Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 10. Péntek  Amália

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Őssejt terápia segíthet a kis Vasemberen

Pásztor Andrea

2020.05.24. 10:29

Új esélyt kapott a gyógyulásra egy leukémiával küzdő kecskeméti kisfiú. Még csak ötéves, de már most hihetetlen nagy harcos. Háromévesen egyszer már legyőzte a betegséget, visszatérhetett az óvodába is, tavaly novemberben azonban újra megtámadta a rettegett kór. Egy életmentő műtét, sok-sok kezelés után az elmúlt héten őssejt-átültetésen esett a Szent László Kórház Transzplantációs Osztályán. Most pedig egy speciális bokszban fekszik. Várja, hogy új őssejtjei beépüljenek a csontvelőjébe. Az E-Kecsap Alapítvánnyal összefogva most az ő családjának szeretnék támogatást nyújtani.

Képünk illusztráció

A kecskeméti család nagyon sok nehézségen ment keresztül az elmúlt években. Érthető módon szeretnék elkerülni a nyilvánosságot, ezért nem mutatjuk be őket fotón. A kisfiú – nevezzük Petinek – még csak két és fél éves volt, amikor diagnosztizálták nála a leukémiát. Nyolc hónapot töltött a Szegedi Gyermekklinikán, négy blokkban kapta a kezeléseket. Az első csatát megnyerte a betegség ellen. Remekül viselte a fenntartó kezeléseket is, majd visszatérhetett a normál hétköznapokba. A sok megpróbáltatás után másfél évig olyan életet élhetett, mint a többi kisgyerek. Önfeledten játszott, kirándult, oviba járt. Egészen tavaly októberig tökéletes volt a vérképe. Aztán november 25-én kiderült, a betegség újra támad. Olyan rossz eredményei lettek Petinek, hogy visszakerült a klinikára.

Karácsonyi csoda

– A kezelésektől annyira legyengült, hogy megtámadta a szervezetét egy baktérium – mesélte telefonon az édesanya. – Decemberben 23-ára súlyosbodott az állapota, és az intenzívre került, ahol meg is kellett műteni.

Két hétig volt válságos az állapota. Később kiderült, hogy az orvosok nem is bíztak abban, hogy visszakerülhet a hematológiára. Igazi csodának tartották, hogy a kisfiú életben maradt.

– Furcsának tűnhet, de nekünk mindezek ellenére szép karácsonyunk volt – emlékezik vissza az édesanya. – Az intenzíven ott lehettünk Peti mellett felváltva, majd a Szentestén együtt ünnepelhettünk apukájával.  Olyan sok szeretet kaptunk a barátainktól, ismerőseinktől, olyan sokan imádkoztak értünk, és végül egy igazi karácsonyi csodát is kaptunk ajándékba.

Peti ugyanis jobban lett, januárban került vissza az intenzívről a hematológiára. Sikeres volt a terápia, így újabb szakasz, az őssejt-beültetés következhetett a kisfiú gyógykezelésében. A koronavírus miatt ugyan csúszott a transzplantáció, de szerencsére nagyon gyorsan találtak számára megfelelő donort, és a múlt héten fogadták is őt a Szent László Kórházban.

Őssejtek segítik Peti gyógyulását

Felkészítették a szervezetét a transzplantációra, múlt csütörtökön pedig egy beépített kanőrön keresztül megkapta az új őssejteket. Hősiesen viselte a beavatkozást. Bár aludnia kellett volna, végig ébren maradt. Mindenre kíváncsi volt.

– Most várjuk, hogy megtapadjanak az őssejtek a csontvelőben, és beinduljon a működésük. Termeljék a vért és a trombocitát – magyarázza Peti anyukája. – Bízunk benne, hogy hamarosan megindulnak a sejtszámok, és hazamehetünk, hogy otthon gyógyulhasson.

Addig azonban még nagyon nagy munka vár a kisfiú szervezetére. Egy speciális bokszban fekszik, nehogy elkapjon valami fertőzést, és folyamatosan kapja a vért és a trombocitát. Peti azonban már annyi mindent kibírt, hogy szülei biztosak abban, ezt is bátran viseli majd.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 – Ő a mi kis Vasemberünk, viccesen így hívja magát – árulja el az édesanya. – Annyira jól visel minden megpróbáltatást, hogy sokat tanulhatunk tőle. Ő Szegeden is jól érezte magát, most Pesten is, egy pillanat alatt megszerette az új ápolónőket. Bár gyenge, fáradékony, de a jó kedvét szerencsére nem veszítette el.

Szülei felváltva vannak mellette, így soha sincs egyedül. Apukája a kórház melletti Demeter-házban piheni ki magát, anyukája viszont ingázik Kecskemétre. Minden nap főz Petinek, már annak is örülnek, ha két falatot eszik kedvenc ételeiből. Ebben a helyzetben ez is nagy siker.

Steril szobára lesz szükség

Hogy mi vár a családra idén nyáron, egyelőre nem lehet tudni. Bíznak abban, hogy minél hamarabb működni kezdenek a beültetett őssejtek, és helyreáll Peti vérképe.

–  Mindig csak egy lépéssel előre tervezünk, minden sejtszám növekedésnek örülünk. Elég a mának a maga baja, ezt szoktuk mondogatni – meséli Peti édesanyja.

Imádkoznak azért, hogy minden rendben legyen. Biztosan tudják, a betegség legyőzéséhez nem csak az orvosokra, az ápolókra van nagy szükség, de sokat segít Petinek a szüleiből áradó szeretet, a sok-sok odafigyelés, a biztonság érzése, és odaföntről is vigyáznak rá.

Ha minden jól alakul a kórházban, steril szobát kell kialakítaniuk otthon. Csak akkor mehet haza velük Peti. A szobának nem lehet szőnyege, függönye, csak olyan felületek kaphatnak helyet benne, amelyek könnyen tisztíthatóak, nehogy valahol megtapadhassanak a számunkra ártalmatlan, de egy gyógyuló szervezet számára veszélyes baktériumok.

A műtét napjától kezdve 100 napos karantén kezdődött a család számára, minimálisra kell csökkenteniük a fertőzések veszélyét. Petinek jelenleg ugyanis nincs immunrendszere. Még sokáig maszkban, kesztyűben mehet csak ki, sok idő lesz, míg újra emberek között járhat.

– Ő egy csupa szív kisfiú, csak úgy árasztja magából a szeretetet. A kórházban, a legnehezebb pillanatokban is sugározta magából – mondja büszkén édesanyja, aki mindazok ellenére, amiken keresztül mentek, szerencsésnek érzi magát.

 –  Csodálatos kisfiunk van, igazi harcos, tényleg olyan, mint Vasember. Az életéért folytatott küzdelemben fantasztikus dolgokat éltünk meg, fontos dolgokat tanultunk. Biztosak vagyunk abban, hogy kisfiunk sokra viszi majd, vidámságot és szeretetet fog vinni sok-sok ember életébe. Csak addig vár még rá néhány csata, amit meg kell nyernünk. Ez a mi feladatunk…

A napi utazások, a steril szoba kialakítása, a szigorú higiéniai feltételek biztosítása nagy anyagi terhet jelent a családnak, és Peti felépüléséig csak egy keresetre számíthatnak. Ezért minden adományt nagy örömmel fogadnak. A pénzadományokat az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány számlaszámára várják: 11732002-20410229 Közleményként annyit írjanak be, „Vasembernek”. Minden támogatást nagyon köszönünk!
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Balesettel indul a nap Kadafalván, az autópálya feletti felüljárón. A veszélyes útszakaszon busz ...

2020.07.10. 09:31

Kecskemét, elsodort, kerékpáros, busz, baleset

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Bár a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület által elindított prevenciós célú egészségfejleszté...

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Július 11-től fiatal amatőr színjátszók – köztük Türei Márk - szórakoztatják a Hunyadi...

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

A Hunyadivárosi Tanácsadó Testület csütörtökön döntött arról, hogy rövidesen közzé teszik a Hunya...

Küldöttgyűlést tartott a Máltai Szeretetszolgálat - videóval

Küldöttgyűlést tartott a Máltai Szeretetszolgálat - videóval

​Ma (csütörtökön) tartotta meg az eredetileg áprilisra tervezett éves küldöttgyűlését a Magyar Má...

Isten ültessen! - Egyéves a 10 millió Fa

Isten ültessen! - Egyéves a 10 millió Fa

Újabb két fával gazdagodott Kecskemét. Pontosan egy évvel ezelőtt indult el a 10 millió Fa kezdem...

Bábos tábor az Ifjúsági Otthonban

Bábos tábor az Ifjúsági Otthonban

Ötnapos bábos tábort szervezett a Hírös Agora Ifjúsági Központ az Ifjúsági Otthonban, alsó tagoza...

Meglepetés repülés a kórház munkatársainak - videóval

Meglepetés repülés a kórház munkatársainak - videóval

A Bács-Kisun Megyei Oktatókórház 120 dolgozója vehetett részt sétarepülésen csütörtök délután. A ...

Családi napon köszönték meg a mentősök helytállását - videóval

Családi napon köszönték meg a mentősök helytállását - videóval

Családi napot szerveztek a mentődolgozóknak és családjaiknak csütörtökön délután a Benkó Zol...

Robotkart üzemeltek be a GAMF-on - videóval

Robotkart üzemeltek be a GAMF-on - videóval

Új többfunkciós robotkart üzemeltek be a napokban a Neumann János Egyetem GAMF Karának informatik...

Halálos szúrás - videóval

Halálos szúrás - videóval

Nem ismerte be bűnösségét az az 58 éves kecskeméti asszony, aki tavaly áprilisban - a vád szerint...

2020.07.09. 13:41

5 kép

Kecskemét, szúrás, Elvérzett, ügyészség, fegyház

Infracsapdát szórt a kecskeméti Gripen - videóval

Infracsapdát szórt a kecskeméti Gripen - videóval

A rakéták megtévesztésére szolgáló infracsapdát szórt a Magyar Honvédség JAS–39 Gripen...

Nappal Gripent szerel, este siklóernyőről figyel

Nappal Gripent szerel, este siklóernyőről figyel

A repülés minimalizmusa – így tekint a siklóernyőzésre a kadafalvi Erdélyi Sándor, aki hiva...

Újdonságokkal várja az utazókat Bács-Kiskun

Újdonságokkal várja az utazókat Bács-Kiskun

A sok látnivalónak, programlehetőségnek és a 2020-as fejlesztéseknek köszönhetően Bács-Kiskun meg...

Már minden szolgáltatás elérhető a strandon!

Már minden szolgáltatás elérhető a strandon!

Műszaki okok miatt délelőtt csak az 50 méteres medence üzemelt a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszd...

Varázstáska: tanszergyűjtő akcióval segítik a rászorulókat

Varázstáska: tanszergyűjtő akcióval segítik a rászorulókat

Varázstáska elnevezéssel jótékonysági tanszergyűjtő akciót szervez az önkormányzat a koronavírus ...

Kiderült, mi a jó halászlé titka

Kiderült, mi a jó halászlé titka

Hazánkban egyre többen tartják júliust a halászlé ünnepének. Milyen módon készítik az igazi halás...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies