi munkánál azonban még fontosabbnak tartottam, hogy a praxisomban is segítsem azokat, akik bajba jutott állatokat mentenek, fogadnak örökbe. A kezdetektől fogva úgy voltam vele, ha behoznak a rendelőbe egy mentett kutyát, nem kérhetek pénzt tőlük. Úgy gondolom, egy állatorvosnak talán így a leghatékonyabb segíteni.

A rendelőben igyekeztünk ezt a saját kis missziónkat teljesíteni. Pénzhiány sohasem jelenthetett gondot egy állat kezelésénél, és ez ezután se fog előfordulni.

– Az állatbarátok megtapasztalhatták az elmúlt négy évtizedben, hogy a legvégsőkig is elmégy, hogy megmentsd kedvenceik életét. Hogyan tudtad feldolgozni, amikor ez mégsem sikerült?

– Régi kedves tanítómesterem, Juharos Imre mondogatta: minél nagyobb a tudás léggömbje, annál nagyobb felületen találkozik az ismeretlennel. Ahogyan minden állatorvos, úgy én is megtapasztalhattam, hogy ez mennyire igaz. Nem vagyunk mindenhatók, nem tudunk minden állatot meggyógyítani. Persze engem a mai napig megráznak az ilyen esetek. Főképp, amikor hosszú évek óta hozzám jár egy gazda, már szinte családtag. Ezért nem is vállaltam csak nagyon ritkán altatást. Főképp azután, hogy egy ismerősöm tacskója nagyon rossz állapotba került. Nem akartam, hogy lássák a gyerekek, hogy elpusztul, ezért behoztam a rendelőbe, itt hagytam éjszakára. Biztos voltam benne, hogy reggelre már nem él, erre farkcsóválva fogadott az ajtóban. Ekkor fogadtam meg, hogy csak a legvégső esetben vállalok altatást.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Fontos szereped volt a Kecskeméti Vadaskert fejlődésében is. Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra?

– Tizennégy évig gyakorlatilag önkéntesként láttam el a vadaskert állatait, 2006-ban lettem megbízott igazgató. Bár stresszes időszak volt, ez jelentette a szakmám csúcsát. Hihetetlen kihívás vadon élő állatokkal foglalkozni, hisz esetükben már egy injekció beadása is problémát jelent. Emlékszem, amikor beteg lett a barnamedve, annyira gyönge volt, hogy bementünk hozzá, bár ez nem éppen szabályos. A gondozó egy lapátot tartott elé, hogyha támad, kiugrunk. Negyedik alkalommal már akkorát csapott a lapátra, hogy az messzire repült. Így be is fejeződött a gyógykezelése. De óriási kihívás volt Tanga, az árván maradt kis pávián felnevelése is otthon, családi körben. Fél év után visszaszoktattuk a csapatba, sajnos azonban nem élhetett ott sokáig. Betekeredett a vadaskert új mászókájába és megfulladt szegény. Kevesen tudják, hogy a mai majomház alapjába lett eltemetve. Kaotikus idők után döntöttem úgy, hogy elbúcsúzom a vadaskerttől, de ma is hálás vagyok a sok élményért, amit ott szereztem.

– A sok-sok kisállat mellett három gyereket nevelték fel. Ők hogy viszonyultak a munkádhoz?

– Szerencsére a gyerekek örökölték tőlem a természet szeretetét. Fura is lett volna, ha nem így van, hisz kész állatkertben nőttek fel. Nyáron mindig neveltünk otthon három-négy fiókát, cetlik voltak az ajtókon, ne nyisd ki, nehogy kirepüljenek. A fürdőszobában időnként előfordult egy-egy újszülött póni, amit pátyolgatni kellett, de volt, hogy egy indiai antilop járt fel-alá a házunkban. Struccot, kisoroszlánt, tigriskölyköt és medvét is neveltem otthon, számukra ez teljesen természetes volt, sőt nagyon örültek neki.

A fiam egyszer hazahozott a gimnáziumból egy osztályfőnökit amiatt, hogy az órán a padjában egy kis denevért etetett szemcseppentővel. Én pedig visszaírtam, köszönöm az információt, halálosan büszke vagyok a gyerekre.

– Jelenleg hány állatod van otthon?

– Van egy pónim, aminek a csikóját most ajándékoztam el, három örökbe fogadott kutyám, és a lányom kutyusa is nálunk ragadt. Nevelek egy jákó papagájt, ami énekel és ráköszön az emberre. Elég ijesztő tud lenni. Van galambom, kacagó gerléim, és természetesen kanárijaim, hisz madárdal nélkül nem érdemes élni. Tyúkjaink is vannak, emellett 50 százalékos macskatulajdonos vagyok a szomszéddal

– Hogy tervezed nyugdíjas éveid? Nem fog hiányozni a pörgés?

– Biztosan hiányozni fog, de annyi mindent mulasztottam az életben, hogy valamit be kell hoznom belőle. Túl sok volt a stressz, túl sokat voltam távol a családomtól a hivatásom miatt, ezért most elsősorban rájuk szeretnék koncentrálni, szeretnék most már nyugodt életet. Másfél éves a kisunokám, Freya, és mivel Máltán él, a vírushelyzet miatt eddig csak kétszer láttam. Mostantól szeretnék sok időt vele tölteni, és bízom benne, hogy ő is sokat lesz Kecskeméten. Végre jut időm a hobbijaimra is. Kerámiázhatok a műhelyemben, de elég nagy a kertem, ott is mindig akad tennivaló. Van 120 bonsai fácskám, és a házon is van mit javítgatnom. Nincs hiányérzetem, mindent megtettem a szakmámban, amit lehetett. Dolgozhattam Amerikában, egy lovas farmon, 2001-ben pedig állami megbízottként részt vehettem a száj- és körömfájás leküzdésében Angliában. Így nyugodt szívvel, megelégedetten adhatom át a stafétabotot.

– Mit üzensz a gazdiknak az elmúlt négy évtizedből?

– Szeretném megköszönni mindenkinek, aki bizalommal fordult hozzám. Nagyon sok szeretetet kaptam tőlük, ezért tudtam ezt ilyen sokáig csinálni. A praxist már három éve átvette tőlem Kozmács Zsuzsanna kolléganőm, ő december 5-től jön vissza gyedről. Kamaszként már bejárt hozzám, diploma után pedig itt kezdett, így a legjobb kezekbe kerül a rendelő. Azt kívánom az állatbarátoknak, hogy ritkán legyen szükségük a segítségére. Jó egészséget minden állatnak és természetesen a gazdiknak is! 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Plakáttervező pályázat a Magyar Széppróza Napja alkalmából

Plakáttervező pályázat a Magyar Széppróza Napja alkalmából

Plakáttervező pályázat indult a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezésében, kecskeméti és Kecskemé...

Gyorsan elolvadt az első komolyabb hó

Gyorsan elolvadt az első komolyabb hó

​Viharos széllel és egy északról érkező hideg légtömeggel megérkezett az idei év első komolyabb h...

Örök zarándokútra indult hat elhagyott lélek

Örök zarándokútra indult hat elhagyott lélek

Hozzátartozó nélkül magányosan elhunyt felnőttek és egy három hónapos korában eltávozott kisgyerm...

Fizetés nélkül hajtott el a benzinkútról, de a hotelekből is kereket oldott

Fizetés nélkül hajtott el a benzinkútról, de a hotelekből is kereket oldott

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerű csalás és lopás miatt vádat emelt egy férfi...

A Szolnokot verte idegenben a RÖPKE

A Szolnokot verte idegenben a RÖPKE

Több, mint két órán keresztül zajló mérkőzésen hosszú csatában a HÉP-RÖPKE SE csapata jött ki győ...

Soltvadkerten folytatódott az U15 menetelése

Soltvadkerten folytatódott az U15 menetelése

Az U15-ös megyei futsal-bajnokságban Darko Ristric növendékei hét meccs óta veretlenek, és vezeti...

Adószakmai napot tart az iparkamara

Adószakmai napot tart az iparkamara

Február 1-jén 2021. évi adócsomag címmel online előadást szervez a megyei vállalko...

Idegenben győzött az U17 és az U20

Idegenben győzött az U17 és az U20

A Szent István SE ellen mérkőzött az SG Kecskemét Futsal U17-es és U20-as válogatottja vasárnap k...

Digitális HR-konzultáció vállalkozások részére az iparkamaránál

Digitális HR-konzultáció vállalkozások részére az iparkamaránál

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az EFOP- 1.2.9-17-2017-00044 pályázat révén megva...

Együttműködnek a KESI és a KSC ökölvívó-szakosztályai

Együttműködnek a KESI és a KSC ökölvívó-szakosztályai

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Kecskeméti SC felnőtt ökölvívó-szakosztályával, amelynek...

Így változtak az ingatlanárak 2020-ban Kecskeméten

Így változtak az ingatlanárak 2020-ban Kecskeméten

Hogyan alakultak az egyes ingatlantípusok átlagos négyzetméter-árai a tavalyi év során? A családi...

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

Izgalmas leletanyagra bukkantak a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei  Tiszaug közelében az ...

Kecskeméti kitüntetettek az idei KÓTA-díjasok között

Kecskeméti kitüntetettek az idei KÓTA-díjasok között

Január 22-én este online ünnepség keretében adták át az amatőr kórusélet legrangosabb kitüntetése...

Domináns játékkal győzött Kerekegyháza ellen a KTE HUFBAU

Domináns játékkal győzött Kerekegyháza ellen a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU harmadik téli felkészülési meccsét a megye I-es Kerekegyházával játszotta hazai körn...

Virtuális tárlatvezetés a Bozsó Gyűjteményben

Virtuális tárlatvezetés a Bozsó Gyűjteményben

A művészetek rajongói online barangolhatták be a Bozsó Gyűjtemény Összhang című időszaki kiállítá...

Felsőházi rájátszást ért a döntetlen a Fradi ellen

Felsőházi rájátszást ért a döntetlen a Fradi ellen

Döntetlen is elég volt a kecskeméti felsőházi álmok eléréséhez, és ez össze is jött a Ferencváros...

Halló itt vagyok! - Már két vonalon lehet hívni az önkénteseket - Videóval

Halló itt vagyok! - Már két vonalon lehet hívni az önkénteseket - Videóval

99 szolgálatban töltött óra alatt 73 beszélgetést folytattak magányos idős emberekkel a „Ha...

Itthon is megverte a Zalaegerszeget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét!

Itthon is megverte a Zalaegerszeget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét!

A keddi, zalaegerszegi meccs után pénteken is a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét örülhetett győzelemne...

Zajlik az élet a Katona József Könyvtárban - Videóval

Zajlik az élet a Katona József Könyvtárban - Videóval

​A bezárás ideje alatt sem állt meg az élet a Bács- Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Jele...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies